<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az orosz gázszállítások teljes kiesése több európai országban is hiányhoz vezetne, ugyanakkor rövidtávon – például Németországban és szomszédjainál – nem okozna komolyabb ellátási problémát. A kieső mennyiséget részben Norvégiából, Észak-Afrikából és Azerbajdzsánból, valamint LNG-szállítmányokból lehetne pótolni. A hosszútávú megoldást ugyanakkor a megújuló és a hidrogénalapú energiában látják német szakértők.

Ha bármilyen ok miatt teljes egészében leállnának az Oroszországból Európába érkező gázszállítások, azt Németország és szomszédjai is megéreznék, ugyanakkor – legalábbis egy ideig – nem jelentene számukra súlyos ellátási problémát.

Rövidtávon megoldható

A Német Gazdaság Intézetének szakvéleménye szerint, amelyet a Die Welt idézett, az ellátási nehézségek a kereslet maximum tíz százalékát érintenék. Az intézet az európai gázhálózat-üzemeltetők adatai alapján jutott erre a következtetésre.

A kieső szállításokat a norvég, észak-afrikai és azeri gázvezeték-kapacitások jelenleginél jobb kihasználásával, valamint „a rendelkezésre álló gázmennyiség szolidáris elosztásával” lehetne pótolni.

Az intézet szerint a szállítások leállása amúgy is ”csak” az ipari fogyasztókat érintené Németországban, a lakosság ellátása ebben az esetben is biztosított a német kormány vészforgatókönyve szerint. (Igaz, a német gáztározók töltöttsége január végén alacsony szinten, mindössze 41 százalékon állt, erről itt írtunk.)

Az Északi Áramlat 2 gázvezeték csövei a Balti-tengernél a németországi Sassnitzban 2020. december 4-én. A vezeték üzembe helyezését felfüggesztette a német kormány az orosz-ukrán válság miatt. (Fotó: MTI/AP/DPA/Stefan Sauer)Az Északi Áramlat 2 gázvezeték csövei a Balti-tengernél a németországi Sassnitzban 2020. december 4-én. A vezeték üzembe helyezését felfüggesztette a német kormány az orosz-ukrán válság miatt. (Fotó: MTI/AP/DPA/Stefan Sauer)

A német lap szerint azt már nem lehet pontosan megjósolni, mi történne akkor, ha az orosz gázstop több mint három hónapig tartana. Bár több német intézet is kidolgozott forgatókönyveket erre az esetre, azokat nem lehet egy az egyben alkalmazni a jelenlegi helyzetre. Azok ugyanis abból indultak ki, hogy a gáztározók tél elején teljes egészében fel vannak töltve, vagy legalább az Északi Áramlat 1-re vagy az ukrajnai tranzitra lehet számítani.

A Német Gazdaság Intézet összeségében úgy véli: az orosz gázimportok teljes kiesése több európai országban, így Németországban is hiányhoz vezetne.

Az, hogy ebben az esetben meddig tudná elkerülni az ellátás akadozását Németország a jól kiépített infrastruktúrájának köszönhetően, az LNG (cseppfolyósított földgáz)-import elérhetőségétől, a tározók telítettségétől és külső hőmérséklet alakulásától függ

- teszik hozzá.

Felpörgetnék az LNG-t

Bizakodásra adhat okot, hogy Európa az LNG-importban rejlő lehetőségeket korántsem használta ki teljesen az elmúlt években.  

Miközben a vezetékek kihasználtsága éves szinten 60 százalék volt, addig az LNG-terminálok kihasználtsága 38 százalék

-áll a szakvéleményben. Bár Németországnak nincs ilyen terminálja, jó összeköttetései vannak a szomszédos államok termináljaival.

Az LNG önmagában persze nem lenne elegendő az orosz szállítások pótlására – ahhoz ugyanis túl fontos energiaforrás a gáz. 2020-ban a német primer energiaigény mintegy negyedét fedezték gázból, amely így a második legfontosabb fűtőnyag volt az olaj után.

A gáz nem csak a fűtés szempontjából fontos, hanem az áramtermelésben is egyre fontosabb szerepet játszik a széntüzelésű erőművek és az atomerőművek fokozatos „nyugdíjazása” miatt: a gázerőművek részaránya utóbbit tekintve 18 százalékra nőtt.

Az intézet vészhelyzet esetén egyébként azt is javasolja, hogy állítsák ismét hadrendbe a klímavédelmi okok miatt lekapcsolt szén- vagy akár kőolaj-tüzelésű erőműveket. (Nyilván ez csak ideiglenes jelleggel történne, ráadásul a lehetőségeket behatárolja, hogy utóbbi energiaforrások jelentős részét szintén Oroszországból importálják.)

Az intézet szerint ugyanakkor hosszútávon csak a megújuló energiák további kiépítése, valamint a szintetikus, klímasemleges, hidrogénalapú energiahordozók importja jelentheti a megoldást.   

Tegyük persze hozzá, hogy az európai gázszállítások teljes leállítása Oroszországnak sem lehet érdeke, hiszen ezzel óriási bevételtől fosztaná meg magát.

2020-ban egyébként Németország gázimportjának 67 százaléka származott Oroszországból. 21 százalék Norvégiából, 11,6 százalék pedig Hollandiából jött – utóbbi országban nem csak gázkitermelés folyik, ide érkeznek az LNG-szállítmányok is.

A miniszter nem aggódik

Robert Habeck német gazdasági miniszter egyébként épp ma közölte, hogy az ország földgázelletása biztosított.

Szerinte az Északi Áramlat-2 földgázvezeték üzembe helyezésének elhalasztása sem okoz gondot (a német kormány az orosz kormánnyal szembeni szankcióként döntött a halasztás mellett). A miniszter középtávon pedig támogatja az LNG használatának felfuttatását.

Hozzátette: Németország akár teljes egészében mellőzhetné az orosz forrásból származó energiahordozókat és nyersanyagokat.

Emiatt emelkednének az árak, de adott a lehetőség, hogy Németország az orosz import nélkül is elegendő gázhoz és nyersanyaghoz jusson, és ezt meg kell erősíteni és ki kell terjeszteni

- mondta a miniszter.

És mi a helyzet hazánkkal, amely még Németországnál is jobban függ az orosz gáztól? Erről alábbi cikkünkben olvashatnak:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elengedték a zaporizzsjai atomerőmű vezérigazgatóját
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 20:13
Herszon megyében két települést is visszafoglalt az ukrán hadsereg az orosz erőktől, a beékelődést az orosz hadvezetés is megerősítette. Az oroszok elengedték a hétvégén „őrizetbe vett” atomerőmű-igazgatót. Rómában és Varsóban is bekérették az orosz nagykövetet, míg Litvánia kiutasította az orosz ügyvivőt. Ez történt a háború hétfői napján.
Makro / Külgazdaság Ki adta a legtöbb nehézfegyvert Ukrajnának? A válasz meglepő
Litván Dániel | 2022. október 3. 19:13
Nem az Egyesült Államok és nem is a NATO, hanem Oroszország volt olyan előzékeny, hogy kisegítette a hiányt szenvedő ukránokat. A zsákmányolt orosz fegyverek nélkül a harkivi és a limani győzelem sem jöhetett volna össze az ukránoknak.
Makro / Külgazdaság A vádkikényszerítés lehetősége az első lépés az uniós pénzek lehívása felé
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 17:40
Az uniós pénzek lehívása érdekében az Országgyűlés elfogadta a Büntetőeljárási törvény módosítását, de a kormány az Alkotmánybíróság előzetes normakontrollját kéri, melyről kedden dönt a Ház. A javaslatcsomag többi eleméről ugyancsak kedden szavaznak a honatyák.
Makro / Külgazdaság Nem, továbbra sem lesz szankció a gázra
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 16:40
Az Európai Unió újabb szankciós csomagra készül, amely annak ellenére, hogy a magyar kormány ezekből itthon belpolitikai gumicsontot alkotott, továbbra sem érinti azokat a területeket, amely miatt magyar vétó fenyegetne. Többek között erről beszélt kollégánk, Király Béla a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság A brit miniszterelnök kétségbeesetten küzd a túléléséért
Káncz Csaba | 2022. október 3. 15:28
A Munkáspárt esélyei a 12 éve uralkodó toryk leváltására jobbak, mint bármikor. A baloldali párt vezére szürke és unalmas személyiség, de most remélheti, hogy a britek éppen erre vágynak a Boris Johnson vezette politikai show és Liz Truss szellemvasútja után. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Sokat bukott az első fél évben a horvát villamosenergia-cég
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 15:07
Költségei a tavalyi év azonos időszakához képest 89, míg bevételei csak 32 százalékkal nőttek.
Makro / Külgazdaság Csökkent Kína külső adóssága
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 14:04
Egy negyedév alatt 3 százalékkal csökkent a távol-keleti nagyhatalom külső adóssága. Ezzel párhuzamosan 1 százalékpontot csökkent a közép- és hosszú lejáratú kötelezettségek teljes adóssághoz viszonyított aránya is.
Makro / Külgazdaság A nap képe: így védik a norvég fúrótornyokat a robbantások után
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 12:06
Egy héttel ezelőtt ismeretlenek felrobbantották az Északi Áramlatot. Azóta több állam is bejelentette, hogy fokozza energetikai infrastruktúrájának védelmét.
Makro / Külgazdaság Újra rossz világ jön a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:41
Szerdától a 95-ös oktánszámú benzinért bruttó 25, míg a gázolajért 18 forinttal kell többet fizetnie annak, akit nem véd a kormányzati ársapka.
Makro / Külgazdaság Megint egy gyenge adat borzolhatja az Orbán-kormány kedélyeit
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 09:00
A külkereskedelmi egyenleg nagyobb mértékben romlott, mint ahogy azt a KSH becsülte.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG