7p

A brutális energiaárak miatt beavatkozna az EU a piacokon: leválasztaná az áram árát a gázárról, maximálná az árakat, és így mérsékelné a háztartások és a cégek terheit. De hogyan működik a piac, és milyen lehetőségek vannak az árcsökkentésre?

"A villanyáramot ma sokkal alacsonyabb áron állítják elő, mint amennyiért azt és a gázt eladják. Már nincs többé semmilyen kapcsolat a gyártási költség és az eladási ár között. Ezt felül kell vizsgálnunk” – írta a belga energiaügyi miniszter a napokban a Twitteren.

Fenntarthatatlan árak

Tinne van der Straten üzenete is jelzi, hogy az EU mostanra megelégelte az irreális energiaárakat, amelyek egyre lehetetlenebb helyzetbe hozzák a cégeket és a háztartásokat is.

A negatív trend megállítására Brüsszel egy olyan vészhelyzeti tervet készít elő, amely egy plafont határozna meg az áramtermeléshez használt gáz árában, és leválasztaná az energiaárakat a gázárról.

A terveket szeptember 9-én, rendkívüli ülésen vitatják majd meg az uniós tagállamok energiaügyi miniszterei.

„Az energiaárak nagy terhet jelentenek a polgároknak és a gazdaságnak. Ezért dolgozunk egy európai vészhelyzeti eszközön és az árampiac strukturális reformján”- írta Ursula von der Leyen ezzel egybehangzóan.

Maximálnák az árakat. Ursula von der Leyen egy brüsszeli sajtótájékoztatón 2022. július 20-án. Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ
Maximálnák az árakat. Ursula von der Leyen egy brüsszeli sajtótájékoztatón 2022. július 20-án. Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Az Európai Bizottság elnöke egy dániai konferencián pedig még világosabban fogalmazott:

„Az energiaárak újabb és újabb rekordot döntenek. Ez olyan következményeket jelent a háztartásoknak és cégeknek, amelyek nem fenntarthatók.”

Szerinte a reformnak köszönhetően az áraknak csökkenniük kell majd. De pontosan hogyan működik a rendszer, és min változtatnának?

A gázárhoz kötve 

Az európai árampiacon az árakat jelenleg főleg a gázerőművek határozzák meg – a fogyasztói áramár tehát gyakorlatilag a gázárhoz van kötve.

Mivel a gáz ára az elmúlt években már amúgy is jelentősen emelkedett, az orosz-ukrán háború és az Európába irányuló orosz szállítások jelentős csökkenése miatt pedig egyenesen kilőtt, az áram ára is elszállt.

A jelenlegi piaci konstrukció lehetőséget ad Oroszországnak például arra, hogy romboló jellegű piaci manipulációkat hajtson végre, mondta Nina Scheer, a német Szociáldemokrata Párt energiaügyi politikusa.

De miért van az áramár a gázárhoz kötve jelenleg? Ennek hátteréhez hozzátartozik, hogy a liberalizált árampiacon (például Németországban, amely 1998-ban az EU nyomására nyitotta meg az addig szigorúan szabályozott piacát) az áramár az úgynevezett merit order elv alapján alakul. Elsőként a legolcsóbb energiát termelők (jelenleg a megújuló energiát előállítók) tehetnek ajánlatot, utánuk jöhetnek a drágábbak (jelenleg a gázerőművek) – végül azonban az összes ár a legdrágább, elfogadott árhoz igazodik.

A rendszer – hívja fel a figyelmet a német ZDF – jól működött addig, amíg minden áramtermelő nagyjából hasonló áron állította elő az áramot.

A gázár „felrobbanásával” azonban a gázerőművek által termelt áram ára is „felrobbant”, és így most mindenki magas áramárat fizet a piacon.

Az európai árampiac reformja ezt a rendszert alakítaná át – hogy miként, arra több forgatókönyv is létezik.

Jön az ársapka?

A Reuters szerint az EU Tanácsának soros elnöke, Csehország például azt javasolja, hogy az áramtermelésre használt gáz árának szabjanak egy plafont. A maximált ár és a piaci ár közötti különbséget pedig a kormányok kifizetnék a gázerőműveknek.

Ezt az elképzelést ugyanakkor korábban Németország és Hollandia is ellenezte arra hivatkozva, hogy ezzel gyakorlatilag a fosszilis alapú energia-termelést támogatnák adófizetői pénzekből ahelyett, hogy az olcsóbb, megújuló energiákra költenék ezt a pénzt.  

Mario Draghi olasz miniszterelnök azt szeretné, ha az Oroszországból importált gáz árát tekintve állapodnának meg egy maximum értékben az uniós tagállamok.

A Kreml ugyanakkor megtorlásként teljesen leállíthatná a szállításokat Európába, figyelmeztetnek szakértők. (A Gazprom nyáron még „csak” az Északi Áramlaton érkező gázmennyiséget csökkentette a teljes kapacitás 40, majd 20 százalékára, szerdán pedig karbantartásra hivatkozva néhány napra teljesen leállította a szállítást.) Mindemellett opció lehet a pénzügyi spekulánsok ténykedésének korlátozása is.

Az áramár leválasztását a gázárról egyebek mellett Franciaország is támogatja. A francia kormány egyébként már több mint egy éve befagyasztotta a lakossági energiaárakat, ugyanakkor a közelmúltban jelezte, hogy nem fogják tudni sokáig fenntartani ezt a rendszert, ezért jövő év elejétől az áremelkedés egy részét áthárítják a fogyasztókra.

Magyarország ezt idén augusztusban lépte meg: azóta az átlag feletti gáz- és áramfogyasztásért már piaci árat kell fizetni. Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter pedig a héten az InfoRádiónak adott interjúban azt mondta: az árstopok  átmeneti nehézségek kezelésére valók, betöltötték szerepüket, egyre drágább a fenntartásuk, ezért előbb-utóbb ki kell vezetni őket. (A miniszter az EU által tervezett árszabályozó lépéseket is problémásnak tartja.) 

Portugália és Spanyolország – uniós engedéllyel – ideiglenesen, egy évre  júniusban vezette be az árplafont  az áramtermelésre használt gáz ár esetében, és támogatást nyújt az érintett erőműveknek.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök szerint az intézkedés mintegy 40 százalékkal mérsékeli a villanyárat.

A két ország azzal az indokkal kért és kapott engedélyt az árplafonra, hogy alig vannak rákötve az európai áramhálózatra, és a többi uniós tagállamnál nagyobb mértékben használnak megújuló energiákat.

Komoly dilemmák

Az árszabályozás ugyanakkor, figyelmeztetnek szakértők, nem olyan egyszerű. Claudia Kemfert energiaszakértő szerint például az áramár leválasztása a gázárról a merit order elv módosítása révén rövidtávon megvalósíthatatlan.

Szerinte az áramárat azzal lehetne csökkenteni a piacon, ha több megújuló energiát vennének be a kínálatba – a nap- és a szélenergia termelési költsége nulla közelében van –, és így kiszorítanák a piacról a drágább erőműveket. Egy másik lehetőség pedig a spórolás az árammal.

Más elemzők szintén úgy vélik, hogy a piaci mechanizmusok átalakításához több idő – akár évek is – kellenek. Rövidtávon inkább a gázkínálat bővítésével lehetne lejjebb vinni az árakat.

Emellett félő az is, hogy ha szabályozzák az energiaárakat, akkor az emberek kevésbé lesznek rászorulva a takarékoskodásra, márpedig a kormányok épp erre próbálják ösztönözni őket szerte Európában – főleg azért, hogy az orosz gázszállítások további apadása esetén is ki tudják húzni a telet. Egyes szakértők szerint hasznosabb lenne inkább célzott pénzügyi támogatást nyújtani az alacsony keresetű háztartásoknak, valamint a magas energiaárak által leginkább sújtott cégeknek.

Enyhül a nyomás?

A piaci árak mindenesetre némileg normalizálódtak az elmúlt napokban – a Politico szerint nyugtatólag hatott, hogy az EU-ban a gáztárolók telítettsége már most elérte a november elejére tervezett 80 százalékos szintet.

Az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén például a gázár az augusztus 26-i 330 euró/megawattóra csúcsértékről szeptember elsejére 230 euró alá esett.

Arra von der Leyen is utalt korábban, hogy az árampiac megreformálása hosszabb folyamat, és a gyakorlatban csak jövő év elején kezdődhet. Rövidtávon, vélik szakértők, valamilyen típusú ársapka bevezetése lehet reális opció.       

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin stratégiai hibát követett el Ukrajna lerohanásával
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:49
Az orosz-ukrán háború 644. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Tűzszünet: Izrael nem akar hosszabbítást
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:33
Elutasították az erre irányuló követeléseket az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdai ülésén.
Makro / Külgazdaság Moszkva Pekingnek adja jelzálogba a jövőjét
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:41
Oroszország egyre inkább függővé vált Kínától - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán Brüsszelben, a NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását lezáró sajtókonferenciáján.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter megint beintett Zelenszkijnek a NATO-tagság ügyében
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 16:22
A külügyminiszter szerint az Ukrajnában tomboló háború nem Európa háborúja.
Makro / Külgazdaság Szlovákia bekeményít: még jobban odacsapnak Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:46
Szlovákia határozatlan időre meghosszabbítja, és több termékre is kiterjeszti az Ukrajnából származó agrártermékek behozatalának tilalmát - erről szerdai ülésén döntött a pozsonyi kormány.
Makro / Külgazdaság Több mint két és fél éve nem láttak ilyet a németek
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 15:19
A németországi éves infláció a vártnál jelentősebben lassult novemberben a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdán közzétett előzetes becslése alapján.
Makro / Külgazdaság Úgy fest, Biden utánozza Trumpot
Csernátony Csaba | 2023. november 29. 15:02
Donald Trump részben azzal nyerte meg a 2016-os elnökválasztást, hogy kormánya visszahozza Kínából az Egyesült Államokba a feldolgozóipari munkahelyeket, ám a tervet mintha utóda, Joe Biden valósítaná meg. Ugyanakkor ez nem egy könnyű játszma. 
Makro / Külgazdaság Jövőre sem lesz jobb helyzetben a világgazdaság
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 14:42
A globális növekedés továbbra is szerény marad, szükséges a monetáris politika szigorítása, a gyenge kereskedelem és az alacsony üzleti és fogyasztói bizalom is egyre inkább érezhetővé válik – derült ki a  Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2024-re és 2025-re vonatkozó előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Pocsék a hangulat az euróövezetben - azt is tudni, miért
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:21
Javult kissé a gazdasági hangulat novemberben, de még mindig alapvetően pesszimista várakozásokat tükröz az euróövezetben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóság (DG ECFIN) legfrissebb kimutatása alapján.
Makro / Külgazdaság Gáza mészárosának nevezte Netanjahut egy NATO-tagállam vezetője
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 13:01
Recep Tayyip Erdoğan nem először kritizálta élesen Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG