<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Az importált kőolaj ára a duplájára, a földgázé és a kőszéné pedig több mint a triplájára nőtt Németországban egy év alatt friss statisztikák szerint. A tankolás 1,5-szer drágább tavalyhoz képest, a háztartások energiaköltségei pedig 80 százalékkal nőttek. A német kormány azonban – a magyarral ellentétben – nem akar mindenkit megvédeni az égbe szökő áraktól. Ehelyett a szociálisan rászorulókat támogatja, valamint egyszeri juttatásokkal és adókönnyítésekkel mérsékli az egyre súlyosabb terheket.

Bár elcsépelt jelző, most mégis indokoltnak tűnik: brutális mértékben emelkednek az energiaárak Németországban a Szövetségi Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentései szerint.

Extrém drágulás

Az energiahordozók importjának árai idén áprilisban mintegy 157 százalékkal haladták meg a tavaly áprilisit (és minimálisan, 0,4 százalékkal csökkentek idén márciushoz képest.)

A több mint 2,5-szeres növekedés mögött elsősorban a földgáz extrém mértékű drágulása áll: ennek az energiahordozónak az importja idén áprilisban négyszer került többe (301 százalékos plusz), mint egy évvel korábban (idén márciushoz képest pedig 2,1 százalékos pluszt regisztráltak).

Egekben az energiaárak. Fotó: DepositphotosEgekben az energiaárak. Fotó: Depositphotos

Az importált kőszén ára 322 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi és 7,9 százalékkal az idén márciusi értéket. A behozott kőolajtermékek ára 107, a kőolajé mintegy 78 százalékkal emelkedett éves szinten (havi szinten pedig enyhe, 0,7 és 3,5 százalékos csökkenést regisztráltak).

Elsősorban az energia-behozatal nagyfokú drágulásának köszönhető, hogy az importárak az idei negyedik hónapban összességében csaknem harmadával, 31,7 százalékkal nőttek tavaly áprilishoz képest.

Ennél nagyobb megugrásra (32,6 százalék) 48 évvel ezelőtt, 1974 szeptemberében – az első olajválság idején – volt példa a statisztika szerint.  

Az előző hónaphoz képest 1,8 százalékkal emelkedtek az importárak.

Ezek az adatok részben az ukrajnai háború hatásait tükrözik, áll a német hivatal jelentésében.

Nagyon tud fájni

Az energiaimport árának megugrása miatt óriási áremelkedést kénytelen elviselni a fogyasztók egy jelentős része is – ezt bizonyítják a legfrissebb, márciusi adatok.

Az energiaárak már amúgy is dinamikus növekedése a Covid-válsággal összefüggésben még erősebben folytatódott az Ukrajna elleni orosz háború következtében. Az energiatermékek aktuális áremelkedései részben már a korábbi válságok áremelkedéseihez mérhetők

- írja a német statisztikai hivatal.

Hozzáteszik: az üzemanyagárak emelkedése éves szinten még soha nem volt olyan jelentős az elmúlt évtizedekben, mint 2022. márciusban.

A benzinkutaknál az idei harmadik hónapban a szuperbenzinért 41,9, a dízelért 62,6 százalékkal kellett többet fizetnie egy autósnak, mint egy évvel korábban.

Az üzemanyagok átlagosan csaknem másfélszeres mértékben, 47,4 százalékkal drágultak.

A könnyű fűtőolaj a háztartások számára csaknem 2,5-szer lett drágább egy év alatt (144 százalékos plusz) – ekkora emelkedés szintén ritka volt korábban Németországban. Ilyen fejleményeket utoljára csak az 1974-es és az 1980-as olajválság, valamint a 2008/2009-es pénzügyi válság idején tapasztaltak.

A Check.24 összehasonlító portál adatai szerint egy átlagos német háztartás energiaköltségei 80 százalékkal nőttek egy év alatt – míg tavaly még "csak" 4043 euróra (1,6 millió forint) rúgott ez az összeg, idén már 7292 eurót (2,9 millió forint) tett ki.

Az energiaköltségek 2020 óta folyamatosan növekedtek, 2021 vége óta pedig szabályosan felrobbantak

mondta Steffen Suttner, a portál igazgatója az ARD közszolgálati televízió híradójának.

Ezt a trendet feltételezhetően tovább erősíti majd, hogy Németország már idén függetlenedni akar mind az orosz széntől, mind az orosz kőolajtól. (Az Európában irányadó Brent olaj az orosznál például jelenleg hordónként 30-35 dollárral drágább.)          

Célzott tehercsökkentés

De mit tesz a német kormány ennek ellensúlyozására? Berlin ebben a tekintetben (is) teljesen más utat választ, mint a magyar kormány:

nem fagyasztotta be a rezsiárakat és nem vezetett be árstopot a benzinre  azaz nem akar mindenkit megvédeni az áremelkedéstől , hanem adókönnyítéssel, a visszatérítések növelésével, illetve a rászoruló, szociálisan hátrányos helyzetű csoportok kompenzációjával próbál segíteni.

Ami a magyar helyzetet illeti: az árstoppal – amely az üzemanyagok mellett néhány alapélelmiszerre is kiterjed – a magyar kormány politikailag nyert, és szakértők szerint az egyelőre csak mérsékelten hat a költségvetésre. A rezsicsökkentésről ugyanakkor szakértők egy része azt mondja: bár jól hangzik, valójában igazságtalan, hiszen a jómódúakat is tehermentesíti, miközben annak óriási költségét adók formájában mindenki megfizeti.

Visszatérve Németországra: a Scholz-kormány két intézkedéscsomagot dolgozott ki a lakossági terhek enyhítésére. A pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint az első, a kormány által még február végén elfogadott csomag elemei a következők:

- 2022. július elsejével eltörlik a megújuló energiák támogatását célzó pótdíjat (EEG-Umlage), amely az áramárba van beépítve. Az erről szóló törvényt a német törvényhozás alsóháza, a Bundestag április végén már el is fogadta. Ezzel a fogyasztók költségei összesen 6,6 milliárd euróval csökkennek.

- Egyszeri fűtési támogatás. A lakhatási támogatásban részesülő kiskeresetűek 270 eurót (két fős háztartás esetén 350 eurót, minden további családtag esetén pedig 70 eurót) kapnak fűtési költségekre. A rászoruló diákok esetében ez az összeg 230 euró. Az erről szóló törvényt a Bundestag mellett már a törvényhozás felsőháza, a Bundesrat is elfogadta.

- Emellett 2022. januárig visszamenő hatállyal évi 1000-ről 1200 euróra emelik a munkavégzéssel kapcsolatos költségek térítését, 363 euróval növelik a jövedelem adómentes részét, valamint emelik az ingázóknak járó költségtérítést is. Minderre már szintén rábólintott a Bundestag és a Bundesrat.

A második tehermentesítő csomagot április végén fogadta el a német kormány, ennek elemei a következők:  

- Három hónapig mérséklik az üzemanyagok adóterhelését. Ez a benzin esetében mintegy 30, a dízel esetében pedig 14 eurócent csökkenést jelent literenként.

- Minden munkavállaló egyszeri, 300 eurós támogatást kap.        

- A családok gyerekenként 100 euró, szintén egyszeri támogatásban részesülnek.

- A szociális ellátásra jogosultak 200, a munkanélküli segélyben részesülők 100 eurót kapnak – ezek szintén egyszeri kifizetések –, a tömegközlekedést használók kedvezményes jegyben részesülnek.

Mindez részben vagy egészben már szintén átment a törvényhozáson. Az Oroszország elleni szankciók és a magas energiaárak miatt kárt szenvedő cégeket pedig a többi közt likviditást segítő hitelprogrammal, valamint kezességvállalási programmal segítik állami és tartományi szinten.

Kérdés persze, hogy mindez mire lesz elég, és a gyakorlatban mekkora segítséget jelent majd a rászorulóknak.

Olaf Scholz kancellár a napokban mindenesetre jelezte:

a tovább emelkedő energiaköltségek és a rekordmértékű infláció miatt (májusban 7,9 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak az egy évvel korábbit) újabb tehermentesítő csomagok is elképzelhetők.

A közelmúltban lapcsoportunk rendezvénye, a Klasszis Klub vendége volt Holoda Attila energiapiaci szakértő. Interjúnkat itt tekinthetik meg:    

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Jöhetnek az újabb szankciók Oroszország ellen, az EU megint megcélozná az energiaszektort
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 20:04
A szankciók újabb körét lengette be az Európai Bizottság elnöke.
Makro / Külgazdaság Egy piacot és benzinkutakat is meglőttek az oroszok, Zelenszkij újabb elismerést kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:44
Esti összefoglaló az orosz-ukrán háború 287. napjának legfontosabb eseményeiről. 
Makro / Külgazdaság NATO- és uniós tagságunkon nyerészkedhet Orbán Viktor
Tiszóczi Roland | 2022. december 7. 19:23
Veszélyes játékot játszhat az Orbán-kormány azzal, hogy késlelteti Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, blokkolta az Ukrajnának szánt jövő évi 18 milliárd eurós uniós segélycsomagot, valamint a globális minimumadó ügyében szintén vétóval fenyeget.
Makro / Külgazdaság Behúztak egy újabb győzelmet az amerikai demokraták
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 19:01
A hivatalban lévő szenátor, a demokrata Raphael Warnock győzelmével zárult a megismételt szenátusi választás Georgia amerikai államban a szerdán bejelentett végleges eredmények szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin megszólalt: nem őrültünk meg
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 18:38
Az orosz elnök a Civil Társadalom és Emberi Jogok Fejlesztése Tanácsának ülésén járt.
Makro / Külgazdaság A nagy hazai beruházásokból is profitálhat majd az ipar
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 17:14
A várakozásokat alulmúlva 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, míg munkanaphatással megtisztítva a termelés 5,1 százalékkal növekedett. Az első tíz hónapban 6,6 százalékkal nőtt az ipari termelés.
Makro / Külgazdaság Szó sincsen arról, hogy végleg eltűnhet a globális minimumadó ötlete
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:53
Lekerült az európai pénzügyminiszterek tanácsának tegnapi napirendjéről a globális minimumadóról szóló vita.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék közt nagy volt az egyetértés
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 16:17
Egyhangúan szavazott a jegybank monetáris tanácsa.
Makro / Külgazdaság A Nyugat nincs felkészülve egy hosszú háborúra Putyinnal
Káncz Csaba | 2022. december 7. 15:44
Nem világos, hogy a Nyugat meddig tudja még ellátni az ukrán harcoló csapatokat, hiszen a nyugati lőszerkészlet már közelít a kritikus szinthez. A gyártósorok nem tudják azonnal pótolni a Kijevnek küldött hadianyagot, így Ukrajna Oroszországgal szembeni ellenálló képessége csökkenni fog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Tovább hízik Kína aranya
Privátbankár.hu | 2022. december 7. 15:21
Gyűlik a kínai arany a jegybank közlése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG