<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nem elég, hogy ma karbantartás miatt minimum tíz napra leállt az Északi Áramlat, a Transgas-vezetéken is tovább csökkent az Oroszországból Európába érkező gázmennyiség: Olaszország és Ausztria is jelentős csökkenésről számolt be. A német külügyminiszter szerint Moszkva teljesen kiszámíthatatlan, a francia gazdasági miniszter pedig a szállítások teljes leállását tartja a legvalószínűbbnek.

Ma reggel hat órakor karbantartás miatt elkezdte leállítani a gázszállítást az Északi Áramlaton az üzemeltető cég, a Nord Stream AG – ez a vezeték látja el orosz gázzal Németországot és számos más európai országot.

Tíz nap szünet – vagy ki tudja, mennyi

A Svájcban bejegyzett, de az orosz Gazprom többségi tulajdonában lévő vállalat közlése szerint a karbantartási munkálatok tíz napig, július 21-ig tartanak majd. Addig egyáltalán nem érkezik majd gáz Németországba.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben 2022. július 7-én. A Kreml szerint szó sincs bosszúról, a gázszállítások ugyanakkor egyre csökkennek. Fotó: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL
Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben 2022. július 7-én. A Kreml szerint szó sincs bosszúról, a gázszállítások ugyanakkor egyre csökkennek. Fotó: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL

A hivatalos közlés szerint az évi rendszereséggel elvégzendő munkálatok keretében a biztonsági rendszereket, az áramellátást, a tűz- és gázvédelmet, valamint az elzáró- és szigetelőszelepeket ellenőrzik, és szükség esetén javítják vagy kalibrálják. Emellett szoftverfrissítéseket is végeznek a vezeték irányító rendszerében.

A gázvezetéket felügyelő szövetségi hálózati ügynökség, a Bundesnetzagentur szerint a munkálatok nem közvetlenül a vezetéken, hanem a kompresszorállomásokon zajlanak majd, és azokat normális körülmények között a tervezett határidőn belül be lehet fejezni.

A jelenlegi körülmények azonban – legalábbis politikai értelemben – aligha nevezhetők normálisnak. Oroszország ugyanis február végén megtámadta Ukrajnát, amire válaszul az EU hat szankciós csomaggal, többek közt gáz- és részleges kőolajembargóval sújtotta Moszkvát.

Számos nyugati vezető attól tart, hogy a Kreml bosszúból nem fogja újraindítani a szállítást az Északi Áramlaton, vagy ismét csak csökkentett mennyiséget küld majd Európába, és ezzel több mint nehéz helyzetbe hoz számos uniós országot.

Az mindenesetre tény, hogy a Gazprom – technikai okokra hivatkozva – június közepétől már 40-60 százalékkal csökkentette a Németországba irányuló gázexportot, valamint más uniós országok ellátását is visszavágta. Ennek nyomán Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter júniusban kihirdette a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát – ez ugyan még nem jelent korlátozást, de a cégektől és a lakosságtól is takarékosságot kérnek.

Megint tekertek egyet a gázcsapon    

Ráadásul hétfőn további csökkenésről számolt be több uniós ország.

Az Eni olasz energiaszolgáltató szerint ezúttal harmadával csökken az Olaszországba érkező orosz gáz mennyisége: mostantól az eddigi 31 millió helyett csak 21 millió köbméter gáz érkezik majd. Az osztrák OMV a Gazprom tájékáztatására hivatkozva szintén azt közölte, hogy a szlovák határ közelében lévő Baumgartennél már 70 százalékkal kevesebb gáz érkezik a rendelt mennyiségnél.

Az orosz szállítás június közepe óta Ausztria esetében is visszaesett, eddig azonban „csak” 50 százalékkal kevesebb gáz érkezett a megszokottnál.

Német lapértékelések szerint most (újabb) drasztikus csökkenésről van szó.

Emlékeztetnek arra is, hogy Ausztria és Olaszország az orosz gáz csak egy kis részét kapja a most karbantartott Északi Áramlaton keresztül, a nagyobbik rész Ukrajnán és Szlovákián, a Transgason keresztül érkezik hozzájuk.

Oroszország Lengyelország, Bulgária, Hollandia, Dánia és Finnország irányába már korábbanl eállította gázexportját, mivel ezek az országok nem voltak hajlandók áttérni az új, rubeles fizetési rendszerre.       

Mindenre felkészülnek

A német kormány mindenesetre nem túl optimista. Oroszország kiszámíthatatlan, nem csak az Ukrajna elleni háborút, hanem a szabályok betartását tekintve is, például ami az energiaszállításokat illeti, jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter ma Tokióban hivatalos látogatásán a Spiegel szerint.

„Emiatt minden eshetőségre felkészülünk” - fűzte hozzá a Zöld-párti politikus.

A Bundesnetzagentur elnöke pedig mindenkit arra kért, hogy takarékoskodjon a gázzal. 

„Egész különböző jelzéseket kaptunk Oroszországból. Vannak olyan szóvivők a Kremlben, akik azt mondják, hogy a Siemens-turbina segítségével ismét jóval több gáz jöhet. De vannak nagyon harcias megnyilatkozások is a Kremlből. Őszintén szólva, senki sem tudja (hogy mi lesz)” - mondta Klaus Müller.

A Gazprom júniusban azzal indokolta a szállítások csökkentését, hogy a Siemens-turbinákat Kanadában karbantartják, és a szankciók miatt nem kapják őket vissza. A kanadai kormány ugyanakkor a hétvégén jelezte, hogy engedélyezi az elkészült turbinák leszállítását Németországba. Bár ez ellen az ukrán kormány tiltakozott, a német kormány válaszul jelezte: az uniós szankciók nem érintik a gázszektort.      

Ha ez valóban megtörténik, akkor megint lehetőség van a szállítások növelésére, jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Egyúttal visszautasította azokat a vádakat, miszerint a politikai nyomásgyakorlás eszközeként használják a gáz- vagy olajszállításokat. Szerinte teljesítik szerződésbeli kötelezettségeiket, és képesek teljes egészében biztosítani Európa energia-ellátását.   

Az EU azonban már nem hisz a Kremlnek – Németország mellett Franciaország is a legrosszabbra készül.

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter tegnap egyenesen azt mondta: a kormány az orosz szállítások teljes leállását tartja a legvalószínűbb forgatókönyvnek, és már kidolgozott egy vésztervet erre az esetre.

Igaz, Franciaország csak relatív kis mértékben függ az orosz gáztól – igényének 17 százalékát fedezi Oroszországból.

Németország szintén komolyan számol ezzel az eshetőséggel, és – már a télre való felkészülés jegyében – igyekszik feltölteni tárolóit, a takarékoskodás mellett. Utóbbi egyébként már csak azért is érdeke mindenkinek, mert elszálltak az energiaárak, és további brutális emelkedés várható:

Szintén a tárolók feltöltésével és spórolással készül az idei télre Ausztria, amely földgázigényének 80 százalékát fedezi Oroszországból. Az Osztrák Energiaügynökség már kidolgozott egy tervet a függetlenedésre: Ausztria 2027-ig teljes egészében képes lenne erre – azaz áldozatokkal, de orosz import nélkül is fedezni tudná földgázszükségletét. 

Makro / Külgazdaság Putyin felajánlotta segítségét Erdogannak
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 10:24
Segítséget ajánlott fel török és szíriai hivatali partnerének a földrengés utáni mentési munkálatokhoz hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.
Makro / Külgazdaság 1700-nál több épület dőlt össze a földrengés miatt Törökországban
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 09:29
Legkevesebb 284 halottjuk és 2323 sérültjük van a hajnali törökországi földrengéseknek, amelyek 10 tartományt érintenek - közölte Fuat Oktay török alelnök hétfőn ankarai sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A KGB-nek dolgozott Kirill pátriárka
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 08:59
A szovjet hírszerzésnek dolgozott Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája az 1970-es években, amikor Svájcban élt - áll a svájci rendőrség titkosítás alól feloldott és a sajtó számára hozzáférhetővé tett archívumaiban.
Makro / Külgazdaság Már a benzinkutak sem tudják felhúzni a kiskereskedelmi forgalmat
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 08:34
2022. decemberben a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 3,9 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.
Makro / Külgazdaság Dróngyárat építene Irán Oroszországban
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 06:58
Az elmúlt órák eseményei.
Makro / Külgazdaság Erős földrengések voltak Törökországban
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 06:36
Több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hétfő hajnalban, a katasztrófa halálos áldozatainak száma az első összesítések szerint eléri a százat - közölték a helyi hatóságok.
Makro / Külgazdaság A béke elérésének leggyorsabb útja: adjunk fegyvert Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 18:18
Miközben nemcsak a nyugati, de a magyar politikusok is arról beszélnek, hogy tiszteletben kell tartani Ukrajna területi integritását. Ennek ellenére egészen más módon látják a békéhez vezető utat, Orbán Viktorék égi csodába bíznak, hiszen ők sem hiszik, hogy az oroszok kivonulnának Ukrajnából, miközben mások szerint az lehet a megoldás, ha segítenek Kijevnek.
Makro / Külgazdaság A megszállott, aki Trump alelnöke akar lenni 2024-ben
Káncz Csaba | 2023. február 5. 16:31
A mérsékelt amerikai polgár egyelőre kineveti Greene-t, de a republikánus párton belül nagyon is komolyan veszik. Bár ambíciói óriásiak, nem lesz alkalmas szélesebb választói csoportok megszólítására, mivel alig változott meg radikális, összeesküvés-elméletektől dominált világképe. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vitatott kínai területekről szeretnének megállapodás egy mostani tanácskozáson
Király Béla | 2023. február 5. 16:10
Véglegesíteni akarják Kínával a vitatott Dél-kínai-tengeri területekre vonatkozó és az esetleges konfliktusok megelőzéséről szóló megállapodásukat a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) külügyminiszterei.
Makro / Külgazdaság A német kancellár kimondta amire Orbán Viktor képtelen
Privátbankár.hu | 2023. február 5. 12:11
A magyar kormány az ukrajnai háború kapcsán folyamatosan az áldozatot hibáztatja. Ezzel szemben Olaf Scholz német kancellár egy vasárnapi lapinterjúban azt mondta, Oroszország ok nélkül rontott rá Ukrajnára, és egyedül viseli a felelősséget a háborúért.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG