<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bár Ausztriában még nem mindenki érzi az energiaár-robbanást, az általános drágulás egyértelmű, az infláció pedig csaknem fél évszázados csúcson van. Helyi magyarok és hivatalos statisztikák segítségével próbáltunk képet alkotni az inflációs helyzetről nyugati szomszédunknál.         

Én még nem érzem a különbséget több oknál fogva sem, a benzináron kívül. Itt általában átalányt fizetnek az emberek, így én is. Így az emelés is csak az elszámoláskor jön ki

- mondta lapunknak Feri, aki már hosszú évek óta Bécsben él. A rezsiköltségek elszámolása általában a szerződéskötés dátumának évfordulója, az ő esetében például szeptember.

Mit tesz az állam?

Hozzátette ugyanakkor, hogy az állam  próbálja kompenzálni a drágulást, például utalvánnyal: 

Bécsben az emberek mar kaptak 150 eurós utalványt a Wienenergie-fűtésszámlához, illetve csak az osztrák fővárosban terveznek még további támogatásokat

 

Drágul az élet Bécsben is. Fotó: Depositphotos
Drágul az élet Bécsben is. Fotó: Depositphotos

Az egyszeri, 150 eurós „energiabónusz” egyébként minden háztartásnak jár. Akkor lehet beváltani, ha az éves jövedelem nem haladja meg az évi bruttó 55 ezer eurót - a háztartások 96 százaléka ebbe a kategóriába tartozik -, illetve többtagú háztartásoknál a 110 ezer eurót. Az utalványt nem lehet készpénzzé tenni, hanem az energiaszolgáltató céghez kell benyújtani, amely azt az éves elszámolásnál érvényesíti.

Az osztrák kormány eddig három csomagot fogadott el a drágulás ellensúlyozására, a legutóbbit  június közepén.

Eszerint 2026-ig 28 milliárd euróval támogatják a lakosságot (és részben a cégeket), elsősorban a szociálisan rászorulókat és a családokat.

Az intézkedések között szerepel például a szociális juttatások inflációhoz kötése, valamint egyszeri juttatások adása, valamint adózásbeli könnyítések. Az majd idővel derül ki, hogy mindez mennyire lesz hathatós segítség a gyakorlatban.

A benzinár is elszállt

Gyuri, aki Salzburgban él, egyelőre szintén csak részben érzi az áremelkedést:

Hogy a rezsi hogyan alakul, azt sajnos jelenleg nem tudom, mert ősszel lesz a leolvasás. De nem sokat fogyaszt az egyszemélyes háztartásom, nem is vagyok sokat a lakásban.

- mondta. Közvetlen környezetében egyelőre nem állandó téma az infláció, de az általános áremelkedést – hiszen az energia és alapanyagok drágulása előbb-utóbb mindenbe beépül – ő is tapasztalja:

Amit biztosan érzek, az az élelmiszer árának a növekedése. A benzin is elszállt, 2,15 euró (860 forint) körül mozog. A heti bevásárlásnál is még jobban oda kell figyelnem, mit veszek, a kenyérfélék például extrém drágák. Az életszínvonal (még) nem zuhant, de talán kár is feltételezésekbe bocsátkozni, mi lesz később. Mindenesetre nem éppen a hosszútávú, biztos tervezések időszaka ez.

Hozzátette: nem egyszerű a helyzete, de attól tart, hogy otthon, Magyarországon abszolút nem tudna kijönni a pénzéből.

Az Oroszországgal szembeni embargókkal kapcsolatban pedig azt mondta: ez Ausztriában is megosztó téma, és sokan úgy látják, hogy a szankciók jobban sújtják a helyieket, mint Oroszországot.

Mások ugyanakkor már nagyon is érzik az energia-árrobanást. Egy bécsi ismerősöm nemrég azt mesélte, hogy már nem süt többé otthon kenyeret elektromos sütővel – egyszerűen nem éri meg.

A helyzet rosszabbodásáról számolt be a közelmúltban a bécsi Caritas is: a segélyszervezet szerint idén mintegy 30 százalékkal emelkedett a támogatást kérők száma. Doris Anzengruber, a szervezet helyi vezetője a Der Standardnak azt mondta:

Azt hiszem, hogy a következő év sokak számára kemény lesz. Még több ember fog nálunk jelentkezni és tőlünk segítséget kérni. Sok utólagos fizetés csak jövőre válik esedékessé.

Sokan ugyanakkor már most érzik a drágulást. Egy általa említett nyugdíjasnak például havi 139 euróval (56 ezer forint) emelkedett a havi fűtés- és áramszámlája, egy fiát egyedül nevelő anya pedig arról panaszkodott, hogy az esedékes elszámolásnál 600 (240 ezer forint) eurós fizetési kötelezettséget állapítottak meg, és az eddigi összeg mintegy dupláját, 117 euró (47 ezer forint) helyett 240 eurót (96 ezer forint) kell majd havonta fizetnie.

Infláció: 46 éves csúcs

Ami a hivatalos adatokat illeti, jelentős megugrást mutat az Osztrák Energiaügynökség által kiszámolt Osztrák Gázárindex is, amely a nagykereskedelmi árakat veszi alapul.

Eszerint a gázárak idén júliusban 311,3 százalékkal haladják meg a 2021 júliusi szintet, ami akkor is óriási növekedés, ha 2022. júniushoz képest 8,7 százalékos csökkenés figyelhető meg.

Havi szinten egyébként ez az első mérséklődés idén február óta.

Az éves infláció is egyre gyorsul: a januári 5 százalékról májusra 7,7, júniusra pedig 8,7 százalékra nőtt az első becslés szerint. Ez a legmagasabb érték 1975 szeptembere óta – azaz a pénzromlás üteme csaknem fél évszázados csúcson van Ausztriában.

Az áremelkedés üteme időközben csaknem minden területen gyorsult. Az üzemanyagok és a fűtőolaj újbóli drágulása mellett egyértelmű áremelkedést látunk az éttermekben és az élelmiszer-kereskedelemben

-mondta Tobias Thomas, az Osztrák Statisztikai Hivatal igazgatója.  

Júniusról még nincsenek részletes adatok, de májusi statisztikák szerint a háztartások által használt energia ára 25,4 százalékkal emelkedett egy év alatt.

A legnagyobb drágulást az extrakönnyű fűtőolajnál (97,8 százalék), a gáznál (79,6 százalék), a repülőjegynél (57,3 százalék), a gázolajnál (56,8 százalék) és a szuperbenzinnél (42,1 százalék) jegyezték fel.

Az élelmiszerek és az alkoholmentes italok 9, a szállodák és az éttermek 7,3 százalékkal drágultak, ugyanakkor például a ruházati cikkeknél (1,2 százalék) vagy az egészségápolási termékeknél (2,5 százalék) alig volt változás.

A napi bevásárlásokat tükröző árkosár 8,4, a heti árkosár (ebben benne van már a benzin is) 15,4 százalékkal lett drágább egy év alatt Ausztriában.

Mi van itthon?

Magyarországon az osztráknál magasabb, 10,7 százalékos inflációt jegyeztek fel májusban. A lakossági rezsidíjak, valamint a benzinárak ugyan nem emelkedtek a kormányzati árstop miatt, de az élelmiszerek hivatalosan is csaknem 20 százalékkal drágultak 2021. májushoz képest a hivatalos adatok szerint.

Lapunk felmérése pedig azt mutatja, hogy itthon is csúcsra drágult a nagybevásárlás.

Makro / Külgazdaság Izrael titkos játszmája Irán szomszédságában
Káncz Csaba | 2023. január 30. 09:46
Az iráni belföldi zűrzavar és Oroszország ukrajnai vesszőfutása tovább bonyolította Azerbajdzsán és Irán feszült viszonyát. Azerbajdzsán már most is engedélyezi az izraeli hírszerző ügynökségeknek Irán-elleni műveletek végrehajtását a saját területéről. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Észak-Koreában négy nap után feloldották a „szezonális légzőszervi megbetegedések” miatt elrendelt karantént
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 08:30
Az észak-koreai fővárosban feloldották a hét közepén elrendelt karantént Phenjan oroszországi nagykövetségének hétfői közlése szerint.
Makro / Külgazdaság Jens Stoltenberg: a nukleáris elrettentés mindaddig szükséges lesz, míg autoriter államok nukleáris fegyvereket birtokolnak és fejlesztenek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 07:26
A nukleáris elrettentés fontosságáról, Észak-Koreáról, valamint Ukrajna katonai támogatásáról beszélt hétfőn Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Szöulban.
Makro / Külgazdaság Anthony Blinken: az Egyesült Államok minden eszközt kész bevetni, hogy Irán ne jusson atomfegyverhez
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 06:57
Az amerikai külügyminiszter az al-Arabíjának adott interjúban beszélt hazája Szaúd-Arábiával kapcsolatos álláspontjáról és Törökország észak-szíriai beavatkozásáról is.
Makro / Külgazdaság Olaf Scholz: „Németország nem küld vadászgépeket”
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 06:40
Amíg Ön aludt ez történt az ukrajnai fronton.
Makro / Külgazdaság Ha ez így megy tovább, Ukrajna tényleg megnyerheti a háborút - mit kaptak az ukránok a tankok árnyékában?
Litván Dániel | 2023. január 29. 18:55
Egész januárban a Leopardok körüli huzavonáról szóltak a hírek, pedig érdemes lett volna arra is figyelni, mi mást küldenek nyugatról az ukrán frontokra. Ha a mostani trendek folytatódnak, néhány hónap múlva Ukrajna tényleg komoly csapásokra lehet képes, de ehhez a harckocsik csak az egyik szükséges, de messze nem elégséges részt szolgáltatják.
Makro / Külgazdaság Néhány órán belül hétszer nyitottak tüzet az orosz erők Herszonra – sok a civil áldozat
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 18:16
Háromszáz Wagner-zsoldos került kórházba Luhanszkban – az ukrán orvosok vonakodnak ellátni őket. Esti háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ferenc pápa: azonnal megoldást kell találni a szentföldi erőszak megállítására
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 16:19
Az izraeliek és palesztinok közötti konfliktusok megállítását sürgette Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében.
Makro / Külgazdaság Iráni tüntetések - több mint ötszázan haltak meg a megmozdulásokon
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 15:51
Az ötszázat is meghaladja a több mint négy hónapja zajló iráni kormányellenes megmozdulások halálos áldozatainak száma.
Makro / Külgazdaság Az észak-koreai rakétaprogramról és Kínáról egyeztetett a NATO-főtitkár Szöulban
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 14:47
A Phenjan rakéta- és nukleáris programjáról, Kína térségbeli befolyásáról, valamint az ukrajnai háború Ázsiára gyakorolt hatásairól is egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Pak Dzsin dél-koreai külügyminiszter Szöulban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG