4p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az európai energiaárak, köztük a gázárak brutális megugrásában is óriási szerepe volt, hogy Európa legnagyobb áramexportőre, Franciaország 56 atomreaktorából tavaly volt, hogy 30 nem üzemelt, ezért a környező országok termelőinek gáz felhasználásával kellett pótolniuk a hiányt. A franciák a legnagyobb exportőrből a második legnagyobb importőrré váltak egy év leforgása alatt.

Franciaország energiaellátását eddig az enyhe téli időjárás mentette meg attól, hogy akár komolyabb áramkimaradásokra is fel kelljen készülnie. Az 56 reaktort üzemeltető, és ezzel atomenergia nagyhatalomnak számító országban, ahol világelsőként a villamosenergia felhasználás 70 százalékát atomenergia biztosítja akkora gondok keletkeztek a reaktorok üzemeltetésében, hogy az ország az amúgy is rendkívül feszült energiapiaci helyzetben – amikor leginkább szükség volna az áramtermelésre – jelentős áramimportra szorult.

A franciák a legnagyobb európai ármexportőrből a második legnagyobb importőrré váltak egy év leforgása alatt - pont a legrosszabbkor. Fotó: Depositphotos
A franciák a legnagyobb európai ármexportőrből a második legnagyobb importőrré váltak egy év leforgása alatt - pont a legrosszabbkor. Fotó: Depositphotos

Az ország 56 – többségében igencsak koros – reaktorából tavaly októberben 30 üzemen kívül volt, egy korábban ismeretlen korróziós probléma felfedezése után 16 reaktornál elrendelt kényszerű leállás, a koronavírus időszakában elhalasztott karbantartási munkák és a dolgozók béremelési sztrájkjai miatt. A helyzet annyira súlyos volt, hogy Franciaország, amely az elmúlt több mint négy évtized során soha nem szorult rá arra, hogy áramot kelljen importálnia, alig-alig tudott elegendő mennyiséget behozni (részben a hálózati összeköttetések szűk keresztmetszete miatt), így fel kellett készülnie arra, hogy a hideg idő beálltával csak tervezett áramkimaradásokkal tudja majd a legfontosabb fogyasztók folyamatos ellátását biztosítani.

Az országban kialakult helyzet azonban nem csak belföldön okozott problémákat, de az áramexport leállása miatt Európa a rekordárak idején még inkább a földgázra volt kénytelen támaszkodni, tehát jelentős szerepe volt abban is, hogy az európai energiaárak ennyire elszálltak.

Többek között Belgium, Olaszország, Németország és Nagy-Britannia is a nehezen megszerzett gáztartalékok nagyobb arányú felhasználására (vagy az abból előállított áram jelentősebb importjára) kényszerült. Németország egyenesen gondatlansággal vádolta a francia kormányzatot és a reaktorokat üzemeltető vállalatot, az EDF-et (Electricité de France), ami igencsak feszültté tette a német–francia kapcsolatokat.

Annyi bizonyos, hogy a megújuló energiaforrások előtérbe helyezése körüli tervek miatt kialakult stratégiai bizonytalanság az utóbbi években valóban leszálló ágba lökte a francia atomenergia szektort, amely emiatt jelentős szakemberhiánnyal is küzd, ezért a karbantartási munkák is lassabban haladnak a tervezettnél. Az idei év elejére 30-ról 15-re sikerült csökkenteni a karbantartás alatt álló reaktorok számát, január végére pedig további hat elkészülhet, ami enyhíteni fogja az európai energiaellátásra nehezedő terheket, így az európai árakra is pozitívan hat majd. Különösen, hogy az időjárás is kegyes volt mind Franciaország, mind a kontinens energiafelhasználása szempontjából.

Tehát a jelenleg nagyon alacsony fogyasztásnak, az enyhe télnek, a szélerőművek magas termelésének és az ismét közel átlagosan termelő (legalábbis januárra a minimálisan meghatározott 45 gigawattos teljesítményt elérő) atomerőműveknek együttesen köszönhető, hogy Franciaország mára ismét több elektromos áramot exportál a szomszédos országok felé, mint amennyit importál – legalábbis átmenetileg – és egyelőre lekerült a napirendről az áramkimaradások témája. A francia nukleáris park 56 reaktorának maximális teljesítménye 61 gigawatt, most pedig a rektorok háromnegyede működik, amire 2022 februárja óta nem volt példa.

„Január 1-je óta az elektromosáram-export nettó mennyisége 1,4 terawattóra, ami 450 ezer háztartás éves fogyasztásának felel meg”

– tudatta az AFP hírügynökséggel az elektromos hálózat működtetéséért felelős állami szerv, az RTE.

A helyzet azonban továbbra is törékeny, elég gyorsan minden a visszájára fordulhat, amennyiben februárban hideg lesz az idő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
Makro / Külgazdaság Az euróövezetben és az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 14:09
De nőtt az államadósság az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Keményen visszaszóltak Szijjártó Péternek
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:55
Josep Borell elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány állítását. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okoztak történelmi lépésükkel a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:55
Soha nem látott mélységben süllyedt az irányadó kamat. 
Makro / Külgazdaság Mit mutat a 13 pontos rendszer? Mi lesz Amerikával?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:11
Allan Lichtman, aki az elmúlt 40 évben az összes elnökválasztás eredményét eltalálta előrejelzésében, úgy látja kötéltáncot jár a Demokrata Párt elitje.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye lehet Magyar Péternek 2026-ban? Ön is kérdezhet Horn Gábortól
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:56
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével szerdán 15:30 órakor kezdődő egyórás beszélgetésre ingyenesen lehet regisztrálni és máris kérdezni.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Kamala Harris
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:44
A jelenlegi alelnök vállalja az elnökjelöltséget, ám a dolog ennél egy fokkal komplikáltabb. 
Makro / Külgazdaság Trump mégsem menti meg Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:22
Az ukránok a nyugati országok támogatásával vagy anélkül folytatni fogják a harcot az oroszokkal szemben, mert ha vesztenek, búcsút mondhatnak a szuverén államuknak és orosz alattvalókká válnak. Legalábbis így látja egy katonai szakértő. 
Makro / Külgazdaság Új szabályok a görög strandokon: drónokkal is ellenőrzik!
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 09:16
A napágyakkal telezsúfolt strandokból elegük van a görög helyieknek, és drónokat, valamint egy állampolgári bejelentő alkalmazást használnak a túlzsúfoltság leküzdésére.
Makro / Külgazdaság Sokan elérkezettnek látják az időt, hogy szívességet tegyenek Trumpnak
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 05:41
A kockázati tőke több ismert alakja úgy érzi, jó lenne, ha ismét Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, mert emberként ugyan nem egy példakép, de az üzletáguk jobban muzsikálhatna a regnálása alatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG