7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Európában szerény optimizmus van a tőzsdéken, az USA-ban inkább mínuszos nyitás valószínű. Az amerikai képviselők meghallgatták a WallStreetBets-botrány főszereplőit, főleg a Robinhood-nak mentek neki. A Mol jelentése enyhén elmaradt a várakozásoktól, mások vegyesnek tartják. A Renault hatalmas vesztesége nem meglepetés, ám idén is jókora termelés-kimaradást jósol a chiphiány miatt.

Szerény pluszban vannak az európai indexek pénteken, a DAX 0,5, a CAC 40 0,6, a londoni FTSE 100 pedig 0,2 százalékkal emelkedik. Az amerikai határidős mutatók azonban újabb 0,4 százalékkal süllyednek a tegnapi esést követően. Varsóban 0,1, Budapesten 0,3 százalékkal van lejjebb az index.

Itthon alig van különbség a vezető részvények között, a süllyedés 0,2-0,4 százalékos. Gyorsjelentése után a Mol gyengül leginkább e pillanatban, de reggel rosszabb volt a helyzet, a papír 2200 forint alatt nyitott, dél körül 2234 volt. A forint kissé gyengül, az euró 358,70. Két brókercég azt írja róla, hogy “megfagyott”, illetve “mozdulatlan” volt az utóbbi időben. De hasonló a helyzet a többi régiós devizánál is.

Árfolyamok és grafikonok

A dollár ismét gyengül, és jól teljesítenek az ipari nyersanyagok, mint a réz, az amerikai faanyag, a kínai szállítású vasérc. Az utóbbi időben sokat emelkedő olaj viszont irányt váltott, másfél-két százalékkal esik ma.

A Walmart lelombozta Amerikát

Tovább vitatkoznak az amerikai segélycsomagon, állítólag jövő héten elfogadhatják végre. Valamelyest javuló beszerzésimenedzser-index érkezett az Eurózónából. Az összesített, ipart és szolgáltatásokat is tartalmazó IHS Markit-mutató 48,1-re emelkedett az előző havi 47,8-ról. (A növekedés 50-nél kezdődik.)

A vártnál gyengébb eredménnyel zárta a tavalyi évet a Walmart, az áruházóriás jelentése az egész amerikai részvénypiacot nyomasztotta a sajtó szerint. Esett a Tesla tegnap is, talán mert csökkentette a belépő modellek árait. Ráadásul Németországban is sorozatokat hívott vissza, és a berlini gyár felépítése is csúszhat.

Még számos más gyorsjelentés érkezett, például az Allianz biztosító és a Hermes luxuscikk-gyártó, a Danone élelmiszer-konszern számai. Jelentett a Roku, a Quidel, a Tilray, a SunPower.

Hogyan értékelik az elemzők a Mol-jelentést?

Éjszaka közzétette gyorsjelentését a Mol, a Magyar Telekom jövő csütörtök este jelenthet.

  • Nem hozott pozitív meglepetést a Mol, mint az osztrák OMV vagy a lengyel PKN véli az Erste Befektetési Zrt. kommentárja. Hozta viszont a kötelezőt, ami két ellentétes tényezőnek volt köszönhető. Egyrészt az azeri mezőhöz kapcsolhatóan megjelent egy egyszerinek tekinthető tétel. Míg az adósoron egy jelentősebb visszaírást láthattunk.
  • Vegyes negyedéves számok, javuló kilátások - írta a jelentésről a KBC Equitas. EBITDA-soron az elemzői konszenzust enyhén alulmúlta a társaság, de a downstream és a fogyasztói szolgáltatások szegmens pozitív meglepetést okozott. A menedzsment éves célkitűzéseit sikerült felülmúlni, az idei éves kilátások pedig már optimistábbak, így összességében nem rossz a jelentés. A technikai kép továbbra is izgalmas, fontos szintnél van az árfolyam.
  • Hozta a Mol a tőle elvártakat az Equilor Befektetési szerint. A „tiszta” EBITDA 140,4 milliárd forint lett, ami 2,8 százalékkal alulmúlja a konszenzust. Ám 2020 egészét tekintve a 2,05 milliárd dolláros eredmény meghaladja a célul kitűzött 1,9 milliárd dollárt.

A Robinhood-ot támadták az amerikai törvényhozásban

A csütörtöki meghallgatáson az amerikai törvényhozók a Robinhood kereskedési platform, a Reddit internetes fórumszolgáltató, a hedge fundok vezetőit faggatták a WallStreetBets- és GameStop-ügyben, valamint a kisbefektetők egyik hangadóját is.

A WallStreetBets-kisbefetetők kedvenc kereskedési platformja, a Robinhood vezérigazgatója, Vlad Tenev a politikai harag kereszttüzében találta magát két dolog miatt is – tudósít a Bloomberg.com. Egyrészt a jutalék nélküli kereskedési modell miatt, ami a tapasztalatlan kisbefektetők piaci részvételét segíti elő. Másrészt a platform azon döntése miatt, hogy korlátozta a kereskedést a „mémrészvényekkel”, mint a GameStop, az AMC és társai. Tenev szerint erre egyáltalán nem a másik oldalon álló hedge fund-ok megsegítése érdekében került sor, hanem azért, mert a Robinhoodnak nem volt pénze, hogy eleget tegyen az elszámolóház hárommilliárd dolláros letéti követelésének.

A Robinhood valóban gigantikus hitelfelvételre és tőkeemelésre kényszerült azokban a napokban, ahogy azt többször meg is írtuk.

Robin Hood (Pixabay.com)
Robin Hood (Pixabay.com)

A Volkswagen  tőzsdére vinné a Porschét

Tegnap a Volkswagen-papír 4,6 százalékot emelkedett, miután felreppent a hír, hogy tőzsdére bocsáthatja leányvállalatát, a Porschét. Korábban azt feltételezték, hogy a Lamborghinit fogják kiszervezni – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Az elemzők szerint a Porsche nem megfelelően van árazva, mert a cégcsoporton belül nem differenciálnak eléggé a befektetők. A Bloomberg elemzői szerint a Porsche árazása akár magasabb is lehet, mint a jelenlegi Volkswagen csoport árazása. Elég csak megnézni, hogy mi történt a Ferrarival, miután kivált a Fiat-Chrysler csoportból. A gazdaságilag racionálisnak tűnő döntést azonban nehéz meghozni, mert a Volkswagen csoport fő tulajdonosai nem biztos, hogy rábólintanak.

Beszakadt a Renault a várható chiphiány miatt

Rekordveszteséget szenvedett el a Renault, a részvény több mint öt százalékot veszít ma. A francia autógyártó tavaly jobban megszenvedte a koronavírus-válságot, mint az iparág többi része.

Az eredmény nyolcmilliárd euró veszteség, nagyobb, mint amennyire az elemzők számítottak. Az eladások bő ötödükkel, 43,5 milliárd euróra csökkentek. A csoport vezetése fordulatra számít, de csak az év második felében. Az eredeti tervekhez képest ugyanis mintegy százezerrel kevesebb autót gyárthatnak idén az elektronikus alkatrészek hiánya miatt. Kifejezetten erős chiphiányra számítanak áprilistól június végéig. De azt is közölték, hogy a helyzetet nehéz felmérni, mert az óráról órára változik tudósított a német N-Tv.de. Emlékeztettek arra is, hogy a német autógyártókat is nehéz helyzetbe hozza a chiphiány.

Tiszta energiából van a tőzsdei buborék

Világszerte azon vitatkoznak befektetők, közgazdászok, hogy buborék van-e a tőkepiacokon. Az egyik legnagyobb buborék a megújuló energiával foglalkozó cégek részvényeiben alakult ki – írta a SeekingAlpha. Az erre a szektorra szakosodott iShares Global Clean Energy ETF (ICLN) egy év alatt 110, öt év alatt 240 százalékkal emelkedett (több mint a duplájára, illetve a triplájára). A tavaly márciusi mélypontról pedig 300 százalékkal, azaz négyszerezte az értékét.

Az iShares Global Clean Energy ETF (Tradingview.com)
Az iShares Global Clean Energy ETF (Tradingview.com)

 

Az ETF legnagyobb befektetése a beszédes nevű Plug Power Inc. (PLUG), amely hidrogéncellákkal foglalkozik. (“Plug”: bedug, behelyez, csatlakoztat.) A részvénye egy év alatt ezer százalék körül drágult.

Már elfogadják adófizetésnél a bitcoint Svájcban

Ma is rekordszinten áll a bitcoin, 53 ezer dollárhoz közelít, és az ether is csúcsokat ostromol 1940-en. A bitcoinnal és más kriptodevizákkal szembeni egyik ellenérv volt eddig, hogy nem lehet velük adót fizetni. Úgy látszik, ez is csak döntés kérdése, a kriptodevizák terén úttörő Svájcban ugyanis már lehet.

Zug kanton e héttől elfogadja a bitcoint és az ethert a helyi vállalatoktól és magánszemélyektől adófizetésnél – közölte a Bitcoin Suisse, egy helyi kriptodeviza-kereskedő, amely a kantonnal együttműködve bevezette az új lehetőséget. A kanton hivatalos tájékoztatót tett közzé a fizetési módról a honlapján, részletes videosegédlettel. Ez újabb jele annak, hogy Svájc a blokklánc országává válik (“Blockchain Nation CH) írta a cég.

A kriptodevizák iránti pozitív hozzáállása miatt „Crypto Valley” (kripto-völgy) néven is emlegetett Zug kanton öt éve kísérletezik a kriptofizetésekkel. De Zug még csak nem is az első, Zermatt, a Valais kantonban található kisváros önkormányzata már 2020 januárjában bevezette ugyanezt a Cointelegraph szerint.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18240 18080 18240 +0,77% 0 0 4 855 333 155 HUF 2024-07-12 17:08:57
MOL 2836 2836 2866 -0,42% 0 0 867 313 978 HUF 2024-07-12 17:05:12
MTELEKOM 1092 1084 1096 +1,11% 0 0 149 727 502 HUF 2024-07-12 17:08:23
RICHTER 9690 9605 9750 +0,41% 0 0 802 783 800 HUF 2024-07-12 17:05:27
OPUS 443 441 445 -0,23% 0 0 34 403 286 HUF 2024-07-12 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mosolyt csal az arcára a péntek esti euróárfolyam
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 18:21
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a hőségben még a pesti börze is csak kóválygott
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 18:06
Ez történt pénteken a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Beszakadt a Tesla, baljós árnyak az amerikai részvények felett
Eidenpenz József | 2024. július 12. 12:23
Az előző napi amerikai mélyrepülés ellenére Európában kis pluszokat látunk, a BUX is emelkedik, az OTP és a Richter vezetésével. A forint is szépen erősödik, már 393 alatt van az euró. A Tesla egy rossz hír nyomán esett nagyot, emelkedtek viszont a taxizós vállalatok papírjai. Túlértékeltek az amerikai részvények a Buffet-indikátor szerint, de más mutatók is hasonló képet mutatnak.
Részvény / Deviza / Áru Ma reggel harap a forint - ennyivel ér kevesebbet az euró
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 07:30
A forint csütörtök estéről péntek reggelre erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Áramárak, gázárak – az erő veletek van!
Eidenpenz József | 2024. július 12. 05:41
Az elektromos áram piaci árának erős ingadozása nem csitul, sőt a jövőben bőven jöhetnek rendkívüli események akár az időjárásban is, amelyek nagy ugrásokat okoznak. A döntéshozók ezek csillapításán dolgoznak, eközben a fedezeti alapok és a befektetési bankházak azzal próbálkoznak, hogy minél nagyobb hasznot húzzanak a kereskedésből. Egy jó árambróker százmilliókat is kereshet dollárban.
Részvény / Deviza / Áru Mit csinál a kánikulában a forint? Nézze!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 18:49
Vegyesen alakult az árfolyam a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nyári hangulat tombol a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 17:49
A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek a szerdai záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru A forintot is megrángathatják délután, Trump lett a kriptósok reménysége
Eidenpenz József | 2024. július 11. 12:23
Az európai tőzsdék csütörtökön is feljebb mennek, az USA-ban és Japánban sorra dőltek a rekordok. A BUX-nak óvatos emelkedésre futja, a forint is kissé erősödik. Az amerikai inflációs adat hosszú időre meghatározhatja a tőzsdék hangulatát, de a forintra is komoly hatással lehet. Hivatalosan is felvállalták a republikánusok a kriptovaluták ügyét. Megint a shortosokon verik el a port.
Részvény / Deviza / Áru Otthagy csapot-papot, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 07:53
Érdemes kihasználni ugyanis azt, hogy a forint a hét eleji kormányzati megszorító intézkedések ellenére is tudott még erősödni.
Részvény / Deviza / Áru Olcsóbban nyaralhat külföldön, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 18:23
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG