9p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Matolcsy György jegybankelnök már többször is síkra szállt a jegybanki digitális pénz, a CBDC mellett, és dollártalanítást, euródollártalanítást, eltérő kelet-nyugati pénzrendszereket emleget. A kriptodevizákat viszont betiltaná, pedig az EU nem abba az irányba megy. Mik ezen CBDC-k előnyei és veszélyei?

Matolcsy György a napokban a CBDC-kről, azaz a jegybankok által kibocsátott digitális pénzekről publikált. Azt szorgalmazta, hogy minden jegybank kapjon korlátlan felhatalmazást saját digitális valuta kibocsátására,

hogy a teljes pénzügyi rendszer szabályozott módon térhessen át a jelenlegi petrodollár- illetve eurodollár-alapú rendszerről egy újra.

Egyesítené sokféle technológia előnyeit

Szerinte a CBDC-kben vegyesen lehetne alkalmazni a hitelezés, a fiskális élénkítés, a mesterséges intelligencia, a “big data”, a blokklánc-technológia, sőt akár a kriptovaluták megoldásait is.

Hogy létrejöhessen az új, geopolitikailag megosztott – nyugati és keleti – globális pénzügyi világ.

A bitcoin árfolyama magyar forintban. Forrás: Tradingview.com
A bitcoin árfolyama magyar forintban. Forrás: Tradingview.com

Emellett a CBDC-k megteremtik a lehetőségét annak, hogy az általános mennyiségi lazítás helyett célzott eszközöket is alkalmazhassunk majd – írja. A CBDC-k nélkül viszont

nem fogjuk tudni rendezetten lezárni az 1996 és 2021 közti, elmúlóban lévő globális pénzügyi rendet.

A politikai, ideológiai felhangok – “petrodollár”, nyugati és keleti pénzügyi világ – alapján úgy tűnik, hogy a CBDC-re a jegybankelnök az ország pénzügyi függetlenségének eszközeként tekint. (Ahogy vélhetően az euró makacs be nem vezetésére is.)

Hónapok óta CBDC-ket szorgalmaz

Az MNB honlapjának “Elnöki publikációk” szekciója alapján a jegybankelnök (és az MNB blogja) már jó ideje dicséri a CBDC-ket és szapulja a kriptodevizákat. Például:

 • A digitális jegybankpénzek a 2020-as években enyhítik majd az inflációs nyomást (2021. november 3.)
 • Ideje betiltani a kriptovaluták bányászatát és kereskedelmét az EU-ban (2022. február 11.)
 • A digitális jegybankpénz (CBDC) átírja a játékszabályokat (2022. március 4.)
 • A jegybankokat fel kellene hatalmazni digitális jegybankpénz kibocsátására (2022. március 16.)

“Tiltsák be”

Hogy az elnök tart a kriptodevizáktól, és azokat konkurensnek tekinti, az kiderül az amerikai CBDC-kísérleteket kommentáló rövid bejegyzéséből. Eszerint ha a titoktartással és a felhasználói interfésszel kapcsolatos tényezők is rendben lesznek,

az mindenkit – a fogyasztókat, az üzleti szektort, a jegybankokat és a kormányokat – meggyőz majd a CBDC előnyeiről. Az emberek nem veszítik majd el a pénzüket a jelenlegi kriptovalutás csalók miatt.

Szerinte ugyanis ez a kriptodevizák egyik fő kockázati tényezője, aminek megszüntetésével “megváltoznak a játékszabályok a pénzügyi világban”.

Ég és föld a CBDC és a kriptó

Az alighanem nagy tévedés, hogy ha lesz CBDC, akkor az emberek nem veszítik majd el a pénzüket kriptodevizákon. Az emberek nem azért vesznek kriptót, mert nincs CBDC, hanem többségükben spekulációs célzattal, hogy nyerjenek rajta. Vagy “play and earn” (játssz és keress) típusú játékokhoz, szerencsejátékokhoz és még sok más alkalmazáshoz. A CBDC-k megjelenése nem fogja a spekulációs kedvet és a hazárdjáték-szenvedélyt megszüntetni.

A bitcoin és az ethereum árváltozása öt év alatt. Forrás: Tradingview.com
A bitcoin és az ethereum árváltozása öt év alatt. Forrás: Tradingview.com

(A kriptodevizák okosszerződés-technológiájával a CBDC-k nem rendelkeznek. A fizetőeszköz-funkción és a spekuláción kívül a kriptodevizák ma már egyre inkább induló vállalkozások részvényeihez hasonlóan viselkednek.)

Oroszország, Kína nyomában

De lehet, hogy úgy gondolja, hogy majd ha lesz CBDC, könnyebben betilthatja a kriptodevizákat. Erre utalnak azon sorai, amelyek szerint teljes mértékben egyetért azzal, hogy

 • Kína múlt szeptemberben minden kriptovalutával végzett tevékenységet törvényellenesnek nyilvánított,
 • az orosz központi bank pedig a kriptovaluták bányászatának és kereskedelmének betiltását javasolja.

Valamint szerinte a kriptovaluták illegális tevékenységeket is támogathatnak, és általában pénzügyi piramisjátékot eredményeznek. Szerinte az EU országainak közösen fellépve kellene megelőzniük ezek kialakulását.

Négyből négy nem stimmel?

Matolcsy György négy érvét a tiltás mellett – orosz, kínai, illegális tevékenységek, piramisjáték/lufi – nemrég a Hold Alapkezelő podcastja szedte ízekre (38 és fél perctől, “Matolcsy a bitcoinról”). A lényege:

 • Kínához semmi közünk, az egy kontrollmániás ország. (A diktatúra szót nem használták, de könnyen lehet így is érteni.)
 • Azóta kiderült, Oroszország mégsem tiltja be a kriptókat, amire maga Putyin elnök adott burkolt parancsot.
 • Illegális tevékenységekre a hagyományos pénzeket is használják a bűnözők, mégsem lesznek ettől bűntársaik az azokat kibocsátó jegybankok.
 • A pénzügyi buborékokat főleg a nyakló nélkül pénzt nyomtató jegybankok fújják, nem pedig a kriptók léte hozza létre.

Az EU nem így gondolja

Egyébként az EU gőzerővel dolgozik a kriptodevizák szabályozásán, már csak a háború kapcsán is, az orosz szankciók kikerülésének megakadályozása érdekében. A betiltásukról azonban nincs szó, bár volt egy időszak, amikor a kiugróan energiaigényes kriptókat (főleg a bitcoin) tiltani akarták. Ez a javaslat azonban a legutóbbi verzióban már nem szerepel.

A bitcoin árfolyama aranyban (avagy hány uncia aranyat kell adni egy bitcoinért?). Forrás: Tradingview.com
A bitcoin árfolyama aranyban (avagy hány uncia aranyat kell adni egy bitcoinért?). Forrás: Tradingview.com

Mik a CBDC-k előnyei?

Ha rákeresünk angolul, sok cikk foglalkozik a CBDC-k előnyeivel és hátrányaival. A Matolcsy György rövid, maximum 100 szavas hozzászólásaiban csak épphogy beférő előnyöket (“fiskális élénkítés”) másutt úgy fogalmazzák meg, hogy a jegybanki műveletek sokkal hatékonyabbak lehetnének CBDC-vel. (Javulna a “monetáris transzmisszió”.) Nem lenne mindig szükség a bankok és a banki hitelezés közbeiktatására, gyorsan pont oda kerülhetne a pénz, ahová a jegybank szánja.

A digitális valutákkal finanszírozott beruházásokon keresztül teljesen új gazdasági területeket hozhatnak majd létre. (…) A bankok élénkítik majd a gazdaság kínálati oldalát, és ez enyhítené a 2020-as évek inflációs nyomását. (Matolcsy György)

A “big data” és a mesterséges intelligencia említése mögött a külföldi sajtó alapján az rejlik, hogy ha a jegybanknál vezetett CBDC-számlákon bonyolódik a készpénzforgalom, akkor remekül ki lehet elemezni számítógéppel a fogyasztói és a pénzforgalmi szokásokat.

Szinte mindenütt kiemelik a CBDC-nél az olcsóságot, a hatékonyságot, a nagyfokú biztonságot, valamint azt, hogy bankszámlát sem kell fenntartania annak, akinek még az is drága. (Egy magyar forrás, egy angol forrás.)

Mik a CBDC-k hátányai?

A hátrányok is számosak, még olyan pénzügyi szakemberek szerint is, mint az IMF egyik vezetője. A bankok háttérbe szorításával azok léte kerül veszélybe, így magas kamatokkal próbálhatják visszacsalogatni az ügyfeleket, amit nehéz kitermelni. Ha az emberek valamiért pánikba esnek, és hirtelen átmenekülnek a CBDC-kbe, akkor a bankok könnyen bedőlhetnek.

Leértékel(őd)ő pályán. A forint/euró árfolyam (hány eurót ér egy forintér?). Forrás: Tradingview.com
Leértékel(őd)ő pályán. A forint/euró árfolyam (hány eurót ér egy forintér?). Forrás: Tradingview.com

Márpedig a hitelezést aligha fogja tudni teljes mértékben a jegybank végezni, így a bankokra is szükség lesz. Ha viszont az emberek, vállalatok elviszik onnan a pénzt, akkor a jegybank kell kölcsön adjon nekik, ami azt eredményezi, hogy a jegybank közvetve hitelezési kockázatokat vállal fel.

A jegybankok ezen kívül komoly költségekkel szembesülhetnek, ha egy egész ország számláit kell vezetniük. Technikai problémák, hackertámadások vagy más gondok esetén a reputációjuk komoly csorbát szenvedhet, megrendülhet irántuk is a bizalom.

Euró és bitcoin (Pixabay.com)
Euró és bitcoin (Pixabay.com)

Az orwelli rémálom

Vannak, akik attól tartanak, hogy a CBDC végképp lerombolná a magánszférát, és totalitárius uralom, a George Orwell “1984” című könyvében leírt borzalmas társadalom kialakulását segítené elő.

Ahol a “nagy testvér” mindent lát.

Mivel lassan szinte minden lényeges tevékenységünk pénzmozgással jár (parkolás, kávézás, vásárlás, utazás, média-előfizetés stb.), és egy központból mindez átlátható és megfigyelhető lesz. Sok kritikus ebből a szempontból a hackereket és a kormányhivatalnokokat, hatósági embereket ugyanúgy veszélyesnek tartja.

 • Kína ijesztő példája

 • A digitális tekintélyelvűség újradefiniálja, mit jelent szabadnak lenni. Kínára kell tekintenünk, hogy megértsük. A hatóságok modern technológiát használnak a lakosság ellenőrzésére. A CBDC lehetővé teszi Peking számára, hogy felügyelje az emberek pénzügyi tranzakcióit. Kína biztonságos városai” a megfigyelőrendszerekből származó adatokat integrálják, hogy előre jelezzenek és megelőzzenek mindent, a tüzektől a természeti katasztrófákig és a politikai nézeteltérésekig. „Pozitív viselkedésre” késztetik az embereket, ideértve a kormányzati politikáknak való megfelelést és az egészséges szokásokat is, például a testmozgást. (A Rutherford Intézet kommentárja.)

Jó reklám lehet a bitcoinnak

De nemcsak megfigyelhetők, el is kobozhatják az emberek eszközeit, bár ez már most is működik. Amint azt Kanadában láttuk nemrég a kamionos-tüntetések idején, amikor a résztvevők bankszámláit, hitelkártyáit, sőt kriptodevizatőzsde-számláit is letiltották.

Állítólag mégis ez volt a legjobb reklám a bitcoinnak és társainak, amelyek ugyan a közhiedelemmel ellentétben nem névtelenek és nem nyomon követhetetlenek, de – az eredeti decentralizált formájukban – legalább nem lehet megakadályozni, hogy tranzakciókat végezzünk velük. (Az említett tőzsdeszámlák nem decentralizáltak.)

Mi a biztonságos? Banki trezor. Illusztráció, forrás: Pixabay.com
Mi a biztonságos? Banki trezor. Illusztráció, forrás: Pixabay.com

Kell ide egy Bretton Woods III?

Az mindenesetre nagyon valószínű, hogy az orosz-ukrán háború miatt mindenképpen valami nagy változás jön a világ pénzügyi rendszerében, ahogy arra Matolcsy György is célzott. A dollár így is maradhat még sokáig világpénz, mert mögötte mégiscsak ott van az amerikai gazdaság. De az is lehetséges, hogy közbejön valami más – írja Szabó Dávid, a Decent Investments kriptodeviza-portfóliókezelője.

Pozsár Zoltán, a Credit Suisse magyar stratégája pedig Bretton Woods III című elemzésében arról ír, hogy minden bizonnyal mostanában születik meg az az új monetáris rend, amely felváltja, vagy legalábbis alaposan átalakítja az 1970-es években kialakított eurodollár-rendszert. Ugyanis amikor a háború miatt a legnagyobb nyugati országok szervezete, a G7 blokkolta az orosz nemzetközi devizatartalék felét, akkor véglegesen kiderült, hogy a mások tartozásán alapuló hitelpénz – nem megbízható.

A Bretton Woods II alapjai omlottak le. A Bretton Woods III a keleti árualapú devizák köré összpontosulhat, ami valószínűleg gyengíti az eurodollár-rendszert, és hozzájárul a nyugati infláció erősödéséhez. Válság van kibontakozóban. Az áruk lesznek a biztosítékok, a biztosíték pedig maga a pénz írja Pozsár.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG