<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Moszkva számos uniós tagország esetében csökkentette a gázszállításokat a héten technikai okokra hivatkozva. A németek szerint el kell kezdeni a felkészülést az esetleges gázhiányra. Az EU még rá van szorulva az orosz gázra, a szénre és a nem vezetéken érkező olajra ugyanakkor embargót vet ki.

Visszafogja az EU-ba irányuló gázszállításokat a világ legnagyobb földgázkitermelő vállalata, az orosz Gazprom. Keddi közlése szerint a Németországba irányuló gázexportot mintegy 40 százalékkal csökkenti: az eddig szokásos 167 millió köbméter helyett csak 100 millió köbméter gáz szállítását tudja biztosítani az Északi Áramlat vezetéken keresztül naponta. Később már 60 százalékos korlátozás bekövetkezéséről szóltak a beszámolók.

Közben kiderült az is, hogy a technikai problémákkal indokolt lépés nem csak Németországot érinti:

a gázszállítások csökkenéséről számolt be Csehország és Ausztria, valamint Szlovákia és Olaszország is.

Csak egy mozdulat. Vlagyimir Putyin orosz elnök a TurkStream orosz-török gázvezeték átadásán 2020. január 8-án Bojko Boriszov bolgár kormányfő, Recep Tayyip Erdogan török elnök és Aleksandar Vucic szerb elnök társaságában. Forrás: Kremlin.ruCsak egy mozdulat. Vlagyimir Putyin orosz elnök a TurkStream orosz-török gázvezeték átadásán 2020. január 8-án Bojko Boriszov bolgár kormányfő, Recep Tayyip Erdogan török elnök és Aleksandar Vucic szerb elnök társaságában. Forrás: Kremlin.ru

A hivatalos indoklás szerint a vezeték kiindulópontjánál hiányoznak a német Siemens gázkompresszorai, a karbantartási műveletek pedig elhúzódnak.

A Siemens Energy szerint jelenleg a kanadai Montreálban végeznek karbantartást egy gázturbinán, amely kompresszor segítségével növeli a vezetékben lévő nyomást. A műveletet csak ott tudják elvégezni, a Kanada által Oroszországra kivetett szankciók miatt azonban a cég egyelőre nem tudja leszállítani a már elkészült turbinákat.

Robert Habeck német gazdasági miniszter szerint ugyanakkor politikai döntésről van szó, és fennáll a további korlátozások veszélye.

Bár a miniszter igyekezett lenyugtatni a kedélyeket mondván, hogy a csökkentés Németországban nem okoz ellátási problémákat, mások korántsem ilyen nyugodtak.

Nehéz tél jöhet

Klaus Müller, a német szövetségi hálózati ügynökség elnöke szerint további nyomást kell gyakorolni a cégekre és a háztartásokra, hogy takarékoskodjanak a gázzal, a bérbeadóknak például a jelenleg előírt 20-22 foknál alacsonyabb hőmérsékletet is elég lenne biztosítani a kiadott lakásokban, tette hozzá.

Fontos, hogy a lehető legtöbb gázt spóroljuk meg, és így át tudjuk vészelni a következő telet, tette hozzá. Szerinte a Gazprom lépése bizonytalanságot gerjeszt, és felsrófolja a gázárakat.

Müller úgy véli, hogy ha a 40 százalékos csökkentés hetekig tartana, az Németországban is problémákat okozna. A nyarat még kihúznák, a télre való felkészülés érdekében ugyanakkor sürgősen fel kell tölteni a tározókat, részben orosz gázzal.

A szállítások esetleges leállása komoly problémákat okozna a német vállalatoknál. Mintegy 60 százalékuk rövidtávon nem tudná helyettesíteni a földgázt, a nagy energia-felhasználók kétharmada tevékenysége jelentős korlátozására vagy akár leállítására kényszerülne.

Ingbert Liebing, a kommunális vállalatok szövetségének elnöke pedig a Die Weltnek azt mondta: az orosz gázszállítások további csökkenésére és esetlegesen hiányhelyzetre is fel kell készülni.

Moszkva egyébként ebben az évben már beszüntette Lengyelország, Bulgária, Finnország, Hollandia és Dánia gázellátását, mivel ezek az államok nem voltak hajlandók teljesíteni az új fizetési feltételeket. (A cégeknek a Gazprombanknál kell számlát nyitniuk, az euro- vagy dollár-befizetéseket pedig a banknál át kell váltani rubelre.)

Függő viszony

Az EU egyelőre erősen rá van szorulva az orosz gázra, mégha már sikerült is csökkenteni a függőséget: míg 2021-ben az EU-ba importált földgáz 40 százaléka származott Oroszországból, idén áprilisban már csak 26 százalék volt ez az arány Ursula von der Leyen szerint.

Az Európai Bizottság elnöke nemrég jelezte, hogy tovább kell menni ezen az úton.

Egy olyan időszakban vagyunk, amikor csökkenteni tudjuk függőségünket az orosz olajtól, 90 százalékkal év végéig. Reméltem, hogy el tudjuk érni a 100 százalékot, de ehhez egyhangú álláspont szükséges. Ezért a 90 százalék év végéig jó eredmény. Most pedig a gázzal kell foglalkoznunk

- jelentette ki május végén az Európai Parlamentben, ahol a részleges olajembargóról döntő EU-csúcs eredményeit értékelték. Egy lépés a függetlenedés irányába az a héten bejelentett megállapodás is, amely értelmében Izrael Egyiptomon át keresztül exportál majd földgázt Európába.

Az EU-nak tehát igen ambíciózus céljai vannak az Oroszország elleni energia-embargót tekintve, és azt előbb-utóbb minden energia-hordozóra kiterjesztené annak érdekében, hogy megnehezítse az ukrajnai háború finanszírozását a Kreml számára – és nyilván azért is, hogy ne legyen többé kiszolgáltatva Moszkva a mostanihoz hasonló, hirtelen korlátozásainak.

A szenet már kitiltották

Az orosz szén importjának betiltásáról már április elején döntés született – ez volt az első alkalom, hogy az EU büntetőintézkedést hozott az orosz energiaszektorral szemben.

A szankció  augusztus elején lép életbe, megvárva a még élő szerződések lejártát.

Bár az uniós szénimport csaknem 70 százalékát az orosz szén tette ki, azt relatív könnyű más forrásból pótolni, rádásul az értékben eltörpül az olaj- és a gázimporthoz képest.

Míg a szénért 15 millió eurót, addig az olajért és a gázért 850 millió eurót fizetünk Oroszországnak naponta

- mondta Simone Tagliapietra, a brüsszeli Bruegel think tank kutatója még áprilisban.

Részleges olajembargó

Ezután következett a már említett májusi EU-csúcson elhatározott olajembargó, amely – elsősorban a magyar kormány vétója miatt – nem lett teljes.

Tehát év végéig csak a tengeri szállításra terjed ki, a vezetéken szállítottra egyelőre nem – Magyarország, Szlovákia és Csehország továbbra is kapni fogja az olajat a Barátság-kőolajvezetéken keresztül.

Az  ukrajnai orosz invázió előtt az EU-ba importált kőolaj 27 százaléka volt orosz. Több ország gazdasága (így Magyarországé is) ki van neki szolgáltatva, jóval nehezebb alternatív forrást találni helyette, mint a szén esetében, a leválás pedig több évet és jelentős befektetéseket igényelne.

Ráadásul az orosz Ural olaj jelenleg hordónként mintegy 35 dollárral olcsóbb a világpiaci referenciának számító Brentnél.

A leváláshoz szükséges infrastruktúra-fejlesztést ugyanakkor az EU hajlandó dotálni, ezért is indította el a RePowerEU tervet. Ennek  keretében mintegy 300 milliárd euróval támogatja (igaz, nagyrészt már létező forrásokból) a függetlenedést az orosz energiahordozóktól.

Nemrég Klasszis Klubunk vendége volt Holoda Attila energiapiaci szakértő, akit a fenti témákról is kérdeztünk. Interjúnkat itt tekinthetik meg:

 Rácz András Oroszország-szakértő pedig az orosz-ukrán háború mozgatórugóiról beszélt lapunknak:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Biztonsági zónát hoznak létre az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű körül
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 19:55
A csütörtök történései röviden, egy helyen.
Makro / Külgazdaság Több száz ukrán céget tudtak eddig áttelepíteni a nyugati megyékbe
Mester Nándor | 2022. december 8. 18:56
Közben folytatódik a privatizáció és az állami támogatási program.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: Horvátország csatlakozhat a schengeni övezethez
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 17:26
Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.
Makro / Külgazdaság Kínai márkák tarolják le az orosz újautó-piacot
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 16:20
Novemberben az újautó eladások közel harmadát kínai márkák adták Oroszországban, amely meredek emelkedés az év eleji tíz százalék alatti piaci részesedéshez képest - derül ki az Autostat orosz piackutató intézet csütörtöki adataiból.
Makro / Külgazdaság A zöld hitel is felelős a lakáshitelpiac összezuhanásáért
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 15:55
Abban, hogy idén októberre 9 éves mélypontra fékeződött a hazai lakáshitelpiac, a kamatok emelkedése mellett az is szerepet játszott, hogy az MNB zöld hitelének kihasználása miatt az új lakások építését előrehozták a beruházók – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu.
Makro / Külgazdaság Kína haditengerészeti támaszpontot állít fel az Atlanti-óceánon
Káncz Csaba | 2022. december 8. 15:29
Egy állandó kínai haditengerészeti támaszpont a Guineai-öbölben nemcsak regionálisan mozdítaná elő Peking gazdasági érdekeit. Segítene nagyobb stratégiai érdekeltségei és kereskedelmi útvonalai előmozdításában, és ami a legfontosabb: életre hívná az Atlanti-óceánon Kína haditengerészetét. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már saját gyártású drónokkal is harcol Ukrajna
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 15:06
Az elmúlt harminc napban hét új típusú ukrán gyártású drón használatát engedélyezték az ukrán hadseregben - számolt be Olekszij Reznyikov védelmi miniszter csütörtökön a Facebookon.
Makro / Külgazdaság Külkereskedelem: több tényező is rontja a kilátásokat
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 13:37
A várakozásoknál kisebb, 1009 millió euró hiány keletkezett a külkereskedelemben októberben, meghaladva a szeptemberi 745 millió hiányt, de lényegesen mérséklődve az augusztusi rekordmértékű, 1580 millió euró deficitet követően.
Makro / Külgazdaság Bődületes hiányt jelez az államháztartás
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 13:10
November végéig az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere 3466,4 milliárd forintos hiánnyal zárt.
Makro / Külgazdaság 22 százalék felett az infláció – de mi lesz ezután?
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 12:19
A várakozásokat meghaladó mértékben, 22,5 százalékra ugrott az infláció novemberben, elsősorban az élelmiszerárak emelkedésének további gyorsulása miatt, az áremelkedés ugyanakkor továbbra is rendkívül széleskörű. Az erősödő árnyomást tükrözi, hogy a maginfláció is igen meredeken, 24 százalékra ugrott.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG