<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Gázszállítás
Makro / Külgazdaság Németország tényleg elengedte Putyin gázát
Privátbankár.hu | 2023. február 10. 19:46
A tavalyi nagy emelkedés után csökkenésnek indult a földgáz ára Németországban, és egyre kevésbé valószínű, hogy a vezetékes orosz szállítások kiesése gondot okoz az ellátásban a következő télen - írta pénteken a Die Welt.
Makro / Külgazdaság Az orosz gáz kétharmadát már pótolta Európa
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 18:59
Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.
Makro / Külgazdaság Norvégia lenyomta Oroszországot gázszállítás ügyében
Privátbankár.hu | 2023. január 9. 12:38
Már Norvégia Európa legnagyobb gázszállítója.
Makro / Külgazdaság Kinek a húsába vágnak igazából a szankciók? Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. november 5. 16:04
Az Európai Unió eddig nyolc gazdasági szankciós csomagot fogadott el Oroszországgal szemben a Kreml Ukrajna ellen indított agressziója miatt. De mennyire váltották be ezek a csomagok a hozzájuk fűzött reményeket? Kinek és miért fájnak jobban: Oroszországnak vagy az EU-nak? Többek között erre keresték a választ kollégáink, Király Béla, Litván Dániel és Wéber Balázs a Klasszis podcast e heti epizódjában.
Makro / Külgazdaság A magyar gázcsapot is elzárná Észtország
Wéber Balázs | 2022. október 19. 15:15
Az észt külügyminiszter azonnali tilalmat szeretne bevezettetni az EU-val az Oroszországból importált földgázra – azaz elviekben a Magyarország által beszerzett gázra is –, mivel szerinte a tagországok már rendelkeznek megfelelő tartalékkal. A balti állam és több más uniós tagország az ukrán kérésekkel összhangban újabb szankciókat szeretne Oroszország ellen, amelyekről várhatóan a csütörtökön kezdődő EU-csúcson is szó lesz majd.
Makro / Külgazdaság Giorgia Meloni leendő olasz miniszterelnök "rezsimegoldást" keres
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 13:31
Giorgia Meloni leendő olasz miniszterelnök kész energiacsomaggal akarja indítani kormánya munkáját, miközben újraindult a földgázszállítás az Oroszországból érkező vezetéken.
Szubjektív Örökre rejtve maradhat, hogy ki robbantotta fel az Északi Áramlatot
Wéber Balázs | 2022. október 2. 05:24
Hétfőn ismeretlenek tönkretették az Európát Oroszországgal összekötő egyik legfontosabb gázvezetékpárt a Balti-tengeren. Az Északi Áramlat négy vezetékéből három károsodott, és akár örökre használhatatlanná válhat. Ezzel egy évtizedes európai-orosz gigaprojekt múlhat ki a tenger mélyén. Mit tudunk eddig a történtekről? Mit állíthatunk, és mi csak feltevés? Ami biztos: az akció "szigorúan bizalmas" – gyanúsítottak lehetnek, de teljesen tisztán aligha látunk majd az ügyben.  
Makro / Külgazdaság Beint Brüsszel Putyinnak: maximálnák az orosz gáz árát
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 7. 14:27
A javaslatot Ursula von der Leyen jelentette be ma brüsszeli sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Megint berobbant a gázár, történelmi lépésre készül az EU
Wéber Balázs | 2022. szeptember 5. 19:24
Pénteken rendkívüli ülést tartanak az uniós energiaügyi miniszterek, hogy gátat szabjanak az elszabadult energiaáraknak. Az áremelkedés ugyanis egyre nehezebb helyzetbe hozza a cégeket és a lakosságot, ami társadalmi robbanással fenyeget. Jelenleg számos javaslat van az asztalon, többek között az energiapiac reformja, a gázár és az áramár szétválasztása, valamint az orosz gáz árának maximálása. Eközben reggel ismét berobbant a gázár az orosz szállítások elapadásának hírére.
Makro / Külgazdaság Ma reggel elzárták a gázcsapot az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 31. 08:54
A Gazprom leállította a gázszállítást az Északi Áramlaton keresztül. Azt állítják, csak pár napra.
Makro / Külgazdaság A Gazprom ismét szorít egyet a gázcsapon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 10:54
A Gazprom orosz energetikai vállalat szerződéssel kapcsolatos nézeteltérések miatt keddtől csökkenti az Engie globális energiaszolgáltatónak szánt gáz mennyiségét - közölte az Engie, amely Franciaország legnagyobb gázszolgáltatója.
Makro / Külgazdaság Drága, de szükséges: így pótolja Putyin gázát Németország
Wéber Balázs | 2022. augusztus 26. 05:41
Már nem Moszkva Berlin legfontosabb gázszállítója: Németország ma már Norvégiából és Hollandiából kapja a legtöbb gázt, középtávon pedig az LNG-szállításokat is felfuttathatja. A kieső orosz szállítások pótlása azonban drága, a piaci árak elszálltak, ezért a német fogyasztókra (is) brutális áremelkedés vár. A tél pedig még az új beszerzések ellenére is nehéz lehet.
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Betett Putyin a németeknek: a fogyasztók állják a gázimportőrök brutális veszteségeit
Wéber Balázs | 2022. augusztus 17. 15:39
Az Unipert több mint 12 milliárd eurós veszteség érte az első félévben főleg amiatt, hogy a piacról kellett pótolnia az elapadó orosz gázszállításokat. Mindezt azonban nagyrészt a német fogyasztók fizetik majd meg a minimum triplázódó gázszámlák révén, ráadásul egy új illetéket is kapnak a nyakukba.
Makro / Külgazdaság Újabb csapás a fogyasztóknak: új illetéket építenek be a földgázárba Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:17
Az illeték egy átlagos fogyasztású családnak évi 480 eurós többletterhet jelent.
Makro / Külgazdaság Csapás Putyinnak: Kína nem menti meg az orosz gázbizniszt
Wéber Balázs | 2022. augusztus 11. 05:44
Bár az EU most még rá van szorulva az orosz gázra, a lehető leghamarabb függetlenedne tőle, valamint az orosz olajtól és széntől is. A leválás már megindult, Oroszország a legnagyobb vevőit veszíti el. Míg az olajexportban Kína részben pótolja az EU-t, a gázexportban erre 10 éven belül nincs esély. Abba az irányba ugyanis még kezdetleges a gázvezetékrendszer, az LNG pedig el lett hanyagolva.
Makro / Külgazdaság Újabb ország engedett Putyinnak: rubelben fizetnek a gázért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 7. 11:31
Törökország részben rubelben fog fizetni az orosz földgázért, és azt tervezi, hogy kiterjeszti az orosz Mir nemzetközi fizetési rendszer használatát a gazdasági kapcsolatok elmélyítése érdekében.
Makro / Külgazdaság A turbina gate – így zsarolja Putyin a gázzal Európát
Wéber Balázs | 2022. augusztus 5. 05:48
Külföldi karbantartás, műszaki problémák, most meg a hiányzó papírok – június óta ezekre az okokra hivatkozva csökkenti a Gazprom nyugat-európai gázszállításait. Egyre nyilvánvalóbb azonban, hogy mindez csak ürügy – a gázcsap fokozatos elzárása valójában válasz az uniós szankciókra. Ugyanakkor hosszútávon visszafelé sülhet el a fegyver Moszkva számára, az EU és Németország pedig már gőzerővel dolgozik alternatívákon.
Makro / Külgazdaság "Nem hiszem, hogy teljesen leáll a gázszállítás” – megszólalt egy orosz bennfentes
Wéber Balázs | 2022. augusztus 3. 05:42
A Gazprom "az exportvolumen manipulálásával” próbál hatást gyakorolni az Európai Bizottság szankciós politikájára, jelentette ki egy interjúban az orosz pénzügyi világ egyik legismertebb személye. Oleg Vjugin azt ugyanakkor nem hiszi, hogy teljesen leállítja majd a gázszállításokat. Szerinte a szankciók rövidtávon Európának fájnak jobban, Oroszország pedig profitál az elszabadult energiaárakból. Az embargók miatt azonban idővel kiürülhet az orosz államkassza.
Makro / Külgazdaság Újabb ország gázszállítását kapcsolták le az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. július 30. 10:44
A lépés várható volt.
Makro / Külgazdaság Elmondta a Gazprom, miért küld még kevesebb gázt Európába
Privátbankár.hu | 2022. július 28. 08:55
Ezúttal is technikai okokkal magyarázzák. 
Makro / Külgazdaság „Ha nem kapunk gázt, felkelések lesznek“ – kiakadt a német külügyminiszter, kell az orosz gáz Berlinnek
Wéber Balázs | 2022. július 21. 17:48
Bár ma reggel újraindult az Északi Áramlat, azaz ismét jön gáz Oroszországból a Balti-tenger alatt Németországba, június második feléhez hasonlóan csak csökkentett mennyiség érkezik. A téli gázellátás problémás lehet, a már amúgy is bedurvult gázárak pedig elszabadulhatnak. A német külügyminiszter felkelésektől tart gázhiány esetén. Berlin szabadulna ugyan az orosz gáztól, de egy ideig még rá van utalva.
Makro / Külgazdaság Háromszoros gázár, roham a tűzifáért – kőkemény télre készül Európa
Wéber Balázs | 2022. július 15. 05:17
Brüsszel szerint a nyilvános épületeket maximum 19 fokig szabadna felfűteni ősztől. Németországban háromszoros gázszámlát kap számos fogyasztó októbertől, az igazi feketeleves pedig csak jövőre jön. Ausztriában elkapkodták és aranyáron mérik a tűzifát. Az általános rezsicsökkentésnek pedig Magyarországon is vége. Európa az orosz gázcsap elzárására készül, és – már a télre gondolva – mindenkit spórolásra kér.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt közölt Európával a Gazprom, behúzta a vészféket a magyar kormány – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 13. 19:14
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Bedurvult a gázháború: egymás után csökkentik az oroszok a szállításokat
Wéber Balázs | 2022. július 11. 15:55
Nem elég, hogy ma karbantartás miatt minimum tíz napra leállt az Északi Áramlat, a Transgas-vezetéken is tovább csökkent az Oroszországból Európába érkező gázmennyiség: Olaszország és Ausztria is jelentős csökkenésről számolt be. A német külügyminiszter szerint Moszkva teljesen kiszámíthatatlan, a francia gazdasági miniszter pedig a szállítások teljes leállását tartja a legvalószínűbbnek.
Makro / Külgazdaság Újabb európai gázcsapon zártak egyet az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. július 11. 11:32
A szokásos 31 helyett csak 21 millió köbméter gáz érkezik Olaszországba.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: plusz földgázt vásárol Magyarország
Privátbankár.hu | 2022. július 7. 13:51
A szerdai kormányülésen született meg a döntés.
Makro / Külgazdaság Elemzők: nagyon megszenvedné Európa az orosz gázstopot
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 14:24
Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Makro / Külgazdaság Manfred Weber elosztaná az orosz földgázt az EU-tagállamok között
Privátbankár.hu | 2022. július 3. 12:01
Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban Manfred Weber szerint.
Makro / Külgazdaság A nap képe: megint kap gázt Magyarország ezen a vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:20
A Török Áramlatot egy hétig karbantartották, de tegnap este újraindult a szállítás. 
Makro / Külgazdaság Putyin és a német gázpiac - csúnya fejreállás a láthatáron
Káncz Csaba | 2022. június 19. 15:11
A friss német minisztériumi jelentés szerint „2024 nyarára nagyrészt megvalósulhat az orosz gáztól való függetlenség”. A gázhiány és a magas árak „lökéshullámokként” csapnak majd át az országon, állítja az illetékes hivatal vezetője. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság "Készüljünk a gázhiányra" – Putyin tekert egyet a gázcsapon
Wéber Balázs | 2022. június 17. 05:36
Moszkva számos uniós tagország esetében csökkentette a gázszállításokat a héten technikai okokra hivatkozva. A németek szerint el kell kezdeni a felkészülést az esetleges gázhiányra. Az EU még rá van szorulva az orosz gázra, a szénre és a nem vezetéken érkező olajra ugyanakkor embargót vet ki.
Makro / Külgazdaság Gyorsabban zöldül Európa az olajembargó árnyékában
Tiszóczi Roland | 2022. június 4. 11:46
Az ukrajnai háború, az orosz olaj embargója és a világjárvány annak ellenére is gyorsítja Európa zöld energiára való átállását, hogy az emelkedő energiaköltségek és az ellátási sokkok jelenleg több országot is növekvő mennyiségű szénégetésre kényszerítenek.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor Brüsszelben csatázik, újabb ország válhat le az orosz gázról – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 30. 19:16
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Odacsaptak az ukránok az orosz gázszállításnak, és ezt Európa is jócskán megérezte
Privátbankár.hu | 2022. május 11. 16:54
Szerdán negyedével csökkent az orosz gáz szállítása Ukrajnán keresztül az EU-ba, miután az ukrán gázvezeték-üzemeltető megtagadta a gáz további átvételét az ország orosz csapatok ellenőrzése alatt álló területeiről.
Makro / Külgazdaság Csapással fenyeget Putyin, durvul a gázháború – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. április 27. 19:31
Ez történt az orosz-ukrán háború mai napján.   
Részvény / Deviza / Áru Újra 380 forint az euró, megnyugvás a gázcsap elzárása után
Eidenpenz József | 2022. április 27. 12:32
A részvénypiacok tegnap alaposan megijedtek az orosz gázcsapok elzárása miatt, de mára már megnyugvás látható. A magyar, lengyel, bolgár indexek viszont tovább esnek és a forint is gyengécske. Drágább lett az olaj és a gáz is.
Makro / Külgazdaság Kezdődik: két uniós országnál is elzárják a gázcsapokat az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 22:09
Lengyelország mellett Bulgária sem kap orosz gázt holnaptól.   
Makro / Külgazdaság Amerikai gázszállítások Európának – súlyos kérdőjelekkel
Káncz Csaba | 2022. április 25. 14:44
A 2020-as évek közepéig az európai vevőknek a globális azonnali piacról kell biztosítaniuk az LNG-ellátást. Noha a Biden-adminisztráció bejelentése pozitív az iparág számára, sok lépést kell megtenni az ígért LNG mennyiségek megvalósulása előtt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem áprilisi tréfa: még nem állhat le a gázszállítás
Privátbankár.hu | 2022. április 1. 14:43
A fizetés a hónap végén vagy május elején esedékes.
Makro / Külgazdaság Ez történne Európával, ha Putyin elzárná a gázcsapokat
Wéber Balázs | 2022. február 23. 16:01
Az orosz gázszállítások teljes kiesése több európai országban is hiányhoz vezetne, ugyanakkor rövidtávon – például Németországban és szomszédjainál – nem okozna komolyabb ellátási problémát. A kieső mennyiséget részben Norvégiából, Észak-Afrikából és Azerbajdzsánból, valamint LNG-szállítmányokból lehetne pótolni. A hosszútávú megoldást ugyanakkor a megújuló és a hidrogénalapú energiában látják német szakértők.
Makro / Külgazdaság Lejjebb tekerték a gázt az oroszok - Ukrajna szerint Európát akarják zsarolni
Privátbankár.hu | 2022. január 4. 14:27
Kétéves mélypontra csökkentették az Oroszországból Európába szállított gáz mennyiségét.
Makro / Külgazdaság A fehérorosz elnök gázstoppal fenyegette meg Európát
MTI | 2021. november 11. 15:58
Lukasenka fehérorosz elnök az egyre inkább elmérgesedő határválságra adott lengyel, litván és EU-s válaszokra lengette be a Jamal-gázvezeték elzárásának lehetőségét.
Makro / Külgazdaság Egy G20-megbeszélésen azt is megvitatták, hogyan lehetne eltántorítani Putyint a gázjátszmától
MTI | 2021. október 31. 09:19
A Fehér Ház szerint Biden, Merkel és Scholz tartott erről megbeszélést, de hogy mire jutottak, azt nem közölték.
Makro / Külgazdaság Januártól emelkedhet a pedagógusok bére
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 29. 13:58
A Kormányinfón kérdésünkre elárulta Gulyás Gergely, hogy a közmunkások bére is növekedni fog.     
Makro / Külgazdaság Ezúttal túl messzire ment Magyarország? Ukrajna komoly válaszcsapásokra készül
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 28. 11:22
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra azzal, hogy a Gazprommal kötött megállapodást aláírva, kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből; a tárcavezető szerint Ukrajna megfelelő választ fog erre adni.
Makro / Külgazdaság Az ukránok megtámadják a Gazprom-szerződésünket, Szijjártó Péter szerint semmi közük hozzá
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 10:36
Az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy mi kivel miről állapodunk meg - üzente a Facebookon Szijjártó Péter, majd bekérette a nagykövetet is.
Makro / Külgazdaság Új gázvezetéket építettek a törökök - nekünk is jut belőle?
Privátbankár.hu | 2018. június 13. 07:43
Megnyitották a Tanap földgázvezeték eddig elkészült szakaszát.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG