5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Bulgáriában megnyitották a Török Áramlat első szakaszát. Mindössze 11 kilométerről van szó, amely a török határtól a Sztrandzsa településen lévő kompresszorállomásig húzódik. A dolog tehát nem néz ki túl jól. Pedig az orosz külügyminiszter kijelentette, hogy a Török Áramlat második, Európába tartó vezetékének építési munkálatai 2020-ra, vagyis határidőre befejeződnek. Más értesülések szerint az oroszok már tájékoztatták a szerbeket, hogy ezen a télen még ne számítsanak gázszállítmányokra déli irányból.
Forrás: turkstream.info (archív)

A cikk a Privátbankár.hu és a BALK együttműködésében jelenik meg.

Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök vígan lapogatta meg Aleksandar Antić szerbiai bányászati és energetikai miniszter vállát a nagy bolgár pusztaságban, ahol nem gémeskutak, hanem nyurga munkagépek ágaskodtak.

A bolgár puszta

A szerb minisztert azért hívták meg a Török Áramlat nem túl hosszúra nyúlt első szakaszának átadására, hogy megmutassák neki, honnan is érkezik majd a gáz Szerbiába.

A 11 kilométeres szakaszt máris Balkáni Áramlatnak nevezték el, és minden bizonnyal ezt a nevet viseli majd az egész vezeték, amely a Balkánon keresztül fogja szállítani a gázt észak felé.

Amikor elkészül.

Azért választottuk a Balkáni Áramlat elnevezést, mert a vezeték egyesíti a térség országait. A jövő héten bemutatjuk, hogy miként épül a Bulgária és Görögország közötti interkonnektor. Bulgárián keresztül tehát két vezeték is megy, amelyen keresztül a szomszédos országok kapják a gázt

– magyarázta el a “dolgok állását” az ingujjra gyürkőzött bolgár miniszterelnök.

A sztrandzsai kompresszorállomás azért különösen fontos, mert itt fogják mérni a Törökország felől Bulgáriába érkező orosz gáz mennyiségét.

Nincsenek véletlenek

Miközben tartott a névadó ünnepséggel egybekötött “bolgár pusztaprogram”, a bolgár külügyminiszter Moszkvában tárgyalt a gázvezetékről.

Ekaterina Zaharieva arról tájékoztatta Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, hogy a bolgár miniszterelnök és a szófiai orosz nagykövet jelenlétében megkezdődött a gázszállítási infrastruktúra bulgáriai szakaszának építése.

A bolgár külügyminiszter kifejezte reményét, hogy

2020 kezdetére a Balkáni Áramlat eléri a szerb-bolgár határt.

Zaharieva nem is mondhatott mást. Nem hazudtolhatta meg orosz kollégáját, aki közölte, hogy a munkálatok 2020-ra, vagyis határidőre befejeződnek.

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint az orosz miniszterelnök a belgrádi “felszabadító ünnepségen” is hasonló optimizmusról tett tanúbizonyságot.

Az orosz hírügynökségi beszámolója alapján Dmitrij Medvegyev azt mondta, hogy a vezetéket 2020 elejéig megépítik, mivel ez egész Európa számára hasznos projekt.

Az orosz mantra

Az orosz mantra tehát az, hogy a jövő év elejére elkészül az “elbalkanizálódott” Török Áramlat. De vajon melyik hónapot lehet 2020 kezdetének tekinteni?

Ha a vezeték mondjuk csak májusra készül el, akkor az orosz időszámítás szerint a 2020-as esztendő csak májusban kezdődik, addig pedig tartson ki mindenki, ahogy tud. Még akkor is, ha közben lesz egy tél.

A belgrádi Blic című napilap szerint azonban Medvegyev “nemcsak mantrázott” a szerb illetékeseknek.

A lap értesülése szerint az oroszok azt javasolták a belgrádi vezetésnek, hogy tartalékoljanak elegendő gázt a következő időszakra, nehogy gondot okozzon az ukrajnai vezeték újévre tervezett elzárása.

Az ukrán puszta

Nem túlzottan meglepő, hogy az oroszok mindeddig nem tudtak megállapodni az ukránokkal az “ukrán pusztán” áthaladó gázvezeték további működéséről.

Az orosz küldöttség és maga Medvegyev is aggodalmát fejezte ki az ukránok viselkedésével kapcsolatban, akik vastagon megpróbálnak hasznot húzni a bolgár szakaszt kivitelező cég kiválasztása körül jelentkező problémákból

– mondta a belgrádi lap informátora.

A kiszivárogtatás szerint az ukránok azt követelik, hogy a Gazprom tíz éves tranzitszerződést írjon alá velük, az oroszok azonban ezt a feltételt nem fogadják el.

Az oroszok számára csak az elfogadható, hogy az ukrajnai tranzit még egy évig maradjon fenn, amíg nem fejeződik be a Török Áramlat bulgáriai szakasza, miután kivitelezési megállapodás született a szaúdi Arkad konzorciummal.

A Blic által meg nem nevezett hírforrás szerint a szaúdiak 620 nap alatt vállalták a Török, alias Balkáni Áramlat bulgáriai szakaszának megépítését.

Ez azt jelenti, hogy déli irányból legkorábban 2021 elején érkezik meg az orosz gáz.

Válsághelyzet

Belgrádi források szerint a Srbijagas szerb forgalmazó feltöltötte ugyan a törzsudvarnoki (Banatski Dvor) tárolót, de az nincs akkora, hogy a tél folyamán onnan el tudják látni egész Szerbiát, ha az Ukrajna felőli gázszállítás leáll.

A szerbek ezért abban gondolkodnak, hogy Ausztriától vesznek gázt.

A Blic értesülései szerint a szerb kormány válságtanácskozást is tart a Srbijagas vezetőivel.

Továbbra is nagy a bizonytalanság. Szerbia minden tőle telhetőt megtett azért, hogy biztosítsa a szükséges mennyiséget. Minden lehetőséget kihasznál, hogy a fogyasztók ne kerüljenek bajba a fűtési szezonban

– közölte a szerb cég.

De nem csak Szerbiának, hanem Magyarországnak is fel kell készülnie az újonnan kialakult helyzetre.

A Török Áramlat balkáni leágazása ugyanis évi 15,75 milliárd köbméter gázt szállít majd, amiből 3,5 milliárd köbméterrel Bulgária, 2,5 milliárddal Szerbia, 6 milliárddal pedig Magyarország részesül.

A további 3,75 milliárd köbmétert Szlovákiába, illetve Ausztriába, a baumgarteni elosztó központba szállíthatják – egyszer csak, amikor a vezeték megépül.

Varga Szilveszter, a BALK főszerkesztőjének a cikke. Az eredet cikk itt érhető el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG