5p
Bulgáriában megnyitották a Török Áramlat első szakaszát. Mindössze 11 kilométerről van szó, amely a török határtól a Sztrandzsa településen lévő kompresszorállomásig húzódik. A dolog tehát nem néz ki túl jól. Pedig az orosz külügyminiszter kijelentette, hogy a Török Áramlat második, Európába tartó vezetékének építési munkálatai 2020-ra, vagyis határidőre befejeződnek. Más értesülések szerint az oroszok már tájékoztatták a szerbeket, hogy ezen a télen még ne számítsanak gázszállítmányokra déli irányból.
Forrás: turkstream.info (archív)

A cikk a Privátbankár.hu és a BALK együttműködésében jelenik meg.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök vígan lapogatta meg Aleksandar Antić szerbiai bányászati és energetikai miniszter vállát a nagy bolgár pusztaságban, ahol nem gémeskutak, hanem nyurga munkagépek ágaskodtak.

A bolgár puszta

A szerb minisztert azért hívták meg a Török Áramlat nem túl hosszúra nyúlt első szakaszának átadására, hogy megmutassák neki, honnan is érkezik majd a gáz Szerbiába.

A 11 kilométeres szakaszt máris Balkáni Áramlatnak nevezték el, és minden bizonnyal ezt a nevet viseli majd az egész vezeték, amely a Balkánon keresztül fogja szállítani a gázt észak felé.

Amikor elkészül.

Azért választottuk a Balkáni Áramlat elnevezést, mert a vezeték egyesíti a térség országait. A jövő héten bemutatjuk, hogy miként épül a Bulgária és Görögország közötti interkonnektor. Bulgárián keresztül tehát két vezeték is megy, amelyen keresztül a szomszédos országok kapják a gázt

– magyarázta el a “dolgok állását” az ingujjra gyürkőzött bolgár miniszterelnök.

A sztrandzsai kompresszorállomás azért különösen fontos, mert itt fogják mérni a Törökország felől Bulgáriába érkező orosz gáz mennyiségét.

Nincsenek véletlenek

Miközben tartott a névadó ünnepséggel egybekötött “bolgár pusztaprogram”, a bolgár külügyminiszter Moszkvában tárgyalt a gázvezetékről.

Ekaterina Zaharieva arról tájékoztatta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hogy a bolgár miniszterelnök és a szófiai orosz nagykövet jelenlétében megkezdődött a gázszállítási infrastruktúra bulgáriai szakaszának építése.

A bolgár külügyminiszter kifejezte reményét, hogy

2020 kezdetére a Balkáni Áramlat eléri a szerb-bolgár határt.

Zaharieva nem is mondhatott mást. Nem hazudtolhatta meg orosz kollégáját, aki közölte, hogy a munkálatok 2020-ra, vagyis határidőre befejeződnek.

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint az orosz miniszterelnök a belgrádi “felszabadító ünnepségen” is hasonló optimizmusról tett tanúbizonyságot.

Az orosz hírügynökségi beszámolója alapján Dmitrij Medvegyev azt mondta, hogy a vezetéket 2020 elejéig megépítik, mivel ez egész Európa számára hasznos projekt.

Az orosz mantra

Az orosz mantra tehát az, hogy a jövő év elejére elkészül az “elbalkanizálódott” Török Áramlat. De vajon melyik hónapot lehet 2020 kezdetének tekinteni?

Ha a vezeték mondjuk csak májusra készül el, akkor az orosz időszámítás szerint a 2020-as esztendő csak májusban kezdődik, addig pedig tartson ki mindenki, ahogy tud. Még akkor is, ha közben lesz egy tél.

A belgrádi Blic című napilap szerint azonban Medvegyev “nemcsak mantrázott” a szerb illetékeseknek.

A lap értesülése szerint az oroszok azt javasolták a belgrádi vezetésnek, hogy tartalékoljanak elegendő gázt a következő időszakra, nehogy gondot okozzon az ukrajnai vezeték újévre tervezett elzárása.

Az ukrán puszta

Nem túlzottan meglepő, hogy az oroszok mindeddig nem tudtak megállapodni az ukránokkal az “ukrán pusztán” áthaladó gázvezeték további működéséről.

Az orosz küldöttség és maga Medvegyev is aggodalmát fejezte ki az ukránok viselkedésével kapcsolatban, akik vastagon megpróbálnak hasznot húzni a bolgár szakaszt kivitelező cég kiválasztása körül jelentkező problémákból

– mondta a belgrádi lap informátora.

A kiszivárogtatás szerint az ukránok azt követelik, hogy a Gazprom tíz éves tranzitszerződést írjon alá velük, az oroszok azonban ezt a feltételt nem fogadják el.

Az oroszok számára csak az elfogadható, hogy az ukrajnai tranzit még egy évig maradjon fenn, amíg nem fejeződik be a Török Áramlat bulgáriai szakasza, miután kivitelezési megállapodás született a szaúdi Arkad konzorciummal.

A Blic által meg nem nevezett hírforrás szerint a szaúdiak 620 nap alatt vállalták a Török, alias Balkáni Áramlat bulgáriai szakaszának megépítését.

Ez azt jelenti, hogy déli irányból legkorábban 2021 elején érkezik meg az orosz gáz.

Válsághelyzet

Belgrádi források szerint a Srbijagas szerb forgalmazó feltöltötte ugyan a törzsudvarnoki (Banatski Dvor) tárolót, de az nincs akkora, hogy a tél folyamán onnan el tudják látni egész Szerbiát, ha az Ukrajna felőli gázszállítás leáll.

A szerbek ezért abban gondolkodnak, hogy Ausztriától vesznek gázt.

A Blic értesülései szerint a szerb kormány válságtanácskozást is tart a Srbijagas vezetőivel.

Továbbra is nagy a bizonytalanság. Szerbia minden tőle telhetőt megtett azért, hogy biztosítsa a szükséges mennyiséget. Minden lehetőséget kihasznál, hogy a fogyasztók ne kerüljenek bajba a fűtési szezonban

– közölte a szerb cég.

De nem csak Szerbiának, hanem Magyarországnak is fel kell készülnie az újonnan kialakult helyzetre.

A Török Áramlat balkáni leágazása ugyanis évi 15,75 milliárd köbméter gázt szállít majd, amiből 3,5 milliárd köbméterrel Bulgária, 2,5 milliárddal Szerbia, 6 milliárddal pedig Magyarország részesül.

A további 3,75 milliárd köbmétert Szlovákiába, illetve Ausztriába, a baumgarteni elosztó központba szállíthatják – egyszer csak, amikor a vezeték megépül.

Varga Szilveszter, a BALK főszerkesztőjének a cikke. Az eredet cikk itt érhető el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Akik tejben-vajban fürösztik az olimpiai bajnokaikat
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 14:46
A párizsi olimpián szerzett magyar arany 55 millió forint állami jutalommal jár. Utánanéztünk, melyik ország biztosít élethosszig tartó jólétet bajnokainak és hol nincs kultúrája a legeredményesebbek anyagi elismerésének. 
Makro / Külgazdaság Bejött Kim Dzsongunnek a barátkozás Putyinnal?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 11:59
Hosszú ideje először látszik növekedni az észak-koreai GDP.
Makro / Külgazdaság Mit reagál a benzinár a Kormányinfóra?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 10:58
Miután a Kormányinfón arról volt szó, hogy veszélyben Magyarország ellátásbizontsága, kijöttek a szombattól érvényes üzemanyagárak.
Makro / Külgazdaság A briteken nevethetünk, a románokat irigyelhetjük
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:47
Ha az autóipar júniusi teljesítményét nézzük.
Makro / Külgazdaság Vajon képes lesz-e Magyar Péter maga köré egy jó csapatot szervezni? Horn Gábor szerint ez az igazi kérdés - videó
Csabai Károly | 2024. július 26. 09:33
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével a Klasszis Klubban átbeszéltük az új Európai Parlament múlt heti megalakulásának a Fidesz-re és az azt tömörítő Patrióták Európáért frakcióra nézve szokatlanul diszkriminatív személyi, szervezeti döntéseit. De esett szó természetesen arról, vajon Magyar Péter és az immár általa elnökölt Tisza Párt győzhet-e a 2026-os országgyűlési választásokon. S mi lehet a következménye az önkormányzati voksolás után Budapesten kialakult patthelyzetnek, csődbe mehet-e Budapest? A Klasszis Klub 4. évfolyamának 55. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Ez már az ukrán csőd kezdete? A Fitch szerint az lehet
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:11
Leminőstette a Fitch Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság A budapestiek már házasodni sem akarnak
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:49
Ez is kiderül a KSH legfrissebb népességmozgalmi adataiból. Vidéken még házasodnak az emberek, gyereket viszont mindenhol keveset vállalnak.
Makro / Külgazdaság Megint lett újabb 23 ezer magyar munkanélküli
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:31
Pedig a foglalkoztatottak száma is közel ennyivel nőtt.
Makro / Külgazdaság Átlép Orbán Viktor feje felett Donald Tusk, már a lengyel uniós elnökségre készül
Mester Nándor | 2024. július 25. 19:01
Sok más mellett rendezni és dinamizálni akarja a kétoldalú viszonyt Lengyelország Ukrajnával. A lengyel agrárgazdák egyezkednének, de védik a piacaikat, első körben a közlekedés és a szállítás lehet kitörési pont. 
Makro / Külgazdaság Óriási meglepetés jött a tengerentúlról
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 15:52
A második negyedévben az első negyedévit és az elemzői várakozásokat is meghaladó mértékben nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) a washingtoni kereskedelmi minisztérium gazdasági kutatóintézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG