5p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A gázár esik, a dollár süllyed, az olaj alig mozdul, a forint mégis gyengül, aminek a pénteki hitelminősítés-hír lehet a fő oka. A magyar részvények felülteljesítők, az OTP és a Richter húzzák a mezőnyt. Nem tudnak tartósan esni az ingatlanárak Németországban, a kínálat szűkösségére számítanak.

Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, bár többet voltak délelőtt pluszban, mint mínuszban, csak csekélyke az elmozdulás. Az amerikai határidős indexek hasonlóan minimális süllyedést mutatnak. A holdújév miatt a kínai tőzsde egész héten zárva tart, Hong Kong pedig csütörtökön nyit ki újra.

Az európai központi bank több tisztségviselője is beszélni fog a héten, mielőtt a szervezet február 2-i találkozója előtt nyilatkozási tilalom lép életbe csütörtökön. A héten érkeznek beszerzési menedzserindexek az eurózónából, és csütörtökön megjön az első becslés az Amerikai Egyesült Államok negyedik negyedéves GDP-jére vonatkozóan. Szépen emelkedik a finn Nokia, miután együttműködési megállapodást kötött a dél-koreai Samsunggal.

Felülteljesítő a BUX

A Budapesti Értéktőzsde indexe ma inkább felülteljesítő 0,4 százalékkal van jelenleg feljebb a péntek estinél, elsősorban az OTP 1,1 és a Richter 1,2 százalékos drágulásának köszönhetően. A Telekom csak 0,1 százalékkal megy, miközben a Mol 0,4 százalékkal esik. Több mint egy százalékkal süllyed a Pannergy, a Duna House és az ANY Nyomda árfolyama is a vesztes oldalon.

Árfolyamok és grafikonok

Kiheveri a forint a pénteki csapást?

Az euró/forint ma 394,40, több mint két forinttal van feljebb a péntek esti állapothoz képest, pedig kora reggel még 392-höz közelített. A dollár gyengül, ez jó hír, a hollandiai földgázár is hat százalékkal esik, ez még jobb. A kőolaj csak szerény mértékben erősödik.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Péntek este azonban a Fitch hitelminősítő a magyar szuverén devizaadósság besorolásának kilátását stabilról negatívra rontotta. Ez ma némileg rontotta a hangulatot, így gyengüléssel nyitott ma a forint – írta az Erste Befektetési Zrt.

A holnapi MNB kamatdöntésre és a pénteki S&P hitelminősítői felülvizsgálatra fókuszálhat a héten a piac.

Nem tudnak tartósan esni az ingatlanárak?

Érezhető árkorrekció a németországi ingatlanárakban, de csak rövid ideig tarthat ki az N-Tv.de által idézett felmérés szerint.

A jó hír az, hogy az ingatlanárak csökkennek. A rossz hír: az Immowelt és az Immoscout24 portálok szerint nem várható tartós árcsökkenés. Ezért a vásárlás sokak számára még mindig szóba sem jöhet.

Az Immoscout24 “érezhető, akár tíz százalékos árkorrekcióról” beszél. Ez azonban nem jelent hosszan tartó csökkenő tendenciát, a piac már ismét fordul. Középtávon a kínálat szűkösségére számítanak.

Összességében a német lakásépítő ipar 2023-ig mintegy 200 ezer új lakás építésére számít, a szövetségi kormány azonban évi 400 ezret szeretne elérni. A jelentés szerint a kínálati árak nagyrészt továbbra is jelentősen meghaladják a 2021-es szintet.

A meglévő társasházi lakások kínálati ára 3,5 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, 2714 euró/négyzetméter (kicsivel több, mint egymillió forint).

Lemaradhat az USA a CBDC-versenyben

A Digital Dollar Project (DDP) nevű szervezet sürgeti az USA-t egy frissített tanulmányban, hogy lépjen, különben elveszíti a versenyt a központi banki digitális fizetőeszközök (CBDC-k) terén. Az USA-nak szerintük sok vesztenivalója van. Január 18-án a CBDC-ken dolgozó országok száma 114-re emelkedett, ami jelentős ugrás 2020 májusához képest. A DDP azt javasolja, az USA kormánya ahelyett, hogy másokat követne, aktívan vegyen részt a CBDC-versenyben, függetlenül attól, hogy az ország végül továbblép-e a digitális dollár kibocsátása felé.

A közeljövőben az Egyesült Államoknak aktívan vezetnie kellene a globális vitákat az irányítási, interoperabilitási, biztonsági, adatvédelmi és skálázhatósági szabványokról, ahelyett, hogy a külföldi CBDC-döntésekre reagál.

A központi bankok több mint 80 százaléka dolgozik a CBDC-ken, számos ország pedig közel jár, hogy működőképes CBDC-ket vezessen be.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Merre tovább, magyar kötvények?

Tavaly hatalmasat emelkedtek a kötvényhozamok, ami veszteségeket okozott a kötvénytulajdonosoknak. Az elmúlt hetek pozitív hírei és a forintárfolyam stabilizálódása után egyelőre arra várhat az MNB, hogy tetőzzön az infláció, ami várhatóan az év első hónapjaiban meg is történik majd – írta a Aegon Alapkezelő Total Return blogja.

Utána első lépésben fokozatosan a 13 százalékos alapkamatig csökkenthetik az irányadó rátát, majd az év második felében azt is elkezdhetik mérsékelni.

Nem csak a lakossági állampapíré a jövő?

Így az első hónapokban még indokolt lehet az óvatosság, utána viszont a hozamok tetőzésével a “rekordkamatot fizető lakossági állampapírokon túl” érdemes lehet “kötvénypiaci befektetésekben” is gondolkodni -írják.

Így várhatóan a kötvényalapok is jobb teljesítményt mutatnak majd, mint 2022-ben. Ennek persze az a feltétele, hogy az infláció ne ragadjon magasan és a jegybankokon enyhüljön a kamatemelési nyomás.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 12995 12770 13095 +1,17% 0 0 11 515 982 140 HUF 2023-09-25 17:09:37
MOL 2774 2746 2810 -0,43% 0 0 1 542 431 176 HUF 2023-09-25 17:06:24
MTELEKOM 523 515 533 -1,88% 0 0 736 582 458 HUF 2023-09-25 17:09:45
RICHTER 9075 9025 9290 -1,36% 0 0 1 193 497 810 HUF 2023-09-25 17:08:09
OPUS 353 338 354 +3,07% 0 0 333 370 720 HUF 2023-09-25 17:08:07
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Már megint mit csinált a forint?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 19:12
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Rossz hangulatot hozott a hétfő Budapesten, csak az OTP adott reményt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 17:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 19,17 pontos, 0,03 százalékos csökkenéssel, 55 356,93 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Hónapok óta várt fordulat jön a benzinkutakon szerdától
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 10:23
Nyár közepe óta nem történt ilyen.
Részvény / Deviza / Áru Csúnya irányba megy a forint, jön a szaúdi Tesla?
Eidenpenz József | 2023. szeptember 25. 09:33
Egyelőre nem túl jó a kép az európai tőzsdéken, lefelé indultak a nyitás után, a BUX még éppen artja magát. Az OTP szépen javít, a Mol a kezdeti pluszból jelentős esésbe váltott. Az amerikai határidős mutatók pluszból mínuszba mentek át, a forint gyengül, 390 felett áll az euró. A nap tőzsdei hírei (frissítve). 
Részvény / Deviza / Áru Nézze csak, már megint mi történt a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 18:48
Nem sok okot adott az örömre a forint. 
Részvény / Deviza / Áru Nyugtalanul ért véget a hét Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 213,42 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel 55 376,10 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A közgazdászok beszélték le a forintot és az OTP-részvényt
Eidenpenz József | 2023. szeptember 22. 12:02
A több mint fél tucatnyi eheti kamatdöntés sokkját próbálja kiheverni a tőkepiac, amik egy része rosszul, azaz kamatemeléssel végződött. Ma már látunk emelkedő indexet is de azért nem túl jó a hangulat. A BUX plusza elsősorban a Richternek köszönhető, a forint csak egy részét korrigálja a tegnapi esésnek. Miért nem esik még jobban a Bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Nem kell ideskednie, ha tegnap este nem vett eurót
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 07:23
Alig változott a forint árfolyama az előző délutáni jegyzéséhez képest péntek reggelre a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Őrült hullámvasútra került a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 19:33
A hazai fizetőeszköz ugyanis kora délután öt egységgel volt gyengébb az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Varga Mihály lebeszélte az OTP-t
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 21. 18:09
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1789,86 pontos, 3,12 százalékos csökkenéssel, 55 589,52 ponton zárt csütörtökön.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG