<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az ellenzék energiapolitikai szakértője az orosz gáz szükségességéről, Paks 2-ről és a mostani, szerinte igazságtalan rezsicsökkentésről is beszélt az mfor.hu-nak adott interjúban.

Az orosz gáz azonnali kiváltása nem csak Magyarország, de az egész Európai Unió számára megoldhatatlannak tűnő kihívás lenne, mondta el laptársunknak, az mfor.hu-nak Holoda Attila energetikai szakértő. Uniós szinten 40 százalékos a függőség, Magyarország pedig a hosszútávú gázszerződés keretében a felhasznált mennyiség 40-45 százalékát szerzi be. Ugyanakkor hiába épült ki Szlovéniát kivéve az összes szomszédos ország felé gázvezeték, a gyakorlatban azokon is orosz gáz érkezik.

Az ellenzék energiapolitikai szakértője szerint hiába ünnepli most magát a kormány, 15 évre hiba volt magunkat lekötni, az Oroszországgal kötött gázszerződés időtartama a mostani gyors változások tükrében beláthatatlan hosszúságú. Arról nem beszélve, hogy a szerződés aligha biztosítja olyan olcsón az energiahordozót, ahogy azt Szijjártó Péter vagy Vlagyimir Putyin próbálta elhitetni.

Az orosz gázt nem lehet egyik napról a másikra kiváltani. Fotó: Holoda AttilaAz orosz gázt nem lehet egyik napról a másikra kiváltani. Fotó: Holoda Attila

Holoda Attila szerint a földgázbeszerzésnél – ahogy más európai országoknak, úgy nekünk is – alternatív forrásokra van szükség. Emellett határozott lépéseket kell tenni a függetlenedés felé ennek érdekében, ha hatalomra kerül az ellenzék, energiatakarékossági, épületszigetelési programokat hirdetnének. Sajnos a hazai épületállomány 12 százaléka kvázi menthetetlen állapotban van, így egy széleskörű bérlakásprogramra is szükség van.

Beszélt arról is, hogy a rezsicsökkentés a mostani formájában végtelenül igazságtalan, hiszen azoknak juttatja a legtöbb forrást, akik valójában nem feltétlenül szorulnak rá az állami támogatásra. Ezzel szemben a legelesettebbek nem, vagy csak minimális mértékben részesülnek ebből. Holoda Attila szerint a rezsicsökkentés jól hangzik. Csak, amikor a kabinet tagjai kiállnak, hogy a kormány megvédi a rezsicsökkentést, azt soha nem teszi hozzá, hogy mindez az embereknek mennyibe kerül, amit persze nem a sárga csekken fizetnek meg, hanem máshol beszedett adók formájában. Választási győzelme esetén az ellenzék törekedni fog a mostani rendszer igazságosabb átalakítására.

A szakértő kiemelte, hogy tovább kell növelni Magyarországon is a megújuló energiatermelést, ám ellentétben a mostani, csak a napenergiára támaszkodó bővítés helyett érdemes lenne ismét teret engedni a szélenergiának, a rendszerváltás óta tartó tabu ellenére a vízenergiának, de a biogáznak is. Holoda Attila szerint elkeserítő, hogy miközben rendelkezésünkre állna egy olcsón üzemeltethető és tiszta energiaforrás, hiszen óriási termálvíz készlete van Magyarországnak, ez néhány nagyvárost kivéve nem használjuk ki. Ezen a területen is mindenképpen előre kellene lépnünk, a szakértő szerint ez az önkormányzatokkal karöltve történhetne meg.

Paks 2 kapcsán megjegyezte, hogy a kormány kommunikációjával ellentétben az erőmű aligha jelenti a rezsicsökkentés kulcsát, hiszen a beruházás elképesztő költséggel jár. Holoda Attila bízik abban, hogy Paks 1 blokkjainak élettartama meghosszabbíthatóak, így nem feltétlen gondolom, hogy szükség lenne még egy új atomerőműre. Amennyiben mégis meg kell építeni az új erőművet, morálisan akkor is elfogadhatatlannak tartja, hogy a Rossatommal, egy olyan vállalattal működjünk együtt, amely azokat a nukleáris robbanófejeket is gyártja, amelyek kilövésével Putyin elnök Európát és a világot is megfenyegette a közelmúltban.

További részletek laptársunk, az mfor.hu cikkében.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kína ezért támogatja az óriási ország felvételét a BRICS-be
Káncz Csaba | 2022. augusztus 9. 15:55
Kína számára a BRICS bővítésének célja, hogy enyhítse az amerikai nyomást, miközben akadályozza India mély beágyazódását az amerikai táborba. Argentína számára a BRICS-csatlakozás azonban nem lesz zökkenőmentes folyamat most, amikor gazdasága mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Amerika lefoglalná egy orosz acélmágnás luxusgépét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:29
Megszületett a bírósági engedély Andrej Skoch magánrepülőjének lefoglalásához.
Makro / Külgazdaság Óriási pofonokat oszt ki az orosz-ukrán háború Európa legnagyobb gazdaságának
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 14:02
Komoly károkat okoz Németországban a háború, és ez a munkaerőpiacra is begyűrűzhet.
Makro / Külgazdaság Valóban katonai célokra használja Oroszország a most fellövött iráni kémműholdját?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 12:49
Oroszország iráni kémműholdat lőtt fel a világűrbe, amit kezdetben vélhetőleg saját céljaira fog felhasználni az ukrajnai háborúban.
Makro / Külgazdaság Visszatérnek a Boeing "Álomgépei"
Szakonyi Péter | 2022. augusztus 9. 10:44
Holnap, azaz szerdán átveszi az első Boeing 787-es repülőgépet az American Airlines. A Dreamlinereket gyártó óriásvállalat kétéves  kényszerű szünet után szállíthatja termékeit a megrendelőknek. Az új gépek átadása azonban nem lesz problémamentes , hiánycikk lett ugyanis a hajtómű.
Makro / Külgazdaság 250 orosz dezinformációt terjesztő weboldalt azonosítottak New York-ban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 10:07
A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.
Makro / Külgazdaság Itt az első gyorsreakció: a kétszámjegyű infláció 2023-ban is velünk maradhat
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:38
Ezt vetítik előre a Magyar Bankholding elemzői a KSH által ma közzétett 13,7 százalékos éves inflációs adat kapcsán.
Makro / Külgazdaság Sokkoló adatot közölt a KSH: 13,7 százalék lett az infláció júliusban!
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 09:00
Az élelmiszerek ára 27 százalékkal emelkedett egy év alatt. Az infláció gyorsulását jelzi, hogy a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,3 százalékkal nőttek. 
Makro / Külgazdaság Kína Tajvan invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:47
Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.
Makro / Külgazdaság Káncz Csaba: Az orbáni átok utolérte Donald Trumpot is
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 9. 08:26
Geopolitikai jegyzetírónk arról ír posztjában, hogy a volt amerikai elnököt is elérte az orbáni átok.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG