4p

Egy indiai cementgyártó jüanért vásárol orosz szenet, amibe India legnagyobb magánhitelezője, a HDFC Bank is beszállt, miközben egyre több részlet derül ki olyan kereskedelmi kapcsolatokról, amelyek a Moszkva elleni nyugati szankciókat hivatottak tompítani.

Moszkva a nyugati szankciók kivédése érdekében új kereskedelmi kapcsolatok kialakításán dolgozik. Egy konkrét, több szereplős ügy, melyet a Reuters számlák és beszámolók alapján rekonstruált, rámutat arra, hogy pontosan miként történik mindez. Főként azért érdekes az ügy, mert olyan csatornák létrejöttét mutatja, amelyek semmilyen módon nem sértik az Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió nyomán bevezetett szankciókat, miközben képessé teszik Moszkvát a szankciók hatásainak enyhítésére. Fontos kiemelni azt is, hogy sem a napvilágot látott eset részleteiről nem számoltak be korábban, sem más hasonló ügyleteket nem szívesen tesznek publikussá az érintettek.

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben 2022. február 4-én. Fotó: kremlin.ru
Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben 2022. február 4-én. Fotó: kremlin.ru

A kiszivárgott dokumentumok szerint Oroszország - a pénzügyi piacokról való kiszorítását célzó korlátozások ellenére - továbbra is könnyen értékesíthet termékeket külföldön anélkül, hogy amerikai dollárban számolna el.

Egy június 5-én kelt számla és egy ügyet ismerő forrás szerint az indiai HDFC Bank támogatta a szintén indiai Ultratech cementgyártó vállalat orosz szénvásárlását Oroszország legnagyobb termelő és kereskedő vállalatától, a SUEK-tól 172,7 millió jüanért (25,74 millió dollár). Az üzlethez szükséges forrást a HDFC Bank egy mumbai elővárosi fiókból küldte a számla szerint. Az indiai kormánynak és a központi banknak is tudomása lehetett a tranzakcióról.

A nyersanyagok globális kereskedelmében a dollár az elsődleges elszámoló valuta, de egyes kereskedők szerint a jüan egyre inkább használható az Oroszországból származó szállítások kifizetéseinek rendezésére.

A számla szerint a SUEK a kifizetéssel kapcsolatban úgy rendelkezik, hogy a China Everbright Bank sanghaji fiókjánál vezetett számlájára utalja az Ultratech a 172,7 millió jüant. A SUEK közvetítő bankként (amely más bankok részére vezet bankszámlát) a nemzetközi HSBC Bank hongkongi fiókját jelöli meg.

A HSBC Bank közvetítőként működik az egyik bankból a másikba történő pénzátutalások során. A konkrét esetben azonban nem derült ki, hogy a HSBC vagy bármely más bank részt vett-e a pénzátutalásban.

Emellett arra is fény derült, hogy a múlt héten az Ultratech 157 ezer tonna szenet importált a SUEK egy Svájcban bejegyzett részlegétől, és beleegyezett abba, hogy a végső fizetést szintén jüanban egyenlíti ki.

India mindinkább a jüant használja

Indiában a jüanban történő ilyen tranzakciók mind gyakoribbá válhatnak, mivel az ország igyekszik fenntartani az Oroszországgal való kereskedelmi kapcsolatokat, emellett az olyan nyersanyagok, mint az olaj és a szén behozatalát növeli, anélkül, hogy a nyugati szankciók megsértésének kockázatát vállalná.

India szoros politikai és biztonsági kapcsolatokat ápol Oroszországgal, és tartózkodott attól, hogy elítélje az ukrajnai háborút.

India Oroszországból származó energiaimportja a közelmúltban ugrásszerűen megnőtt, miután a nyugati piacoktól elvágott orosz kereskedők óriási árengedményeket adnak.

Újdelhi deklaráltan nem zárkózik el az orosz áruk vásárlásától, mondván, azok legálisak, és hogy egy hirtelen leállás tovább növelné az árakat és ártana az indiai fogyasztóknak.

A jüan további térnyerése segíti Moszkvát a szankciók kivédésében, és támogatja Peking törekvését, hogy a jüant mindinkább nemzetközi fizetőeszközzé tegye, miközben csökkenti az amerikai dollár dominanciáját a globális kereskedelemben.

Noha a fent bemutatott tranzakciók terjedőben vannak, jelenleg még nem lehet széles körű elterjedésükről beszélni. Viszonylag ritkán fordul elő, hogy egy indiai cég beleegyezzen egy nem kínai céggel folytatott kereskedelmi tranzakció jüanban történő kiegyenlítésébe. Szankciók nélkül az orosz energiaipari vállalatoknak történő kifizetések jellemzően továbbra is dollárban történnének a SWIFT-en keresztül orosz számlákra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Itt rendezik a legnagyobb Fidesz-Tisza-DK meccset vidéken
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 08:54
Magyar Péter bejárja az országot, de csak Békéscsabán kötött megállapodást, ezzel alaposan felkavarta a helyi állóvizet.
Makro / Külgazdaság Fordulat jöhet az háborúban, Ukrajna átveheti a kezdeményezést egy szakértő szerint
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 07:25
Olaf Scholz német kancellár az orosz veszteségekről beszélt. Egy szakértő szerint Putyinnak nem kell tartania tömeges tiltakozásoktól. 
Makro / Külgazdaság Trumpnak szólt Biden lépése, de Orbán Viktornak fájhat a legjobban
Király Béla | 2024. május 28. 05:41
Az amerikai elnök két hete büntetővámot vetett ki a kínai elektromos autókra, megakadályozva, hogy piacra tudjanak lépni az ázsiai gyártók. A lépés mögött számos elemző elsősorban az elnökválasztás előtti belpolitikai csatározásokat sejti, ennek ellenére az intézkedésnek globális hatása lehet. Miután a magyar kormány nagy tétet tett többek között a kínai termékekre, a magyar gazdaságban is lesz következménye Joe Biden döntésének.
Makro / Külgazdaság Mégsem kell az akkugyár a kínaiaknak – lefújták egy projektet Németországban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 16:11
Nem olyan jó ötlet, mint elsőre tűnt.
Makro / Külgazdaság Fájdalmas spórolás helyett tudatos fogyasztásra lenne szükség
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 14:44
Kisebb kapacitású rugalmas atomerőművek révén lehetne a legkönnyebben megteremteni a biztonságos és versenyképes áron elérhető energiát Magyarországon - vélték a Klasszis Média Lapcsoport "E", mint Energia című konferenciájának kerekasztal-beszélgetésén a résztvevők. Aszódi Attila, Holoda Attila és Kiss Csaba abban is egyetértettek, hogy a vállalatoknak még tudatosabban kell az energiát használniuk.
Makro / Külgazdaság Nehezebb most előrejelezni a választások eredményét, mint korábban? Ezt is megkérdezzük Hann Endrétől a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 12:42
A Medián ügyvezető igazgatója június 5-én, szerdán délután fél 4-kor lesz a vendégünk. Az egy napon, június 9-én, vasárnap megtartandó önkormányzati és európai uniós választások apropóján zajló beszélgetésen szokás szerint nemcsak mi kérdezzük Hann Endrét, hanem Önök is, ehhez csak egy ingyenes regisztrációra van szükség.
Makro / Külgazdaság Szerdától 600 forint egy liter benzin
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 10:56
Ezen a héten szerdán ismét árváltozást tapasztalhatunk a benzinkutakon.
Makro / Külgazdaság Magyar Péter mintha tanult volna Márki-Zay Péter hibáiból – véli Somogyi Zoltán
Csabai Károly | 2024. május 26. 18:26
A Political Capital szociológus társalapítójával a Klasszis Klub május 23-ai adásában beszélt arról, hogy mi a különbség Magyar Péter és a két éve ugyanígy exfideszesként Orbán Viktort legyőzni próbáló Márki-Zay Péter között. Emellett még szóba került az is, miért van a szokásosnál nagyobb eltérés most a közvélemény-kutatások között, hogyan működik majd az önkormányzati kettős rendszer, amit az idézhet elő, ha a június 9-ei választásokat nem a jelenlegi polgármester nyeri meg, így az ő ötéves mandátuma lejártáig, azaz októberig még a helyén marad, illetve, hogy Budapesten mire lehet számítani?
Makro / Külgazdaság Meglepő hírt kapott Joe Biden
Privátbankár.hu | 2024. május 24. 17:10
Meglepetésre nemhogy nem csökkent, de még nőtt is a tartós javak megrendelésének száma.
Makro / Külgazdaság Az izraeli gazdaság visszakapaszkodott, de mi lesz, ha folytatódik a háború?
Bózsó Péter | 2024. május 24. 15:02
Az izraeli gazdaság visszapattant az első negyedévben, de a háború elhúzódásának esetén fennmaradhatnak a problémák, és a török kereskedelmi bojkott példája is tovább terjedhet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG