Megújuló energia
Makro / Külgazdaság A török áramtermelés tavaly zöldült és feketedett 
Bózsó Péter | 2024. január 23. 15:01
Törökországban a tavaly létrehozott új áramtermelési kapacitások 99,5 százaléka megújuló energiára épült – jelentette be hétfőn a török energia és természeti erőforrások minisztere, Alparslan Bayraktar. Eközben az áramtermelésre használt szénimportban valószínűleg tovább nőtt Oroszország részaránya.
Részvény / Deviza / Áru Emiatt a fém miatt szívjuk majd a fogunkat? 
Eidenpenz József | 2023. december 18. 18:59
A világ rézkészletei hirtelen szűkösnek tűnnek, miután egy bányát bezárnak, mások termelése csökken. Az új beruházások pedig még el sem indultak, miközben a keresleti oldalon egyre több rézre lesz szükség. A korábbi olajárrobbanást is megszégyenítő rézárrobbanás következik?
Makro / Külgazdaság Hatalmas tőkeemelés történt az EU zöldenergiájáért 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 5. 15:45
A fenntartható energetika innovációs motorjaként számon tartott EIT InnoEnergy ma bejelentette, hogy sikeresen lezárta a több mint 140 millió euró értékű tőkét biztosító zártkörű kibocsátási körét.  - tájékoztatta a szervezet az MTI-t kedden.
Makro / Külgazdaság A vészharangot kongatják a napelemesek, de a minisztérium óriási növekedést vár 
Privátbankár.hu | 2023. július 3. 13:56
Miközben a szabályozás nem támogatja sem az ipari sem a háztartási méretű naperőművek telepítését, az illetékes minisztérium a felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímatervben a korábbiakhoz képest már kétszeres beépített teljesítménnyel számol a következő évtized elejére. Ezekről is beszélt az ATV Start vendégeként Kiss Ernő, Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke és kollégánk, Király Béla.
Makro / Külgazdaság Kinek segít a magyar kormány az új árplafonnal? 
Privátbankár.hu | 2023. június 21. 14:04
Szerdán az ATV Start műsorában terítékre került az áramra bevezetett új ársapka és a gázárak is. Holoda Attila korábbi energetikai helyettes államtitkár mellett kollégánk, Király Béla beszélt az aktuális folyamatokról.
Vállalat Új ipari forradalom indult Európában, de a vége tragikus kudarc lehet 
Csernátony Csaba | 2023. június 3. 15:09
A világ geopolitikai átalakulása ipari forradalmat indított Európában, ám a változás elbukhat, ha nem áramlik elég tőke a zöld és a digitális transzformációba. Az öreg kontinens a világ perifériájára sodródhat.
Makro / Külgazdaság Holoda Attila: van logika az MVM vezetésének lecserélésében 
Privátbankár.hu | 2023. május 9. 15:31
A gázárak és az energiapolitika aktuális kérdései is terítékre kerültek az ATV Start keddi adásában, ahol Holoda Attila korábbi energetikai helyettes államtitkár és kollégánk, Király Béla voltak a műsor vendégei.
Makro / Külgazdaság Megvan a szer az arab nyomás és az orosz zsarolás ellen? 
Király Béla | 2023. április 17. 19:41
A világ legfejlettebb országai között több olyan állam is van, amely viszonylag szegény energiahordozókban. Az utóbbi egy év energiakrízise pedig felgyorsította a változásokat. A hét legfejlettebb ipari ország (G7) energia-, klíma- és környezetvédelmi miniszterei vasárnap fontos döntéseket hoztak.
Makro / Külgazdaság Nagy célt tűzött ki maga elé Európai Unió 
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 13:04
Az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács és az Európai Parlament csütörtökön ideiglenes megállapodásra jutott arról, hogy a megújuló energiaforrások részarányát a jelenlegi 22 százalékról 45 százalékra emelik 2030-ig - közölte a tanács csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Hátraarcot csinált a kormány, hamarosan újra épülhetnek szélerőművek  
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 15:42
A Kormányinfón derült ki, hogy változik a szabályozás.
Makro / Külgazdaság Gondolná-e, hogy Kína ebben is az élen jár? 
Privátbankár.hu | 2023. február 13. 14:07
Az éghajlat védelmében is Kína tesz a legtöbbet?
Makro / Külgazdaság Jöhet a fordulat az energiatermelésben 
Privátbankár.hu | 2023. február 8. 13:31
Fordulópont jöhet az energiaellátásban a szél-és a napenergia, valamint az atomenergia növekvő felhasználásával.
Makro / Külgazdaság Holoda Attila: igaza van Orbán Viktornak, ez valóban sufnituning 
Király Béla | 2023. január 18. 18:41
A Klasszis Klub vendége ezúttal Holoda Attila energetikai szakértő volt, akivel a részletesen kitárgyaltuk az aktuális energiapiaci helyzeteket. A szakértő beszélt arról, hogy a világpiaci áresés ellenére miért nem kap a magyar lakosság olcsóbb energiát. Reagált a magyar kormányfő önkritikusnak tekinthető kijelentésére, és az is szóba került, hogy szükség van-e Paks 2-re, de vajon megvalósulhat-e belátható időn belül az oroszokkal a beruházás. Holoda Attila arról is beszélt, hogy szerinte milyen hibákat követett el a kormány az energiapolitikában.
Makro / Külgazdaság Rekordon a megújulók aránya, mégsem teljesültek a német kibocsátási célok 
Tiszóczi Roland | 2023. január 8. 19:31
Németországban az újraegyesítés óta a legalacsonyabb szintre esett az energiafelhasználás, és a megújulók is rekordot döntöttek, mégsem sikerült teljesíteni a károsanyag-kibocsátási célokat. Aggasztó, hogy mindez rendkívül enyhe időjárás mellett történt, amikor még a gázhiány sem igazán jelent veszélyt. Mi lesz így jövőre?
Makro / Külgazdaság Az igazán nehéz tél a következő lesz – elkerülhető-e a gázhiány? 
Tiszóczi Roland | 2023. január 7. 11:49
Az Európai Unió biztonságos ellátásához 2023-ban közel 30 milliárd köbméter földgáz hiányzik, ha az orosz szállítások leállnak, Kína LNG-importja pedig visszaáll a 2021-es szintre. Milyen intézkedésekkel enyhíthető a gázhiány kockázata az unióban?
Makro / Külgazdaság Érthető Orbán Viktorék szándéka, de nagyon messze van az azeri áram 
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 17:13
Az orosz függőség oldásának irányába tett lépésként lehet értékelni az azeri áramvezeték kiépítésére aláírt szerződést. Ugyanakkor nem csak kilométerben távoli a szállítás, egyelőre időben is csak évek múlva lesz bármi ebből a projektből, mondta el kollégánk, Király Béla, a Trend FM Reggeli monitor című műsorában.
Makro / Külgazdaság A MET csoport belépett a romániai megújulóenergia-piacra 
Privátbankár.hu | 2022. december 6. 15:11
Az energiavállalat 100 százalékos részesedést vásárolt egy tervezési fázisban lévő, 52 megawatt (MWp) teljesítményű napenergia-projektben, amely várhatóan 2023 első negyedévében éri el az építésre kész állapotot, egy évvel később pedig üzembe is állhat.
Makro / Külgazdaság Kína tiszta és piszkos energiában is rekordot dönt idén 
Tiszóczi Roland | 2022. november 27. 05:48
Kína idén rekordot dönt mind a megújuló tiszta forrásból, mind a szénből előállított energiamennyiség terén, ami ambivalens érzéssel tölti el a környezetvédőket. Peking elkötelezettsége a megújuló energiaforrások fejlesztése mellett ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen. Az ország 2021-ben több megújulóenergia-termelő kapacitást telepített, mint a világ többi része együttvéve.
Makro / Külgazdaság Kompenzációs alapot hoznak létre a klímaváltozás ellen 
Privátbankár.hu | 2022. november 20. 10:13
Kompenzációs ENSZ-alap létrehozásában állapodtak meg az országok az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülésén (COP27) az egyiptomi Sarm-es-Sejkben. Az alap az éghajlatváltozást legjobban elszenvedő, legkiszolgáltatottabb országoknak nyújt támogatást.
Makro / Külgazdaság Miért kell távoznia Palkovics Lászlónak? 
Privátbankár.hu | 2022. november 11. 15:48
A hét egyik legfontosabb belpolitikai eseménye Palkovics László, technológiai és ipari miniszter belebegtetett távozása lett. Noha a kormány hivatalosan továbbra sem kommunikálta a miniszter lemondását, informálisan számos olyan jel volt, amelyek biztossá tették ezt. A kiváltó okokról, illetve a hazai energiapolitika lehetséges változásairól beszélgetett az ATV Reggeli Start című műsorában kollégánk, Király Béla és Szabó M. István, a Napi.hu szakújságírója.
Makro / Külgazdaság Afrika összefog a fosszilis tüzelőanyagokért 
Tiszóczi Roland | 2022. október 9. 15:07
Az afrikai országok közösen azt kezdeményezik a következő COP27-klímatárgyalásokon, hogy engedélyezzenek számukra több fosszilis tüzelőanyag-felhasználást. Eközben Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere bejelentette, hogy közel 1 milliárd dolláros kölcsönt ad a Tiszta Technológiai Alapnak (CTF), amely segíti a fejlődő országokat a fosszilis tüzelőanyagokról a tiszta energiára való átállás felgyorsításában.
Vállalat Ahol az étel és az üzemanyag egyazon gyárkapun távozik 
Natív tartalom | 2022. október 6. 12:04
Dunaföldváron található Európa legnagyobb biofinomító üzeme, a Pannonia Bio, amelynek fehérjetermelése a jövő év végére évente egymilliárd vegán hamburger elkészítéséhez lesz elegendő, miközben a cég Magyarország legnagyobb megújulóenergia-termelője is egyben.
Makro / Külgazdaság Az ukrán válság középtávon gyorsítja az energetikai átállást 
Tiszóczi Roland | 2022. szeptember 29. 19:14
Az ukrajnai válság középtávon felgyorsítja a zöldebb üzemanyagokra való átállást, hiszen a megújuló energiaforrások mind a környezetvédelmi, mind az energiafüggetlenségi célokat szolgálják – mondta Francesco La Camera, a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) főigazgatója.
Makro / Külgazdaság Ne csupán zöldre festett Patyomkin-falu legyen az unió! - a fenntarthatósági taxonómiáról 
Tiszóczi Roland | 2022. július 10. 14:16
Történelmi zöld döntést hozott az EU - de miért fontos ez nekünk? Mi is az uniós fenntarthatósági taxonómia? Hogy kerül bele a gáz- és atomenergia? Mitől lesz „zöld” egy beruházás?
Makro / Külgazdaság Gyorsabban zöldül Európa az olajembargó árnyékában 
Tiszóczi Roland | 2022. június 4. 11:46
Az ukrajnai háború, az orosz olaj embargója és a világjárvány annak ellenére is gyorsítja Európa zöld energiára való átállását, hogy az emelkedő energiaköltségek és az ellátási sokkok jelenleg több országot is növekvő mennyiségű szénégetésre kényszerítenek.
Makro / Külgazdaság Kit szolgál a magyar energiapolitika? Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége 
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 14:36
Kell-e orosz gáz? Kiváltható-e az orosz olaj? Milyen módon lehet csökkenteni az orosz energiahordozóktól való függésünket, reális forgatókönyv-e, hogy teljesen elszakadjunk Moszkvától és a szövetségeseinkkel együtt tartsunk? Egyebek mellett e kérdések megválaszolására is megkérjük Klasszis Klubunk május 26-i vendégét, Holoda Attilát energetikai szakértőt, aki a második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltötte.
Makro / Külgazdaság Decemberben is több áramot fogyasztottunk 
Privátbankár.hu | 2022. március 17. 11:51
A hazai összes villamosenergia-felhasználás 4404 gigawattóra (GWh) volt tavaly decemberben, 5,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Putyin agresszív hidrogén stratégiája 
Káncz Csaba | 2021. július 29. 05:33
A világban egyre több ország dekarbonizálja a gazdaságát, és ennek kapcsán a „zöld hidrogén” témája fokozatosan célkeresztbe kerül. Az orosz sajtónak sikerült megszereznie az Energiaügyi Minisztérium hidrogén stratégiáját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Egyre több biomasszát használnak energetikai célra 
MTI | 2021. július 3. 11:40
Tavaly 3,5 tonna biomasszát használtak fel energetikai célra a belföldi üzemek, 9 százalékkal többet, mint 2019-ben - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet Nkft. tanulmányában, amelyet a honlapjukon tettek közzé.
Makro / Külgazdaság Elképesztően ütős lett az új szaúdi zöld stratégia 
Káncz Csaba | 2021. június 11. 15:51
Nem véletlen, hogy a szaúdi zöld stratégiát az új, klímaügyek iránt érzékeny amerikai kormányzat kezdeti időszakában jelentették be. A Biden-adminisztráció alatt a környezetvédelmi együttműködés várhatóan a nemzetközi kapcsolatok egyik vezető témájává válik. Káncz Csaba jegyzete.
Vállalat Szinte hihetetlen mit szeretne elérni a Mol 
Király Béla | 2021. február 24. 19:33
Az olajvállalatok a közvélemény szemében ritkán szoktak a fenntarthatóság szinonimái lenni, ennek tükrében kifejezetten ambiciózus cél, hogy 2050-re a vállalat karbonsemleges legyen. A társaság a következő tíz évre szóló stratégiájában 30 százalékos emissziócsökkentést fog végrehajtani.
Részvény / Deviza / Áru Mindenki a Robinhood-on akarja elverni a port, nem örültek a Mol jelentésének 
Eidenpenz József | 2021. február 19. 12:26
Európában szerény optimizmus van a tőzsdéken, az USA-ban inkább mínuszos nyitás valószínű. Az amerikai képviselők meghallgatták a WallStreetBets-botrány főszereplőit, főleg a Robinhood-nak mentek neki. A Mol jelentése enyhén elmaradt a várakozásoktól, mások vegyesnek tartják. A Renault hatalmas vesztesége nem meglepetés, ám idén is jókora termelés-kimaradást jósol a chiphiány miatt.
Vállalat Ismét lehet pályázni elektromos kerékpárra 
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 31. 11:40
Február 1-jétől újra lehet jelentkezni az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) elektromobilitást ösztönző pályázatára, amelynek célja - a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazottaknak megfelelően - a teremtett világunk védelme, a magyarok egészségügyi állapotának javítása, a munkavállalók autóhasználatának csökkentése és a kerékpáros közlekedés ösztönzése - közölte Steiner Attila.
Makro / Külgazdaság Van hová fejlődni: hogy áll most Magyarország megújuló energiában? 
Privátbankár.hu | 2020. február 17. 15:47
A magyar társadalmat egyre inkább elkezdte érdekelni annak kérdésköre, hogy az ország haladjon a karbonsemlegesség és a fenntartható energiaforrások felé. Az ITM klímastratégia kapcsán készített kérdőívét kitöltők 92 százaléka támogatja azt, hogy Magyarország 2050-re karbonsemleges legyen, míg a probléma megoldásának sürgősségét is sokan hangsúlyozták.
Makro / Külgazdaság A CDU-nak elege van Merkel hagyatékából: vissza az atomenergiához 
Káncz Csaba | 2020. február 4. 09:45
A német kormánynak fogalma sincs arról, hogyan befolyásolja az energia-átállás a jövőbeni ellátásbiztonságot. A CDU megpróbál kimászni ebből a kalandor-politikából és hirtelen támogatni kezdte az atomenergiához való visszatérést. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A kormány tíz év alatt nyolc százalékpkonttal több megújuló energiát vállalt 
Privátbankár.hu | 2020. január 18. 11:37
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közzétette a kormányzati honlapon a közelmúltban elfogadott energia- és klímapolitikai stratégiai dokumentumokat - tájékoztatta a szaktárca az MTI-t csütörtökön. Vállaljuk, hogy 2030-ra energiafelhasználásunkban a jelenlegi 13 százalékról legalább 21 százalékra nő a megújuló energiaforrások részaránya.
Makro / Külgazdaság 20 százalék fölé ugrott vasárnap az ország zöldáram-termelése 
Privátbankár.hu | 2020. január 7. 08:10
Sütött a nap, fújt a szél, így jöhetett össze rövid időre a bravúr. A megújuló energia részesedése persze általában ennél jóval kisebb itthon.
Makro / Külgazdaság A füstokádó Kína nemrég még a klímavédelem élharcosa volt 
Privátbankár.hu | 2019. november 30. 19:23
A távol-keleti óriás néhány éve komolyan elkezdett pénzt fektetni a megújuló energiákba. Aztán jött a nagy fordulat Pekingben, aminek köszönhetően rövid idő alatt a világ legnagyobb emissziós értékeket felmutató országává változtak át.
Makro / Külgazdaság 20 brit egyetem közösen vállalta, hogy átáll a megújuló energiára 
Privátbankár.hu | 2019. október 7. 10:13
Az óriási, 50 millió font értékű szerződés kimondja, hogy az energiát direktben hazai megújulóenergia-forrásoktól veszik meg, az intézmények célja pedig az, hogy 5-10 éven belül elérjék a teljes szénsemlegességet.
Makro / Külgazdaság Anglia pár év alatt egy százalék alá szorította a szénből nyert energia részarányát 
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 13:30
Nagy-Britanniában a szén részesedése az ország energiaellátásában mostanra egy százalék alá csökkent. A megoldás viszonylag egyszerű, persze csak ha megvan a kellő politikai akarat az alkalmazáshoz. Állami szabályozás és a piac hatóerőinek szabadon engedése – a klasszikus angol recept úgy tűnik itt is bevált.
Makro / Külgazdaság 20 millió tonnával csökkent Németország szén-dioxid-kibocsátása 
Privátbankár.hu | 2019. július 4. 11:45
És idén eddig a náluk megtermelt energia majdnem fele megújuló volt.
Makro / Külgazdaság Új tanulmány: támogatások nélkül is a megújuló energia éri meg a legjobban 
Privátbankár.hu | 2019. június 19. 16:00
Egy friss felmérés adatai szerint a zöldenergia előállítása egyre gyakrabban és egyre nagyobb léptékben számít költséghatékonyabbnak a fosszilis energiafajták előállításánál. Még akkor is, ha a megújulók nem kapnának állami támogatást, miközben a fosszilisak igen - és az újabb számítások szerint ez a trend a jövőben is folytatódni fog.
KKV Eldördült a startpisztoly, sprintelhetnek a kkv-k a napelemes támogatásért 
Privátbankár.hu | 2019. június 17. 09:01
1,5-3 millió forint vissza nem térítendő forrást lehet elnyerni kis kapacitású napelemes rendszerek telepítésére, a teljes keretösszeg 15 milliárd forint.
Makro / Külgazdaság Az összes szénerőművet bezárnák a németek 2038-ra 
Privátbankár.hu | 2019. január 27. 19:30
Egy német kormánybizottság azt javasolja, hogy Németország 2038-ra állítsa le valamennyi szénerőművét.
Makro / Külgazdaság Trump a GM miatt az egész elektromosautó-iparon áll bosszút 
Privátbankár.hu | 2018. december 4. 08:01
Megvonja az ágazat támogatásait, és a megújuló energiák támogatását is leállítja. Az amerikai elnök továbbra sem hisz a klímaváltozásban.
Vállalat Bezöldül a Google és a Facebook 
Privátbankár.hu | 2018. november 25. 09:10
A big data cégek presztízskérdést csináltak a megújulóenergiára való átváltásból. Persze nem puszta jófejségből: ez egyrészt használ az imidzsüknek, másrészt pedig kiemelkedően kedvező feltételekkel tudnak szerződést kötni a szolgáltatókkal. A Google már száz százalékban megújulókat használ, a Facebook pedig hamarosan a világ legnagyobb tisztaenergia-felhasználója lesz.
Vállalat Áttörés jöhet: különleges, óriási úszó naperőművet építenek 
Privátbankár.hu | 2018. november 20. 15:16
Mit tehet egy ország, amelynek területe csak 130-ad része Magyarországénak, de 5 és fél millió lakóját szeretné megújuló energiával ellátni? Ha nincs hely napelemeknek a szárazföldön, akkor úszó erőműveket kell építeni - Szingapúr ezért most a tengerpart mentén kezd terjeszkedni. Az eddigi versenyzőkkel szemben nem édesvíz fölé telepítenek napelemeket, ami nagy lehetőséget hordoz a jövőre nézve.
Vállalat Áttörést jelentettek be – éjszaka is lesz napenergiánk? 
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 28. 06:06
Száz dollár alá sikerült csökkenteni a cink-levegő akkumulátorok költségeit, ami megoldással kecsegtet a világ egyik legnagyobb problémájára. Ha ugyanis sikerülne az olcsó és hatékony energia-tárolás, az a megújuló energiaforrások győzelméhez vezetne és a széndioxid-kibocsátást minimálisra csökkentené. Lehet, hogy Paks 2 sem kell majd?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG