7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Brüsszel szerint a nyilvános épületeket maximum 19 fokig szabadna felfűteni ősztől. Németországban háromszoros gázszámlát kap számos fogyasztó októbertől, az igazi feketeleves pedig csak jövőre jön. Ausztriában elkapkodták és aranyáron mérik a tűzifát. Az általános rezsicsökkentésnek pedig Magyarországon is vége. Európa az orosz gázcsap elzárására készül, és – már a télre gondolva – mindenkit spórolásra kér.

Egyre több európai ország készül vésztervekkel arra az esetre, ha Oroszország részben vagy egészben leállítja az Európába irányuló gázszállításokat, és így orosz földgáz nélkül (vagy a korábbinál jóval kisebb mennyiséggel)  kell kihúznia a telet.

Kéz a gázcsapon

Ez a veszély annál is inkább valós, mert az orosz gázipari konszern, a Gazprom június közepe óta technikai okokra hivatkozva 40-60 százalékkal százalékkal csökkentette a Németországba irányuló gázexportot és más uniós országok ellátását is visszavágta. (A Magyarországra Ausztria felől érkező orosz gázmennyiség is érezhetően mérséklődött, de a más útvonalakon érkező orosz gázt is figyelembe véve a teljes csökkenés esetünkben csak 12 százalékos volt hivatalos közlések szerint.)

Gyűlnek a viharfelhők. Gázkompresszor-állomás Mallnowban a német-lengyel határnál 2022. július 11-én. Fotó: EPA/FILIP SINGER
Gyűlnek a viharfelhők. Gázkompresszor-állomás Mallnowban a német-lengyel határnál 2022. július 11-én. Fotó: EPA/FILIP SINGER

A héten Ausztria és Olaszország is az érkező gázmennyiség további csökkenéséről számolt be, az Északi Áramlaton pedig hétfőtől 10 napra teljesen leállt a szállítás karbantartás miatt.

Nyugaton most attól tartanak, hogy Moszkva nem vagy nem teljesen fogja visszakapcsolni a szolgáltatást, azaz politikai fegyverként használja a szállításokat és zsarolja majd az EU-t.

Az mindenesetre nem túl jó ómen, hogy a Gazprom szerdán közölte: nem tudja garantálni az Északi Áramlat részét képező egyik "kritikus fontosságú létesítmény" biztonságos működtetését.

Kétségesnek tartják ugyanis, hogy Kanada tényleg visszajuttatja-e a gázvezeték karbantartás alatt álló turbina-berendezését (a kanadai kormány erre engedélyt adott múlt hétvégén). Ilyen körülmények között szerintük kétséges a portovajai kompresszorállomás (ez a Balti-tenger orosz partján található) működése.

Spóroljon mindenki 

Erre az eshetőségre már az Európai Bizottság  is készül, és hamarosan jelentős, uniós szintű energia-takarékossági intézkedésekre tesz javaslatot. A kiszivárgott dokumentum szerint „jelentős kockázata” van annak, hogy Oroszország az idén leállítja az európai gázszállításokat, ugyanakkor „az azonnali cselekvés harmadával csökkentheti  egy hirtelen ellátásleállás hatásait.”

A tervezet, amelyet jövő hét szerdán fognak hivatalosan bemutatni, többek között azt indítványozza, hogy az irodaházak, valamint a nyilvános és kereskedelmi épületek belső tereit ősztől maximum 19 fokig lehessen felfűteni.

A Bizottság azt is javasolja, hogy azok a vállalatok, amelyek képesek a gáz helyettesítésére, csökkentsék a fogyasztásukat. A cél azon iparágak megvédése, amelyek különösen fontosak a szállítási láncok és a versenyképesség szempontjából.

Emellett a háztartásokat is arra szólítják fel, hogy szabad elhatározásból kevesebb gázt használjanak.

„Mindenki tud spórolni a gázzal, most”, írja a Bizottság.

A tervezet kitér arra is, hogy amennyiben az áramtermelés veszélybe kerül, akkor az azért felelős gázerőművek ellátása előnyt élvezhet egyes védett fogyasztói csoportok ellátásával szemben.

Németországban mindenesetre már kiszámolták, hogy ha júliusban nem indul újra a szállítás az Északi Áramlaton, akkor nem tudják megfelelő mértékben feltölteni a tárolókat, emiatt a télen és a jövő évben is gázhiány léphet fel. Ha októberben állna le a szállítás, akkor kisebb lenne a kockázat a telet tekintve, ugyanakkor kevesebb idő lenne a reagálásra.

1500 helyett 4700 euró

A fogyasztóknak emellett fel kell készülniük arra, hogy továbbra is extrém mértékben emelkednek majd az árak, mondta Klaus Müller, a gázvezetékeket felügyelő szövetségi hálózati ügynökség (Bundesnetzagentur) vezetője egy interjúban.

A hatóság becslései szerint a havi gázszámla jövőre minimum a jelenlegi háromszorosára nő majd.

De már azok is az árak duplázódásával szembesülnek, akik most kapják meg az éves elszámolást (ennek ideje a szerződéstől függ) – és ebben az emelkedésben még nincsenek benne az orosz-ukrán háború következményei. A tőzsdéken pedig még ennél is jobban elszálltak az árak, egyes esetekben hétszeres növekedést jegyeztek fel. 

„Mindez nem azonnal és nem teljesen csapódik le a fogyasztóknál, de valamikor ki kell majd fizetni. Ezért is érdemes most jobban spórolni", mondja Müller.

Hozzátette: az politikai döntés kérdése, hogy a gázkereskedők átterheljék-e a beszerzési költségek megugrását a vevőkre. Az egyik lehetőség, hogy ennek elkerülése érdekében milliárdos állami támogatást kapnak, a másik pedig az, hogy azok a háztartások kapnak segítséget, amelyek már nem bírják fizetni a számláikat.

A Spiegel által ismertetett példából pedig az is kiderül, hogy árak már ősszel triplázódhatnak.

Chemnitzben az eins nevű energiaszolgáltatónál 2000 vevő szeptemberig évi 1500 eurót fizetett egy kétéves szerződés keretében a gázért, októbertől viszont már 4700 eurót kell fizetnie.

„Ez természetesen sokkoló. Hihetetlen összeg”, figyelmeztet Roland Warner, a cég üzletvezetője.

Ha pedig a vevők nem kötnek hosszútávú szerződést, akkor további jelentős áremelést kockáztatnak. (Nekik a szolgáltató már 2-3 hónappal korábban, a jelenlegi árnál mintegy 50 százalékkal olcsóbban beszerezte a gázt.)  

Ő is utalt arra, hogy sok vevőnél még le sem csapódott igazán a drasztikus árnövekedés. A cégnél az augusztusi ár például az elmúlt 30 hónap beszerzési árainak átlaga, tehát a „valóban drámai árnövekedés” csak jövőre jön majd.

Hasonló a helyzet egyébként a szomszédos Ausztriában is: a lapunk által megkérdezett, ott élő magyarok az átalánydíj és az éves elszámolás miatt egyelőre nem érzik közvetlenül az energia-drágulását.

Visszatérve Németországra, a német kormány eddig két tehermentesítő csomaggal próbálta ellensúlyozni a drágulást. Ezek keretében elsősorban a szegényeket, szociálisan rászorulókat támogatják, valamint egyszeri juttatásokkal és adókönnyítésekkel mérséklik az egyre súlyosabb terheket.  

A társadalom felé a fő üzenet azonban továbbra is a takarékoskodás – az árak miatt és azért is, mert már most el kell kezdeni a felkészülést a télre. 

A Bundesnetzagentur vezetője egyúttal emlékeztet arra, hogy a német és általában az európai jog a végsőkig védi a háztartások ellátását, és Németország még a legrosszabb esetben is kap majd gázt Norvégiából, valamint a német, belga és holland tengeri terminálokból.

Roham a tűzifáért

Ami pedig Ausztriát illeti: nyugati szomszédunk földgázigényének 80 százalékát fedezi Oroszországból, 2027-re viszont – mégha áldozatok árán is – teljesen függetlenedhet az orosz energiahordozótól. Addig ugyanakkor néhány telet még ki kell húznia – az idei télre szintén a tárolók feltöltésével és takarékoskodva készül.  

Sokan ugyanakkor biztosra akarnak menni: elkezdték felvásárolni a tűzifát, és évekre előre bespájzolnak.

Emiatt számos helyen már hiánycikk lett a tűzifa, ahol pedig van, ott aranyáron mérik: az Obiban például már 200 euróba (80 ezer forint) kerül köbmétere az egy évvel ezelőtti 70 euró helyett.

Ezzel párhuzamosan 60 százalékkal nőtt a kereslet a kandallók és a fakályhák iránt, pedig azok átlagban 12-15 ezer euróba (4,8-6 millió forint) kerülnek.

„Bár az ország 47 százalékát erdők borítják, szinte sehol sem lehet kapni tűzifát”, emlékeztet a Die Presse hozzátéve, hogy két év kell ahhoz, amíg a fa elég száraz lesz a tüzeléshez.

Az Osztrák Szövetségi Erdészet szerint pedig akkora igény van a tűzifára, amilyenre már évtizedek óta nem volt példa.

Mindezzel párhuzamosan a magyar kormány is behúzta a vészféket.

Szerdán energia-veszélyhelyzetet hirdetett: augusztus 1-jétől csak a lakossági átlagfogyasztás mértékéig biztosítja a rezsicsökkentett gáz- és áramárat.

A kormány az orosz gázszállítást Magyarországra (a gáz nagy része már Szerbia felől a Balkáni Áramlaton keresztül, Ukrajna kikerülésével érkezik hozzánk) ugyanakkor gyakorlatilag biztosítottnak látja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG