<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nem véletlen, hogy a szaúdi zöld stratégiát az új, klímaügyek iránt érzékeny amerikai kormányzat kezdeti időszakában jelentették be. A Biden-adminisztráció alatt a környezetvédelmi együttműködés várhatóan a nemzetközi kapcsolatok egyik vezető témájává válik. Káncz Csaba jegyzete.

Rijád napjainkra diplomáciailag sarokba szorult Biden elnök iráni kurzusváltása, a jemeni háború elhúzódása és a libanoni politikai válság miatt. Ezért a színfalak mögött titkos tárgyalásokat kezdett regionális pozíciójának erősítésére Iránnal és Szíriával. Mindkét esetben a szaúdi tárgyalásokat a titkosszolgálat feje, a 66 éves Khalid Al Humaidan tábornok vezeti.

Nehéz fellegek a hazai égbolton is

De Szaúd-Arábiában belső okok is a nemzetstratégiai újragondolásához vezették a döntéshozókat. Az uralkodó gazdasági és politikai modell ugyanis évtizedekek óta azon nyugodott, hogy a kőolaj és a földgáz bevételeiből a polgárainak kényelmes életmódot biztosítson, és ezért az uralkodó család feltétlen lojalitást vár el. A szaúdi királyságban az olaj- és gázbevételek teszik ki a központi költségvetés 87 százalékát, a GDP 42 százalékát és az export 90 százalékát.

A 25 000 hercegből, hercegnőből és udvartartásából álló (!) szaúdi uralkodóház szinte kizárólag az olaj-jövedelmekre van utalva, és a pozíciója egyre labilisabb lábakon áll. Az államot eddig főként a vahhabita vallási ideológia tartotta össze, amely, bár népszerű a központi területeken (Nejd), de elutasításra talál a síita kisebbség részéről az ország keleti tartományaiban. A szaúdi lakosság 15 százalékát kitevő síiták napjainkban is a szegények számát gyarapítják. Ők 2011-ben már fellázadtak a szunnita diszkrimináció és elnyomás ellen, amelynek során legalább 20-an életüket vesztették.

Míg az ország devizatartalékai még 737 milliárd dolláron álltak 2014-ben, idén áprilisra ez 449 milliárdra olvadt. A szaúdi lakosság 70 százaléka a 30 év alatti korosztályhoz tartozik, kevés szakmai kifutási lehetőséggel, egyben sekélyes nemzeti identitással – tökéletes beszervezési bázist nyújtva tehát a szélsőségeseknek.

Gondos nemzetközi politikai tervezés

A világban azonban megindult egy érezhető áttérés a fenntarthatóenergia-modellre és erre Rijádnak is reagálni kell – és ha már kell, akkor megpróbál rögtön az élre törni a megújulóenergia-forradalomban. Ahogy látni fogjuk, Rijád ezirányú lépéseit nemcsak környezetvédelmi okok motiválják.

Korallzátony a Vörös-tengerben (Fotó: Saudi Green Initiative)Korallzátony a Vörös-tengerben (Fotó: Saudi Green Initiative)

Az Egyesült Államok mellett Szaúd-Arábia a világon az elsők között van az egy főre jutó üvegházhatást okozó gázok (GHG) kibocsátásában. Rijád most egy elképesztően ambiciózus stratégiát rakott le az asztalra, miszerint 2030-ig az energiaigényének 50 százalékát megújuló energiából fogja fedezni. Ez a stratégia része lett a 2016 tavaszán bejelentett "Vision 2030" elnevezésű államreform-csomagnak.

Rijád ezzel jó pontokat akar szerezni az új amerikai kormányzatnál, amely kiemelt prioritást adott programjában a klímaváltozás és az ökológia témáinak. Az új szaúdi zöld stratégiát Mohamed bin Szalmán (MBS) jelentette be március 27-én.

A stratégia részletei

A stratégia magában foglalja a világ legkiterjedtebb erdősítési programját. Rijád 10 milliárd fa ültetését vállalta az ország területén, és további 40 milliárdot szerte a Közel-Keleten. A stratégiai célul tűzi ki a széndioxid-kibocsátás drasztikus csökkentését, a talajerózió elleni küzdelmet, a tengeri ökoszisztéma védelmét és a természetvédelmi területek kiterjesztését az országban.

Különösen ambiciózus a 2030-ra kitűzött 50 százalékos megújuló energia vállalása, hiszen ez az arány 2018-ban még csupán 0,05 százalékon állt. Április 8-án MbS megnyitotta a SAKAKA naperőművet, és egyben bejelentette 7 további naperőmű építését. Ezzel párhuzamosan Rijád bejelentette az 1,5 gigawattos Sudair Solar Energy projekt kivitelezését is.

Mindezen fent említett naperőművi projektek teljes kapacitása 3,67 gigawatt lesz, amely 600 ezer háztartást lát el energiával, és évi 7 millió tonnával csökkenti az ország GHG kibocsátását.

Rijád most úgy becsüli, hogy a stratégiai segítségével az elkövetkező évtizedben mintegy 200 milliárd dollárt takaríthat meg a szennyező üzemanyagok felhasználásnak csökkentésével. Rijádnak lépne kellett, mert ördögi körbe került: a hőmérséklet emelkedésével a légkondicionálók energiafogyasztása is nő, amelyek működtetéséhez földgázt kell elégetni, ami viszont hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Ugyanez igaz az ivóvízre, amelynek készletei egyre szűkösebbek a térségben - nem véletlen, hogy Szaúd-Arábia működteti a világ legnagyobb tengervíz-sótalanító létesítményét.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kétezer ukránt öltek meg az oroszok egyetlen nap alatt 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 19:48
Lőszerraktárak semmisültek meg a Krímben.
Makro / Külgazdaság Meddig autózhatunk még olcsóbb benzinnel? - A hét videója
Izsó Márton - Király Béla | 2022. augusztus 12. 19:18
A hét egyik izgalmas gazdasági történése volt az orosz olajszállítás leállása. Félő volt, ha nem sikerül rövid időn belül újraindítani a tranzitot, az végleg megpecsételi az üzemanyagok esetében alkalmazott hatósági ár sorsát. Az olajszállítás ügyét sikerült végül rendezni, ám kérdéses, hogy meddig marad az árstop. A hét videója.
Makro / Külgazdaság Ömlik a közvetlen tőke Romániába
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 17:25
Folytatódik a felívelő trend keleti szomszédunknál.
Makro / Külgazdaság Amerika új frontot nyit Kínával szemben
Káncz Csaba | 2022. augusztus 12. 17:01
Peking aggodalommal figyeli Washington és Új-Delhi katonai közeledését, hiszen az USA bebizonyíthatja, hogy egy másik front nyitható Kínával szemben, ha az növeli a nyomást Tajvanra. A hadgyakorlattal Új-Delhi világosan jelzi, hogy nem teszi félre a Kínával kapcsolatos aggodalmait, nem riad vissza az Egyesült Államokkal való együttműködéstől és nem ad vétójogot Pekingnek a partnerségeit illetően. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Cristiano Ronaldo országa lehet a felmentősereg Közép-Európának gázügyben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 16:33
Antonio Costa portugál kormányfő támogatta pénteki nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár csütörtöki felvetését egy Portugáliából Közép-Európába tartó gázvezeték létesítéséről.
Makro / Külgazdaság Bespejzoltak a németek gázból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 15:52
 Az orosz földgázszállítások erőteljes visszafogása ellenére megközelítette a szeptemberre előírt 75 százalékot a gáztározók töltöttsége Németországban a közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Állítólag az ING bankon keresztül megy majd a tranzitdíj a kőolajért
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 14:55
Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba irányuló orosz olajexport folytatása elől. 
Makro / Külgazdaság Meglepő teljesítményt nyújtott az eurózóna ipara
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:54
Júniusban a várakozásokat lényegesen meghaladó mértékben nőtt az euróövezet ipari termelése az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Másfélszer többet fizettek az osztrák háztartások az energiáért júniusban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 11:01
Júniusban az osztrák háztartások 45 százalékkal fizettek többet az energiáért, mint egy évvel korábban. Az üzemanyag, a fűtőolaj és a gáz ára meredeken emelkedett, valamint a pellet és a tűzifa ára is nagyot drágult az osztrák energiaügynökség pénteken publikált adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Elnöki kegyelmet kapott a korrupcióért elítélt Samsung-vezér
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 12. 10:31
Jun Szuk Jol dél-koreai elnök kegyelmet adott a Samsung vállalatcsoport sikkasztás és vesztegetés miatt bebörtönzött alelnökének és örökösének, Li Dzse Jongnak, valamint a Lotte csoport elnökének, Sin Dong Binnek, és velük együtt 1691 fogolynak - közölte a szöuli igazságügyi minisztérium pénteken.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG