<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A tőzsdék emelkednek, pedig a recessziós, inflációs és kamatemelési félelmekre ráerősített az orosz gázszállítások akadozása is Európában. A BUX átlagon felül emelkedik a Mollal az élen, a forint is erősödött. A bitcoin új helyzet elé állította az elemzőket, valójában senki sem sejti, merre fog menni.

Tart a múlt heti csúnya esések utáni korrekció a tőzsdéken, ma is zöldbe borultak az európai indexek. A német index 1,2, a francia 1,7, a brit 0,7 százalékkal van feljebb, és az amerikai határidős indexek majdnem két százalékos pluszban állnak. (Ez azonban a tegnapi zárva tartás miatt most két napi emelkedést jelent, az USA a hétfői lemaradást is behozhatja.) Pedig a piac változatlanul tele van aggodalommal, mint az infláció, a kamatemelések, a gazdasági lassulás vagy recesszió, az energiahordozó-ellátási problémák.

Itthon a BUX index 2,2 százalékkal megy fel, az OTP két, a Mol három és a Richter 2,5 százalékos drágulása mellett. A Materplast és a Waberer’s 4,5, a 4iG 0,6 százalékkal emelkedett.

Árfolyamok és grafikonok

Az euró/forint kissé mintha eltávolodna végre a 400-as határtól, 396,70 jelenleg az euró. A napi minimuma ráadásul 395,40 volt.

A gáz miatt fő a németek feje

Az olaj a múlt hét végi, állítólag főleg a recessziós félelmek által kiváltott áresés után ezen a héten ismét felfelé araszol. Ebben szerepe lehet a nyári utazási szezonnal kapcsolatos várakozásoknak, de a kínai Covid-lezárások enyhülésének is. Az amerikai WTI a 110, a Brent a 115 dolláros határt ostromolja.

Tengeri olajfúró tornyok Skóciában. Pixabay.comTengeri olajfúró tornyok Skóciában. Pixabay.com

Eközben az Európai Unió, főleg Németország feje amiatt fő, hogy hogyan jönnek majd ki orosz gáz nélkül, miután a napokban váratlanul csökkent a csöveken érkező mennyiség. Ha a gázszállítások leállnának, az szinte biztosan jelentős recessziót okozna. A lakosságot (ismét) az energiával való fokozott spórolásra szólították fel, a szénerőművek fokozott igénybe vételén dolgoznak, és felmérik az ipar, különösen a vegyipar igényeit, helyzetét.

Amint az ábrán látható, az európai tőzsdei szénár majdnem annyit emelkedett az utóbbi egy évben, mint a földgáz, több, mint háromszorosára.

Rotterdami szén (ATW), hollandiai fölgáz (TTE) és Brent típusú kőolaj (BRN) árfolyamok. Tradingview.comRotterdami szén (ATW), hollandiai fölgáz (TTE) és Brent típusú kőolaj (BRN) árfolyamok. Tradingview.com

Olajárplafonról beszélt Janet Yellen

Az amerikai pénzügyminiszter tegnap közölte, hogy az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat szövetségeseivel az orosz olajra vonatkozó árplafonról. Ezzel tovább korlátoznák Oroszország energiapiaci bevételeit, illetve visszaszorítanák az energiaárak emelkedését – írja az Equilor Befektetési Zrt.

A mechanizmus úgy működne, hogy egy előre meghatározott árszint felett megtiltaná az orosz olaj importját.

Bár az Egyesült Államok, Kanada és az Egyesült Királyság már teljesen megtiltotta az orosz olajimportot, több uniós tagállam nagymértékben ki van téve az orosz energiahordozónak – emlékeztetnek rá.

Olajárrobbanás után fémárrobbanás?

A bányaipar meg fogja ismételni az olajszektor válságát – írja az Oilprice.com. A globális energetikai átálláshoz hatalmas mennyiségű fémre lesz szükség, és ezeknek a fémeknek az ára szárnyalni fog. Az olajiparhoz hasonlóan a bányaipar is szenved a túl alacsony beruházásoktól, mivel a vállalatok inkább a rövid távú részvényesi hozamra összpontosítanak, mint a hosszú távú megtérülésre.

A fémek emelkedő ára az ellátási lánc problémáival és az inflációs folyamatokkal kombinálva a jövőben komoly problémát fog jelenteni.

Életjelek a kínai ingatlanszektorból

Hongkongban a hétfői nagy emelkedés után tovább emelkednek az ingatlanrészvények, de már mérsékeltebb ütemben – írja a német N-Tv.de. Ezt az emelkedést a bankhitelek stabilnak bizonyult kamatlábai és az ingatlanágazat kedvező értékesítési adatai váltották ki. A kínai központi bank viszonylag laza monetáris politikája a szakma szerint továbbra is pozitívan hat, csakúgy, mint Peking gazdaságot támogató intézkedései.

A szektor jó hangulatát az is segíti, hogy a csőd szélén botladozó ingatlanóriás, a China Evergrande július végéig tervezi előterjeszteni előzetes szerkezetátalakítási tervét, és intézkedéseket tett részvényei tőzsdén maradása érdekében is.

Ismeretlen területen jár a bitcoin

A bitcoin mára átlépte a 21 ezer dolláros határt is, az ether pedig 1200-hoz közelít, ami öt százalék körüli emelkedés egy nap alatt. A hangulatindex azonban továbbra is az extrém pesszimizmus szintjén van (csak 9 a száz pontból), sokan tartanak attól, hogy újabb nagy kör lesz lefelé. Főleg, ha további nagyobb intézményi befektetők kényszerülnek pozícióik kényszerlikvidálására.

A 20 legnagyobb kapitalizációjú kriptodeviza hőtérképe az utóbbi egy hétre. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek (Forrás: Quantifycrypto.com)A 20 legnagyobb kapitalizációjú kriptodeviza hőtérképe az utóbbi egy hétre. A piros négyzetek esést, a zöldek emelkedést jeleznek (Forrás: Quantifycrypto.com)

Miután múlt héten megdőlt az a korábbi tézis, hogy az előző “piaci ciklus”, az előző nagy kriptodeviza-bikapiac csúcsa (a 2017-es mintegy 20 ezer dollár) alá nem megy a bitcoin, a kommentátorok szerint “ismeretlen területen” járunk. Senki sem tudja igazán, hogy mi jöhet még, hol lesz a medvepiac alja. Az eddigi trendek, indikátorok, elemzések érnek-e egyáltalán valamit.

Bitcoin short ETF indul

Az egyik nagy ETF-kibocsátó, a ProShares “Short Bitcoin Strategy ETF” (BITI) néven indít alapot, amelyen keresztül az USA befektetői könnyen shortolhatják majd a bitcoint. (Hasonló tőzsdei termékek, ETN-ek és certifikátok más országokban, így az EU-ban már léteznek.) Az alap a New York-i tőzsdén forog mától, és a kezeléséért 0,95 százalékos díjat számolnak fel.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Mol, OTP, 4iG sajátrészvény-pakolás

A Mol és az OTP 2027. július 11-ig meghosszabbította a 2009-ben kötött részvényswap-megállapodást, amely szerint az OTP Banknál mintegy 40 millió darab Mol-részvény, míg a Molnál 24 millió OTP-részvény van. Ami mindkét társaságot védi az esetleges ellenséges felvásárlásoktól – foglalja össze az Equilor Befektetési Zrt. A Mol újrakötötte az Unicredittel és az ING Bankkal kötött korábbi részvényopciós szerződéseit is, 2023. június 23-ig.

A 4iG tegnap saját részvényeket vásárolt, 15 ezer darabot 778,68 forintos átlagáron.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8152 8080 8620 -4,48% 0 0 7 080 005 474 Ft 2022-07-05 17:06:27
MOL 2932 2884 3008 -0,61% 0 0 2 271 834 694 Ft 2022-07-05 17:10:08
MTELEKOM 325 322 330 -2,40% 0 0 125 347 592 Ft 2022-07-05 17:05:14
RICHTER 7035 6815 7035 +2,63% 0 0 1 106 432 135 Ft 2022-07-05 17:12:49
OPUS 166 163 170 -1,42% 0 0 9 386 058 Ft 2022-07-05 17:05:12
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ma csak a Richter tudta tartani magát
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 17:29
A forgalom is alacsony volt kedden a pesti börzén. 
Részvény / Deviza / Áru Ismét részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 14:41
Összesen 19 ezer darabot vettek. 
Részvény / Deviza / Áru Roncsderbi-esélyes a forint, két fő oka van az új gödörnek
Eidenpenz József | 2022. július 5. 12:11
A forint euróban és dollárban is új történelmi gödörben van, egy év alatt pedig jobban csökkent az értéke, mint az argentin peso-é. A részvények is esnek, de nem jobban, mint másutt Európában. A recessziós félelmek miatt zuhannak az ipari fémek, de az olaj tartja magát, a gáz pedig tovább emelkedik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon alacsony forgalom mellett zárt pluszban a BUX
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 19:04
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 375,86 pontos, 0,96 százalékos emelkedéssel, 39 707,19 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Megemberelte magát az OTP, megint felülről kerülgeti a 400-at az euró
Eidenpenz József | 2022. július 4. 12:10
Az európai tőzsdék kellemes pluszban állnak, a BUX-ot mozgató papírok közül az OTP emelkedik ki, a forint azonban megint gyenge. Ajánlat hírére száguld a Waberer’s. Az olajat több tényező is drágíthatja, de legfőképpen az, hogy a szaúdiak nem növelik a termelést.
Részvény / Deviza / Áru A pesti börze is megérezte a bizonytalan nemzetközi hangulatot
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 18:02
Felemás napon vannak túl a vezető részvények is. 
Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG