<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Nem elég, hogy ma karbantartás miatt minimum tíz napra leállt az Északi Áramlat, a Transgas-vezetéken is tovább csökkent az Oroszországból Európába érkező gázmennyiség: Olaszország és Ausztria is jelentős csökkenésről számolt be. A német külügyminiszter szerint Moszkva teljesen kiszámíthatatlan, a francia gazdasági miniszter pedig a szállítások teljes leállását tartja a legvalószínűbbnek.

Ma reggel hat órakor karbantartás miatt elkezdte leállítani a gázszállítást az Északi Áramlaton az üzemeltető cég, a Nord Stream AG – ez a vezeték látja el orosz gázzal Németországot és számos más európai országot.

Tíz nap szünet – vagy ki tudja, mennyi

A Svájcban bejegyzett, de az orosz Gazprom többségi tulajdonában lévő vállalat közlése szerint a karbantartási munkálatok tíz napig, július 21-ig tartanak majd. Addig egyáltalán nem érkezik majd gáz Németországba.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben 2022. július 7-én. A Kreml szerint szó sincs bosszúról, a gázszállítások ugyanakkor egyre csökkennek. Fotó: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben 2022. július 7-én. A Kreml szerint szó sincs bosszúról, a gázszállítások ugyanakkor egyre csökkennek. Fotó: EPA/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN POOL

A hivatalos közlés szerint az évi rendszereséggel elvégzendő munkálatok keretében a biztonsági rendszereket, az áramellátást, a tűz- és gázvédelmet, valamint az elzáró- és szigetelőszelepeket ellenőrzik, és szükség esetén javítják vagy kalibrálják. Emellett szoftverfrissítéseket is végeznek a vezeték irányító rendszerében.

A gázvezetéket felügyelő szövetségi hálózati ügynökség, a Bundesnetzagentur szerint a munkálatok nem közvetlenül a vezetéken, hanem a kompresszorállomásokon zajlanak majd, és azokat normális körülmények között a tervezett határidőn belül be lehet fejezni.

A jelenlegi körülmények azonban – legalábbis politikai értelemben – aligha nevezhetők normálisnak. Oroszország ugyanis február végén megtámadta Ukrajnát, amire válaszul az EU hat szankciós csomaggal, többek közt gáz- és részleges kőolajembargóval sújtotta Moszkvát.

Számos nyugati vezető attól tart, hogy a Kreml bosszúból nem fogja újraindítani a szállítást az Északi Áramlaton, vagy ismét csak csökkentett mennyiséget küld majd Európába, és ezzel több mint nehéz helyzetbe hoz számos uniós országot.

Az mindenesetre tény, hogy a Gazprom – technikai okokra hivatkozva – június közepétől már 40-60 százalékkal csökkentette a Németországba irányuló gázexportot, valamint más uniós országok ellátását is visszavágta. Ennek nyomán Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter júniusban kihirdette a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát – ez ugyan még nem jelent korlátozást, de a cégektől és a lakosságtól is takarékosságot kérnek.

Megint tekertek egyet a gázcsapon    

Ráadásul hétfőn további csökkenésről számolt be több uniós ország.

Az Eni olasz energiaszolgáltató szerint ezúttal harmadával csökken az Olaszországba érkező orosz gáz mennyisége: mostantól az eddigi 31 millió helyett csak 21 millió köbméter gáz érkezik majd. Az osztrák OMV a Gazprom tájékáztatására hivatkozva szintén azt közölte, hogy a szlovák határ közelében lévő Baumgartennél már 70 százalékkal kevesebb gáz érkezik a rendelt mennyiségnél.

Az orosz szállítás június közepe óta Ausztria esetében is visszaesett, eddig azonban „csak” 50 százalékkal kevesebb gáz érkezett a megszokottnál.

Német lapértékelések szerint most (újabb) drasztikus csökkenésről van szó.

Emlékeztetnek arra is, hogy Ausztria és Olaszország az orosz gáz csak egy kis részét kapja a most karbantartott Északi Áramlaton keresztül, a nagyobbik rész Ukrajnán és Szlovákián, a Transgason keresztül érkezik hozzájuk.

Oroszország Lengyelország, Bulgária, Hollandia, Dánia és Finnország irányába már korábbanl eállította gázexportját, mivel ezek az országok nem voltak hajlandók áttérni az új, rubeles fizetési rendszerre.       

Mindenre felkészülnek

A német kormány mindenesetre nem túl optimista. Oroszország kiszámíthatatlan, nem csak az Ukrajna elleni háborút, hanem a szabályok betartását tekintve is, például ami az energiaszállításokat illeti, jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter ma Tokióban hivatalos látogatásán a Spiegel szerint.

„Emiatt minden eshetőségre felkészülünk” - fűzte hozzá a Zöld-párti politikus.

A Bundesnetzagentur elnöke pedig mindenkit arra kért, hogy takarékoskodjon a gázzal. 

„Egész különböző jelzéseket kaptunk Oroszországból. Vannak olyan szóvivők a Kremlben, akik azt mondják, hogy a Siemens-turbina segítségével ismét jóval több gáz jöhet. De vannak nagyon harcias megnyilatkozások is a Kremlből. Őszintén szólva, senki sem tudja (hogy mi lesz)” - mondta Klaus Müller.

A Gazprom júniusban azzal indokolta a szállítások csökkentését, hogy a Siemens-turbinákat Kanadában karbantartják, és a szankciók miatt nem kapják őket vissza. A kanadai kormány ugyanakkor a hétvégén jelezte, hogy engedélyezi az elkészült turbinák leszállítását Németországba. Bár ez ellen az ukrán kormány tiltakozott, a német kormány válaszul jelezte: az uniós szankciók nem érintik a gázszektort.      

Ha ez valóban megtörténik, akkor megint lehetőség van a szállítások növelésére, jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Egyúttal visszautasította azokat a vádakat, miszerint a politikai nyomásgyakorlás eszközeként használják a gáz- vagy olajszállításokat. Szerinte teljesítik szerződésbeli kötelezettségeiket, és képesek teljes egészében biztosítani Európa energia-ellátását.   

Az EU azonban már nem hisz a Kremlnek – Németország mellett Franciaország is a legrosszabbra készül.

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter tegnap egyenesen azt mondta: a kormány az orosz szállítások teljes leállását tartja a legvalószínűbb forgatókönyvnek, és már kidolgozott egy vésztervet erre az esetre.

Igaz, Franciaország csak relatív kis mértékben függ az orosz gáztól – igényének 17 százalékát fedezi Oroszországból.

Németország szintén komolyan számol ezzel az eshetőséggel, és – már a télre való felkészülés jegyében – igyekszik feltölteni tárolóit, a takarékoskodás mellett. Utóbbi egyébként már csak azért is érdeke mindenkinek, mert elszálltak az energiaárak, és további brutális emelkedés várható:

Szintén a tárolók feltöltésével és spórolással készül az idei télre Ausztria, amely földgázigényének 80 százalékát fedezi Oroszországból. Az Osztrák Energiaügynökség már kidolgozott egy tervet a függetlenedésre: Ausztria 2027-ig teljes egészében képes lenne erre – azaz áldozatokkal, de orosz import nélkül is fedezni tudná földgázszükségletét. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A nap képe: így védik a norvég fúrótornyokat a robbantások után
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:06
Egy héttel ezelőtt ismeretlenek felrobbantották az Északi Áramlatot. Azóta több állam is bejelentette, hogy fokozza energetikai infrastruktúrájának védelmét.
Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Makro / Külgazdaság Vészjósló értesülés: útnak indult az orosz nukleáris tengeralattjáró
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 08:41
Állítólag a NATO hírszerzési jelentést küldött a tagországoknak, figyelmeztetve, hogy a K-329 Belgorod orosz nukleáris tengeralattjáró „eltűnt a bázisáról”.
Makro / Külgazdaság Lecsap az USA, ha Putyin beveti az atomfegyvert?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 07:13
Ezt jelentette ki vasárnap David Petraeus, a CIA volt igazgatója és nyugalmazott négycsillagos tábornok. Mutatjuk, mi történt az orosz-ukrán háborúban és annak kapcsán az elmúlt tizenkét órában.
Makro / Külgazdaság Megint rossz lóra tett Orbán Viktor?
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 06:33
A baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő nyerte váratlanul szoros eredménnyel az elnökválasztás vasárnap rendezett első fordulóját Brazíliában. Ellenfele az a jobboldali Jair Bolsonaro hivatalban lévő elnök lesz az október 30-án esedékes második fordulóban, akit a magyar kormányfő is a támogatásáról biztosított.
Makro / Külgazdaság Hiába szívja a fogát a dráguló energia miatt Európa? Akad, aki optimista
Kollár Dóra | 2022. október 2. 19:23
Emmanuel Macron a múlt héten egyszerű üzenetet fogalmazott meg azon francia vállalkozások számára, amelyek méregdrága energiaszerződések aláírására készülnek: ne tegyék. Az elnök úgy véli, hogy a cégeknek el kell utasítaniuk a piacokon kínált őrült árakat, és ragaszkodott ahhoz, hogy az európai kormányok el fogják érni, hogy a költségeket ésszerű szintre csökkentsék. Nem mindenki ilyen optimista.
Makro / Külgazdaság A háború kezdete óta először szólt Putyinhoz a pápa - nincs már egy orosz sem Limanban
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 18:04
A mai az első alkalom, hogy a pápa közvetlenül az orosz vezetőhöz intézett beszédet. Limanból teljesen kitakarították a megszállókat, máshol még heves harcok dúlnak. Elállt a gázszivárgás a felrobbantott vezetékeken. 221 napja tart a háború - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Az oroszok azt állítják: bizonyíték van arra, hogy a Nyugat robbantotta fel az Északi Áramlatot
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 16:12
Meg lehet javítani a felrobbantott gázvezetékeket, de sok idő és pénz kell hozzá az oroszok szerint. A kémfőnök azt állítja: közvetett bizonyítékokat látott arról, hogy a Nyugat hajtotta végre a terrorcselekményt.
Makro / Külgazdaság Szövetség Putyin ellen: szlovák nehézfegyvereket gyártanak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. október 2. 14:54
Németország, Dánia és Norvégia 16 darab szlovák Zuzana-2-es önjáró tarackot vásárol Ukrajna számára - közölte vasárnap a német védelmi minisztérium.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG