5p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

A világ geopolitikai átalakulása ipari forradalmat indított Európában, ám a változás elbukhat, ha nem áramlik elég tőke a zöld és a digitális transzformációba. Az öreg kontinens a világ perifériájára sodródhat.

Nils Aldag és Christian von Olshausen 2010-ben alapította meg Németországban a Sunfire vállalatot elektrolizálók gyártására. Aldag szerint ezzel egy kicsit megelőzték az energiatermelés forradalmi átalakulásának kezdetét, ami egy üzleti vállalkozás esetén nem szerencsés. Nem találtak olyan befektetőket, akik a hagyományosan konzervatív német pénzügyi piacon tőkét fektettek volna vállalkozásukba.

"Olyan volt ez az időszak, mintha a senki földjén bolyongtak volna" – jellemezte a 36 éves vállalkozó az akkori helyzetüket a Financial Timesnak nyilatkozva.

Az elektrolizálók a hidrogén előállításának alapeszközei. Ezek bontják a vizet oxigénre és hidrogénre, hogy azután az utóbbi energiaforrásul szolgáljon. Ha az ehhez szükséges energia alternatív forrásból, például napenergiából származik, akkor beszélünk zöldhidrogénről. Erre utal a német cég neve: a Sunfire.

Vajon merre tart az új ipari forradalom? Fotó: Depositphotos
Vajon merre tart az új ipari forradalom? Fotó: Depositphotos

Az első nagy változást Greta Thunberg svéd környezetvédelmi aktivista fellépése hozta. Az ő kezdeményezésére diákok tízezrei követelték a világ zöldátállását a klímakatasztrófa elkerülése érdekében. Ezzel divatos politikai témává tették az energiatermelés forradalmi átalakítását.

Aztán jött az orosz invázió Ukrajna ellen, ami az égbe lökte az európai energiaárakat. Egyes cégek visszafogták a termelésüket, mások csődbe mentek emiatt. A politikai döntéshozók pánikszerűen keresni kezdték a kiutat az energiaválságból.

Eljött a Sunfire és a hozzá hasonló cégek ideje

Az európai vállalatok szembekerültek azzal, hogy nagyon gyorsan meg kell szabadulniuk a hagyományos függőségeiktől. Főként az orosz gázfüggőségtől és Kína túlsúlyától a tiszta energiatermelés – a nap- és szélenergia – technikai eszközeinek gyártásában.

Az Európai Bizottság 2022 májusában állt elő az európai zöldenergia-termelés bővítésének tervével. Ugyanebben a hónapban a bizottság és az elektrolizálókat gyártó vállalatok aláírtak egy szerződést arról, hogy 2025-ig tízszeresére növelik Európa hidrogénelőállítási kapacitását. Ennek hatására a Sunfire megrendelésállománya a tízszeresére nőtt 2021-hez képest.

Feltámad az állami támogatás

Az energiatermelés átalakulása azonban csak az egyik eleme a világ geopolitikai-geogazdasági átrendeződésének. A másik, hogy a kormányok visszatértek a jó öreg protekcionizmushoz. És ebben az EU-val szemben az USA is kihívást támaszt. A washingtoni kormány 369 milliárd dollár adókedvezménnyel támogatja az úgynevezett tiszta ipari ágazatokat. Ez a magyar GDP másfélszeresének megfelelő összeg.

Válaszul az Európai Bizottság a fenntartható gazdaságot szolgáló technológiák bővítésének és a szén-dioxid-kibocsátás leépítésének 2030-ig szóló tervével állt elő (Net Zero Industry Act). A Bruegel kutatóintézet szakértői szerint valójában ezzel Európa visszatér az 1960-as évek ipari tervezésének időszakába. Felülírva az unió egyébként piacpárti gazdaságfilozófiáját.

A világon indult verseny tétjét mutatja a BusinessEurope szakmai szervezet márciusi jelentése. E szerint az energiaválság csúcsán, 2022-ben a gáz európai nagykereskedelmi ára 1000 százalékkal volt magasabb, mint 2019-ben. Eközben az USA-ban 200 százalékos, Japánban 100 százalékos volt a plusz. Ez mutatja, hogy az európai vállalatok eltúlzott energiaköltségeik miatt reménytelen helyzetbe kerülhetnek a világpiaci versenyben.

Ennek elkerülését szolgálják az EU erőltetettnek tűnő átállási céljai. Például az, hogy 2050-re az európai gazdaság nettó szén-dioxid-kibocsátásának nullára kell csökkennie. Peter Wilhelm, az európai bevásárlóközpontok szövetségének elnöke ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy kellene egy úti terv is, ami megmutatja, hogyan lehet e cél eléréséhez eljutni.

További fontos kérdés az átalakulás finanszírozása.

A BusinessEurope említett jelentése szerint az EU-ba irányuló közvetlen tőkebefektetések 66 százalékkal maradtak el 2021-ben a 2019-es összegtől. A vállalatvezetők sokat bírálják az EU-t azért, hogy a klímabarát fejlesztéseket támogató források átutalása elvész a bürokratikus ügyintézésben.

Ezt támasztja alá a Sunfire tapasztalata. Aldag elmondása szerint 18 hónap telt el azóta, hogy elindították pályázatukat egy 150 millió eurós támogatásra. (Ez 55,6 milliárd forint, a Lánchíd felújítási költségének a kétszerese. Azért egy ekkora összeg kifizetése előtt azért megremeghet az uniós bürokraták keze – a szerk.)

A szakértők nem mondanak sokat azzal, hogy az ipari forradalomban és a zöldátállásban folyó globális versenyben a lassúság az ellenfelek kezére játszik. Az energiatermelés átalakítását fel kell gyorsítani! Az innovatív gondolkodásra és a vállalkozói szellemre nagyobb szükség van, mint valaha.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat A Lego visszavonulót fúj, és ez az egész Földnek fájni fog
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 12:03
Nem jött össze a nagy terv, továbbra sem vehetünk lelkiismeretfurdalás nélkül az építőkockákból.
Vállalat Bizarr akcióval mentenék meg a Taromot
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 16:21
A szakszervezet adakozással mentené meg a bajba került román légitársaságot. A cégvezetés nincs oda ezért. 
Vállalat Bekeményítenek a vállalatok, jönnek a fenyegetések: támadás indul a home office ellen
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. szeptember 17. 18:01
A vállalatvezetők 90 százaléka úgy véli, hogy belátható időn belül vissza kell szorítani a távmunkát az amerikai piacon, mert rontja a dolgozók munkájának hatékonyságát és gyengíti a cégek szervezeti kultúráját. Ugyanakkor az ötnapos munkahét visszaállítása majdnem lehetetlen feladatnak tűnik. 
Vállalat Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 12. 11:28
Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik. 
Vállalat Újabb sztrájk jön a Ryanairnél - durva meglepetés várta a vezérigazgatót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 7. 14:54
Két hónapon belül negyedszer lépnek sztrájkba szeptember 14-én és 15-én a Ryanair diszkont légitársaság brüsszeli pilótái, magasabb fizetést és jobb munkakörülményeket követelve - közölte a VRT belga hírcsatorna csütörtökön a pilótákat képviselő szakszervezetek bejelentésére hivatkozva.
Vállalat Az állam kiszáll a Posta Biztosítókból
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 5. 14:03
Az állam eladja a Posta Biztosítókban lévő tulajdonrészét – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
Vállalat Változások a Vodafone vezetésében
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 31. 18:51
A 4iG cégcsoport közleménye szerint integrációjának felgyorsítására és márkaváltásra készül 2024-ben, amely mellett üzleti működési hatékonyságát is növelni kívánja.
Vállalat Közel 7 milliárd forintos befektetést zárt a Transcend magyar-amerikai startup
Natív tartalom | 2023. augusztus 31. 18:06
A Vespucci Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. által kezelt Alap a korai magvető fázisban a Transcend H2O első és egyetlen befektetője volt. A mostani tőkebevonással sikerült exitet realizálniuk, pozitív hozammal, mindössze 3 és fél év után. Ez az eredmény kimagasló a közép-európai régióban is.
Vállalat Már légitársasága is van az Európában terjeszkedő ukrán csomagküldő cégnek
Mester Nándor | 2023. augusztus 31. 16:19
Ötször akkora lett a Nova Posta profitja az első félévben, mint tavaly ugyanebben az időszakban.
Vállalat Megvédte a konyhai gépek koronázatlan királyát a Whirlpool
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 30. 14:54
Két kínai vállalat arra vetemedett, hogy a Whirlpooléhoz hasonló konyhai robotgéppel álljon elő, ám az amerikai bíróságok teljes mellszélességgel kiálltak az eredeti termék mellett.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG