5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Pénteken rendkívüli ülést tartanak az uniós energiaügyi miniszterek, hogy gátat szabjanak az elszabadult energiaáraknak. Az áremelkedés ugyanis egyre nehezebb helyzetbe hozza a cégeket és a lakosságot, ami társadalmi robbanással fenyeget. Jelenleg számos javaslat van az asztalon, többek között az energiapiac reformja, a gázár és az áramár szétválasztása, valamint az orosz gáz árának maximálása. Eközben reggel ismét berobbant a gázár az orosz szállítások elapadásának hírére.

Újabb horrorhírre ébredt hétfő reggel Európa: kilőtt ugyanis a gáz tőzsdei ára, miután a Gazprom – olajszivárgásra hivatkozva – a hétvégén nem indította újra a gázszállításokat az Oroszországot és Németországot a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat vezetéken.

Az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén egy megawattóra ára délelőtt 280 euró környékére emelkedett. 

Ez ugyan elmarad az augusztus 26-i, 330 euró feletti csúcstól, még így is 35 százalékos pluszt jelent a múlt pénteki záróértékhez képest. Igaz, késő délutánra az ár a 240-es szint körülre mérséklődött.

Reggel a német tőzsdeindex is esett, az euró pedig csaknem 20 éves mélypontra süllyedt a dollárral szemben. Egy euróért 0,99981 dollárt kellett adni a nemzetközi piacokon – ennél kevesebbet utoljára 2002 végén ért az uniós fizetőeszköz.

Gyűlnek a viharfelhők. A távolban a Gazprom jellegzetes alakú központi épülete Szentpétervárott. Fotó: EPA/ANATOLY MALTSEV
Gyűlnek a viharfelhők. A távolban a Gazprom jellegzetes alakú központi épülete Szentpétervárott. Fotó: EPA/ANATOLY MALTSEV

Üzent a Kreml

Ráadásul az igazán rossz hír az EU szempontjából még csak ezután jött (bár ez már nem okozott újabb sokkot a gáztőzsdén):

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője ugyanis a nap folyamán bejelentette, hogy a szállítás az Északi Áramlaton addig nem is indul újra teljesen, amíg „a teljes Nyugat” fel nem oldja az Oroszország elleni szankciókat.

A büntető-intézkedéseket az ukrajnai invázió miatt hozta az EU (és többek között az Egyesült Államok).

Peszkov szerint "a gáz bepumpálásával" kapcsolatos problémák ezekből a szankciókból adódtak. A Financial Times szerint a szóvivő mostani nyilatkozata volt az eddigi legerősebb jelzés a Kremltől arra vonatkozóan, hogy a szállítások újraindításának feltétele az uniós szankciók eltörlése.

Arról, hogy a gázcsap elzárása mögött politikai okok állnak, korábban itt írtunk:   

A hétfői fejlemények nyomán még sürgetőbbé vált az EU fellépése az elszabaduló energiaárakkal szemben, amelyek egyre nagyobb terhet jelentenek a háztartások és a cégek számára.

Annalena Baerbock német külügyminiszter már a nyáron arról beszélt, hogy ha nem kapnak gázt, felkelések lehetnek, a hétvégén Prágában pedig mintegy 70 ezren tüntettek a magas energiaárak és a cseh kormány Ukrajna-politikája ellen, és követelték az Oroszország elleni büntetői-ntézkedések eltörlését.

Az uniós energiaügyiminiszterek mindenesetre pénteken rendkívüli ülésen próbálnak majd megegyezni arról, hogyan szabjanak gátat – vagy legalább csillapítsák – a piaci árakat.

A Politico szerint az EU egyenesen "történelmi beavatkozásokra” készül az energiapacon –  a konkrét javaslatokon hétvégén is dolgoztak az Európai Bizottság és a tagállamok szakértői. 

A brüsszeli lap által megszerzett dokumentumban Csehország, amely az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét tölti be ebben a félévben, is figyelmeztetett: az ukrajnai orosz invázió és az orosz gázszállítások elapadása az Északi Áramlaton táplálják az inflációt, és minden cégre és fogyasztóra komoly hatással vannak.

Mit tenne az EU?

De pontosan milyen javaslatok kerültek eddig az asztalra?

- A Bizottság egyik javaslata szerint külön adót vetnének ki azokra az energia-szolgáltatókra, amelyek nem földgázt használnak az áram előállítására.

Ezek a szolgáltatók ugyanis hatalmas haszonra tesznek szert jelenleg, mivel a relatív olcsón termelt áramot drágán adhatják el – az áram piaci árát ugyanis jelenleg a földgázár határozza meg. Arról, hogy miért van ez így, itt írtunk:

- Egyes tagállamok (például Olaszország) azt javasolják, hogy az EU vezessen be árplafont az orosz gázra – tehát szabja meg azt a maximum árat, amelyen az európai cégek gázt vásárolhatnak Oroszországtól.

A félelmek szerint azonban egy ilyen lépés újabb orosz megtorló intézkedést (további szállítások leállítása) vonna maga után.

- Az opciók között szerepel az áramár leválasztása a gázárról, ami beavatkozást igényelne az árampiacon.

. A tagállamok között ugyanakkor vita van arról, hogyan lehet ezt a gyakorlatban megvalósítani, ha egyáltalán. Emellett felmerültek még egyéb, az energiapiacok működését érintő intézkedések is.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azonnali és hosszútávú reformokra osztaná fel a javaslatokat, tehát elhalasztaná azoknak a reformoknak a bevezetését, amelyekről a tagállamok nem tudnak megegyezni.

A tagállamok és az őket tömörítő Európai Tanács vezetője, Charles Michel ugyanakkor arra kérték a Bizottságot, hogy mihamarabb cselekedjen az egyre fenyegetőbb megélhetési válság miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A nap képe: könyörtelen szövetségest fogadott Putyin
Wéber Balázs | 2023. szeptember 28. 17:31
Az orosz elnök Ramzan Kadirovot látta vendégül csütörtökön a Kremlben.
Makro / Külgazdaság A „hanyatló Nyugat”: óriásit zuhant a német infláció
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 17:07
A vártnál jobban lassult szeptemberben a németországi infláció a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön publikált előzetes adatai alapján.
Makro / Külgazdaság Újabb országrész kaphat autonómiát Európában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 16:53
Emmanuel Macron francia államfő Korzikának biztosítaná a különleges jogi státuszt.
Makro / Külgazdaság 190 milliárdot dob a nyugdíjasoknak a kormány, közel a reptér megvásárlása
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 16:01
Megtudtuk, mennyi pluszpénzt kapnak a nyugdíjasok, szó volt az uniós pénzekről, de a reptér megvételéről is új dolgokat tudhattunk meg. Kormányinfó-összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Valami szokatlan történik Amerikában, Joe Bidenéknek meg kell találniuk a magyarázatot
Kollár Dóra | 2023. szeptember 28. 15:40
Az Egyesült Államok egyre több lakójának van finoman szólva is tele a hócipője Joe Bidennel – de a választási eredmények nem ezt mutatják.
Makro / Külgazdaság Váratlanul egy fontos ember bukkant fel Kijevben
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 15:16
Váratlanul Kijevbe látogatott Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Voldimir Zelenszkijjel folytatott megbeszélésének fő témája az ukrán légvédelem volt.
Makro / Külgazdaság Na, ezt a jelentést sem teszik ki az ablakba a szerbek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 14:21
Szerbiának fokoznia kell erőfeszítéseit arra, hogy szembenézzen a múlttal, megvédje a szólás- és a gyülekezési szabadságot, a civileket és az újságírókat, valamint arra, hogy oltalmazza a nőket az erőszaktól – állapította meg Dunja Mijatović, a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék is pocsék évet jósolnak idénre
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 13:21
Közzétette Inflációs jelentését a Magyar Nemzeti Bank. A jegybanki szakemberek az idei év egészére csaknem 18, jövőre 4-6 százalékos pénzromlást prognosztizálnak.
Makro / Külgazdaság Megfordult a széljárás: most már recessziót jósolnak Németországnak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 11:25
Rontott a német gazdasági növekedési előrejelzésén az előző, tavaszi prognózisához képest közös elemzésében öt gazdaságkutató intézet - ez a magyar gazdaságnak sem jó hír.
Makro / Külgazdaság Zavar az Erőben – erősödő kritikák az ukrán elnökkel szemben
Káncz Csaba | 2023. szeptember 28. 09:37
A Zelenszkij elleni kritikák erősödését a háború menetével, költségeivel és a tisztázatlan befejezéssel kapcsolatos növekvő nyugati nyugtalanság váltotta ki. Varsó és Kijev összeütközése már egyéb akadályokat is előrevetít Ukrajna EU-tagságához vezető útján. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG