<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Giorgia Meloni leendő olasz miniszterelnök kész energiacsomaggal akarja indítani kormánya munkáját, miközben újraindult a földgázszállítás az Oroszországból érkező vezetéken.

Egyelőre a megszokotthoz képest fele annyi földgáz érkezik - közölte az ENI energiaszolgáltató szerdai bejelentésében. A Szlovákián és Ausztrián keresztül haladó, olasz területre Tarvisiónál belépő vezetéket a Gazprom pénteken zárta el.

Grazie Italia azaz Köszönöm, Olaszország! Giorgia Meloni üzenete választási győzelme után. Fotó: EPA/ETTORE FERRARI
Grazie Italia azaz Köszönöm, Olaszország! Giorgia Meloni üzenete választási győzelme után. Fotó: EPA/ETTORE FERRARI

Az acélgyártókat tömörítő szövetség elnöke, Franco Bernabe a La Stampa című napilapnak úgy nyilatkozott, hogy az orosz szállítás folyamatossága biztosítása nélkül Olaszországban nem lesz elegendő gáz, mivel a tározókban felhalmozott nem elegendő. Bernabe úgy látta, nem csak az ipar, hanem a háztartások, kórházak is gáz nélkül maradhatnak. Korábban az ENI ügyvezető igazgatója, Claudio Descalzi "elengedhetetlennek" nevezte az oroszországi gáz garantálását a téli idényben.

A SkyTG24 hírtelevízió szerdai számításai szerint a következő hat hónapban - tavalyhoz hasonlóan - az országnak 48 milliárd köbméter földgázra van szüksége, melyből 3 milliárdot Oroszországból, 30 milliárdot más szállítóktól, mindenekelőtt Algériából szereznek be, további 15-öt pedig a tározók biztosítanak. A csatorna megjegyezte, sok függ az időjárástól és Algéria szállítási képességétől. Az Il Giornale című jobbközép lap azt írta, a takarékossági programok és a tározók telítettsége sem menti meg az országot az esetleges fogyasztási korlátozásoktól.

A baloldali napilap La Repubblica szerint Európát "darabokra szakította" az energiaárak emelkedése. A délolasz Gazzetta del Mezzogiorno szerint a villanyáram októbertől további hatvan, a gáz további hetven százalékkal lesz drágább: a családok rezsiköltsége évi háromezer euróval emelkedik, további hatszázötven euróval kerül többe az élelmiszervásárlás. Milánó polgármestere közölte, hogy a Scala operaház számlái egy év alatt háromszorosára emelkedtek.

A kormánya felállításán dolgozó Giorgia Meloni folyamatos kapcsolatban áll az energiahelyzettel foglalkozó jelenlegi miniszter Roberto Cingolanival, aki sajtóértesülések szerint a következő kormánnyal is együttműködhetne. Az Olasz Testvérek (FdI) miniszterelnök-jelöltje közösségi oldalán közös európai problémának nevezte az energiaválságot hangoztatva, hogy döntés hiányában a tagállamok önerőből igyekeznek cselekedni, ami vállalataik versenyképességét veszélyezteti.  "Minden olyan európai akciót támogatunk, amely a spekuláció és az energiaárak igazolatlan emelkedése leállítását szolgálja, és minden kezdeményezést, mely konkrét segítséget nyújt családoknak és vállalkozásoknak"- írta Giorgia Meloni. Megismételte, hogy kormánya első intézkedése a rezsidrágulás kezelése lesz, a helyzet megoldása legalább a következő három hónapra.

Az Il Giornale szerint Európa nehezen fog megoldást találni, és mivel Berlin kizárólag saját érdekeit tartva szem előtt autonóm döntésekkel halad előre, Róma szövetségese Párizs maradhat. Az Il Giornale Giorgia Melonit idézte, aki egy találkozón azt kérdezte, hogyan reagált volna az Európai Unió, "ha Orbán Viktor lépett volna úgy, ahogyan Berlin tette". Az Il Giornale úgy tudja, Giorgia Meloni első külföldi útja Párizsba vezethet, majd Varsóba és talán Kijevbe látogathat.

(MTI)

Makro / Külgazdaság Megtiltották az ukrán tisztviselők külföldre utazását, tiltakoznak a kárpátaljaiak a provokációkkal szemben
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 20:07
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Elképesztő felelőtlenség: a Nyugat már nem foglalkozik Putyin vörös vonalaival – A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2023. január 27. 19:31
A 2023-as év drámainak bizonyulhat Oroszország számára, és több, belső kérdésre adott válasz a következő évtizedekre eldöntheti az ország sorsát. A Pentagon nyilvánosan nem deklarált célja, hogy az ukránok vágják át a Krím és Oroszország közötti „szárazföldi hidat”, amelyet Putyin erői tavaly elfoglaltak. A nyugati politikai elit most úgy véli, hogy egy orosz nukleáris csapás valószínűsége meglehetősen kicsi – de igazuk van-e? Káncz Csaba videókommentárja.
Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG