<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az Unipert több mint 12 milliárd eurós veszteség érte az első félévben főleg amiatt, hogy a piacról kellett pótolnia az elapadó orosz gázszállításokat. Mindezt azonban nagyrészt a német fogyasztók fizetik majd meg a minimum triplázódó gázszámlák révén, ráadásul egy új illetéket is kapnak a nyakukba.

Alaposan megtépázta az egyre terebélyesedő gázválság Németország legnagyobb gázimportőrét: az Uniper több mint 12 milliárd eurós veszteséget könyvelt el az első félévben.

A cég szerda reggeli közlése szerint az adózás előtti eredmény (Ebit) 564 millió eurós mínuszt mutat. Összehasonlításul: 2021 első felében még 580 millió eurós nyereséggel zárt a vállalat.

A társaság az idei év egészében is veszteséggel számol. A hírre az Uniper részvényei 9 százalékot zuhantak nyitáskor a frankfurti tőzsdén (és azóta is vastag mínuszban vannak), év eleje óta pedig már mintegy 80 százalékot vesztettek értékükből a papírok.

Több mint 12 milliárd euró mínusz fél év alatt. Az Uniper központja Düsseldorfban. Fotó: EPA/FRIEDEMANN VOGEL
Több mint 12 milliárd euró mínusz fél év alatt. Az Uniper központja Düsseldorfban. Fotó: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

De miért nyelt be ekkora mínuszt a finn Fortum energiakonszern többbségi tulajdomában lévő vállalat, és miért fontos ez az európai gázválság szempontjából?

Putyin bosszúja  

Bár a veszteségben szerepet játszottak a leírások az Oroszországgal kapcsolatos egyéb üzletekből (az Északi Áramlat 2 gázvezeték-projekt, oroszországi erőművek), a mínusz nagyrészt – ahogy a vállalat közleménye is megjegyzi – az orosz gázszállítások megcsappanására vezethető vissza.

Mint arról beszámoltunk, az orosz Gazprom június közepén – technikai problémákra hivatkozva, de minden jel szerint politikai okokból, az Oroszország elleni uniós szankciókra válaszul – a teljes kapacitás mintegy 40 százalékára csökkentette az Északi Áramlaton keresztül Németországba érkező gáz mennyiségét. Erre reagálva a német kormány kihirdette a földgázellátási válsághelyzet második, riasztási fokozatát.

Július végén pedig még egyet tekert a gázcsapon az orosz óriáscég (vagy ha úgy tetszik, Vlagyimir Putyin orosz elnök): a teljes kapacitás 20 százalékára mérsékelte a gázmennyiséget a Balti-tenger alatt futó vezetéken. A gázvezetékeket is felügyelő német szövetségi hatóság, a Bundesnetzagentur jelentése szerint jelenleg is ennyi gáz érkezik az Északi Áramlaton keresztül.

Az orosz szállítások jelentős csökkenése azért hozza nehéz helyzetbe az Unipert, mert az eddig nagyrészt a Gazpromtól vette a gázt, a kieső mennyiséget pedig a piacról kell pluszköltséggel beszereznie. Eközben vevőinek egyelőre csak a futó szerződések szerinti, a jelenlegihez képest még kedvező áron tudja azt továbbadni.

Vevői között egyébként több mint száz városi közmű és ipari cég található.

A cég jelenleg már mintegy 80-100 millió eurós mínuszt halmoz fel naponta (!) Guido Hoymann, a Metzler Bank elemzőjének becslése szerint, hívta fel a figyelmet a Handelsblatt. Ez havi 2,4-3 milliárd eurós mínusznak felel meg, azaz szeptember végéig további milliárdokkal nőhet a vállalat vesztesége.

A fogyasztókra hárítják

A brutális mínuszok láttán a német kormány júliusban 7,7 milliárd eurós mentőcsomagot helyezett kilátásba a cégnek, amelyben a német állam 30 százalékos tulajdonrészt is szerez majd jelen állás szerint. A stabilizációs csomagot ősszel, rendkívüli közgyűlésen engedélyezhetik a részvényesek a német gazdasági lap szerint.

Mindemellett – ahogy arról beszámoltunk – októbertől új illetéket építenek be a földgázárba az Uniper és más gázimportőrök támogatására. A plusz díj kilowattóránként 2,419 eurócent lesz.

Az illetéket, amelynek mértékét rendre felülvizsgálják majd, a tervek szerint 2024-ben kivezetik.

Az új díj bevezetésével valamennyi gázfogyasztóra szétterítik az importőrök többletköltségeit – azaz nem csak a nehéz helyzetbe került cégek ügyfeleinek kell azt viselniük. (Ez persze aligha vigasztalja majd az átlagembereket, akiknek már amúgy is megugrott a gáz- és villanyszámlája.) 

Az Unipernek és társainak már jelezniük kellett, hogy mekkora veszteség éri őket az orosz szállítások elapadása miatt, és októbertől ennek az összegnek a 90 százalékát kapják majd vissza az új illetékből.

Eddig 12 vállalat összesen 34 milliárd euró kompenzációt igényelt, ebből a legnagyobb szelet a Unipernek járhat.          

Tiina Tuomela, a cég pénzügyi igazgatója mindenesetre jövőre már az eredmény javulására számít, és azt szeretné, ha 2024-ben elhagynák a veszteséges zónát.

Triplázódó gázszámlák

Az energiaválság tehát nem csak az Uniperre és a többi gázimportőrre, hanem a német átlagemberekre is óriási terheket ró, sőt, a jelek szerint végeredményben ők állják majd a veszteségek nagy részét.   

A fogyasztóknak fel kell készülniük arra, hogy továbbra is extrém mértékben emelkednek majd az árak, mondta Klaus Müller, a Bundesnetzagentur vezetője egy korábbi interjúban.

A hatóság becslései szerint a havi gázszámla jövőre minimum a jelenlegi háromszorosára nő majd.

De már idén is brutális drágulással számolhat az, akinek mostanában jár le a szerződése. Egy, a Spiegel által ismertetett példa szerint Chemnitzben az eins nevű energiaszolgáltatónál számos vevő szeptemberig évi 1500 eurót fizetett egy kétéves szerződés keretében a gázért, októbertől viszont már 4700 eurót kell fizetnie – tehát ez is több mint háromszoros emelkedés.

Ehhez jön még a fent említett új illeték, amely évi 480 eurós többletterhet jelent egy átlagos fogyasztású családnak a német sajtóban megjelent számítások szerint.

A német kormány és a hatóságok mindenkit spórolásra kérnek – nem csak az elszálló árak miatt, hanem annak érdekében is, hogy az orosz szállítások további csökkenése vagy akár leállása esetén is legyen elég gáz télre.

A kormány eddig két tehermentesítő csomaggal próbálta ellensúlyozni a drágulást. Ezek keretében elsősorban a szegényeket, szociálisan rászorulókat támogatják, valamint egyszeri juttatásokkal és adókönnyítésekkel mérséklik az egyre súlyosabb terheket.  

Egyértelmű ugyanakkor, hogy a drágulást még a középrétegek is igencsak meg fogják érezni. Erre utalt korábban Robert Habeck német gazdasági miniszter is:  

„Még a jól keresők is nyelnek egyet, amikor hirtelen 1500 helyett 4500 eurót kell fizetniük a fűtésért.”

Makro / Külgazdaság A földrengés dzsihadistákat szabadított ki a szíriai börtönökből
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 09:02
Az Iszlám Állam több, fogságban levő tagja kihasználta, hogy a katasztrófa a börtönüket is megrongálta.
Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az ipari termelés egy év alatt
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 08:30
Tavaly decemberben a nyers adatok szerint 2, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint viszont 5,7 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint 2021 utolsó hónapjában. Éves szinten 5,8 százalék volt a növekedés.
Makro / Külgazdaság A jegybank is rábólintott az Alteo felvásárlására
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:19
A Mol a Főnix és a Riverland magántőkealapokkal többségi befolyást szerez a cégben.
Makro / Külgazdaság Újabb rengés rázta meg Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:07
Kedd reggel újabb, 5,6-es erősségű földmozgást észleltek. Törökországban és Szíriában átlépte a négyezret a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma; Törökországban a katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Az oroszok egy év alatt olaj- és gázbevételeik csaknem felét bukták el
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 06:42
Zelenszkij csütörtökön az uniós vezetőkkel találkozik. Ezek történtek kedd hajnalban az orosz–ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Hiába a háború, nagyon kitömtük pénzzel Putyint
Wéber Balázs | 2023. február 7. 05:32
Az uniós import értéke Oroszországból a másfélszeresére, a magyar importé pedig a háromszorosára nőtt az ukrajnai háború első kilenc hónapjában, tehát az EU és Magyarország is jóval több pénzt utalt Oroszországnak az invázió után, mint előtt. Ennek oka nagyrészt az energiafüggőség és az energiaárak megugrása. Míg azonban számos uniós ország már jelentősen csökkentette orosz kitettségét az elmúlt egy évben, addig a magyar kormány nem tett érdemi lépést ebbe az irányba.
Makro / Külgazdaság Vészjósló figyelmeztetés: egyre nagyobb az esély, hogy háborúba sodródhat a világ Ukrajna lerohanása miatt?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 20:04
Az orosz-ukrán háború 348. napja volt a hétfői – ezek a legfontosabb napi események.
Makro / Külgazdaság Újabb ukrán katonákat képeznek ki a britek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 19:42
Brit gyártmányú lövegek üzemeltetését tanulják majd.
Makro / Külgazdaság Lesz miről beszélnie Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:55
Az amerikai elnök kedden értékeli az Egyesült Államok helyzetét hagyományos beszédében a Kongresszus előtt.
Makro / Külgazdaság Új embert választottak a korrupt EP-képviselő helyére
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:13
Udo Bullmannt, a szociáldemokrata (S&D) európai parlamenti frakció képviselőjét választotta új elnökének az EP emberi jogi albizottsága (DROI) a korrupciógyanúba keveredett, ezért korábban lemondott Maria Arena szocialista EP-képviselő helyére - tájékoztatott az uniós parlament hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG