Energiaellátás
Makro / Külgazdaság Idén a túl sok gáz okoz majd gondot? 
Privátbankár.hu | 2024. június 26. 10:41
A betárolási időszak elején a hazai és az uniós gáztárolók töltöttségi szintje is magas. Ez egyik oldalról jó hír, hiszen az ellátással biztosan nem lesz gond. Az ugyanakkor kihívást jelenthet, hogy a lekötött mennyiségekkel mit lehet kezdeni.
Makro / Külgazdaság Fájdalmas spórolás helyett tudatos fogyasztásra lenne szükség 
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 14:44
Kisebb kapacitású rugalmas atomerőművek révén lehetne a legkönnyebben megteremteni a biztonságos és versenyképes áron elérhető energiát Magyarországon - vélték a Klasszis Média Lapcsoport "E", mint Energia című konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén a résztvevők. Aszódi Attila, Holoda Attila és Kiss Csaba abban is egyetértettek, hogy a vállalatoknak még tudatosabban kell az energiát használniuk.
Nemzetközi Nem tetszik a magyar kormánynak a legújabb szankcióterv Oroszország ellen 
Wéber Balázs | 2024. május 16. 09:58
Az orosz szén és olaj után az orosz gázt is büntetőintézkedésekkel sújtaná az Európai Bizottság. A magyar kormány ezúttal is vétózna.
Vállalat Elavult hálózatok miatt omolhat össze az áramellátás 
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 17:23
Az elavult infrastruktúra hátráltatja az energiaátmenetet, ezért a villamos hálózatok digitális megoldásokra épülő korszerűsítését sürgetik a Schneider Electric szakértői.
Makro / Külgazdaság Prolongálná az energiavészhelyzeti kitűzéseket az Európai Bizottság 
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 18:34
Egyes uniós energiavészhelyzeti intézkedések meghosszabbítását javasolja az Európai Bizottság – írja az MTI a brüsszeli testület keddi közleményére hivatkozva.
Makro / Külgazdaság Jöhet a fordulat az energiatermelésben 
Privátbankár.hu | 2023. február 8. 13:31
Fordulópont jöhet az energiaellátásban a szél-és a napenergia, valamint az atomenergia növekvő felhasználásával.
Makro / Külgazdaság Csapást mértek az európai energiaszektorra a francia atomerőművek 
Tiszóczi Roland | 2023. január 17. 17:09
Az európai energiaárak, köztük a gázárak brutális megugrásában is óriási szerepe volt, hogy Európa legnagyobb áramexportőre, Franciaország 56 atomreaktorából tavaly volt, hogy 30 nem üzemelt, ezért a környező országok termelőinek gáz felhasználásával kellett pótolniuk a hiányt. A franciák a legnagyobb exportőrből a második legnagyobb importőrré váltak egy év leforgása alatt.
Makro / Külgazdaság Az igazán nehéz tél a következő lesz – elkerülhető-e a gázhiány? 
Tiszóczi Roland | 2023. január 7. 11:49
Az Európai Unió biztonságos ellátásához 2023-ban közel 30 milliárd köbméter földgáz hiányzik, ha az orosz szállítások leállnak, Kína LNG-importja pedig visszaáll a 2021-es szintre. Milyen intézkedésekkel enyhíthető a gázhiány kockázata az unióban?
Makro / Külgazdaság Magyarországon a legdrágább az áram az egész EU-ban 
Privátbankár.hu | 2022. november 8. 12:46
Egy hétfői kimutatás szerint Magyarországon a legdrágább az áram az egész Európai Unióban - mondta a Demokratikus Koalíció alelnöke keddi sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Immár norvég gáz is érkezhet hozzánk vezetéken 
Privátbankár.hu | 2022. november 8. 11:43
Az október elejére kereskedelmi üzembe helyezett görög-bolgár (IGB) és lengyel-szlovák összekötő földgázvezeték, valamint a norvég gázt Lengyelországba szállító Baltic Pipe lehetővé teszi, hogy Magyarország tovább tágítsa beszerzési lehetőségeit - jelentette ki Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese.
Makro / Külgazdaság Moldova áram- és gázellátás nélkül maradhat a télen 
Privátbankár.hu | 2022. november 1. 17:11
Maia Sandu moldovai államfő szerint országa drámai energiaválsággal küzd, félő, hogy áram és gáz nélkül marad a télen. Az ellátással már most is gondok vannak, és immár minden nap kihívást jelent az ország energiaszükségletének biztosítása.
Makro / Külgazdaság Negyven százalékot is bukhat az európai autógyártás az energiaválság miatt 
Privátbankár.hu | 2022. október 11. 16:46
Egyes autóipari ágazatokban leállhatnak a gyártósorok.
Makro / Külgazdaság Jövőre lesz igazi kihívás az európai gáztárolók feltöltése 
Privátbankár.hu | 2022. október 11. 14:49
Ha az előttünk álló téli szezonban még nem is kell komolyabb ellátási gondokra számítani, a jövő évi téli szezonra már problémás lehet az európai gáztározókat feltölteni a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ügyvezető igazgatója szerint.
Makro / Külgazdaság Putyin jól benézte európai játszmáját 
Káncz Csaba | 2022. október 2. 12:11
Oroszország szempontjából talán a legnagyobb csapás, hogy a Kreml mostantól elfelejtheti Európát mint energiaellátásának elsődleges piacát. A legjobb esetben egy évtizedbe telik, amíg Moszkva Ázsiában visszaszerzi azt, amit Európában elveszített – és ez azt feltételezi, hogy képes bevonzani a szükséges külföldi tőkét és technológiát a szükséges projektek elindításához. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Becsődölhetnek a német közműcégek az energiaárak miatt  
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 13:37
Ha a helyi cégek tönkre mennek, az megnehezíti az egész rendszer működésének finanszírozását.
Makro / Külgazdaság Egy kis európai államban már elkezdték kikapcsolni az áramot 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 13:51
Koszovóban időszakosan kikapcsolják az áramot az energiaválság miatt.
Makro / Külgazdaság Háromszoros gázár, roham a tűzifáért – kőkemény télre készül Európa 
Wéber Balázs | 2022. július 15. 05:17
Brüsszel szerint a nyilvános épületeket maximum 19 fokig szabadna felfűteni ősztől. Németországban háromszoros gázszámlát kap számos fogyasztó októbertől, az igazi feketeleves pedig csak jövőre jön. Ausztriában elkapkodták és aranyáron mérik a tűzifát. Az általános rezsicsökkentésnek pedig Magyarországon is vége. Európa az orosz gázcsap elzárására készül, és – már a télre gondolva – mindenkit spórolásra kér.
Makro / Külgazdaság Így segíti Putyint Kína és India a nyugati szankciók kivédésében 
Tiszóczi Roland | 2022. július 10. 12:11
Egy indiai cementgyártó jüanért vásárol orosz szenet, amibe India legnagyobb magánhitelezője, a HDFC Bank is beszállt, miközben egyre több részlet derül ki olyan kereskedelmi kapcsolatokról, amelyek a Moszkva elleni nyugati szankciókat hivatottak tompítani.
Makro / Külgazdaság Van, amiben igazán kiszolgáltatott Németország helyzete 
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 12:57
Németország energiaellátása nemzetközi összehasonlításban különösen sérülékeny mind az emelkedő árak, mind az ellátási szűk keresztmetszetek miatt - írja a mannheimi székhelyű ZEW gazdaságkutató intézet kedden közzétett tanulmányában.
Makro / Külgazdaság A belga miniszterelnök szerint nehéz télre kell készülni Európában 
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 11:59
Már most készülni kéne közösen a télre, különben baj lehet, figyelmeztetett Alexander De Croo.
Makro / Külgazdaság Gázválság Németországban: kihirdették a riasztási fokozatot 
Privátbankár.hu | 2022. június 23. 11:44
Kihirdették csütörtökön Németországban a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát az Oroszországból érkező szállítások jelentős csökkenése miatt.
Makro / Külgazdaság Hátradőlhet az Orbán-kormány: lekerült a napirendről a teljes olajembargó 
Wéber Balázs | 2022. június 23. 05:46
Ukrajna és Moldova EU-tagjelöltsége, Ukrajna uniós támogatása, horvátországi euróbevezetés – ezek lesznek a ma kezdődő EU-csúcs fő hivatalos témái. Az Oroszország elleni olajembargó ezúttal nincs a napirendi pontok között, és legközelebb csak októberben kerülhet terítékre – a Magyarországra is vonatkozó mentesség az importtilalom alól tehát egyelőre nincs veszélyben.
Makro / Külgazdaság Csőstül jön az orosz gáz ma Európába, Ukrajnán át is 
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 11:34
Nőttek az orosz gázszállítások Európa irányába a legfrissebb adatok szerint.
Makro / Külgazdaság “Magyarország keményen játszik” – felvizezett olajembargóról dönthetnek ma Brüsszelben 
Wéber Balázs | 2022. május 3. 14:47
Ma szavaz az Európai Bizottság az Oroszország elleni szankciók hatodik köréről, amely valószínűleg komolyan érinti majd az olajimportot is. Magyarország és Szlovákia egyelőre blokkolja a teljes olajembargót, ugyanakkor kompromisszum körvonalazódik a kérdésben.
Makro / Külgazdaság Ez történne Európával, ha Putyin elzárná a gázcsapokat 
Wéber Balázs | 2022. február 23. 16:01
Az orosz gázszállítások teljes kiesése több európai országban is hiányhoz vezetne, ugyanakkor rövidtávon – például Németországban és szomszédjainál – nem okozna komolyabb ellátási problémát. A kieső mennyiséget részben Norvégiából, Észak-Afrikából és Azerbajdzsánból, valamint LNG-szállítmányokból lehetne pótolni. A hosszútávú megoldást ugyanakkor a megújuló és a hidrogénalapú energiában látják német szakértők.
Makro / Külgazdaság Jöhet Tél tábornok, dugig vannak a magyar gáztározók 
Privátbankár.hu | 2019. december 27. 15:35
Az év végéhez közeledve 98,5 százalék a belföldi gáztározók töltöttsége.
Makro / Külgazdaság A pénztárcánkon is megérezhetjük ezeket az energiapiaci híreket 
Privátbankár.hu | 2019. december 23. 16:01
Két olyan információ is napvilágot látott, amely a hazai energiaellátás szempontjából fajsúlyosak, ráadásul egyik sem szívderítő. A vételáron felül ugyanis százmilliárdokba fog kerülni a Mátrai Erőmű az államnak, amelyet Mészáros Lőrinc érdekeltségétől vesznek meg. De vélhetőleg az sem marad hatás nélkül, hogy amerikai szankciók fenyegetik az új gázvezetékekben részt vevőket.
Makro / Külgazdaság Ezen a télen még nem jön orosz gáz dél felől 
Varga Szilveszter | 2019. október 29. 12:55
Bulgáriában megnyitották a Török Áramlat első szakaszát. Mindössze 11 kilométerről van szó, amely a török határtól a Sztrandzsa településen lévő kompresszorállomásig húzódik. A dolog tehát nem néz ki túl jól. Pedig az orosz külügyminiszter kijelentette, hogy a Török Áramlat második, Európába tartó vezetékének építési munkálatai 2020-ra, vagyis határidőre befejeződnek. Más értesülések szerint az oroszok már tájékoztatták a szerbeket, hogy ezen a télen még ne számítsanak gázszállítmányokra déli irányból.
Makro / Külgazdaság Kivéreztetnék Oroszországot – az új amerikai jelentés nem kertel 
Káncz Csaba | 2019. május 24. 11:00
A RAND friss jelentésében ajánlásokat fogalmaz meg Oroszország destabilizációjára, figyelembe véve annak sérülékenységeit. Ennek egyik eszköze a szakemberek kivándorlásának serkentése, különös tekintettel a magasan képzett fiatalokra. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Beizzítják az űrversenyt – ezen dollárcsilliárdok múlnak 
Balkó Rita | 2018. június 29. 20:15
Kennedy kitűzte célul, hogy az évtized végére embert küldjenek a Holdra, és 1969-ben ez sikerült is. A cél teljesültével lankadt az érdeklődés az égi kísérőnk iránt, egészen addig, amíg ki nem derült, hogyan oldhatnánk meg holdporból a Föld energiaellátását több száz évre. Most Kína, India, Amerika és az oroszok is ismét a Holdért versenyeznek – akié a holdregolit, azé a jövő?
Vállalat Így spórolnak a nagyok: forradalom előtt az energiapiac? 
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 19. 11:03
A multinacionális vállalat újítása dollármilliárdokat spórolhat világszinten a felhasználóknak.
Makro / Külgazdaság Energiaháború Washington és Berlin között – hova áll Budapest? 
Káncz Csaba | 2017. június 19. 09:51
Rendkívül ingerülten reagált Berlin, Bécs és Moszkva az új amerikai szankciókra, amelyek az Északi Áramlat II. gázvezeték projektet is célba veszik. A vezetéket a Gazprom építi, amely a Kreml kinyújtott karjaként geopolitikai súlyt ad a projektnek és amely átkaroló hadműveletként helyezné fojtásba Ukrajnát. De mit lép Budapest és ki a szálak mozgatója?
Vásárló Megússzuk a gázos helyzeteket – nem fogunk fázni most sem 
Privátbankár.hu | 2017. február 6. 09:44
Nem kell aggódni, nem lesz gáz a gázzal most sem.
Makro / Külgazdaság Megfagynak télen? Két országban is akadozhat az energiaellátás 
Privátbankár.hu | 2016. november 29. 10:12
Bajba kerülhetnek a franciák és a britek is, hogyha nagyon hideg lesz a tél, áramkimaradások jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Mégsem jön még el egyhamar az atomerőművek alkonya? 
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 24. 09:53
Várhatóan növekszik a nukleáris energiatermelés a következendő években, 2030-ig mintegy két százalékos emelkedésére lehet számítani világviszonylatban - olvasható a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pénteken kiadott közleményében. A NAÜ becslése szerint Európában visszaesés tapasztalható majd.
Makro / Külgazdaság Meg fog duplázódni az idősek száma, az egészségügyre kéne ügyelni 
Privátbankár.hu | 2015. november 16. 17:01
A következő 35 év alatt megduplázódik a Földön a hatvan felettiek száma, ezért befektetési szempontból is az egészségügyet kéne szem előtt tartani a Fidelity International szerint. A személyre szabott gyógyítás egyre nagyobb teret kap. Egyre többen élnek majd városokban, ami vízellátási és energiaproblémákat okozhat.
Makro / Külgazdaság Nagyon fontossá válnak a szomszédaink 
Privátbankár.hu | 2015. július 10. 15:35
Három, az energiabiztonság szempontjából kimagasló jelentőségű projekt mielőbbi megvalósításáról is megállapodtak.
KKV Szabadulna az oroszoktól Lázár János 
Privátbankár.hu | 2014. március 8. 08:24
A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint túl nagy Magyarország energiafüggősége Oroszországtól. Saját energia kellene, és alacsonyabb árak a vállalkozóknak.
KKV Szénerőműben is utazna az állam 
Privátbankár.hu | 2014. február 25. 15:52
Úgy, hogy kisebbségi tulajdonosból többségivé válna a Mátrai Erőműben - jelentette be a nemzeti fejlesztési miniszter Visontán.
Makro / Külgazdaság Megdrágult ez energiaellátás 
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 30. 09:07
2013. júliusban a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 0,2%-kal emelkedtek az előző hónaphoz képest.
Vásárló Nem kellett, de mindenkinek jutott 76 perc áramszünet 
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 1. 12:03
Megbízható a villamosenergia-szolgáltatás Magyarországon, az ország területén működő hálózati engedélyesek egy kivétellel teljesítették az ellátás-megbízhatóság évente szigorodó követelményeit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG