<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.

Az egyik tekintélyes londoni gazdasági elemzőműhely, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) tanulmánya szerint az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kezdete óta egyértelműen érzékelhető az a fenyegetés, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az energiaexportot fegyverként használhatja az ukrán ellenállást támogató nyugati országok ellen.

Vlagyimir Putyin bármikor tekerhet egyet a gázcsapon. Fotó: Kremlin.ruVlagyimir Putyin bármikor tekerhet egyet a gázcsapon. Fotó: Kremlin.ru

A cég szerint ha az orosz földgázszállítások valóban elapadnak, az európai kormányok először nem a háztartások, hanem az ipari létesítmények ellátását függesztenék fel.

Ennek tovagyűrűző makrogazdasági hatása így attól függ, hogy az adott gazdaságok milyen arányban használnak földgázt az ipari termeléshez.

Németországban például tavaly az ipar használta fel a teljes földgázfogyasztás 37 százalékát. Ez jóval magasabb arány, mint Olaszországban vagy Nagy-Britanniában, e két országban ugyanis 25, illetve 23 százalék volt az ipar részesedése a földgázfelhasználásból 2021-ben - áll a CEBR hétfőn ismertetett tanulmányában.

A ház londoni elemzői szerint azonban e különbségek ellenére egyértelműnek tűnik, hogy ha Európában földgázhiány alakul ki, annak következménye csaknem bizonyosan súlyos recesszió lenne, tekintettel az ellátási hálózatok magas szinten integrált jellegére.

A CEBR elemzői felidézik, hogy Németországban több kutatóintézet legutóbbi közös becslésében 20 százalékra tette a földgázhiány kialakulásának esélyét.

Európai szempontból tekintve azonban a recesszió kockázatát ennél magasabbra kell taksálni, tekintettel arra, hogy a legtöbb közép- és kelet-európai ország még nagyobb mértékben függ az orosz földgázszállításoktól, mint Németország - áll a CEBR hétfői elemzésében.

A ház szerint mindezt tetézi, hogy a feszes földgázellátási helyzet növeli az inflációs nyomást, és az emelkedő energiaárak még nagyobb részt hasítanak ki a háztartások adózás és járuléklevonások után megmaradó, szabadon rendelkezésre álló jövedelmi hányadából.

A CEBR londoni elemzői közölték: mindezt egybevetve 40 százalék körüli esélyt adnak arra, hogy az európai gazdaság az idei télen recesszióba kerül.

Az orosz földgázszállítás leállásának európai gazdasági kockázataira más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet legutóbbi elemzéseikben.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő minapi tanulmányában közölte: nem tartozik alapeseti előrejelzései közé a hirtelen orosz földgázexport-stop, de ennek kockázata fennáll, és a nagy makrogazdasági sokk, amely egy ilyen fejleményből eredne, alacsonyabb ütemű, sok esetben negatív gazdasági növekedést okozna mindenekelőtt a közép- és kelet-európai térségben.

A Fitch iparági elemzői hangsúlyozták:

becslésük szerint három évnél hosszabb időbe telne, mire az Európai Unió pótolni tudná az orosz földgázt a szállítások teljes leállása esetén, és ha az orosz export télen állna le, az a földgázfelhasználás szinte azonnali és széleskörű adagolását tenné szükségessé az uniós országokban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Amerika ezzel meg is nyerné a következő világháborút
Káncz Csaba | 2022. december 4. 18:52
A világ első 6. generációs stratégiai bombázója a Pentagon válasza a Kínával való jövőbeni konfliktussal kapcsolatos növekvő aggodalmakra. A B-21 Raider „digitális bombázó”, amely felhőtechnológiát tartalmaz, lehetővé téve a gyorsabb frissítéseket. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kongóban keresztények tízezrei tiltakoztak
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:36
Keresztények tízezrei tüntettek a Kongói Demokratikus Köztársaságban az ország keleti felét szorongató erőszak ellen vasárnap.
Makro / Külgazdaság Tüntetés volt Szíria déli részén
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:24
A megélhetési körülményekkel elégedetlen tüntetők rohanták meg vasárnap a dél-szíriai esz-Szuveida városában a helyi kormányzó hivatalát - közölték szemtanúk és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).
Makro / Külgazdaság Bahmutnál rohamoznak az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 18:11
Ukrajnában még mindig milliók dideregnek sötétben.
Makro / Külgazdaság Új atomerőmű épül Iránban
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 17:48
Az ország délnyugati részén lesz az új létesítmény - közölte az iráni állami televízió.
Makro / Külgazdaság Putyin embere fenyegetőzik: csak piaci alapon fognak kőolajat eladni
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 17:30
Oroszország csak olyan országoknak fog kőolajat eladni, amelyek piaci körülmények között működnek együtt vele - jelentette ki Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap a Rosszija 24 hírtelevíziónak.
Makro / Külgazdaság Nem változtat eddigi kitermelési politikáján az OPEC+
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 16:35
A sok piaci bizonytalanságra hivatkoztak.
Makro / Külgazdaság Kijev szerint tiltott fegyvereket használnak Putyin katonái
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 16:01
Tiltott vegyi fegyvereket, K-51-es típusú aeroszolgránátokat használnak az ukránok ellen az orosz erők - állította az ukrán haditengerészet vasárnap.
Makro / Külgazdaság Itt az Európa-Amerika gazdasági csata újabb eleme
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 13:18
Az amerikai szubvenciókkal szemben egy európai uniós szuverenitási alap létrehozását szorgalmazta az európai ipari projektek támogatására Thierry Breton belső piacért felelős európai uniós biztos egy vasárnap megjelent francia lapinterjúban.
Makro / Külgazdaság Iránban megszüntették az erkölcsrendészetet
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 11:20
Dzsafar Montazeri iráni főügyész jelentette be.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG