<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az orosz gázszállítások csökkenése miatt további jelentős energiadrágulás várható Németországban, amit a szolgáltatók teljes egészében átháríthatnak a fogyasztókra. Szakértők szerint a gázszámla duplázódása biztos, de négyszeres növekedés sem zárható ki. A német kormány főleg a szegényeket segíti, ugyanakkor egy kérése mindenkihez van: spórolj az energiával! Az alkancellár pedig igyekszik jó példával előjárni.  

Újabb fokozatba kapcsolt az energia- és gázválság a múlt héten Németországban: Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter kihirdette a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát.

Félig elzárt gázcsap

Erre azért volt szükség, mert az orosz Gazprom június közepe óta technikai okokra hivatkozva jelentősen, 40-60 százalékkal csökkentette a Németországba irányuló gázexportot (és más uniós országok ellátását is visszavágta).

Hétvégi hivatalos közlés szerint a maximális gázmennyiségnek mindössze 40 százaléka jön az Északi Áramlaton keresztül.

Ha a helyzet nem javul, a gáztározókat sem lehet majd a szükséges, 90 százalékos szintig feltölteni novemberig, egyéb források bevonása nélkül. Jelenleg mintegy 60 százalékos a feltöltöttség.

Törik a fejüket. Robert Habeck alkancellár és Olaf Scholz kancellár a Bundestagban Berlinben 2022. május 19-én. EPA/OMER MESSINGERTörik a fejüket. Robert Habeck alkancellár és Olaf Scholz kancellár a Bundestagban Berlinben 2022. május 19-én. EPA/OMER MESSINGER

Ráadásul július 11-től menetrendszerű karbantartási munkálatok kezdődnek gázvezetéken, aminek következtében mintegy két hétre teljesen leáll majd a szállítás.

A német kormány nem zárja ki, hogy az orosz óriáscég – szintén technikai okokra hivatkozva – további hetekre vagy akár meghatározatlan időre meghosszabbítja majd a leállást.

A válsághelyzet ugyan egyelőre nem jelent korlátozásokat, de a gázszolgáltatókat már arra hívhatják fel, hogy „rugalmasabban“ (más forrásból) szerezzenek be gázt, vagy használják a gáztározókat.

Az ellátásbiztonság jelenleg garantált, de feszült a helyzet

-ismerte el a német gazdasági minisztérium.         

A takarékoskodás már eddig is alapelvárás volt mind a vállalatok, mind a lakosság irányába. A minisztérium számos szervezettel összefogva már külön kampányt is indított ebből a célból, és konkrét tippeket ad – például arra, hogyan spórolhatnak a háztartások a gázzal.      

Az alkancellár pedig jó példával kíván előjárni: egy lapinterjúban elárulta, hogy tovább csökkentette zuhanyzási idejét – saját bevallása szerint amúgy sem zuhanyzott soha öt percnél hosszabban.

Elszálló gázárak

Bár ez Magyarországról nézve akár viccesnek is tűnhet, a német fogyasztóknak aligha van kedvük mosolyogni: a már amúgy is magas gázszámláik ugyanis extrém mértékben emelkedhetnek tovább – és akkor még nem beszéltünk az egyéb rezsiköltségek megugrásáról.

A Die Welt statisztikái szerint a gázár 20-30 euró volt megawattóránként hosszú évek átlagában, most viszont hatszor ennyi, 125 euró.

A lap szerint az energiatőzsdéken az árak jelenleg egyértelműen meghaladják azokat a szerződéses árakat, amelyekben a nyugati cégek hosszútávon megállapodtak az oroszokkal (igaz, általában utóbbi árakat is – diszkontokkal – a piaci árakhoz igazítják). A hiányzó mennyiséget már most is csak jóval drágább forrásból lehet pótolni, az orosz szállítások elapadása esetén pedig további áremelkedés várható. Ez előbb-utóbb kis kiigazításokkal, de minden fogyasztónál le fog csapódni.

A gázszámla megduplázódása biztos, de a négyszeres árnövekedés sem zárható ki. Az LNG-szállítmányok mintegy 2,5-szer drágábbak az orosz vezetékes gáznál

-írja a német lap.

Nincs árplafon

Arra megvan a jogi alap, hogy a gázszolgáltatók megugró beszerzési költségeiket szinte azonnal áthárítsák a fogyasztókra az energiagazdálkodás összeomlásának elkerülése érdekében. Ehhez a riasztási fokozat kihirdetése mellett az is szükséges, hogy hivatalosan megállapítsák „a Németországba érkező teljes gázimport jelentős csökkenését.”   

Az energiabiztonságról szóló törvény „arányos emelést” említ, az áremelésnek valójában nincs plafonja.

A háztartások ebben az esetben nem lennének védettek az extrém magas gázárakkal szemben sem

- véli Thomas Engelke energiaszakértő. A szolgáltatóknak elég lenne egy héttel a tervezett áremelés előtt értesíteni vevőiket a drágulásról.

Szakértők szerint ugyanakkor az azonnali áthárítás még mindig a kisebbik rossz a fogyasztók szempontjából.

Amennyiben ugyanis a szolgáltatók csak az év végi elszámolásnál számláznák ki az áremelkedést, akkor egy 3 fős háztartásnak mintegy 1500-2000 eurót (600-800 ezer forint) kellene egyszerre befizetnie.

Erre pedig számos, amúgy is rossz anyagi helyzetben lévő háztartás (becslések szerint 3,5 millió ilyen van) nem lenne képes.

A Die Welt egy konkrét példával is előállt: számításai szerint – amennyiben teljesen leállnának az orosz szállítások, és a kieső mennyiséget az energiapiacokról kellene pótolni – a jelenlegi árszinthez képest 1680 euróval (672 ezer forint), a 2020-as árszinthez képest pedig 2640 euróval (1 millió 56 ezer forint) emelkedne egy 100 négyzetméteres lakás éves gázszámlája. (Ez persze csak durva becslés, mivel a gázár az energiatőzsdéken jelentősen ingadozik.)  

A szegényeket védik

A német kormány ugyanakkor – a magyarral ellentétben – nem akar mindenkit megvédeni az emelkedő költségektől, már csak azért sem, mert ez túlságosan megterhelné a költségvetést. (Christian Lindner pénzügyminiszter, a német liberálisok vezére pedig azt is elvetette, hogy új hitelekből finanszírozzák a válság enyhítését.)

Ehelyett elsősorban a szegényeket, szociálisan rászorulókat támogatják, valamint egyszeri juttatásokkal és adókönnyítésekkel mérséklik az egyre súlyosabb terheket.

Kérdés persze, hogy ez a gyakorlatban mekkora segítséget jelent. A Scholz-kormány eddig két intézkedéscsomagot dolgozott ki erre, de további könnyítéseket sem zár ki. Az eddigi intézkedésekről itt írtunk:

A társadalom felé a fő üzenet azonban továbbra is a takarékoskodás – az árak miatt és azért is, mert már most el kell kezdeni a felkészülést a télre.                 

Nemrég Klasszis Klubunk vendége volt Holoda Attila energiapiaci szakértő, akit a magyar helyzet hátteréről is kérdeztünk. Interjúnkat itt tekinthetik meg:

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ömlik a közvetlen tőke Romániába
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:25
Folytatódik a felívelő trend keleti szomszédunknál.
Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Christiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Makro / Külgazdaság Még nem jelent közvetlen veszélyt Európa legnagyobb atomerőműve
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:34
Az utóbbi napokban többször is lőtt zaporizzsjai atomerőmű egyelőre nem jelent biztonsági kockázatot - közölte Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) helyi idő szerint csütörtökön tartott rendkívüli ülésén New Yorkban.
Makro / Külgazdaság A Donbaszba látogatott Medvegyev
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 09:04
Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Donbaszba látogatott, hogy a térség biztonságát megvizsgálja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG