3p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ellenzék energiapolitikai szakértője az orosz gáz szükségességéről, Paks 2-ről és a mostani, szerinte igazságtalan rezsicsökkentésről is beszélt az mfor.hu-nak adott interjúban.

Az orosz gáz azonnali kiváltása nem csak Magyarország, de az egész Európai Unió számára megoldhatatlannak tűnő kihívás lenne, mondta el laptársunknak, az mfor.hu-nak Holoda Attila energetikai szakértő. Uniós szinten 40 százalékos a függőség, Magyarország pedig a hosszútávú gázszerződés keretében a felhasznált mennyiség 40-45 százalékát szerzi be. Ugyanakkor hiába épült ki Szlovéniát kivéve az összes szomszédos ország felé gázvezeték, a gyakorlatban azokon is orosz gáz érkezik.

Az ellenzék energiapolitikai szakértője szerint hiába ünnepli most magát a kormány, 15 évre hiba volt magunkat lekötni, az Oroszországgal kötött gázszerződés időtartama a mostani gyors változások tükrében beláthatatlan hosszúságú. Arról nem beszélve, hogy a szerződés aligha biztosítja olyan olcsón az energiahordozót, ahogy azt Szijjártó Péter vagy Vlagyimir Putyin próbálta elhitetni.

Az orosz gázt nem lehet egyik napról a másikra kiváltani. Fotó: Holoda Attila
Az orosz gázt nem lehet egyik napról a másikra kiváltani. Fotó: Holoda Attila

Holoda Attila szerint a földgázbeszerzésnél – ahogy más európai országoknak, úgy nekünk is – alternatív forrásokra van szükség. Emellett határozott lépéseket kell tenni a függetlenedés felé ennek érdekében, ha hatalomra kerül az ellenzék, energiatakarékossági, épületszigetelési programokat hirdetnének. Sajnos a hazai épületállomány 12 százaléka kvázi menthetetlen állapotban van, így egy széleskörű bérlakásprogramra is szükség van.

Beszélt arról is, hogy a rezsicsökkentés a mostani formájában végtelenül igazságtalan, hiszen azoknak juttatja a legtöbb forrást, akik valójában nem feltétlenül szorulnak rá az állami támogatásra. Ezzel szemben a legelesettebbek nem, vagy csak minimális mértékben részesülnek ebből. Holoda Attila szerint a rezsicsökkentés jól hangzik. Csak, amikor a kabinet tagjai kiállnak, hogy a kormány megvédi a rezsicsökkentést, azt soha nem teszi hozzá, hogy mindez az embereknek mennyibe kerül, amit persze nem a sárga csekken fizetnek meg, hanem máshol beszedett adók formájában. Választási győzelme esetén az ellenzék törekedni fog a mostani rendszer igazságosabb átalakítására.

A szakértő kiemelte, hogy tovább kell növelni Magyarországon is a megújuló energiatermelést, ám ellentétben a mostani, csak a napenergiára támaszkodó bővítés helyett érdemes lenne ismét teret engedni a szélenergiának, a rendszerváltás óta tartó tabu ellenére a vízenergiának, de a biogáznak is. Holoda Attila szerint elkeserítő, hogy miközben rendelkezésünkre állna egy olcsón üzemeltethető és tiszta energiaforrás, hiszen óriási termálvíz készlete van Magyarországnak, ez néhány nagyvárost kivéve nem használjuk ki. Ezen a területen is mindenképpen előre kellene lépnünk, a szakértő szerint ez az önkormányzatokkal karöltve történhetne meg.

Paks 2 kapcsán megjegyezte, hogy a kormány kommunikációjával ellentétben az erőmű aligha jelenti a rezsicsökkentés kulcsát, hiszen a beruházás elképesztő költséggel jár. Holoda Attila bízik abban, hogy Paks 1 blokkjainak élettartama meghosszabbíthatóak, így nem feltétlen gondolom, hogy szükség lenne még egy új atomerőműre. Amennyiben mégis meg kell építeni az új erőművet, morálisan akkor is elfogadhatatlannak tartja, hogy a Rossatommal, egy olyan vállalattal működjünk együtt, amely azokat a nukleáris robbanófejeket is gyártja, amelyek kilövésével Putyin elnök Európát és a világot is megfenyegette a közelmúltban.

További részletek laptársunk, az mfor.hu cikkében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szaúd-Arábia beelőzte a 2030-as világkiállítás indulóit
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:41
Rijád nyerte el kedden a 2030-as világkiállítás rendezési jogát, újabb diplomáciai sikert aratva az Öböl-menti országok számára a tavalyi, katari rendezésű labdarúgó világbajnokság után.
Makro / Külgazdaság Egyre biztosabb, ki lesz a NATO következő főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:33
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára abban bízik, hogy az USA továbbra is támogatni fogja Ukrajnát, és lassan körvonalazódik, ki követi ő posztján jövőre. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Hatalmas fordulat jönne a háborúban, ha ez a nő lenne Oroszország elnöke
Wéber Balázs | 2023. november 28. 18:59
Oroszországban nem életbiztosítás szembeszállni a hatalommal, egy háromgyerekes édesanya mégis erre készül. Jekatyerina Duncova befejezné a háborút, demokratizálná az országot, és ennek érdekében választásokon győzné le Vlagyimir Putyint. Vadul hangzik, de Oroszországgal kapcsolatban már semmin sem lepődünk meg. Nagyító alatt ezúttal Jekatyerina Duncova.
Makro / Külgazdaság Prolongálná az energiavészhelyzeti kitűzéseket az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 18:34
Egyes uniós energiavészhelyzeti intézkedések meghosszabbítását javasolja az Európai Bizottság – írja az MTI a brüsszeli testület keddi közleményére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Érdekes dolgokat állít Putyin mai beszédében
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:32
Oroszország agressziónak fog tekinteni minden olyan külső provokációt, amelynek célja a vallások és etnikumok közötti belső konfliktusok szítása - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök az Orosz Népi Világtanács 25. kongresszusának keddi ülésén megtartott beszédében.
Makro / Külgazdaság Putyin dühönghet: kemény lépésre szánt el magát Oroszország szomszédja
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:47
Az út zárva van – közölték a finnek.
Makro / Külgazdaság Fura dolog történt Észak-Koreában
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 16:22
Észak-Korea arról számolt be kedden, hogy voltak ellenszavazatok a két nappal korábbi helyhatósági választásokon, amire a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint évtizedek óta nem volt példa, noha mindenféle választás csak formalitás a diktatórikus országban.
Makro / Külgazdaság WHO: Gázában nagyobb pusztítást végezhetnek a járványok, mint a bombázások
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 15:53
Amennyiben nem javul gyorsan az egészségügyi helyzet a Gázai övezetben, többen halhatnak meg betegségek következtében, mint a bombázások miatt - figyelmeztetett kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).
Makro / Külgazdaság Látni sem akarják Szergej Lavrovot Szkopjéban
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:33
Egyre növekszik az ellenkezés, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részt vegyen az EBESZ szkopjei ülésén. Észtország, Lettország és Litvánia kedden azt mondta, hogy vezető diplomatáik nem vesznek részt, Ukrajna bojkottot hirdetett.
Makro / Külgazdaság A szomszédba jön a NATO elitalakulatainak regionális parancsnoksága
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 14:13
A marosvásárhelyi helyőrség keretében hozzák létre a NATO regionális különleges műveleti komponensparancsnokságát (Regional Special Operations Component Command - R-SOC). Klaus Iohannis román államfő ezzel kapcsolatos kezdeményezését keddi együttes ülésén hagyta jóvá a kétkamarás bukaresti parlament.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG