<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az Unipert több mint 12 milliárd eurós veszteség érte az első félévben főleg amiatt, hogy a piacról kellett pótolnia az elapadó orosz gázszállításokat. Mindezt azonban nagyrészt a német fogyasztók fizetik majd meg a minimum triplázódó gázszámlák révén, ráadásul egy új illetéket is kapnak a nyakukba.

Alaposan megtépázta az egyre terebélyesedő gázválság Németország legnagyobb gázimportőrét: az Uniper több mint 12 milliárd eurós veszteséget könyvelt el az első félévben.

A cég szerda reggeli közlése szerint az adózás előtti eredmény (Ebit) 564 millió eurós mínuszt mutat. Összehasonlításul: 2021 első felében még 580 millió eurós nyereséggel zárt a vállalat.

A társaság az idei év egészében is veszteséggel számol. A hírre az Uniper részvényei 9 százalékot zuhantak nyitáskor a frankfurti tőzsdén (és azóta is vastag mínuszban vannak), év eleje óta pedig már mintegy 80 százalékot vesztettek értékükből a papírok.

Több mint 12 milliárd euró mínusz fél év alatt. Az Uniper központja Düsseldorfban. Fotó: EPA/FRIEDEMANN VOGELTöbb mint 12 milliárd euró mínusz fél év alatt. Az Uniper központja Düsseldorfban. Fotó: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

De miért nyelt be ekkora mínuszt a finn Fortum energiakonszern többbségi tulajdomában lévő vállalat, és miért fontos ez az európai gázválság szempontjából?

Putyin bosszúja  

Bár a veszteségben szerepet játszottak a leírások az Oroszországgal kapcsolatos egyéb üzletekből (az Északi Áramlat 2 gázvezeték-projekt, oroszországi erőművek), a mínusz nagyrészt – ahogy a vállalat közleménye is megjegyzi – az orosz gázszállítások megcsappanására vezethető vissza.

Mint arról beszámoltunk, az orosz Gazprom június közepén – technikai problémákra hivatkozva, de minden jel szerint politikai okokból, az Oroszország elleni uniós szankciókra válaszul – a teljes kapacitás mintegy 40 százalékára csökkentette az Északi Áramlaton keresztül Németországba érkező gáz mennyiségét. Erre reagálva a német kormány kihirdette a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát.

Július végén pedig még egyet tekert a gázcsapon az orosz óriáscég (vagy ha úgy tetszik, Vlagyimir Putyin orosz elnök): a teljes kapacitás 20 százalékára mérsékelte a gázmennyiséget a Balti-tenger alatt futó vezetéken. A gázvezetékeket is felügyelő német szövetségi hatóság, a Bundesnetzagentur jelentése szerint jelenleg is ennyi gáz érkezik az Északi Áramlaton keresztül.

Az orosz szállítások jelentős csökkenése azért hozza nehéz helyzetbe az Unipert, mert az eddig nagyrészt a Gazpromtól vette a gázt, a kieső mennyiséget pedig a piacról kell pluszköltséggel beszereznie. Eközben vevőinek egyelőre csak a futó szerződések szerinti, a jelenlegihez képest még kedvező áron tudja azt továbbadni.

Vevői között egyébként több mint száz városi közmű és ipari cég található.

A cég jelenleg már mintegy 80-100 millió eurós mínuszt halmoz fel naponta (!) Guido Hoymann, a Metzler Bank elemzőjének becslése szerint, hívta fel a figyelmet a Handelsblatt. Ez havi 2,4-3 milliárd eurós mínusznak felel meg, azaz szeptember végéig további milliárdokkal nőhet a vállalat vesztesége.

A fogyasztókra hárítják

A brutális mínuszok láttán a német kormány júliusban 7,7 milliárd eurós mentőcsomagot helyezett kilátásba a cégnek, amelyben a német állam 30 százalékos tulajdonrészt is szerez majd jelen állás szerint. A stabilizációs csomagot ősszel, rendkívüli közgyűlésen engedélyezhetik a részvényesek a német gazdasági lap szerint.

Mindemellett – ahogy arról beszámoltunk – októbertől új illetéket építenek be a földgázárba az Uniper és más gázimportőrök támogatására. A plusz díj kilowattóránként 2,419 eurócent lesz.

Az illetéket, amelynek mértékét rendre felülvizsgálják majd, a tervek szerint 2024-ben kivezetik.

Az új díj bevezetésével valamennyi gázfogyasztóra szétterítik az importőrök többletköltségeit – azaz nem csak a nehéz helyzetbe került cégek ügyfeleinek kell azt viselniük. (Ez persze aligha vigasztalja majd az átlagembereket, akiknek már amúgy is megugrott a gáz- és villanyszámlája.) 

Az Unipernek és társainak már jelezniük kellett, hogy mekkora veszteség éri őket az orosz szállítások elapadása miatt, és októbertől ennek az összegnek a 90 százalékát kapják majd vissza az új illetékből.

Eddig 12 vállalat összesen 34 milliárd euró kompenzációt igényelt, ebből a legnagyobb szelet a Unipernek járhat.          

Tiina Tuomela, a cég pénzügyi igazgatója mindenesetre jövőre már az eredmény javulására számít, és azt szeretné, ha 2024-ben elhagynák a veszteséges zónát.

Triplázódó gázszámlák

Az energiaválság tehát nem csak az Uniperre és a többi gázimportőrre, hanem a német átlagemberekre is óriási terheket ró, sőt, a jelek szerint végeredményben ők állják majd a veszteségek nagy részét.   

A fogyasztóknak fel kell készülniük arra, hogy továbbra is extrém mértékben emelkednek majd az árak, mondta Klaus Müller, a Bundesnetzagentur vezetője egy korábbi interjúban.

A hatóság becslései szerint a havi gázszámla jövőre minimum a jelenlegi háromszorosára nő majd.

De már idén is brutális drágulással számolhat az, akinek mostanában jár le a szerződése. Egy, a Spiegel által ismertetett példa szerint Chemnitzben az eins nevű energiaszolgáltatónál számos vevő szeptemberig évi 1500 eurót fizetett egy kétéves szerződés keretében a gázért, októbertől viszont már 4700 eurót kell fizetnie – tehát ez is több mint háromszoros emelkedés.

Ehhez jön még a fent említett új illeték, amely évi 480 eurós többletterhet jelent egy átlagos fogyasztású családnak a német sajtóban megjelent számítások szerint.

A német kormány és a hatóságok mindenkit spórolásra kérnek – nem csak az elszálló árak miatt, hanem annak érdekében is, hogy az orosz szállítások további csökkenése vagy akár leállása esetén is legyen elég gáz télre.

A kormány eddig két tehermentesítő csomaggal próbálta ellensúlyozni a drágulást. Ezek keretében elsősorban a szegényeket, szociálisan rászorulókat támogatják, valamint egyszeri juttatásokkal és adókönnyítésekkel mérséklik az egyre súlyosabb terheket.  

Egyértelmű ugyanakkor, hogy a drágulást még a középrétegek is igencsak meg fogják érezni. Erre utalt korábban Robert Habeck német gazdasági miniszter is:  

„Még a jól keresők is nyelnek egyet, amikor hirtelen 1500 helyett 4500 eurót kell fizetniük a fűtésért.”

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ennek nem fognak örülni az oroszok – újabb lépést tervez az EU
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 17:19
Jöhet a következő szankciós kör, amely igen széles körű intézkedéseket tartalmaz.
Makro / Külgazdaság Minden amerikai távozzon Oroszországból! - szólított fel a nagykövetségük
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:25
Nagyon súlyos a helyzet, bármi lehet, szólt az indoklás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor bejelentése: nemzeti konzultáció jön a szankciókról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 16:05
Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően tett bejelentést a Facebook-oldalán.
Makro / Külgazdaság Putyin fejére omlik a kaotikus mozgósítás
Káncz Csaba | 2022. szeptember 28. 15:37
Az orosz állami média már elismeri a mozgósítással kapcsolatos panaszokat, nagyrészt a toborzóközpontok motiválatlan és gondatlan alkalmazottjait hibáztatva. A társadalom vonakodó engedelmessége hamarosan dühbe torkollhat az újonnan behívottakkal szembeni rossz bánásmód és a megfelelő kiképzés nélküli bevetésük miatt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Németország beintett az oroszoknak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 15:12
Nem ismerik el a „népszavazások” eredményét.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétákat lőtt ki Észak-Korea
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 13:47
Észak-Korea két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán-(Keleti)-tenger irányába szerdán a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített bizottsága szerint.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor számára kijózanító üzenetet küldött Giorgia Meloni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 12:59
Ebből így nehezen lesz magyar-olasz egységfront külpolitikai kérdésekben.
Makro / Külgazdaság Újabb óriási ukrán győzelem van készülőben - sok ezer orosz katona eshet csapdába Limanban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 12:29
A legfrissebb hírek szerint nagy bajban vannak a várost védő orosz csapatok.
Makro / Külgazdaság Megint ezernél többen vannak Coviddal kórházban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 09:37
Csökkent viszont az aktív fertőzöttek aránya.
Makro / Külgazdaság Újabb csúcskategóriás fegyvert kapnak az ukránok - még nagyobb bajba kerülhet az orosz légierő
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 08:55
A NASAMS légvédelmi rakétarrendszer szállítását régóta kérik Kijevben, nemsokára megérkezhet az első.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG