Megújuló energia
Vállalat Szinte hihetetlen mit szeretne elérni a Mol
Király Béla | 2021. február 24. 19:33
Az olajvállalatok a közvélemény szemében ritkán szoktak a fenntarthatóság szinonimái lenni, ennek tükrében kifejezetten ambiciózus cél, hogy 2050-re a vállalat karbonsemleges legyen. A társaság a következő tíz évre szóló stratégiájában 30 százalékos emissziócsökkentést fog végrehajtani.
Részvény / Deviza / Áru Mindenki a Robinhood-on akarja elverni a port, nem örültek a Mol jelentésének
Eidenpenz József | 2021. február 19. 12:26
Európában szerény optimizmus van a tőzsdéken, az USA-ban inkább mínuszos nyitás valószínű. Az amerikai képviselők meghallgatták a WallStreetBets-botrány főszereplőit, főleg a Robinhood-nak mentek neki. A Mol jelentése enyhén elmaradt a várakozásoktól, mások vegyesnek tartják. A Renault hatalmas vesztesége nem meglepetés, ám idén is jókora termelés-kimaradást jósol a chiphiány miatt.
Vállalat Ismét lehet pályázni elektromos kerékpárra
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 31. 11:40
Február 1-jétől újra lehet jelentkezni az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) elektromobilitást ösztönző pályázatára, amelynek célja - a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazottaknak megfelelően - a teremtett világunk védelme, a magyarok egészségügyi állapotának javítása, a munkavállalók autóhasználatának csökkentése és a kerékpáros közlekedés ösztönzése - közölte Steiner Attila.
Makro / Külgazdaság Van hová fejlődni: hogy áll most Magyarország megújuló energiában?
Privátbankár.hu | 2020. február 17. 15:47
A magyar társadalmat egyre inkább elkezdte érdekelni annak kérdésköre, hogy az ország haladjon a karbonsemlegesség és a fenntartható energiaforrások felé. Az ITM klímastratégia kapcsán készített kérdőívét kitöltők 92 százaléka támogatja azt, hogy Magyarország 2050-re karbonsemleges legyen, míg a probléma megoldásának sürgősségét is sokan hangsúlyozták.
Makro / Külgazdaság A CDU-nak elege van Merkel hagyatékából: vissza az atomenergiához
Káncz Csaba | 2020. február 4. 09:45
A német kormánynak fogalma sincs arról, hogyan befolyásolja az energia-átállás a jövőbeni ellátásbiztonságot. A CDU megpróbál kimászni ebből a kalandor-politikából és hirtelen támogatni kezdte az atomenergiához való visszatérést. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A kormány tíz év alatt nyolc százalékpkonttal több megújuló energiát vállalt
Privátbankár.hu | 2020. január 18. 11:37
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közzétette a kormányzati honlapon a közelmúltban elfogadott energia- és klímapolitikai stratégiai dokumentumokat - tájékoztatta a szaktárca az MTI-t csütörtökön. Vállaljuk, hogy 2030-ra energiafelhasználásunkban a jelenlegi 13 százalékról legalább 21 százalékra nő a megújuló energiaforrások részaránya.
Makro / Külgazdaság 20 százalék fölé ugrott vasárnap az ország zöldáram-termelése
Privátbankár.hu | 2020. január 7. 08:10
Sütött a nap, fújt a szél, így jöhetett össze rövid időre a bravúr. A megújuló energia részesedése persze általában ennél jóval kisebb itthon.
Makro / Külgazdaság A füstokádó Kína nemrég még a klímavédelem élharcosa volt
Privátbankár.hu | 2019. november 30. 19:23
A távol-keleti óriás néhány éve komolyan elkezdett pénzt fektetni a megújuló energiákba. Aztán jött a nagy fordulat Pekingben, aminek köszönhetően rövid idő alatt a világ legnagyobb emissziós értékeket felmutató országává változtak át.
Makro / Külgazdaság 20 brit egyetem közösen vállalta, hogy átáll a megújuló energiára
Privátbankár.hu | 2019. október 7. 10:13
Az óriási, 50 millió font értékű szerződés kimondja, hogy az energiát direktben hazai megújulóenergia-forrásoktól veszik meg, az intézmények célja pedig az, hogy 5-10 éven belül elérjék a teljes szénsemlegességet.
Makro / Külgazdaság Anglia pár év alatt egy százalék alá szorította a szénből nyert energia részarányát
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 13:30
Nagy-Britanniában a szén részesedése az ország energiaellátásában mostanra egy százalék alá csökkent. A megoldás viszonylag egyszerű, persze csak ha megvan a kellő politikai akarat az alkalmazáshoz. Állami szabályozás és a piac hatóerőinek szabadon engedése – a klasszikus angol recept úgy tűnik itt is bevált.
Makro / Külgazdaság 20 millió tonnával csökkent Németország szén-dioxid-kibocsátása
Privátbankár.hu | 2019. július 4. 11:45
És idén eddig a náluk megtermelt energia majdnem fele megújuló volt.
Makro / Külgazdaság Új tanulmány: támogatások nélkül is a megújuló energia éri meg a legjobban
Privátbankár.hu | 2019. június 19. 16:00
Egy friss felmérés adatai szerint a zöldenergia előállítása egyre gyakrabban és egyre nagyobb léptékben számít költséghatékonyabbnak a fosszilis energiafajták előállításánál. Még akkor is, ha a megújulók nem kapnának állami támogatást, miközben a fosszilisak igen - és az újabb számítások szerint ez a trend a jövőben is folytatódni fog.
KKV Eldördült a startpisztoly, sprintelhetnek a kkv-k a napelemes támogatásért
Privátbankár.hu | 2019. június 17. 09:01
1,5-3 millió forint vissza nem térítendő forrást lehet elnyerni kis kapacitású napelemes rendszerek telepítésére, a teljes keretösszeg 15 milliárd forint.
Makro / Külgazdaság Az összes szénerőművet bezárnák a németek 2038-ra
Privátbankár.hu | 2019. január 27. 19:30
Egy német kormánybizottság azt javasolja, hogy Németország 2038-ra állítsa le valamennyi szénerőművét.
Makro / Külgazdaság Trump a GM miatt az egész elektromosautó-iparon áll bosszút
Privátbankár.hu | 2018. december 4. 08:01
Megvonja az ágazat támogatásait, és a megújuló energiák támogatását is leállítja. Az amerikai elnök továbbra sem hisz a klímaváltozásban.
Vállalat Bezöldül a Google és a Facebook
Privátbankár.hu | 2018. november 25. 09:10
A big data cégek presztízskérdést csináltak a megújulóenergiára való átváltásból. Persze nem puszta jófejségből: ez egyrészt használ az imidzsüknek, másrészt pedig kiemelkedően kedvező feltételekkel tudnak szerződést kötni a szolgáltatókkal. A Google már száz százalékban megújulókat használ, a Facebook pedig hamarosan a világ legnagyobb tisztaenergia-felhasználója lesz.
Vállalat Áttörés jöhet: különleges, óriási úszó naperőművet építenek
Privátbankár.hu | 2018. november 20. 15:16
Mit tehet egy ország, amelynek területe csak 130-ad része Magyarországénak, de 5 és fél millió lakóját szeretné megújuló energiával ellátni? Ha nincs hely napelemeknek a szárazföldön, akkor úszó erőműveket kell építeni - Szingapúr ezért most a tengerpart mentén kezd terjeszkedni. Az eddigi versenyzőkkel szemben nem édesvíz fölé telepítenek napelemeket, ami nagy lehetőséget hordoz a jövőre nézve.
Vállalat Áttörést jelentettek be – éjszaka is lesz napenergiánk?
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 28. 06:06
Száz dollár alá sikerült csökkenteni a cink-levegő akkumulátorok költségeit, ami megoldással kecsegtet a világ egyik legnagyobb problémájára. Ha ugyanis sikerülne az olcsó és hatékony energia-tárolás, az a megújuló energiaforrások győzelméhez vezetne és a széndioxid-kibocsátást minimálisra csökkentené. Lehet, hogy Paks 2 sem kell majd?
Részvény / Deviza / Áru A Mol nagy dobása: három napelempark építését jelentették be
Gáspár András | 2018. március 1. 12:15
A Mol 2030-ig szóló, 2016-ban meghirdetett stratégiájának megfelelően fokozza az innovatív-alternatív technológiák alkalmazását: hamarosan belevágnak három napelempark építésébe, teljes mértékben saját forrásból. Kilencezer háztartás energiafogyasztását állítják majd elő, év végén meg is indulhat a termelés.
Makro / Külgazdaság A városok, amelyek csak megújuló energiát használnak
Fellegi Tamás | 2018. február 27. 17:30
Már több mint 40 olyan nagyváros van a világon, amely kizárólag megújuló energiát használ, és több mint 100, amelyik legalább 70 százalékban támaszkodik a tiszta energiára. Ennél akár nagyobb is lehet a szám, de a vizsgálat, amelyet alapul veszünk, 570 várost mért fel. A trend biztató, azt azonban nem tudjuk, nálunk mikor lesznek ilyen városok.
Makro / Külgazdaság Jön a napenergia aranykora Magyarországon? Sürgősen átírja a törvényt a kormány
Privátbankár.hu | 2018. február 15. 14:37
Soron kívül módosítaná a villamosenergia-törvényt a kormány - mondta el Lázár János a heti Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: növelnék a napenergiából származó energia arányát.
Vásárló Megvan a megoldás a napelemesek problémáira? Kiválthatják az akkumulátorokat
Privátbankár.hu | 2018. február 6. 16:48
Az E.ON havidíjas lehetőséget kínál az energia "felhőbe töltésére" - így a téli fűtéshez szükséges áramot nyáron is megtermelhetik maguknak az ügyfelek.
Vállalat A nap fog sütni a MET új bizniszére
Privátbankár.hu | 2018. január 18. 11:13
Megújuló energiába szállnak be.
Makro / Külgazdaság Üzembe áll Anglia első óriás akkumulátortelepe
Fellegi Tamás | 2017. október 9. 20:20
Végre megvalósul az áram ipari méretű tárolása Nagy-Britanniában is, így lehetővé válik a megújuló energiaforrások hatékonyabb felhasználása, nem kell mindig azt lesni, fúj-e a szél vagy süt-e a nap. Ez még csak az első lépés, de óriási lehetőségnek ígérkezik, hogy nem kell a jövőben a fogyasztáshoz igazítani az erőműveket.
Makro / Külgazdaság Fordulat előtt az energiapiac - így írja be magát Kína a történelembe?
Privátbankár.hu | 2017. október 4. 14:16
Hihetetlen ütemben nő a megújuló források aránya az energiapiacon - Kína csak idén több napelemet telepített, mint Németország eddig összesen.
Vásárló Bedobtak egy javaslatot: ezután mindenki elektromos autót akar majd?
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 11. 10:48
Mit szólnál, ha az autód pénzt keresne neked, amíg töltöd?
Részvény / Deviza / Áru Milliárdokat költ egy magyar cég nap- és szélerőművekre
Privátbankár.hu | 2017. augusztus 2. 15:03
Összesen közel 10 milliárd forint értékben indíthat új beruházásokat az ALTEO: a társaság igazgatósága három, összesen 18,1 MW teljesítményű napenergiát hasznosító erőmű megvalósítási feltételeiről döntött, továbbá jóváhagyta egy 2 MW teljesítményű szélerőmű akvizícióját.
Makro / Külgazdaság Árnyék vetül Amerikára – miért nem örülhetnek a napfogyatkozásnak?
Privátbankár.hu | 2017. július 14. 08:13
Hatalmas kiesést okoz a ritka csillagászati jelenség az energiatermelésben, milliárdokba kerülhet.
Uniós pályázatok Zöld utat adott Brüsszel: erre lehet pályázni
Privátbankár.hu | 2017. július 12. 16:41
Jóváhagyta a megújuló energiatermelésre vonatkozó magyar támogatási programot az Európai Bizottság.
Makro / Külgazdaság Ennyi volt: Kína újabb területen nyomta le Amerikát
Privátbankár.hu | 2017. július 10. 14:26
A megújuló energia termelésében is kenterbe verték az Egyesült Államokat.
Vállalat Nagy bejelentést tett az Apple - ebben lesz a jövő?
Privátbankár.hu | 2017. július 10. 11:36
Milliárdokból nyitnak új adatközpontot, nem is akármilyet.
Vállalat Így leszünk megújuló ország? Milliárdokból épül akkumulátorpark
Privátbankár.hu | 2017. június 20. 11:07
Összesen 1,1 milliárd forintért indít kutatás-fejlesztési projektet az ALTEO.
Vállalat Hatalmas robbanás előtt a napelem-piac – ez hajtja majd a világot?
Privátbankár.hu | 2017. június 19. 16:22
Szakértők szerint 2021-re megháromszorozódik a világ napenergia-termelése.
Makro / Külgazdaság Ilyen még nem volt: fontos mérföldkő a megújuló energiában
Privátbankár.hu | 2017. június 15. 08:12
Az amerikai áramtermelés tizedét már a szél és napenergia adja. Van olyan állam, ahol az arány már 37 százalékos.
Makro / Külgazdaság Emiatt nem lesz már többé drága az olaj
Fellegi Tamás | 2017. június 8. 06:07
Tavaly nagyon megugrott a megújuló energia térhódítása: a jelenlegi paksi atomerőművi kapacitás 80-szorosát állítottak üzembe világszerte. A teljes kapacitás ezzel 2017 gigawatt (1000 Paks) lett. Idén valószínűleg tovább gyorsul a folyamat, az áramtermelés egyre nagyobb hányadát adják majd a megújulók.
Vásárló Forradalmi áttörés: olcsóbb lesz a napelem, mint az újság?
Privátbankár.hu | 2017. április 25. 14:23
Hamarosan nem lesz szükség hatalmas és törékeny panelekre, bármiből napelemet csinálhatunk. Mutatjuk, hogyan.
Makro / Külgazdaság A brit áramtermelés szénégetés nélküli első napja az ipari forradalom óta
Privátbankár.hu | 2017. április 22. 08:43
Eljött a nagy nap, amikor először nem használták a rendkívül szennyező szénerőműveket az áramtermelésben Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság A Nap Száma: 700
Privátbankár.hu | 2017. február 1. 17:24
Összesen 700 megawatt kapacitású nap- illetve szélerőmű megépítésére írt ki tendert Szaúd-Arábia - története során először fordul a megújuló energia felé a világ legnagyobb olajtermelője. Rögtön azt ígérik, hogy olcsóbban állítanak elő áramot, mint bárki a világon.
Vállalat Készül a világrekord – óriási projektre készül Izrael
Privátbankár.hu | 2017. január 6. 10:33
Itt építenék fel a világ legmagasabb naperőműtornyát.
Makro / Külgazdaság Óriási beruházásra készül Kína – ők mentik meg a földet?
Privátbankár.hu | 2017. január 5. 15:42
Az évtized végéig 361 milliárd dollárt költenek majd megújuló energia-fejlesztésekre.
Vásárló Egyre zöldebb a távhő Magyarországon
Privátbankár.hu | 2016. december 28. 16:55
A biomassza felhasználása több mint 40 százalékkal nőtt a távhőszolgáltatásban 2015-ben az előző évhez viszonyítva - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MaTáSzSz) közös kiadványából.
Vállalat Így is lehet: nagy projektre készül a Google
Privátbankár.hu | 2016. december 7. 09:41
A tervek szerint jövőre 100 százalékban megújuló energiával üzemelnek majd az irodái.
Makro / Külgazdaság Lehetetlen elvárás? Ebbe a javaslatba belerokkan az EU
Privátbankár.hu | 2016. november 30. 15:00
A bizottság meghatározta, mennyivel kellene csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást.
Makro / Külgazdaság Búcsúzzunk a nem megújulóktól – így zöldül Magyarország
Privátbankár.hu | 2016. november 25. 13:40
Évről-évre több zöldenergiát használ az ország, tavaly új rekord született.
Vállalat Megvan a Tesla-vezér nagy álma
Privátbankár.hu | 2016. november 18. 08:55
Nyélbe ütötték a SolarCity felvásárlását, ezzel hivatalosan is túllépett az autógyártáson a Tesla. Elon Musk szép lassan építgeti a birodalmát, kérdés, hogy mit szólnak ehhez a befektetők, és persze az amerikai politika - Donald Trump ellenszelében nem lesz egyszerű dolguk a környezet megmentésével.
Makro / Külgazdaság Amerika nem csak elnököt választ: az elektromos autóról is véleményt mondanak
Fellegi Tamás | 2016. október 26. 06:06
Az amerikai elnökválasztásig mindössze két hét van hátra, és bár az egyik elnökjelölt vállalhatatlansága miatt eléggé lefutottnak tűnik a verseny, sosem lehetünk előre biztosak a végeredményben. Ráadásul az esemény egyúttal az eddigi legnagyobb népszavazás az energiapolitikáról is.
Makro / Külgazdaság Áder visszadobott egy törvényt
Privátbankár.hu | 2016. október 21. 12:35
Nem tetszik neki, hogy ellehetelenítik a szélerőművek telepítését.
Makro / Külgazdaság Elpártoltak a befektetők – alig költünk a Föld megmentésére
Privátbankár.hu | 2016. október 10. 14:38
Három év alatt mintegy felére esett a megújuló energiára irányuló befektetések száma.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.