<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.

Noha több nyugati kormány is küldött az elmúlt időszakban védelmet erősítő fegyvereket Ukrajnába, Berlin ezt eddig elutasította. A német kormány azzal érvel, hogy Kijev fölfegyverzése mind Ukrajnát, mind Oroszországot a konfliktus eszkalációja felé hajtaná. Berlin nem támogatta azt az amerikai tervet sem, amely háború kitörése esetén elvágta volna Oroszországot a SWIFT nevű globális elektronikus fizetési rendszerről.

Keresd a gázt!

De elemzők szerint a német pacifista hozzáállás valódi oka az, hogy az ország teljes gázimportjának fele Oroszországból származik. Mi több, az amerikai politikai nyomás miatt a 11 milliárd dollárért megépített Északi Áramlat II-t sem lehet üzembe helyezni. A Jamal-Európa gázvezetéken – amely északnyugat Szibériából szállít gázt Frankfurt-an-der-Oderig -, pedig december vége óta nem érkezik gáz.

De most, a tél kellős közepén, hogyan áll a feltöltöttsége az európai gáztározóknak? Nos, ezek két hete alig félig voltak feltöltve, azóta ez a szint csökkent. Január 23-i adat szerint a német tárolók 41 százalékon álltak, noha ezen a napon 2021-ben 51 százalékos, 2020-ban 89 százalékos, 2019-ben 66 százalékos feltöltöttségen álltak.

Hasonlóan elképesztő az EU összes tározóinak a képe. Míg idén január 23-n ezek 42 százalékon álltak, az előző három évben ezeken a napokon 57, 76 és 57 százalékos feltöltöttséget láthattunk.

Mi több, Németország idén január 1-n lekapcsolta három modern atomerőművét és az év végén a maradék hármat is örökre le akarja kapcsolni. Márpedig a kieső atomerőművi teljesítményt is a gázerőműveknek kellene pótolniuk. Az emberben kétség merül fel, vajon felelős kormány vezeti-e Európa legnagyobb gazdaságú országát, hiszen a német háztartások fele is gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva.

Az LNG szállítás sem segítene

Mindennek tetejébe a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) beszámolója szerint Németországnak jelenleg nincs LNG (cseppfolyósított földgáz) fogadó terminálja, tehát csak a belgák, a hollandok vagy a lengyelek termináljaira tudna támaszkodni - de azoknak nincs elegendő kapacitásuk.

Félig sincsenek tele (Fotó: Pixabay)Félig sincsenek tele (Fotó: Pixabay)

A FAZ beszámol arról, hogy 2009-ben a kelet-európaiak a gáztárolók erősebb állami ellenőrzését szorgalmazták, de nem tudtak érvényesülni Németországgal és más államokkal szemben, amelyek nem akartak széles körű beavatkozást a piaci viszonyokba. Az EU azonban legalább megteremtette a feltételeket ahhoz, hogy kelet-európai tagállamait és magát Ukrajnát is el tudja látni gázzal.

A következő válság következménye volt, hogy az EU 2015-ben megállapodott az „energiaunióról”. Ezt egy évvel korábban eredetileg az akkori lengyel miniszterelnök, Donald Tusk javasolta.

Az „energiaunió” egyik központi eleme az volt, hogy az EU a tárgyalási pozíciójának megerősítése érdekében a gázvásárlást összefogja. Németország ismét ellenállást tanúsított egy ilyen piaci beavatkozással szemben, így az EU végül csak a tisztán önkéntes együttműködésben állapodott meg - és még ez is csak vészhelyzetben lett volna alkalmazható. Ezt később soha nem használták fel. Az EU jelenleg az energiaunió keretében támogatja az LNG-terminálok építését is, például a lengyelországi Świnoujście-ben.

A vezető amerikai lap is kurzusváltást követel

A Washington Post is élesen kritizálja Brüsszel eddigi politikáját. A kommentár rámutat, hogy Európában sürgősen át kell alakítani a gáztárolás stratégiáját, mert nagyon nem vált be, hogy a tározók jó részét átengedték az orosz Gazpromnak, csak éppen nem követelték meg, hogy az a téli évszak kezdete előtt töltse fel a szintet. Azaz Vlagyimir Putyinra bízták az ellátás biztonságát, és ezért most megfizetnek, hiszen az árak az égbe szöktek és félő, hogy nem lesz elég földgáz. 

Ezért újra kell szabályozni a területet. Az elején még minden szépnek és jónak tűnt: az orosz cég felvásárolja a fogyasztók közelében lévő tárolókat, cserében viszont a Nyugatnak nem kellett költenie ezekre a létesítményekre, sem az energiahordozó megvásárlására és tartalékolására. Elég volt szólni, amikor kellett újabb mennyiség és a csapok máris megnyíltak.

Ám az idén fordult a kocka, mert a Gazprom nem tárolt be elegendő szénhidrogént, igaz, nem is volt kötelessége. Viszont, ha Európa továbbra is megengedi, hogy az oroszok rajta tartsák a kezüket a német gáztározók egynegyedén, akkor ez nem maradhat így.

Kapacitás van elég, csak éppen ki kell használni. És ha nem, akkor jogi szankcióknak kell következniük, máskülönben a földrész a legnagyobb ellátó politikai céljainak túsza lesz, és a tél nem mindig ígérkezik enyhének.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Véres harcok Kelet-Ukrajnában, Putyin rákos lehet - ez történt ma a háborúban
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 18:24
Már majdnem 30 ezer orosz halt meg az ukránok szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kihirdette a háborús veszélyhelyzetet
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:32
Azonnal megkezdte a munkát az új Orbán-kormány, mely ma tette le az esküjét.   
Makro / Külgazdaság Nem engedhetjük meg a felelőtlenség, a széthúzás és a gyengeség luxusát - mondta Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 17:14
Orbán Viktor a miniszterek eskütétele után a parlamentben is bemutatta új kormányát. 
Makro / Külgazdaság Üzent Berlin az Orbán-kormánynak: fel kell adni a blokádot
Wéber Balázs | 2022. május 24. 16:54
A német alkancellár szerint figyelembe kell venni, hogy az uniós országokat különböző mértékben érintené az orosz olajembargó, ugyanakkor az Orbán-kormánynak fel kell adnia a blokádot. Robert Habeck úgy véli: az embargó fő akadálya Magyarország, de akár hazánk nélkül is elfogadhatják a szankciót. A magyar kormány továbbra is mentességet szeretne kapni a csővezetékes szállításra. Németország eközben már jelentősen csökkentette olajfüggőségét Oroszországtól.
Makro / Külgazdaság Putyin rákos lehet, szanatóriumba kerülhet és nem térhet vissza a hatalomba?
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
hírlevél
Ingatlantájoló