4p

Az afrikai országok közösen azt kezdeményezik a következő COP27-klímatárgyalásokon, hogy engedélyezzenek számukra több fosszilis tüzelőanyag-felhasználást. Eközben Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere bejelentette, hogy közel 1 milliárd dolláros kölcsönt ad a Tiszta Technológiai Alapnak (CTF), amely segíti a fejlődő országokat a fosszilis tüzelőanyagokról a tiszta energiára való átállás felgyorsításában.

Az afrikai országok a jövő hónapban Egyiptomban esedékes COP27-klímatárgyalásokon közösen azt az energiaügyi álláspontot fogják képviselni, hogy a fosszilis tüzelőanyagok nélkülözhetetlenek számukra a gazdaságuk bővítéséhez és a villamosenergiához való hozzáféréshez

– mondta a kontinens vezető energetikai képviselője.

A környezetvédelmi csoportok által bírált afrikai álláspont árnyékot vethet a Sarm es-Sejkbe összehívott globális éghajlat-változási tárgyalásokra, melynek egyik célja, hogy az előző, glasgow-i csúcstalálkozó eredményeire építve a gazdag nemzetek vállalásokat tegyenek a szegényebb országoknak szánt támogatási célok tényleges elérésére, amelyek messze elmaradtak a 2020-ra ígért évi 100 milliárd dollártól is.

Angolában és Nigériában, Afrika két legnagyobb olajkitermelő országában a lakosság mindössze 40, illetve 57 százaléka jutott villamosenergiához. Fotó: Pixabay
Angolában és Nigériában, Afrika két legnagyobb olajkitermelő országában a lakosság mindössze 40, illetve 57 százaléka jutott villamosenergiához. Fotó: Pixabay

„Elismerjük, hogy néhány országnak egyelőre fosszilis tüzelőanyagokat kell használnia, de ez nem mindenki számára követendő megoldás” – mondta Amani Abou-Zeid, az Afrikai Unió (AU) infrastruktúráért és energiáért felelős biztosa a Reutersnek.

Egy június 16-án ismertetett, 45 afrikai ország részvételével készült AU-szakértői tanulmány szerint Afrikában az olaj és a szén rövid- és középtávon is döntő szerepet fog játszani.

A megújuló energia legfőbb forrásának tekintett Afrikában, hatalmas nap-, szél- és hidrogénpotenciálja ellenére mintegy 600 millió ember él áram nélkül a szubszaharai térségben, és közel 1 milliárd ember használ környezetszennyező energiaforrást a főzés során. Fontos kiemelni azonban, hogy még a nagy fosszilis tüzelőanyag-tartalékokkal rendelkező afrikai országokban is többnyire a korrupt politikai elit zsebeli be a bevételeket, és nem jut az általános szegénység és az energiaszegénység enyhítésére.

Angolában és Nigériában, Afrika két legnagyobb olajkitermelő országában a Világbank szerint 2021-ben a lakosság mindössze 40, illetve 57 százaléka jutott villamosenergiához.

A gyorsan növekvő Afrika a globális károsanyag-kibocsátás kevesebb mint 4 százalékáért felelős. Eközben igyekszik pénzzé tenni újonnan felfedezett gáz- és olajmezőit, elsősorban az európai kereslet kielégítésére.

Az afrikai oroszágok közös kezdeményezésével párhuzamosan Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter október 6-án bejelentette, hogy 950 millió dolláros kölcsönt nyújt a Tiszta Technológiai Alapnak (CTF), amely a fejlődő országoknak segít felgyorsítani a fosszilis tüzelőanyagokról a tiszta energiára való átállást. Ez az első ilyen jellegű hozzájárulás az amerikai pénzügyminisztérium részéről, amely egy korábbi, G7-országok csúcstalálkozóján tett amerikai vállalást teljesít.

„Segítenünk kell a fejlődő országoknak abban, hogy gazdaságuk átálljon a szén-dioxid-intenzív energiaforrásokról, és bővítsük a tiszta energiához való hozzáférést” – mondta Yellen a Globális Fejlesztési Központban tartott beszédében, hozzátéve, hogy a Biden-kormányzat továbbra is elkötelezett amellett, hogy 2024-ig több mint 11 milliárd dollárra növelje a nemzetközi éghajlatvédelmi támogatásait.

Az amerikai kölcsönt megújuló energiát hasznosító berendezések telepítésére, a régebbi szénerőművek leállítására és a megújuló energiára való átállást támogató programok finanszírozására lehet fordítani. Ezek a programok az érintett közösségekben új beruházásokat és munkahelyeket teremtenek – közölte az amerikai pénzügyminisztériumra hivatkozva a Reuters.

Dél-Afrika, India, Indonézia és a Fülöp-szigetek tavaly lettek a CTF által kidolgozott, a szénalapú energiatermelésről való átállás felgyorsítását célzó program első kedvezményezettjei.

Ez a négy ország felelős a szénhez, a legszennyezőbb fosszilis tüzelőanyaghoz kapcsolódó globális kibocsátás 15 százalékáért. Kibocsátásuk gyorsabb csökkentése segíteni fogja a 2050-re nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás globális elérését.

A CTF egy olyan, adományozókat tömörítő vagyonkezelői alap, amelyet az Éghajlatváltozási Beruházási Alapok (CIF) keretében hoztak létre. Ez utóbbi a világ legnagyobb gazdaságai által 2008-ban létrehozott kezdeményezés, amely segíti a szegényebb országok gyorsabb átállását az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiagazdálkodásra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG