<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A gázár esik, a dollár süllyed, az olaj alig mozdul, a forint mégis gyengül, aminek a pénteki hitelminősítés-hír lehet a fő oka. A magyar részvények felülteljesítők, az OTP és a Richter húzzák a mezőnyt. Nem tudnak tartósan esni az ingatlanárak Németországban, a kínálat szűkösségére számítanak.

Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, bár többet voltak délelőtt pluszban, mint mínuszban, csak csekélyke az elmozdulás. Az amerikai határidős indexek hasonlóan minimális süllyedést mutatnak. A holdújév miatt a kínai tőzsde egész héten zárva tart, Hong Kong pedig csütörtökön nyit ki újra.

Az európai központi bank több tisztségviselője is beszélni fog a héten, mielőtt a szervezet február 2-i találkozója előtt nyilatkozási tilalom lép életbe csütörtökön. A héten érkeznek beszerzési menedzserindexek az eurózónából, és csütörtökön megjön az első becslés az Amerikai Egyesült Államok negyedik negyedéves GDP-jére vonatkozóan. Szépen emelkedik a finn Nokia, miután együttműködési megállapodást kötött a dél-koreai Samsunggal.

Felülteljesítő a BUX

A Budapesti Értéktőzsde indexe ma inkább felülteljesítő 0,4 százalékkal van jelenleg feljebb a péntek estinél, elsősorban az OTP 1,1 és a Richter 1,2 százalékos drágulásának köszönhetően. A Telekom csak 0,1 százalékkal megy, miközben a Mol 0,4 százalékkal esik. Több mint egy százalékkal süllyed a Pannergy, a Duna House és az ANY Nyomda árfolyama is a vesztes oldalon.

Árfolyamok és grafikonok

Kiheveri a forint a pénteki csapást?

Az euró/forint ma 394,40, több mint két forinttal van feljebb a péntek esti állapothoz képest, pedig kora reggel még 392-höz közelített. A dollár gyengül, ez jó hír, a hollandiai földgázár is hat százalékkal esik, ez még jobb. A kőolaj csak szerény mértékben erősödik.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Péntek este azonban a Fitch hitelminősítő a magyar szuverén devizaadósság besorolásának kilátását stabilról negatívra rontotta. Ez ma némileg rontotta a hangulatot, így gyengüléssel nyitott ma a forint – írta az Erste Befektetési Zrt.

A holnapi MNB kamatdöntésre és a pénteki S&P hitelminősítői felülvizsgálatra fókuszálhat a héten a piac.

Nem tudnak tartósan esni az ingatlanárak?

Érezhető árkorrekció a németországi ingatlanárakban, de csak rövid ideig tarthat ki az N-Tv.de által idézett felmérés szerint.

A jó hír az, hogy az ingatlanárak csökkennek. A rossz hír: az Immowelt és az Immoscout24 portálok szerint nem várható tartós árcsökkenés. Ezért a vásárlás sokak számára még mindig szóba sem jöhet.

Az Immoscout24 “érezhető, akár tíz százalékos árkorrekcióról” beszél. Ez azonban nem jelent hosszan tartó csökkenő tendenciát, a piac már ismét fordul. Középtávon a kínálat szűkösségére számítanak.

Összességében a német lakásépítő ipar 2023-ig mintegy 200 ezer új lakás építésére számít, a szövetségi kormány azonban évi 400 ezret szeretne elérni. A jelentés szerint a kínálati árak nagyrészt továbbra is jelentősen meghaladják a 2021-es szintet.

A meglévő társasházi lakások kínálati ára 3,5 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, 2714 euró/négyzetméter (kicsivel több, mint egymillió forint).

Lemaradhat az USA a CBDC-versenyben

A Digital Dollar Project (DDP) nevű szervezet sürgeti az USA-t egy frissített tanulmányban, hogy lépjen, különben elveszíti a versenyt a központi banki digitális fizetőeszközök (CBDC-k) terén. Az USA-nak szerintük sok vesztenivalója van. Január 18-án a CBDC-ken dolgozó országok száma 114-re emelkedett, ami jelentős ugrás 2020 májusához képest. A DDP azt javasolja, az USA kormánya ahelyett, hogy másokat követne, aktívan vegyen részt a CBDC-versenyben, függetlenül attól, hogy az ország végül továbblép-e a digitális dollár kibocsátása felé.

A közeljövőben az Egyesült Államoknak aktívan vezetnie kellene a globális vitákat az irányítási, interoperabilitási, biztonsági, adatvédelmi és skálázhatósági szabványokról, ahelyett, hogy a külföldi CBDC-döntésekre reagál.

A központi bankok több mint 80 százaléka dolgozik a CBDC-ken, számos ország pedig közel jár, hogy működőképes CBDC-ket vezessen be.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Merre tovább, magyar kötvények?

Tavaly hatalmasat emelkedtek a kötvényhozamok, ami veszteségeket okozott a kötvénytulajdonosoknak. Az elmúlt hetek pozitív hírei és a forintárfolyam stabilizálódása után egyelőre arra várhat az MNB, hogy tetőzzön az infláció, ami várhatóan az év első hónapjaiban meg is történik majd – írta a Aegon Alapkezelő Total Return blogja.

Utána első lépésben fokozatosan a 13 százalékos alapkamatig csökkenthetik az irányadó rátát, majd az év második felében azt is elkezdhetik mérsékelni.

Nem csak a lakossági állampapíré a jövő?

Így az első hónapokban még indokolt lehet az óvatosság, utána viszont a hozamok tetőzésével a “rekordkamatot fizető lakossági állampapírokon túl” érdemes lehet “kötvénypiaci befektetésekben” is gondolkodni -írják.

Így várhatóan a kötvényalapok is jobb teljesítményt mutatnak majd, mint 2022-ben. Ennek persze az a feltétele, hogy az infláció ne ragadjon magasan és a jegybankokon enyhüljön a kamatemelési nyomás.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10725 10630 10795 -0,42% 0 0 3 141 898 880 Ft 2023-02-03 17:11:57
MOL 2740 2706 2750 -0,36% 0 0 897 384 860 Ft 2023-02-03 17:10:09
MTELEKOM 376 374 382 -1,96% 0 0 77 370 747 Ft 2023-02-03 17:05:17
RICHTER 8100 8055 8215 -0,74% 0 0 1 115 321 635 Ft 2023-02-03 17:05:12
OPUS 130 129 133 -1,51% 0 0 30 737 644 Ft 2023-02-03 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG