<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nem véletlen, hogy a szaúdi zöld stratégiát az új, klímaügyek iránt érzékeny amerikai kormányzat kezdeti időszakában jelentették be. A Biden-adminisztráció alatt a környezetvédelmi együttműködés várhatóan a nemzetközi kapcsolatok egyik vezető témájává válik. Káncz Csaba jegyzete.

Rijád napjainkra diplomáciailag sarokba szorult Biden elnök iráni kurzusváltása, a jemeni háború elhúzódása és a libanoni politikai válság miatt. Ezért a színfalak mögött titkos tárgyalásokat kezdett regionális pozíciójának erősítésére Iránnal és Szíriával. Mindkét esetben a szaúdi tárgyalásokat a titkosszolgálat feje, a 66 éves Khalid Al Humaidan tábornok vezeti.

Nehéz fellegek a hazai égbolton is

De Szaúd-Arábiában belső okok is a nemzetstratégiai újragondolásához vezették a döntéshozókat. Az uralkodó gazdasági és politikai modell ugyanis évtizedekek óta azon nyugodott, hogy a kőolaj és a földgáz bevételeiből a polgárainak kényelmes életmódot biztosítson, és ezért az uralkodó család feltétlen lojalitást vár el. A szaúdi királyságban az olaj- és gázbevételek teszik ki a központi költségvetés 87 százalékát, a GDP 42 százalékát és az export 90 százalékát.

A 25 000 hercegből, hercegnőből és udvartartásából álló (!) szaúdi uralkodóház szinte kizárólag az olaj-jövedelmekre van utalva, és a pozíciója egyre labilisabb lábakon áll. Az államot eddig főként a vahhabita vallási ideológia tartotta össze, amely, bár népszerű a központi területeken (Nejd), de elutasításra talál a síita kisebbség részéről az ország keleti tartományaiban. A szaúdi lakosság 15 százalékát kitevő síiták napjainkban is a szegények számát gyarapítják. Ők 2011-ben már fellázadtak a szunnita diszkrimináció és elnyomás ellen, amelynek során legalább 20-an életüket vesztették.

Míg az ország devizatartalékai még 737 milliárd dolláron álltak 2014-ben, idén áprilisra ez 449 milliárdra olvadt. A szaúdi lakosság 70 százaléka a 30 év alatti korosztályhoz tartozik, kevés szakmai kifutási lehetőséggel, egyben sekélyes nemzeti identitással – tökéletes beszervezési bázist nyújtva tehát a szélsőségeseknek.

Gondos nemzetközi politikai tervezés

A világban azonban megindult egy érezhető áttérés a fenntarthatóenergia-modellre és erre Rijádnak is reagálni kell – és ha már kell, akkor megpróbál rögtön az élre törni a megújulóenergia-forradalomban. Ahogy látni fogjuk, Rijád ezirányú lépéseit nemcsak környezetvédelmi okok motiválják.

Korallzátony a Vörös-tengerben (Fotó: Saudi Green Initiative)Korallzátony a Vörös-tengerben (Fotó: Saudi Green Initiative)

Az Egyesült Államok mellett Szaúd-Arábia a világon az elsők között van az egy főre jutó üvegházhatást okozó gázok (GHG) kibocsátásában. Rijád most egy elképesztően ambiciózus stratégiát rakott le az asztalra, miszerint 2030-ig az energiaigényének 50 százalékát megújuló energiából fogja fedezni. Ez a stratégia része lett a 2016 tavaszán bejelentett "Vision 2030" elnevezésű államreform-csomagnak.

Rijád ezzel jó pontokat akar szerezni az új amerikai kormányzatnál, amely kiemelt prioritást adott programjában a klímaváltozás és az ökológia témáinak. Az új szaúdi zöld stratégiát Mohamed bin Szalmán (MBS) jelentette be március 27-én.

A stratégia részletei

A stratégia magában foglalja a világ legkiterjedtebb erdősítési programját. Rijád 10 milliárd fa ültetését vállalta az ország területén, és további 40 milliárdot szerte a Közel-Keleten. A stratégiai célul tűzi ki a széndioxid-kibocsátás drasztikus csökkentését, a talajerózió elleni küzdelmet, a tengeri ökoszisztéma védelmét és a természetvédelmi területek kiterjesztését az országban.

Különösen ambiciózus a 2030-ra kitűzött 50 százalékos megújuló energia vállalása, hiszen ez az arány 2018-ban még csupán 0,05 százalékon állt. Április 8-án MbS megnyitotta a SAKAKA naperőművet, és egyben bejelentette 7 további naperőmű építését. Ezzel párhuzamosan Rijád bejelentette az 1,5 gigawattos Sudair Solar Energy projekt kivitelezését is.

Mindezen fent említett naperőművi projektek teljes kapacitása 3,67 gigawatt lesz, amely 600 ezer háztartást lát el energiával, és évi 7 millió tonnával csökkenti az ország GHG kibocsátását.

Rijád most úgy becsüli, hogy a stratégiai segítségével az elkövetkező évtizedben mintegy 200 milliárd dollárt takaríthat meg a szennyező üzemanyagok felhasználásnak csökkentésével. Rijádnak lépne kellett, mert ördögi körbe került: a hőmérséklet emelkedésével a légkondicionálók energiafogyasztása is nő, amelyek működtetéséhez földgázt kell elégetni, ami viszont hozzájárul a globális felmelegedéshez.

Ugyanez igaz az ivóvízre, amelynek készletei egyre szűkösebbek a térségben - nem véletlen, hogy Szaúd-Arábia működteti a világ legnagyobb tengervíz-sótalanító létesítményét.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A chipageddon az újabb csapás a világra
Káncz Csaba | 2021. szeptember 28. 16:37
A félvezetők piacán világszerte akkora hiány alakult ki, hogy a várakozási idő minden idők rekordjára, 21 hétre emelkedett. Brüsszel azt szeretné, hogy 2030-ig az európai termelők 20 százalékos arányt érjenek el a félvezetők világpiacán, megerősítve kontinensünk „technológiai szuverenitását”. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Elindult Magyarországon a Revolut Bank - az MNB fontos dologra hívja fel a figyelmet
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 13:33
A Revolut mától bankként működik Magyarországon is - azonban a litván nemzeti bank felügyelete alá tartozó határon átnyúló intézményként, s nem önálló leánybankként indultak el. A hazai ügyfelek így betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitájukat nem itthon, hanem Litvániában (várhatóan litván, illetve angol, s nem magyar nyelven) intézhetik.
Makro / Külgazdaság Örülnek a cégvezérek, hogy nem lesz nagyon balos kormány Németországban
Wéber Balázs | 2021. szeptember 28. 12:37
A német vállalatvezetők megkönnyebbültek, hogy a radikális baloldal biztosan nem kerül be az új kormányba. Sokan közülük ugyanakkor csalódottak a CDU-CSU kudarca miatt. Szerintük most minél hamarabb fel kell állnia egy olyan életképes kormánynak, amely azonnal megkezdi választási ígéretei – például klímavédelem, energiafordulat – megvalósítását.
Makro / Külgazdaság Ezúttal túl messzire ment Magyarország? Ukrajna komoly válaszcsapásokra készül
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 28. 11:22
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter szerint Magyarország csapást mért a magyar-ukrán kapcsolatokra azzal, hogy a Gazprommal kötött megállapodást aláírva, kizárta az ukrán gázvezetéket az orosz gázszállítási rendszerből; a tárcavezető szerint Ukrajna megfelelő választ fog erre adni.
Makro / Külgazdaság Az ukránok megtámadják a Gazprom-szerződésünket, Szijjártó Péter szerint semmi közük hozzá
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 10:36
Az ukránoknak semmi közük ahhoz, hogy mi kivel miről állapodunk meg - üzente a Facebookon Szijjártó Péter, majd bekérette a nagykövetet is.
Makro / Külgazdaság Egyre kevesebb fiatal dolgozik - ezért avatkozik be januártól a kormány
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 28. 10:12
Tavalyhoz képest csökkent a munkanélküliek és nőtt a foglalkoztatottak száma, így a munkanélküliségi ráta is mérséklődött. A fiatalok körében viszont fordított a trend - nem véletlen, hogy a 25 év alattiaknak engedi el az szja-t a kormány januártól.
Makro / Külgazdaság Újabb rakétatesztet hajtott végre Észak-Korea
MTI | 2021. szeptember 28. 08:43
Feltehetőleg ballisztikus rakéta volt, a tengerbe csapódott.
Makro / Külgazdaság A román helyreállítási tervet is leokézta az Európai Bizottság
MTI | 2021. szeptember 28. 08:24
29,2 milliárd eurót költhetnek el a korona-válságból való kilábalásra.
Makro / Külgazdaság A kanadai püspökök 30 millió dollárral kárpótolnák a brutális bentlakásos iskolák túlélőit
MTI | 2021. szeptember 28. 06:51
Pár hónap alatt ezernél is több sírt fedeztek fel a katolikus egyház kanadai nevelő intézeteinek közelében, ide temették azokat az őslakos gyerekeket, akiket elszakítottak a családjuktól, majd borzalmas körülmények között tartottak, bántalmaztak és szexuálisan kihasználtak.
Makro / Külgazdaság Továbbra is féloldalas itthon a vendégforgalom, hiába ül diadalt a kormányzati ügynökség
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 27. 18:46
Nagyon kevés külföldi jött az idei nyári főszezonban Magyarországra. A forgalom javulása a hazai vendégeknek köszönhető. Biztonságos járványkezelés és újabb akciók kellenek a korábbi jó mutatók eléréséhez.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos