<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ausztria földgázigényének 80 százalékát fedezi Oroszországból, 2027-re viszont – mégha áldozatok árán is – teljesen függetlenedhet az orosz energia-hordozótól. Addig ugyanakkor néhány telet még ki kell húznia – az idei télre a tárolók feltöltésével és takarékoskodva készül.

Versenyt fut az idővel Ausztria. Nyugati szomszédunk amely gázellátás szempontjából ki van szolgáltatva Oroszországnak, hiszen földgázigényének 80 százalékát onnan fedezi , a fűtési szezon kezdetéig, októberig 80 százalékig szeretné feltölteni a gáztárolóit. Ehhez az osztrák kormány 6,6 milliárd eurót biztosít a költségvetésből.

80 százalékos töltöttség szükséges ahhoz, hogy az ország az orosz szállítások esetleges leállása esetén is nagyobb problémák nélkül kihúzza a telet.

A tárolók töltöttsége a héten 46 százalékra nőtt – szakértők szerint ha a betárolás a jelenlegi ütemben halad, akkor őszig elérik a 80 százalékos célt.

A fűtés Bécsben sincs veszélyben. Fotó: Pixabay
A fűtés Bécsben sincs veszélyben. Fotó: Pixabay

Készülnek a télre

Az osztrák kormány a héten megvitatta a gázellátási helyzetet, és úgy döntött, hogy – Németországgal ellentétben – egyelőre nem lépteti magasabb, második fokozatba a vészhelyzeti tervét. Ugyanakkor arra utasította a nagyfogyasztókat, hogy – amennyiben tudnak – készüljenek fel az egyéb energiahordozókra, mindenekelőtt a kőolajra való átállásra.

A lakosságot pedig arra kérte, hogy (már  a télre gondolva) ők is takarékoskodjanak az árammal és a gázzal.

Az intézkedésekre azután került sor, hogy június közepén a Gazprom – technikai okokra hivatkozva – jelentősen csökkentette az Északi Áramlat vezetéken keresztül Európába érkező gáz mennyiségét, ami számos európai országot, köztük Ausztriát is érintett. Az osztrák gáz- és olajipari konszern, az OMV szerint az oda szállított mennyiség a szokásos felére csökkent.

Ráadásul július 11. és július 21. között karbantartási munkálatok miatt teljesen leáll a szállítás az Északi Áramlaton, és nem zárható ki, hogy az orosz óriáscég – szintén technikai okokra hivatkozva – további hetekre vagy akár meghatározatlan időre meghosszabbítja majd a leállást.

Ha így történne, azt megérezné Ausztria is, még ha nem is annyira, mint Németország. Bár nyugati szomszédunk – mint arra a Der Standard emlékeztet – az Ukrajnán és Szlovákián keresztüli vezetéken kapja az OMV és a Gazprom közötti hoszútávú szerződés keretében biztosított orosz gáz nagy részét, egy kisebb rész az Északi Áramlaton, Csehországot érintve érkezik az országba.

Ha valóban nem indul újra a szállítás az északi vezetéken, valamint a másik útvonalon sem kap plusz mennyiséget Ausztria, akkor nyugati szomszédunk is magasabb, riasztási fokozatba lépteti majd a vészhelyzeti tervet. Az energia-ellátás fő garanciáját ebben az esetben a tárolók jelentenék.

"A mi biztosítékaink a nagy gáztárolóink. A fő cél ezért az, hogy még a tél előtt tele legyenek" – mondta Leonore Gewessler, zöldpárti környezetvédelmi miniszter.

Lesz fűtés

A szállítások korábbi csökkenése nem okozott problémát Ausztriának: a kieső mennyiséget más forrásokból fedezni tudták.

De mi történne akkor, ha Oroszország „tovább tekerne” a gázcsapon? A környezetvédelmi minisztérium számos forgatókönyvet végigjátszva már kiszámolta, hogy ebben az esetben meddig lenne elég a gáz.

Ezt több tényező is befolyásolja: az érkező orosz gáz mennyisége, a más forrásokból beszerezhető gáz mennyisége és a tárolókból felhasználható gáz mennyisége, valamint a cégek és a háztartások hajlandósága arra, hogy spóroljanak a gázzal vagy más energiaforrást használjanak.

Utóbbi persze az ártól is függ, amely várhatóan berobban majd az orosz szállítások leállása esetén, valamint attól is, mennyire szenvedi meg mindezt a gazdaság. Sok múlik azon is, milyen kemény lesz a tél, amikor általában háromszor annyi gáz fogy, mint nyáron.

Baj esetén az esetleges fogyasztási korlátozások alól mindenképp mentesülnének azok az erőművek és cégek, amelyek biztosítják a háztartások fűtését. Így az ígéretek szerint utóbbiak ellátása akkor sem kerülne veszélybe, ha Moszkva teljesen leállítaná a szállításokat, mint ahogy a kórházaké, az idősotthonoké és az oktatási intézményeké sem.

A cél ugyanakkor – az uniós célkitűzésekkel összhangban – az ilyen extrém helyzetek veszélyének elkerülése, azaz a függetlenedés az orosz gáztól.

Öt év a függetlenségig 

Az Osztrák Energiaügynökség elemzése szerint Ausztria 2027-ig teljes egészében képes lenne erre – azaz orosz import nélkül is fedezni tudná földgázszükségletét.

Ehhez ugyanakkor az szükséges, hogy 2030-ig harmadával csökkenjen a gázfogyasztás (a gázfűtést például 50 százalékban zöld energiára "kapcsolnák át"), jelentősen növekedjen az osztrák biogáz- és zöld hidrogéntermelés, a fennmaradó földgázigényt pedig alternatív forrásokból fedezzék.

Ezen belül növelnék az európai importot – jelenleg Norvégiából jön a legtöbb gáz –, valamint alternatívaként szolgál az LNG Katarból és az Egyesült Államokból.

Ami az árakat illeti, a gázár az elmúlt egy évben elszállt – ezt mutatja az Osztrák Energiaügynökség Osztrák Gázárindexe is, amely a nagykereskedelmi árakat veszi alapul.

Eszerint a gázárak idén júliusban 311,3 százalékkal haladják meg a 2021 júliusi szintet, ami akkor is óriási növekedés, ha 2022. júniushoz képest 8,7 százalékos csökkenés figyelhető meg.

Az Osztrák Statisztikai Hivatal májusi statisztikái szerint pedig a háztartások által használt energia ára 25,4 százalékkal emelkedett egy év alatt,  a gáz pedig 79,6 százalékkal lett drágább.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Keményen odacsapna az EU a háborús bűnök elkövetőinek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:59
Az unió igazságügyi minisztereit tömörítő tanácsa az Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával összefüggésben azt javasolta a tagállamoknak, hogy fogadjanak el intézkedéseket a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények elszámoltathatóságára.
Makro / Külgazdaság Putyin is bevallotta, fájnak a szankciók az országának
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:15
Idén és jövőre is GDP-csökkenéssel számol az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Együtt védi digitális pénzünket a jegybank és a nemzetbiztonság
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 11:29
A cél a kiberkockázatok csökkentése az online piactérben.
Makro / Külgazdaság Késik a kormányalakítás Izraelben
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 10:12
Benjámin Netanjahu kifut az időből, ezért hosszabbítást kért Jichák Hercogtól.
Makro / Külgazdaság Közösen fejleszt új generációs harci repülőgépet három ország
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 09:51
Ez Japán első ilyen jellegű programja európai országokkal. A távol-keleti állam Kína és Észak-Korea részéről érzékel fenyegetést.
Makro / Külgazdaság Az Országgyűlés újraválaszotta az MNB felügyelő bizottsági tagjait
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 08:19
Maradt az elnök, Papcsák Ferenc is.
Makro / Külgazdaság Rakétaállásokat telepítettek a zaporizzsjai atomerőmű közelébe
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 07:05
Az orosz–ukrán háború 289. napjánál tartunk.
Makro / Külgazdaság A törökök támogatnák a finn NATO-csatlakozást, ha cserébe fegyvert kaphatnának tőlük
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 06:29
Ankara szerint a finn fegyverembargó feloldása egyik feltétele annak, hogy Törökország támogassa Helsinki NATO-csatlakozási törekvéset.
Makro / Külgazdaság Biztonsági zónát hoznak létre az ukránok a zaporizzsjai atomerőmű körül
Privátbankár.hu | 2022. december 8. 19:55
A csütörtök történései röviden, egy helyen.
Makro / Külgazdaság Több száz ukrán céget tudtak eddig áttelepíteni a nyugati megyékbe
Mester Nándor | 2022. december 8. 18:56
Közben folytatódik a privatizáció és az állami támogatási program.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG