Jegybankok
Részvény / Deviza / Áru Árháború az elektromosautó-piacon, csúnyán bánnak a magyar eszközökkel 
Eidenpenz József | 2023. január 30. 12:07
Adják a forintot és a magyar részvényeket az S&P leminősítése után. Fontos jegybanki ülések, inflációs és GDP-adatok gondoskodhatnak izgalmakról ezen a héten is, és rengeteg gyorsjelentés érkezik. A Tesla árai alámentek az európai gyártókéinak, de az utóbbiak egyike azt mondja, nem akarja felvenni a kesztyűt. Augusztus közepi szinten áll a bitcoin, az Amazon pedig NFT-platformon dolgozik.
Részvény / Deviza / Áru Kiheveri a forint a pénteki csapást, fordulatot várnak a német ingatlanpiacon 
Eidenpenz József | 2023. január 23. 12:36
A gázár esik, a dollár süllyed, az olaj alig mozdul, a forint mégis gyengül, aminek a pénteki hitelminősítés-hír lehet a fő oka. A magyar részvények felülteljesítők, az OTP és a Richter húzzák a mezőnyt. Nem tudnak tartósan esni az ingatlanárak Németországban, a kínálat szűkösségére számítanak.
Részvény / Deviza / Áru Istenesen megemelték az OTP célárát, megint 410 az euró 
Eidenpenz József | 2022. november 21. 12:43
Szomorkás őszi eső van a tőzsdéken, a BUX azonban felülteljesítő, főleg az OTP-nek köszönhetően. A forint gyengült, a 410-et ostromolja az euró. Egy sor fontos esemény lesz a héten, jegybankok nyilatkoznak, vásárlók mutatják meg a fekete pénteken, mennyire hajlandók költeni. A kriptodevizák esése új erőre kapott, az etherrel az élen.
Pénzügyi szektor Gazdasági csodafegyver, politikai eszköz, vagy orwelli lázálom? Matolcsy György CBDC-t akar 
Eidenpenz József | 2022. március 23. 05:19
Matolcsy György jegybankelnök már többször is síkra szállt a jegybanki digitális pénz, a CBDC mellett, és dollártalanítást, euródollártalanítást, eltérő kelet-nyugati pénzrendszereket emleget. A kriptodevizákat viszont betiltaná, pedig az EU nem abba az irányba megy. Mik ezen CBDC-k előnyei és veszélyei?
Részvény / Deviza / Áru Senki sem akar kockáztatni, zuhannak a részvények 
Eidenpenz József | 2021. szeptember 20. 11:59
Csúnyán néznek ki a tőzsdék, szinte minden esik, néhány dolog pedig zuhan. Csúszik lefelé a forint és a legtöbb árupiaci termék is. Kína még úgy is sakkban tartja a piacokat, hogy a tőzsdéi éppen zárva vannak. Sok jegybank ülésezik a héten, köztük az amerikai és a magyar is.
Részvény / Deviza / Áru A befektetőkre omlott a GameStop-kártyavár, az elektromos autók miatt száguld a platina 
Eidenpenz József | 2021. február 11. 12:13
Az európai tőzsdéken kicsi az emelkedés ma, Budapest és Varsó sokkal jobban teljesít. Az olaj emelkedése nyolc nap után leállt, a platina hat éves csúcsokon van. A GameStop-befekteték egy része csúnyán megégethette magát, az ár majdnem a botrány előtti szintre csúszott vissza. A Twitter is vehet bitcoint.
Részvény / Deviza / Áru Minél rosszabb, annál jobb? Ez folyik most a tőzsdéken 
Eidenpenz József | 2020. szeptember 2. 18:57
Az amerikai tőzsdék annak ellenére emelkednek, hogy igencsak kiábrándító munkaerő-piaci adat érkezett a tengerentúlról. Ám a befektetők reményei szerint a jegybankok ettől valószínűleg csak magasabb lazítási fokozatra kapcsolnak, így a tőzsdék lelkesedését nem lehetett letörni. A nap nagy eseménye a dollár erősödése, ami lejtőre küldött számos árupiaci terméket, de még a kriptodevizákat is. A BUX esett, elsősorban a Mol húzta le.
Részvény / Deviza / Áru Sokkal nagyobb ugrálás is jöhet még a forint árfolyamában 
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 4. 10:10
Kevesebb, mint egy százalékkal van a forint idei árfolyamcsúcsa a tavalyi felett, ami a nemzetközi devizapiacokon igen kicsinek számít. Eddig kicsi volt a forint árfolyamingadozása, a feltörekvő piacokon kialakuló pánik alaposabban is kimozdíthatja az árfolyamot. Az MNB pedig továbbra is laza.
Makro / Külgazdaság Simor András: nem hiszem, hogy a jegybanki függetlenség örök életű 
Barlai Olivér | 2019. január 9. 10:58
A jegybankok hatalma csak látszólag korlátlan, amiről egyes országok vezetői hajlamosak megfeledkezni - véli Simor András. Az MNB korábbi elnöke szerint megindult a jegybanki függetlenség informális erodálódása, ez azonban a mai gazdasági szükségszerűségeknek jobban meg is felel. Simor András a kriptodevizákról, az arany jelentőségéről, az euró bevezetéséről, az EBRD terveiről is beszélt, valamint arról, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése alapvető fontosságú feladata az államoknak.
Részvény / Deviza / Áru Jegybanki kisfilm: úgy jársz, mint ő, ha rosszul nyúlsz a kriptodevizákhoz 
Fellegi Tamás | 2018. február 23. 06:05
A kriptovalutákkal kapcsolatos veszélyekről eddig is sok figyelmeztetés hangzott el, jegybankok is emlegették már a kérdést, de most akadt egy, amelyik egész konkrét formában és látványosan tette ezt meg. Nem a nagyok: a Fed vagy az EKB, hanem egy régiós társunk intézménye: a lengyel jegybank lépett.
Makro / Külgazdaság Zombi apokalipszis helyett Brexit – így tarol a brit vírus 
Privátbankár.hu | 2016. július 12. 10:57
Nem csak átmeneti sokkról van szó, már a jövő évi várakozásokat is nyesegetik az elemzők.
Részvény / Deviza / Áru Euró 311 forint alatt, OTP hatezer felett, pénzbőséget ünnepeltek a tőzsdék 
Eidenpenz József | 2016. január 29. 18:53
Kellemesen zárul a pénzek szépen emelkedő részvénypiacokkal, aminek legalább három oka van, de jórészt a jegybankok pénzbőséget teremtő politikájának örültek a befektetők. A forint erősödött, közel három forinttal kevesebbe került az euró. Az OTP nagy hajrával bőven hatezer fölé ment. Az olaj is emelkedett, a gyorsjelentések vegyesek voltak.
Részvény / Deviza / Áru Ezek miatt várható ma is esés a tőzsdén 
Privátbankár.hu | 2014. december 11. 09:04
Gyengülhetnek csütörtökön nyitáskor a fontosabb nyugat-európai tőzsdeindexek. Az IG piackutató elemzői szerint a londoni FTSE-100 index 22 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 38 ponttal, a párizsi CAC-40 index 16 ponttal csökkenhet. Kamatdöntések lesznek, ami a Richtert is érintheti.
Makro / Külgazdaság Felelőtlenség és hisztéria is lehet a jegybanki lépések következménye 
Privátbankár.hu | 2014. március 11. 09:18
A Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) vezető közgazdászai szerint a globális pénzügyi rendszert fenyegeti az a szokássá váló trend, hogy a vezető jegybankok a gazdasági fellendülés érdekében előre befolyásolják a kamatlábak alakulását, mivel így a befektetők azt hihetik, hogy a jövőben nem kerül sor hirtelen kamatemelésre.
Pénzügyi szektor Ne csak a válságkezelésre, inkább az inflációra figyeljenek a jegybankok 
Privátbankár.hu | 2012. október 10. 11:24
A válságkezelés miatt nem szabad eltéríteni az euróövezeti jegybankok figyelmét elsődleges feladatukról, az infláció féken tartásától - jelentette ki a Bundesbank elnöke.
Makro / Külgazdaság A németeket hájjal kenegették a jegybankok  
Privátbankár.hu | 2012. szeptember 18. 14:11
A vártnál sokkal jobb ZEW német hangulatindex már a közelmúlt jegybanki bejelentéseit tükrözi - véli a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.
Részvény / Deviza / Áru Egyelőre véget ért a fesztivál a piacokon 
Privátbankár.hu | 2011. december 1. 11:29
Hatalmas ralit indítottak el tegnap a hírek, amelyek szerint a világ hat legnagyobb központi bankja összehangolt akciót indít februárig a bankközi likviditás növelésére, és a kínai központi bank csökkenti a bankok kötelező tartalékolási rátáját. Az európai, amerikai, és ázsiai részvénypiacok lefutották a kötelező kört, mindenki bevásárolt, de reggelre kifutott a lendület.
Pénzügyi szektor Összehangolt akcióban a jegybankok – kilőttek a piacok, száguld a forint! 
Privátbankár.hu | 2011. november 30. 14:13
Óriási rali kezdődött a piacokon, miután összehangolt likviditásnövelő intézkedéseket jelentettek be a világ legnagyobb központi bankjai. A FED, az EKB, a kanadai jegybank, a brit, a japán, és a svájci központi bank likviditásnövelő akciót indít a dollárkölcsönök díjának csökkentésével. A bejelentés hatására az euró jelentős mértékben erősödött a dollárral szemben, és meglódultak az amúgy is elég jókedvű tőzsdék.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG