<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Matolcsy György jegybankelnök már többször is síkra szállt a jegybanki digitális pénz, a CBDC mellett, és dollártalanítást, euródollártalanítást, eltérő kelet-nyugati pénzrendszereket emleget. A kriptodevizákat viszont betiltaná, pedig az EU nem abba az irányba megy. Mik ezen CBDC-k előnyei és veszélyei?

Matolcsy György a napokban a CBDC-kről, azaz a jegybankok által kibocsátott digitális pénzekről publikált. Azt szorgalmazta, hogy minden jegybank kapjon korlátlan felhatalmazást saját digitális valuta kibocsátására,

hogy a teljes pénzügyi rendszer szabályozott módon térhessen át a jelenlegi petrodollár- illetve eurodollár-alapú rendszerről egy újra.

Egyesítené sokféle technológia előnyeit

Szerinte a CBDC-kben vegyesen lehetne alkalmazni a hitelezés, a fiskális élénkítés, a mesterséges intelligencia, a “big data”, a blokklánc-technológia, sőt akár a kriptovaluták megoldásait is.

Hogy létrejöhessen az új, geopolitikailag megosztott – nyugati és keleti – globális pénzügyi világ.

A bitcoin árfolyama magyar forintban. Forrás: Tradingview.comA bitcoin árfolyama magyar forintban. Forrás: Tradingview.com

Emellett a CBDC-k megteremtik a lehetőségét annak, hogy az általános mennyiségi lazítás helyett célzott eszközöket is alkalmazhassunk majd – írja. A CBDC-k nélkül viszont

nem fogjuk tudni rendezetten lezárni az 1996 és 2021 közti, elmúlóban lévő globális pénzügyi rendet.

A politikai, ideológiai felhangok – “petrodollár”, nyugati és keleti pénzügyi világ – alapján úgy tűnik, hogy a CBDC-re a jegybankelnök az ország pénzügyi függetlenségének eszközeként tekint. (Ahogy vélhetően az euró makacs be nem vezetésére is.)

Hónapok óta CBDC-ket szorgalmaz

Az MNB honlapjának “Elnöki publikációk” szekciója alapján a jegybankelnök (és az MNB blogja) már jó ideje dicséri a CBDC-ket és szapulja a kriptodevizákat. Például:

 • A digitális jegybankpénzek a 2020-as években enyhítik majd az inflációs nyomást (2021. november 3.)
 • Ideje betiltani a kriptovaluták bányászatát és kereskedelmét az EU-ban (2022. február 11.)
 • A digitális jegybankpénz (CBDC) átírja a játékszabályokat (2022. március 4.)
 • A jegybankokat fel kellene hatalmazni digitális jegybankpénz kibocsátására (2022. március 16.)

“Tiltsák be”

Hogy az elnök tart a kriptodevizáktól, és azokat konkurensnek tekinti, az kiderül az amerikai CBDC-kísérleteket kommentáló rövid bejegyzéséből. Eszerint ha a titoktartással és a felhasználói interfésszel kapcsolatos tényezők is rendben lesznek,

az mindenkit – a fogyasztókat, az üzleti szektort, a jegybankokat és a kormányokat – meggyőz majd a CBDC előnyeiről. Az emberek nem veszítik majd el a pénzüket a jelenlegi kriptovalutás csalók miatt.

Szerinte ugyanis ez a kriptodevizák egyik fő kockázati tényezője, aminek megszüntetésével “megváltoznak a játékszabályok a pénzügyi világban”.

Ég és föld a CBDC és a kriptó

Az alighanem nagy tévedés, hogy ha lesz CBDC, akkor az emberek nem veszítik majd el a pénzüket kriptodevizákon. Az emberek nem azért vesznek kriptót, mert nincs CBDC, hanem többségükben spekulációs célzattal, hogy nyerjenek rajta. Vagy “play and earn” (játssz és keress) típusú játékokhoz, szerencsejátékokhoz és még sok más alkalmazáshoz. A CBDC-k megjelenése nem fogja a spekulációs kedvet és a hazárdjáték-szenvedélyt megszüntetni.

A bitcoin és az ethereum árváltozása öt év alatt. Forrás: Tradingview.comA bitcoin és az ethereum árváltozása öt év alatt. Forrás: Tradingview.com

(A kriptodevizák okosszerződés-technológiájával a CBDC-k nem rendelkeznek. A fizetőeszköz-funkción és a spekuláción kívül a kriptodevizák ma már egyre inkább induló vállalkozások részvényeihez hasonlóan viselkednek.)

Oroszország, Kína nyomában

De lehet, hogy úgy gondolja, hogy majd ha lesz CBDC, könnyebben betilthatja a kriptodevizákat. Erre utalnak azon sorai, amelyek szerint teljes mértékben egyetért azzal, hogy

 • Kína múlt szeptemberben minden kriptovalutával végzett tevékenységet törvényellenesnek nyilvánított,
 • az orosz központi bank pedig a kriptovaluták bányászatának és kereskedelmének betiltását javasolja.

Valamint szerinte a kriptovaluták illegális tevékenységeket is támogathatnak, és általában pénzügyi piramisjátékot eredményeznek. Szerinte az EU országainak közösen fellépve kellene megelőzniük ezek kialakulását.

Négyből négy nem stimmel?

Matolcsy György négy érvét a tiltás mellett – orosz, kínai, illegális tevékenységek, piramisjáték/lufi – nemrég a Hold Alapkezelő podcastja szedte ízekre (38 és fél perctől, “Matolcsy a bitcoinról”). A lényege:

 • Kínához semmi közünk, az egy kontrollmániás ország. (A diktatúra szót nem használták, de könnyen lehet így is érteni.)
 • Azóta kiderült, Oroszország mégsem tiltja be a kriptókat, amire maga Putyin elnök adott burkolt parancsot.
 • Illegális tevékenységekre a hagyományos pénzeket is használják a bűnözők, mégsem lesznek ettől bűntársaik az azokat kibocsátó jegybankok.
 • A pénzügyi buborékokat főleg a nyakló nélkül pénzt nyomtató jegybankok fújják, nem pedig a kriptók léte hozza létre.

Az EU nem így gondolja

Egyébként az EU gőzerővel dolgozik a kriptodevizák szabályozásán, már csak a háború kapcsán is, az orosz szankciók kikerülésének megakadályozása érdekében. A betiltásukról azonban nincs szó, bár volt egy időszak, amikor a kiugróan energiaigényes kriptókat (főleg a bitcoin) tiltani akarták. Ez a javaslat azonban a legutóbbi verzióban már nem szerepel.

A bitcoin árfolyama aranyban (avagy hány uncia aranyat kell adni egy bitcoinért?). Forrás: Tradingview.comA bitcoin árfolyama aranyban (avagy hány uncia aranyat kell adni egy bitcoinért?). Forrás: Tradingview.com

Mik a CBDC-k előnyei?

Ha rákeresünk angolul, sok cikk foglalkozik a CBDC-k előnyeivel és hátrányaival. A Matolcsy György rövid, maximum 100 szavas hozzászólásaiban csak épphogy beférő előnyöket (“fiskális élénkítés”) másutt úgy fogalmazzák meg, hogy a jegybanki műveletek sokkal hatékonyabbak lehetnének CBDC-vel. (Javulna a “monetáris transzmisszió”.) Nem lenne mindig szükség a bankok és a banki hitelezés közbeiktatására, gyorsan pont oda kerülhetne a pénz, ahová a jegybank szánja.

A digitális valutákkal finanszírozott beruházásokon keresztül teljesen új gazdasági területeket hozhatnak majd létre. (…) A bankok élénkítik majd a gazdaság kínálati oldalát, és ez enyhítené a 2020-as évek inflációs nyomását. (Matolcsy György)

A “big data” és a mesterséges intelligencia említése mögött a külföldi sajtó alapján az rejlik, hogy ha a jegybanknál vezetett CBDC-számlákon bonyolódik a készpénzforgalom, akkor remekül ki lehet elemezni számítógéppel a fogyasztói és a pénzforgalmi szokásokat.

Szinte mindenütt kiemelik a CBDC-nél az olcsóságot, a hatékonyságot, a nagyfokú biztonságot, valamint azt, hogy bankszámlát sem kell fenntartania annak, akinek még az is drága. (Egy magyar forrás, egy angol forrás.)

Mik a CBDC-k hátányai?

A hátrányok is számosak, még olyan pénzügyi szakemberek szerint is, mint az IMF egyik vezetője. A bankok háttérbe szorításával azok léte kerül veszélybe, így magas kamatokkal próbálhatják visszacsalogatni az ügyfeleket, amit nehéz kitermelni. Ha az emberek valamiért pánikba esnek, és hirtelen átmenekülnek a CBDC-kbe, akkor a bankok könnyen bedőlhetnek.

Leértékel(őd)ő pályán. A forint/euró árfolyam (hány eurót ér egy forintér?). Forrás: Tradingview.comLeértékel(őd)ő pályán. A forint/euró árfolyam (hány eurót ér egy forintér?). Forrás: Tradingview.com

Márpedig a hitelezést aligha fogja tudni teljes mértékben a jegybank végezni, így a bankokra is szükség lesz. Ha viszont az emberek, vállalatok elviszik onnan a pénzt, akkor a jegybank kell kölcsön adjon nekik, ami azt eredményezi, hogy a jegybank közvetve hitelezési kockázatokat vállal fel.

A jegybankok ezen kívül komoly költségekkel szembesülhetnek, ha egy egész ország számláit kell vezetniük. Technikai problémák, hackertámadások vagy más gondok esetén a reputációjuk komoly csorbát szenvedhet, megrendülhet irántuk is a bizalom.

Euró és bitcoin (Pixabay.com)Euró és bitcoin (Pixabay.com)

Az orwelli rémálom

Vannak, akik attól tartanak, hogy a CBDC végképp lerombolná a magánszférát, és totalitárius uralom, a George Orwell “1984” című könyvében leírt borzalmas társadalom kialakulását segítené elő.

Ahol a “nagy testvér” mindent lát.

Mivel lassan szinte minden lényeges tevékenységünk pénzmozgással jár (parkolás, kávézás, vásárlás, utazás, média-előfizetés stb.), és egy központból mindez átlátható és megfigyelhető lesz. Sok kritikus ebből a szempontból a hackereket és a kormányhivatalnokokat, hatósági embereket ugyanúgy veszélyesnek tartja.

 • Kína ijesztő példája

 • A digitális tekintélyelvűség újradefiniálja, mit jelent szabadnak lenni. Kínára kell tekintenünk, hogy megértsük. A hatóságok modern technológiát használnak a lakosság ellenőrzésére. A CBDC lehetővé teszi Peking számára, hogy felügyelje az emberek pénzügyi tranzakcióit. Kína biztonságos városai” a megfigyelőrendszerekből származó adatokat integrálják, hogy előre jelezzenek és megelőzzenek mindent, a tüzektől a természeti katasztrófákig és a politikai nézeteltérésekig. „Pozitív viselkedésre” késztetik az embereket, ideértve a kormányzati politikáknak való megfelelést és az egészséges szokásokat is, például a testmozgást. (A Rutherford Intézet kommentárja.)

Jó reklám lehet a bitcoinnak

De nemcsak megfigyelhetők, el is kobozhatják az emberek eszközeit, bár ez már most is működik. Amint azt Kanadában láttuk nemrég a kamionos-tüntetések idején, amikor a résztvevők bankszámláit, hitelkártyáit, sőt kriptodevizatőzsde-számláit is letiltották.

Állítólag mégis ez volt a legjobb reklám a bitcoinnak és társainak, amelyek ugyan a közhiedelemmel ellentétben nem névtelenek és nem nyomon követhetetlenek, de – az eredeti decentralizált formájukban – legalább nem lehet megakadályozni, hogy tranzakciókat végezzünk velük. (Az említett tőzsdeszámlák nem decentralizáltak.)

Mi a biztonságos? Banki trezor. Illusztráció, forrás: Pixabay.comMi a biztonságos? Banki trezor. Illusztráció, forrás: Pixabay.com

Kell ide egy Bretton Woods III?

Az mindenesetre nagyon valószínű, hogy az orosz-ukrán háború miatt mindenképpen valami nagy változás jön a világ pénzügyi rendszerében, ahogy arra Matolcsy György is célzott. A dollár így is maradhat még sokáig világpénz, mert mögötte mégiscsak ott van az amerikai gazdaság. De az is lehetséges, hogy közbejön valami más – írja Szabó Dávid, a Decent Investments kriptodeviza-portfóliókezelője.

Pozsár Zoltán, a Credit Suisse magyar stratégája pedig Bretton Woods III című elemzésében arról ír, hogy minden bizonnyal mostanában születik meg az az új monetáris rend, amely felváltja, vagy legalábbis alaposan átalakítja az 1970-es években kialakított eurodollár-rendszert. Ugyanis amikor a háború miatt a legnagyobb nyugati országok szervezete, a G7 blokkolta az orosz nemzetközi devizatartalék felét, akkor véglegesen kiderült, hogy a mások tartozásán alapuló hitelpénz – nem megbízható.

A Bretton Woods II alapjai omlottak le. A Bretton Woods III a keleti árualapú devizák köré összpontosulhat, ami valószínűleg gyengíti az eurodollár-rendszert, és hozzájárul a nyugati infláció erősödéséhez. Válság van kibontakozóban. Az áruk lesznek a biztosítékok, a biztosíték pedig maga a pénz írja Pozsár.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A lakosság fele legfeljebb havi tízezret költ biztosításokra
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:42
A lakosság többsége elégedett a biztosítók szolgáltatásával és továbbra is bízik a biztosítókban, derült ki az idei Biztosítás Bizalmi Index (BIBIX) felmérésből, amely a lakosság elégedettségét és biztosítókba vetett bizalmát hagyományosan, éves kutatás keretében vizsgálja – ismertette a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Már a közel 50 százalékos kamat sem számít uzsorakamatnak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:23
A money.hu szakértői szerint azonnal módosítani kellene a CSOK-támogatások jogszabályát, ellenkező esetben a 7,75 százalékra emelt alapkamat ötszörösét büntetőkamatként nyakukba kapó kétgyermekes családok tönkremehetnek.
Pénzügyi szektor Bagóért lehet most bankot venni - csak ügyesen kell helyezkedni
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 08:56
Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is meghökkentően alacsony áron vették meg a Sberbank érdekeltségeit a helyi erők.
Pénzügyi szektor Sokat várnak az Széchenyi MAX-programtól
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 12:17
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése, most pedig a Széchényi MAX-programtól várnak sokat.
Pénzügyi szektor Újra elérhető az MFB nulla százalékos hitele
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 11:26
Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál - tájékoztatott az MFB.
Pénzügyi szektor A követeléskezelők szerint náluk nem termelődik extraprofit
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 14:41
A kkv-méretű követelésvásárló cégek számára óriási terhet jelent a kormány által kivetett úgynevezett „extraprofit” adóteher a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) szerint. Bódizs Kornél, a szervezet elnöke kifejtette: a bankadóval is terhelt követeléskezelői üzletágban már csak a hitelmoratórium miatt lecsökkent üzleti tevékenység miatt sem termelődhetett extraprofit.
Pénzügyi szektor Nem történt meglepetés az államháztartási hiányt illetően
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 12:21
Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269 milliárd forintnak. 
Pénzügyi szektor A K&H meg a hiteleseit védi
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 09:17
A lakáspiaci drágulás, valamint az emelkedő kamatkörnyezet miatt bővítette a hiteltörlesztési biztosítás szolgáltatási körét a K&H. A biztosítás díja a havi törlesztőrészlet 6,4 százaléka, ezért az összegért akár 10 hónapra átvállalja a társaság a részletfizetést a bajba került adóstól, ami az egyik leghosszabb időtáv a piacon. A törlesztési biztosítás eddig is népszerű volt a K&H-nál, a személyi kölcsönöket igénylők 54 százaléka él ezzel a lehetőséggel.
Pénzügyi szektor Meddig járunk még bankfiókba? - Hatalmasat fejlődött a digitális bankolás
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 17:11
A járvány alatt mind nemzetközi, mind hazai szinten új lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakulása, a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon.
Pénzügyi szektor Vaskos bírságot kapott az egyik magyar biztosító
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:37
Az MNB 61 millió forint bírságot szabott ki az Allianz Hungária Biztosítóra az adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer, az ügyfelek tájékoztatása, illetve a panaszkezelés során felmerült hiányosságok miatt. A biztosító többször nem tájékoztatta ügyfeleit, illetve a kötvény- és kárnyilvántartót egyebek közt a szerződések létrejöttéről, díjhátralékáról vagy megszűnéséről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG