<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
10p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Az európai tőzsdéken kicsi az emelkedés ma, Budapest és Varsó sokkal jobban teljesít. Az olaj emelkedése nyolc nap után leállt, a platina hat éves csúcsokon van. A GameStop-befekteték egy része csúnyán megégethette magát, az ár majdnem a botrány előtti szintre csúszott vissza. A Twitter is vehet bitcoint.

Nincs ma markáns irány az európai tőzsdéken, a német index 0,4 százalékos pluszban van, a francia 0,3 százalékkal süllyed, a londoni stagnál. Az amerikai határidős indexek minimális esést mutatnak. Mától egy hétig zárva lesznek a kínai piacok a holdújév körüli ünnepségsorozat miatt.

A BUX index az európai átlagnál sokkal jobban emelkedik, 1,4 százalékkal. Egyébként Varsó is felülteljesítő, egy százalék körüli plusszal. Itthon a Richter 2,1, az OTP 1,7, a Mol 0,6, a Telekom 0,1 százalékos emelkedést ért el eddig. Vesztes a Rába 5,8 és a CIG Pannónia 2,2 százalékos eséssel. A forint kissé gyengült, 357,10 az euró ára. Az olaj emelkedése megállt, ma 0,7 százalékkal süllyed.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A dollár alig változott, annak ellenére, hogy tegnap jegybankárok beszéltek. Az inflációs veszélyt az EKB és a Fed is alacsonynak ítéli meg, de mintha a piacok nem hinnének nekik. Erre utal az is, hogy alig mozog az arany ára. Igaz, a kötvényhozamok viszont süllyedtek valamelyest. A tegnap közzétett januári dollárinfláció 1,4 százalék volt éves szinten, változatlan decemberhez képest.

Powell és Lagarde is beszélt

Nem tartanak az inflációtól a jegybankárok, és egyelőre nem tervez változtatni a Fed politikáján az Erste Befektetési Zrt. kommentárja szerint.

Tegnap Christine Lagarde EKB-, és Jerome Powell Fed-elnök nagyon hasonló üzenetet fogalmazott meg. Mindketten úgy látják, hogy az infláció tartósan elmaradhat a jegybank céljától. Az eddigi inflációs nyomást átmenetinek tekintik. Ez fontos üzenet a piacoknak, ahol két fő kockázat van. Az egyik az oltások beadásának sebessége, a normalizálódás időpontja. A másik pedig az inflációs félelem volt, mert a pénzromlás megugrására a jegybankoknak szigorítással kéne reagálniuk, amivel a részvénypiacok fő hajtóerejét, a likviditást fognák vissza.

Németország hosszabbít, szövetkezik a Volkswagen

A szerény optimizmust Európában gyorsjelentésekkel és vállalati hírekkel magyarázzák. Több bank jelentett, mint a Credit Agricole, a Commerzbank, a UniCredit. A Volkswagen azért emelkedik, mert bejelentették, hogy a Microsofttal társul az önvezető autók technológiájának fejlesztésére. Nagyot esett viszont a Tesla tegnap, több mint öt százalékkal.

Németországban március 7-éig hosszabbították meg a mozgási korlátozásokat a tegnapi kormányzati és tartományi tárgyalásokon. Az iskolákba azonban hamarabb visszatérhetnek a tanulók, és könnyítettek a fodrászok helyzetén is.

Jó hír az olajról, rossz hír a benzinről?

A nyersolaj ára egymást követő nyolc napon összesen kilenc százalékkal emelkedett szerdáig, amikor az amerikai kormány újabb készletcsökkenésről számolt be – írta az Investing.com. A benzinkészletek viszont alaposan megnőttek, ami “az olajkomplexum egyetlen gyenge láncszeme” a cikk szerint.

A nyersolajkészletek 6,64 millió hordóval csökkentek a múlt héten, miközben az elemzők 985 ezer hordós emelkedést vártak – közölte az EIA hivatal. A benzinkészletek 4,259 millió hordóval emelkedtek, a várakozás csak 1,81 millió hordós plusz volt. Az árstruktúra alaposabb vizsgálata alapján most nincs értelme a nyersolaj tárolásának. (A távolabbi határidős árak alacsonyabbak, mint a közeliek.) Tehát mit csinálnak a szereplők? Inkább benzint gyártanak. Remélik, hogy a melegebb hónapokban, a vírusfélelmek csökkenésével az emberek többet fognak vezetni.

A GameStop árfolyama (a gyertyák alja és teteje a minimum– és maximumárat jelzi az adott időszakban). (Tradingview.com)
A GameStop árfolyama (a gyertyák alja és teteje a minimum– és maximumárat jelzi az adott időszakban). (Tradingview.com)

A kisbefektetőkre omlott a jégre épített GameStop-piramis

A GameStop napokig csak zuhant, tegnap már alig volt feljebb, mint a botrány kipattanása, avagy a vételi roham előtt (lásd a grafikont). Amint a Hold Alapkezelő múlt heti podcast-ja (hangfelvétele) megelőlegezte, a kisbefektetőkre ráomlott a maguk felépítette piramisjáték, és sokan közülük nagy veszteségeket értek el. Néhány további gondolat:

  • Az intézményi befektetők között is volt olyan, aki a vevői oldalon állt, mert időben megneszelte, mi készül, és így nagyot nyerhetett az üzleten.
  • A WallStreetBets fórumon hónapokon keresztül készítették elő az akciót, egyes hedge fundok mégis benne maradtak a hatalmas short pozíciókban. Nagyon hülyék voltak.
  • Csak kevesen nyertek ezen igazán sokat. Mindkét oldalon voltak nagyon okosak és nagyon buták.
  • A Robinhood nem rosszindulatból függesztette fel a kereskedést az érintett részvényekkel, hanem azért, mert a kisbefektetők vételi opcióinak fedezeti követelményeit neki kellett kipótolnia. Így mintegy hatmilliárd dollárt kellett betolnia tartalékként. Hatalmas tőkeemelésre is rákényszerült.
  • Hasonló volt ez, mint a svájci frank elengedése volt 2015-ben, amikor a veszteségek és tőkepótlási követelmények miatt több brókercég csődbe is ment.
  • Hja, jégre épített piramist nem szívesen finanszíroznak a brókercégek, bankok.

Ray Dalio a társadalmi egyenlőtlenséget hibáztatja

Az egyik híres hedge fund-menedzser, Ray Dalio nem a befektetések szemszögéből nézve aggódik. Úgy véli, a GameStop-jelenség a tőkepiacon túlmutató, sokkal nagyobb problémát jelez.

Most a legnagyobb a vagyoni különbség, az értékrendbeli különbség, a politikai szakadék a társadalomban azóta, hogy a statisztikákat a 19. század elején vezetni kezdték. Olyan a klíma jelenleg, hogy halomra akarjuk ölni egymást. Ezért a kapitalizmust gyorsan meg kell reformálni, hogy minél több embert magával vihessen, különben polgárháború előtt állunk mondta Ray Dalio.

Melyik cégóriás fog legközelebb bitcoint vásárolni?

Ned Segal, a Twitter pénzügyi igazgatója arról beszélt, hogy a Twitter pénzeszközeinek egy részét talán bitcoinba is fektethetnék. Egy CNBC-interjú során felvetette, hogy az alkalmazottakat és az üzleti partnereket bitcoinban is fizethetnék.

Amikor néhány napja a Tesla 1,5 milliárd dolláros bitcoin-vásárlása kiderült, sokan abban reménykedtek, hogy más vállalatok is követni fogják. Később azonban józanabb hangok kerültek túlsúlyba, amelyek szerint a vállalatok portfóliójába nem illik egy ilyen kockázatos, volatilis (hevesen ingadozó árfolyamú) befektetés. A legtöbb cég szabad eszközeit inkább likvid eszközökben, alacsony kockázatú betétekben vagy kötvényekben tartja, még akkor is, ha így hozama alacsony marad. Nem céljuk a spekuláció. Most azonban a vállalatok pénzügyesei is attól tartanak, hogy a pénznyomtatás miatt a szabad tőkéjük reálértéke csökkenni fog.

Bitcoin (Pixabay.com)
Bitcoin (Pixabay.com)

A Cryptoslate oldal a Twitteren kívül az Apple és az Oracle cégóriásokat említi, mint amelyek több tízmilliárd dolláros szabad pénzeszközeik egy részét bitcoinba fektethetik. A Oracle főnöke, Larry Ellison a Tesla igazgatóságában is ott ül. De ezek inkább csak pletykáknak tűnnek.

Nő a kriptodeviza-ágazat lobbiereje?

Jack Dorsey, a Twitter vezérigazgatója egymillió dollárt ajánlott fel a blokklánc-agytrösztnek nevezett Coin Center szervezet számára. A Grayscale is egymillió dollárt adott ugyanennek a múlt hónapban, a Kraken kriptodeviza- tőzsde 100 ezer dollárt ajánlott fel, megtoldva korábbi három millió dolláros adományát. (A Square, a Dorsey által alapított, fizetési megoldásokat fejlesztő társaság egyébként korábban 50 millió dollárt fektetett bitcoinba.)

A Coin Center munkáját sokan létfontosságúnak tartják a kriptodeviza-ökoszisztéma jövője szempontjából. A csoport a tisztességes amerikai kormányzati politikát szorgalmazza a kriptoágazattal szemben. Megnyilvánult már olyan kérdésekben, mint a stablecoin szabályozás és a pénztárca követési szabályok írta a Cryptobriefing.com. (Stablecoin: dollárhoz, euróhoz kötött, vagy piaci beavatkozással szabályozott értékű kriptoedviza.)

A platina határidős árfolyama (USD) (Tradingview.com)
A platina határidős árfolyama (USD) (Tradingview.com)

Mi hajtja a platinát? Hat éves csúcson van az ára

Várhatóan néhány hónap múlva beinduló gazdasági növekedés, újabb költségvetési ösztönzőcsomagok, gyengülő dollár, növekvő inflációs várakozások, negatív reálkamat – ez egy olyan kombináció, ami több árupiaci termék árfolyamát magasra hajthatja. Igaz ez a platinára is, amelynek ára ráadásul évekig lefelé tartott vagy stagnált (800-1000 dollár körül). De az utóbbi napokban hat éve nem látott csúcsra ért. Tegnap öt százalékkal, ma újabb két százalékkal ment fel, és már az 1270 dollárt ostromolja.

A gyenge munkaerőpiac megakadályozza az USA-t abban, hogy felhagyjon a hatalmas ösztönző programokkal. A Fed-et pedig abban, hogy csökkentse kötvényvásárlásait. Mindez az infláció gyorsulásával fenyeget. Az inflációs várakozások mostanra hét év óta a legmagasabbak, de ez a Fed-et még nem aggasztja. Ezt a Fed több vezetője megerősítette a héten – írta az Investing.com.

A platina árát azonban főleg az hajtja, hogy a befektetők várakozásai szerint az elektromos autók alkatrészeinek gyártásában is fontos szerepe lesz, ami növeli az ipari keresletet – tették hozzá. A világ legnagyobb platina-termelői közül egyébként tőzsdén van az Anglo American konszern (és leányvállalata, az Anglo American Platinum is), valamint a dél-afrikai Impala Platinum.

Elektromos autó (Pixabay.com)
Elektromos autó (Pixabay.com)

Paradox áremelkedés az uránszektorban

Jó lett a piacvezető uránbányász cég, a kanadai Cameco gyorsjelentése, az elemzői várakozásokat bőven meghaladta az eredmény. A részvény New Yorkban 8,6 százalékkal ugrott meg. Az uránbányák már hetek óta menetelnek, hat éves csúcson járnak. Ennek egyik fő oka lehet a Biden-kormányzat pozitív hozzáállása az atomenergiához.

De paradox módon az is, hogy a hatalmas kanadai Cigar Lake bánya a járvány miatt egyelőre zárva marad – írta a ZeroHedge. Ez csökkenti a kínálatot és növeli az uránérc árát.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10770 10715 10860 +1,32% 0 0 7 803 173 690 Ft 2023-02-02 17:10:43
MOL 2750 2728 2774 +1,48% 0 0 1 062 607 476 Ft 2023-02-02 17:13:13
MTELEKOM 383 380 384 0,00% 0 0 92 303 227 Ft 2023-02-02 17:05:16
RICHTER 8160 8140 8240 +0,18% 0 0 2 490 298 635 Ft 2023-02-02 17:10:47
OPUS 132 129 133 +2,00% 0 0 12 852 135 Ft 2023-02-02 17:05:02
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
Részvény / Deviza / Áru Megfosztották Gyurcsány Ferencet a tőzsdeguru címtől
Csabai Károly | 2023. február 2. 05:46
Azáltal ugyanis, hogy a DK-elnök értékpapír-állományának az értéke 2022-ben szinte fillérre pontosan az egy évvel korábbi felére, 461 millió forintra apadt, a harmadik Orbán-kormány nemzeti fejlesztési minisztere, a KDNP-s Seszták Miklós meg tudta előzni, miután egy év alatt 3,2 millióról 492 millió forintosra duzzasztotta az állampapír-állományát. Egyéb érdekességekre is rábukkantunk a parlamenti képviselők most közzétett értékpapír-portfolióinak áttanulmányozásakor.
Részvény / Deviza / Áru Kamatot emelt az amerikai Fed
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 20:41
Nem történt meglepetés, az új kamat 4,75 százalék.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG