5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Két olyan információ is napvilágot látott, amely a hazai energiaellátás szempontjából fajsúlyosak, ráadásul egyik sem szívderítő. A vételáron felül ugyanis százmilliárdokba fog kerülni a Mátrai Erőmű az államnak, amelyet Mészáros Lőrinc érdekeltségétől vesznek meg. De vélhetőleg az sem marad hatás nélkül, hogy amerikai szankciók fenyegetik az új gázvezetékekben részt vevőket.
Illusztráció (MTI Fotó: Mészáros János)

Meg lehet magyarázni, de nem egyszerű

Pénteken jelentették be, hogy az állam megvásárolja az Opus Global Nyrt.-től a Mátrai Erőművet. A társaság hétfői közleményében pedig az áll: a független nemzetközi tanácsadók értékelésén alapuló vételárat üzleti titokként kezelik a felek.

A bejelentés nem volt meglepő, hiszen az elmúlt egy hónapban a piacok kész tényként kezelték, hogy az állam „kimenti” Mészáros Lőrinc érdekeltségét. Utóbbi az elmúlt hetekben ugyanis az erőmű többször szerepelt a hírekben, az ok az volt, hogy jelentős környezetszennyezést okozott. Ezért, és a szigorodó emissziós előírások miatt sem fenntartható a működése. Logikusan felmerül, hogy akkor az adófizetők mégis miért áldoznak arra pénzt, hogy a kormányfő barátját kimentsék ebből a rossz befektetésből. A válasz elég kézenfekvő, de azért Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter a hivatalos magyarázatot is elmondta. Eszerint a Mátrai Erőmű az energiaszükséglet több mint 17 százalékát fedezi, és a miniszter azt hangsúlyozta, hogy a már most is 30 százalékot meghaladó villamosenergia-behozatal nem növelhető tovább. Éppen ezért a jelenlegi formájában nem működtethető (erősen környezetszennyező) lignit tüzelésű erőművet 200-300 milliárd forintra becsült összegből egy korszerű hulladékégetővé alakítják. Jól hangzik, hogy a költségek egy részét az utóbbi időben oly sokat ostorozott Brüsszeltől reméljük. Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a Mátrai Erőmű megvásárlása és korszerűsítése az ország energiaszuverenitásához is hozzájárul.

Arról viszont sem a miniszter, sem az államtitkár nem beszélt, hogy ekkora összegből esetleg milyen alternatívák lennének az energiatermelés vagy megtakarítás terén. Ha figyelembe vesszük, hogy az Európai Unió az energiatakarékosságot és a megújuló energiát is erősen dotálja, akkor borítékolható, hogy legalább szakmai vitákat megérő lehetőségeket lehetett volna mérlegelni a baráti vállalkozás támogatása helyett, ezekről viszont nem lehetett hallani…

Amerikai szankciók írhatják át a terveket

Volt egy másik olyan hír, ami viszont valamilyen szinten felerősítheti az energiaszuverenitás narratívát, az épülő új európai gázvezetékek elé ugyanis komoly akadályt gördítettek az amerikaiak. Azt nem állíthatjuk, hogy meg tudják akadályozni akár az Északi Áramlat 2, akár a Török Áramlat kiépítését, de nagy valószínűséggel késleltetni fogják az átadásukat. Ez pedig az energiaellátásban kockázatot jelent, hiszen a régiót ellátó legfontosabb gázvezeték Ukrajnán át éri el a térségünket, ezt pedig bármikor elzárhatják pedig az ismert geopolitikai feszültségek miatt. A vezetékek építése pedig azért szenvedhet késedelmet, mert Donald Trump amerikai elnök péntek este aláírta azt a rekord összegű védelmi költségvetési törvényt, amely a többi között anyagi keretet biztosít az űrhaderő létrehozására és szankcionálja az Európába irányuló két új gázvezeték építésében, az Északi Áramlat 2-ben és a Török Áramlatban résztvevőket, beleértve a gázvezetékek lefektetésében és megépítésében résztvevő hajótársaságokat és vállalatokat is, írta az MTI.

Az amerikai sajtó pénteken arról adott hírt, hogy az Allseas nevű svájci-holland vállalat bejelentette, felfüggeszti az Északi Áramlat 2 vezeték építésében vállalt munkálatait a szankciókat kilátásba helyező amerikai törvény hatálybalépésére tekintettel. Ez a gázvezeték Oroszországból Németországba szállít gázt a Balti-tenger alatt, és az Allseas a vezeték lefektetési munkálatainak egyik alvállalkozója.

Milyen alternatívák lehetnek

A napvilágot látott első szakértői vélemények szerint ettől függetlenül az Északi Áramlat 2 vezetéket be fogják fejezni, és belátható időn belül megindul majd a gázszállítás rajta. Ugyanakkor a jelenleg még „sehogy sem álló” Török Áramlat lehet a szankció nagyobb vesztese, hiszen ennek megépítése így megkérdőjeleződhet. A földgáz iránti igény viszont a szakértők szerint folyamatosan növekedni fog a következő időszakban, már csak azért is, mert a hektikus teljesítményt leadó megújuló erőművek (például az éjszaka egyáltalán nem, vagy télen csak kis teljesítménnyel működő naperőműveket) leginkább gázerőművekkel kiegészítve lehet rendszerszinten működtetni. Arról nem beszélve, hogy az európai országok energiafogyasztása is évről-évre növekszik, ami többletkapacitást igényel. Gáz esetén alternatíva lehet a cseppfolyósított gáz, amelyet például Horvátországba behozva, majd visszaalakítva lehetne a dél felől jövő vezetéken hazánkba hozni. Ennek apropóján jó ideje folynak tárgyalások Zágráb és Budapest között, amelynek eredményeképpen várhatóan a magyar fél tulajdonrészt szerez majd az első horvátországi LNG terminálban. A közelmúltban írt átfogó elemzésünk óta ugyan új információ nem látott napvilágot, ám könnyen lehet, hogy az orosz szankciók akár a megegyezést is elősegíthetik.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG