Franciaország
Részvény / Deviza / Áru Éles kanyart vett a forint, Marine le Pen nyugtatja a piacokat 
Bózsó Péter | 2024. június 17. 12:33
Miután a francia szélsőjobboldali párt vezetője nyugtatta a piacokat, enyhe emelkedés látszik Európában az ázsiai mínuszok után. A forint is erősödni tudott korábbi gyenge teljesítményét követve. A Goldman Sachs bizakodó az S&P 500 index jövőjével kapcsolatban.
Nemzetközi Politikai földindulás: százezrek vonultak utcára a szélsőjobb ellen 
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 11:51
Negyedmilliós vagy bő félmilliós tüntetés lehetett Franciaországban a szélsőjobb ellen - beindult a választások előtti mozgósítás.
Részvény / Deviza / Áru A bünti miatt esett a forint, rajongói segítettek Musknak 
Eidenpenz József | 2024. június 14. 12:43
Rossz a hangulat az európai tőzsdéken, ez alól a BUX index sem tudja kivonni magát. A forint tovább gyengült, már 398 forint felett van az euró. Elon Musk úgy látszik, megcsinálta, 56 milliárd dollár vár rá fizetésként. Valamikor a nyáron talán engedélyezik az Ethereum ETF-et. Az Apple lekörözte a Microsoft-ot.
Nemzetközi Megkongatta a vészharangot Emmanuel Macron 
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 14:16
Emmanuel Macron francia államfő szerdán felszólította mindazokat, akik "nemet tudnak mondani a szélsőségekre", hogy fogjanak össze az előrehozott nemzetgyűlési választások "előtt vagy után ", amelyeket azt követően írt ki, hogy az európai parlamenti választáson a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés nagyarányú győzelmet aratott, és a köztársasági elnök által fémjelzett centrista pártszövetség messze lemaradva a második helyen végzett.
Nemzetközi Párizs és Róma szabja át az Európai Uniót 
Káncz Csaba | 2024. június 12. 09:34
Scholz és Macron pozíciójának jelentős gyengülése Kijevben megkongatja a vészharangokat. A két leszerepelt centrista politikus helyén megjelent két bivalyerős támogatottságú populista, akik látszólag ellentétben állnak egymással, de az elkövetkező években jelentős hatással lesznek az EU irányvonalára. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Megkezdődött a helyezkedés a francia választások előtt 
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 10:36
Közös jelölteket indítanak a baloldali pártok a június 30-re kitűzött franciaországi választáson, melyet Emmanuel Macron elnök azt követően tűzött ki, hogy a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés kapta a legtöbb szavazatot az országban az európai parlamenti választásokon. A radikális jobboldali párt már meg is nevezte miniszterelnök-jelöltjét.
Nemzetközi Párizs után Washingtont is kirúgják a térségből 
Káncz Csaba | 2024. június 10. 09:31
Az afrikai gyarmati örökségben gyökerező francia-ellenes érzések mostanra Nyugat-ellenes hullámmá szélesedtek. A Száhel-övezet a legjobb példa az éghajlatváltozás határokon átnyúló, egymással összefüggő kockázataira, kihatva a kényszerű lakóhelyváltozásra, az élelmezésbiztonságra, a konfliktusokra és az államok törékenységére. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Emmanuel Macron feloszlatja a nemzetgyűlést, előrehozott választásokat ír ki 
Privátbankár.hu | 2024. június 9. 21:19
Emmanuel Macron francia elnök bejelentette, hogy feloszlatja a nemzetgyűlést, és törvényhozási választásokat ír ki június 30-ára és július 7-ére.
Nemzetközi Putyin szerint nincs szükség atomcsapásra, az ukrán minisztériumok lekapcsolják a világítást 
Privátbankár.hu | 2024. június 8. 08:08
Vlagyimir Putyin szerint nincs szüksége nukleáris fegyverek használatára. Volodimir Zelenszkij mellett kiállnak a normandiai partraszállás évfordulójának ünnepén. A háború 836. napja.
Nemzetközi Joe Biden harcias hangú beszédben üzent  
Privátbankár.hu | 2024. június 6. 17:02
A normandiai partraszállás 80. évfordulójának alkalmából Franciaországba gyűlt a világ politikai elitjének nem elhanyagolható hányada, köztük az amerikai elnök is.
Nemzetközi Putyin fegyvereket adna a nyugat ellen bárhol harcolóknak 
Privátbankár.hu | 2024. június 6. 07:18
Katasztrofális áramkimaradásokat okoztak az orosz támadások Ukrajnában. Az USA több fegyvert, Franciaország 650 milliós eurós segélyt nyújt majd. Híreink a harcok 834. napján.
Nemzetközi Több ezer hajléktalant telepítettek ki Párizsból az olimpia előtt 
Privátbankár.hu | 2024. június 4. 07:00
Civil szervezetek szerint több ezer hajléktalan embert távolítottak el Párizsból és környékéről az olimpiai játékok előtt.
Turizmus Megnéztük a világ egyik legszebb katedrálisát – galéria! 
Privátbankár.hu | 2024. június 2. 18:46
Az északkelet-franciaországi Elzász kellemes hely és igazán bővelkedik látnivalókban – a közelmúltban mi is ellátogattunk oda.
Nemzetközi Nem nyitottak ki a gyógyszertárak Franciaországban 
Privátbankár.hu | 2024. május 30. 19:17
Sztrájk miatt nem nyitottak ki a gyógyszertárak Franciaországban csütörtökön, amire több tíz éve nem volt példa.
Nemzetközi Extra biztonsági intézkedésekkel készül Franciaország a normandiai partraszállás 80. évfordulóján 
Privátbankár.hu | 2024. május 30. 16:32
Negyvenháromezer rendőrből, csendőrből, tűzoltóból és katonából álló "rendkívüli erővel" készül Franciaország a nyugati szövetségesek normandiai partraszállása 80. évfordulójának alkalmából június 5-7. között rendezendő megemlékezésekre, amelyekre 25 állam- és kormányfő, többi között Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, valamint III. Károly brit uralkodó is hivatalos - jelentette be csütörtökön a francia belügyminisztérium.  
Nemzetközi Egyre közelít egy újabb ütközőpont: tényleg francia katonai kiképzők utaznak Ukrajnába 
Privátbankár.hu | 2024. május 30. 14:15
Egyes szövetséges országok és Oroszország bírálata ellenére Franciaország hamarosan katonai kiképzőket küldhet Ukrajnába. Az erről szóló döntését a jövő héten jelenti be az ukrán elnök látogatása alkalmával - közölte három diplomáciai forrás.
Nemzetközi Nem jött be Macron számítása: már menekíteni kell francia területről az európaiakat 
Privátbankár.hu | 2024. május 26. 16:07
A rendőri erősítések és az elnöki látogatás ellenére sem javult a helyzet a lázongó szigetcsoporton.
Nemzetközi Piknik a Champs-Élysées-n 
Elek Lenke | 2024. május 26. 09:59
Francia sajtokat, libamájat kóstolgatni, madeleine-t majszolni, pezsgőt kortyolgatni – ráadásul a világ legszebb sugárútján? Ki ne vágyna erre?
Szubjektív Barangolás az elzászi mesevilágban, ahol minden a legnagyobb rendben van 
Juhász Gábor | 2024. május 25. 05:46
Colmar meseváros – olyan nyugalom vett körül, mintha nem lenne és nem is lehetne semmi baj soha. A strasbourgi katedrális pedig gyönyörű, megunhatatlan és békével tölti el a lelket. A Világjáró ezúttal Elzászt fedezte fel.    
Nemzetközi Beállt a jégkorszak a francia és a német párt között 
Káncz Csaba | 2024. május 24. 09:31
A német populista jobboldali AfD párt támogatottsága csökken, míg francia megfelelője, a Rassemblement National vezet a felmérésekben. A két párt stratégiája egyre inkább távolodik egymástól és a héten meg is szakították hivatalos kapcsolataikat. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi A nikkelbányák miatt megy a lázadó Új-Kaledóniába Emmanuel Macron? 
Bózsó Péter | 2024. május 23. 05:41
A francia elnök a francia csendes-óceániai sziget felkeresésére indul, amely a világ dobogós nikkelexportőre. A lázadó őslakosok függetlenednének, a nikkel ára nő, Kína a háttérből figyel.
Turizmus Egészen meghökkentő, hol támad a rezsidémon 
Kollár Dóra | 2024. május 18. 17:44
A megugró energiaköltségek szokatlan helyeken is felütötték a fejüket – az apácáknak is foglalkoznia kell a kérdéssel.
Nemzetközi A kreativitás csúcsa: bagettillatú bélyeget adott ki Franciaország 
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 08:43
A francia posta kreatív üzemmódba kapcsolt: kaparós bagett bélyeget ad ki. 
Nemzetközi Nem fantázia: újabb front a globális háborúban - a franciák „elvesztették ellenőrzésüket” Új-Kaledónia egyes részei felett 
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 09:51
Elveszti francia jellegét a csendes-óceániai sziget egy része? Már öt halottat számlálnak a napok óta tartó zavargásokban, amit az őslakosok háttérbe szorításának kísérlete váltott ki.
Nemzetközi A London–Párizs-tengely keményen beáll Ukrajna mögé 
Káncz Csaba | 2024. május 16. 09:32
A Brexit után Franciaországnak egyértelművé kell tennie saját EU-s vezetői ambícióit. Az Egyesült Királyság viszont a Brexit utáni és transzatlanti szerepét mérlegeli, és a védelmi kiadások közelmúltbeli növelésével arra ösztönzi az európai NATO-szövetségeseket, hogy kövessék a példáját. Káncz Csaba jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Sokat várnak a Richtertől, nyakunkon a chipháború 
Eidenpenz József | 2024. május 13. 12:23
Az európai tőzsdék nem találják az irányt, de a BUX index egyértelműen lefelé tart. Ám az euró is olcsóbb, már a 387 forintot súrolja, ami két és fél hónapja nem látott szint. Erős jelentést várnak az elemzők a Richtertől, és egyébként is izgalmas lesz a kedd, sok nagy dolog történik majd. Merre tovább, fehér arany?
Nemzetközi Mit akar elérni a kínai elnök a héten Európában? 
Káncz Csaba | 2024. május 6. 09:36
Peking alá akarja ásni az EU–USA kapcsolatokat és Párizst, Belgrádot, valamint Budapestet szorosabban magához kívánja kötni. A kínai elnök franciaországi látogatása lakmuszpapírként fogja megmutatni Macron Oroszországhoz intézett kemény üzeneteinek komolyságát. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Leszállt Hszi Csin-ping 
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 06:29
Öt év után először Európában a kínai elnök, Franciaországban cikket is írt látogatása céljáról.
Nemzetközi Párizs már csapatokat küldött az ukrajnai frontra? 
Káncz Csaba | 2024. május 5. 10:22
Ha Macron szövetségeseket talál merész kijelentéseihez, akkor valóban tartós politikai bázist teremthet az elképzelései számára. Egyes értesülések szerint Franciaország a múlt hónapban már elküldte első csapatait Ukrajnába. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Elárasztják Európát a kínai kémek - férjhez menetel hátsó szándékkal? 
Bózsó Péter | 2024. május 3. 09:29
Az utóbbi időben megszaporodtak a kínai kémeket nyilvánosan leleplező esetek Európában. Milyen módszerrel dolgoznak a kínai ügynökök? Mit tesz az európai kémelhárítás?
Nemzetközi Macron újabb borús jóslata 
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 19:44
Emmanuel Macron francia elnök szerint Európa biztonságának végét jelentené, ha Oroszország győzne az ukrajnai háborúban.
Nemzetközi Putyin retteghet: elindult a német-francia tankprogram 
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 13:57
Sébastien Lecornu, a francia fegyveres erőkért felelős miniszter és német kollégája, Boris Pistorius pénteken Párizsban aláírta a kötelezettségvállalási megállapodást, amely szentesíti a két ország együttműködését a "jövő tankja" programban. Boris Pistorius a francia miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a cél a szerződések aláírása az év végéig.
Nemzetközi Megjelent a szuperszázas korosztály egy uniós országban 
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 14:46
Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.
Nemzetközi Franciaország és Anglia az antant felújítására készül - Románia csatlakozik? 
Bózsó Péter | 2024. április 15. 09:33
A francia és a brit külügyminiszter közös cikke szerint egy megújított antant segítségével a világ biztonságosabb lesz. Mit jelenthet ez a keleti szomszédainkra nézve?
Nemzetközi Irán bekérette a renitens nagyköveteket 
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 12:46
Irán behivatta az országban dolgozó brit, a francia és a német nagyköveteket.  
Nemzetközi Egyes nyugati országok már evakuálnak Iránból 
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 10:46
Attól tartanak, hogy Teherán megtámadja Izraelt és emiatt baja eshet a polgárainak is.
Nemzetközi Vadászgépeket vesznek a szerbek - háborúra készülnek?  
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 15:01
Rendkívül közel áll Szerbia ahhoz, hogy Franciaországtól Rafale típusú, szuperszonikus vadászbombázó repülőgépeket vásároljon - jelentette be Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök kedden, miután Párizsban a francia elnökkel és a védelmi miniszterrel tárgyalt.
Nemzetközi Macron: Oroszország megcélozza a párizsi olimpiát 
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 14:34
Csak nehogy önbeteljesítő jóslat legyen Macron francia elnök kijelentése. 
Nemzetközi Gondnokság alatt Orbán Viktor nagy barátja 
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 14:57
Egészségi okok miatt "bírói védelem alá helyezték" Jean-Marie Le Pent, a volt francia Nemzeti Front (ma: Nemzeti Tömörülés) alapítóját és volt elnökét.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal 
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Nemzetközi Teljes terrorkészültségben Franciaország 
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 16:51
Emannuelle Macron országában egyre nagyobb a készültség, próbálnak mindenre felkészülni. 
Nemzetközi Súlyos terrorveszély: Franciaországban már léptek 
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 06:54
Szigorított a francia kormány, a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget.
Nemzetközi Beszáll az ukrajnai háborúba Franciaország? A hét videója 
Izsó Márton – Káncz Csaba – Wéber Balázs | 2024. március 22. 19:11
Emmanuel Macron a közelmúltban felvetette azt a lehetőséget, hogy a Nyugat és ezen belül Franciaország akár csapatokat is küldhet Ukrajnába. Az orosz hadsereg ugyanis előrenyomult a keleti fronton, miközben az ukránok ember- és lőszerhiánnyal küzdenek. De komolyan gondolja-e a francia elnök, amit mondott? Mi áll mindennek a hátterében? És fennáll-e a veszély, hogy Putyin valóban nem áll meg Ukrajnánál? Erről is beszélt a hét videójában Káncz Csaba külpolitikai elemző és Wéber Balázs külpolitikai újságíró.                         
Nemzetközi Moszkva és Párizs ütközőpályára lépett 
Káncz Csaba | 2024. március 21. 09:33
Macron fenyegetőzése aggasztja a Kremlt, éppen akkor, amikor úgy érezték, hogy Ukrajnában már nekik áll a zászló. Az orosz rezsimhez közel álló lap szerint a francia elnök harciassága válasznak tekinthető a két nemzet közötti, "több területen kialakult kemény konfrontációra". Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Aggasztó tendencia erősödik Franciaországban  
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 14:31
Franciaországban 32 százalékkal emelkedett tavaly a rasszista, idegengyűlölő és vallásellenes bűncselekmények száma 2022-hez képest, elsősorban a Közel-Keleten egyre erősödő feszültségek miatt - derül ki a belügyminisztérium szerdán közzétett jelentéséből.
Nemzetközi A francia hadsereg vezérkari főnöke: A „hadsereg készen áll” a „legkeményebb” bevetésekre 
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 08:27
Pierre Schill azt írja cikkében, hogy a válságok szaporodásának idején Franciaországnak, mint NATO-országnak, erre jelentős eszközei vannak, beleértve a nukleáris elrettentést.
Szubjektív Ahol a Chanel terem: barangolás a parfümök fővárosában 
Elek Lenke | 2024. március 16. 05:48
Régóta őrzök egy kis illatos fiolát a fürdőszobai polcomon. Ma már, mint parfüm, nem használható – de emlék. Azokból a szép időkből, amikor Cannes és Nizza környékén jártunk. Az üvegcsét Grasse-ban kaptam. A Világjáró e heti állomása: a világ parfüm fővárosa.
Nemzetközi Példátlan támadás érte Franciaországot 
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 06:24
Ez lenne az első következménye Emmanuel Macron Ukrajna melletti erőteljes kiállásának?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG