Fintech
Személyes pénzügyek A jegybank aggódik, mert a Revolut még mindig nem itthoni leánybank 
Privátbankár.hu | 2023. március 13. 10:23
Az MNB a hazai ügyfelek védelmében változatlanul szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét. A Revolut Bank továbbra sem nyújtott be ilyen célú engedélyezési kérelmet, s változatlanul határon átnyúló szolgáltatóként működik. A hazai ügyfelek így továbbra sem tudják Magyarországon rendezni elszámolási jogvitájukat és a magyar betétbiztosítási védelem sem terjed ki a Revolut Banknál tartott pénzbetéteikre. A hazai bankok eközben megbízhatóan, stabilan működnek.
Részvény / Deviza / Áru Átlagon felül használják magyarok a Wise-t 
Eidenpenz József | 2023. március 1. 18:14
A Magyarországon egyik legnépszerűbb pénzügyi alkalmazásnak számító Wise elérte a 16 millió ügyfelet világszerte. Az ügyfelek nemsokára kamatot is kaphatnak pénzükre. Hetente százezer új ügyfelet regisztrálnak. A budapesti központban 700 alkalmazottat foglalkoztatnak.
Részvény / Deviza / Áru Miért akarna bárki is bitcoinnal fizetni? Na és villámbitcoinnal? 
Eidenpenz József | 2022. augusztus 30. 05:39
Lassan egy éve, hogy Salvador hivatalos fizetőeszközzé tette a bitcoint, de a kísérlet cseppet sem tűnik sikeresnek. Ennek azonban elsősorban a medvepiac lehet az oka. Egyébként használható fizetőeszköz-e a bitcoin? Kinek érdemes próbálkoznia vele? Milyen alternatívái jöhetnek?
Részvény / Deviza / Áru Érdemes-e Revoluton részvényeket és bitcoint venni? 
Eidenpenz József | 2022. augusztus 25. 05:38
A Revolutot százezrek használják pénzátutalásra, devizaváltásra vagy internetes vásárlásra, de részvények, árupiaci befektetések és bitcoin, más kriptovaluták is vannak rajta. Milyen feltételekkel? Érdemes ezt a funkciót használni? Biztonságos? Megnéztük a szabályokat, még próbavásárlásokat is csináltunk.
Pénzügyi szektor Meddig járunk még bankfiókba? - Hatalmasat fejlődött a digitális bankolás 
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 17:11
A járvány alatt mind nemzetközi, mind hazai szinten új lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakulása, a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon.
Személyes pénzügyek Megvannak az idei Revolut-fejlesztések – az ország ötödik legnagyobb bankja lehetne 
Eidenpenz József | 2022. május 1. 15:01
Az ügyfelek számát tekintve az ország nagybankjai közé tartozhatna a Revolut, főleg a fiatalok és az új technológiákra fogékonyak körében hódít. Alapelvei közé tartozik az állandó újítás, fejlesztés, már ebben az évben is vagy két tucatnyi szolgáltatást vezettek be különböző piacaikon.
Pénzügyi szektor Gazdasági csodafegyver, politikai eszköz, vagy orwelli lázálom? Matolcsy György CBDC-t akar 
Eidenpenz József | 2022. március 23. 05:19
Matolcsy György jegybankelnök már többször is síkra szállt a jegybanki digitális pénz, a CBDC mellett, és dollártalanítást, euródollártalanítást, eltérő kelet-nyugati pénzrendszereket emleget. A kriptodevizákat viszont betiltaná, pedig az EU nem abba az irányba megy. Mik ezen CBDC-k előnyei és veszélyei?
Részvény / Deviza / Áru Nagyon dicsérik a Molt, Warren Buffett patkányméregbe fektetett 
Eidenpenz József | 2022. február 18. 12:18
A BUX az OTP miatt esik, míg a Mol a jó gyorsjelentése nyomán tartja magát. Átlépte az 1900 dollárt az arany árfolyama. A tőzsdeguru, aki patkányméregnek nevezte a bitcoint, most azzal foglalkozó neobankba fektetett. A politikai fejlemények nem egyértelműek, a tőzsdék kivárnak.
Vállalat Gigaösszegek ömlöttek a fintech szektorba 
Privátbankár.hu | 2022. február 8. 07:28
Rekordszámú ügylet repítette tavaly a valaha mért második legmagasabb éves értékre a globális fintech befektetések összegét. A 210 milliárd forint befektetés negyede a fizetési szolgáltatásokba áramlott.
Pénzügyi szektor A vég leselkedik a hazai pénzügyi közvetítőkre? 
Eidenpenz József | 2021. november 20. 14:55
Fintech vagy bank? A magyar hivatali és jogi nyelv annyira messze van tőlünk, mint Makó az Antarktisztól, a bürokrácia nyomasztó. Nagy szükség lenne egy átfogó rizsacsökkentésre, de ez csak a jéghegy csúcsa. Az igazi kérdés, amíg még aktuális egyáltalán, hogy a hagyományos bankok és hivatalok vannak értünk, vagy mi vagyunk őértük.  A piac majd eldönti? (Jegyzet.)
Részvény / Deviza / Áru 15. Digitális pénzek, kriptodevizák, fintech-alkalmazások – mi a különbség? Melyiké a jövő? 
Eidenpenz József | 2021. október 18. 17:18
Szinte minden nap mint nap szó esik már a pénzügyi hírekben a kriptodevizákról, a jegybanki és nem jegybanki digitális pénzekről, a fintech-alkalmazásokról. Ezek jelentik vajon a jövőt? Egymással versenyző ágazatokról van szó, amelyek előnyöket, de komoly kockázatokat is jelentenek a felhasználók számára.
Részvény / Deviza / Áru Ronda mínuszok repkednek Európában, folyik a bankok kontra fintech háború 
Eidenpenz József | 2021. február 23. 12:53
Komolyabb esés van Európában a tőzsdéken, főleg a bankszektort és a technológiai szektort adják ma, és leginkább a németeknél. A BUX is átlag körüli mértékben esik, az OTP-vel és a Mollal az élen. A fő aggodalom a magas amerikai állampapír-hozam, az inflációs nyomás. A kriptodevizák is nagyot estek, de az igazi sztori állítólag a bankok kontra fintech-alkalmazások háborúban rejlik.
Részvény / Deviza / Áru Fellázadtak a Robinhood-felhasználók, azonnal kellett másfél milliárd dollár a cégnek 
Eidenpenz József | 2021. január 29. 11:55
Körülbelül annyit esnek ma a tőzsdék, amennyit tegnap emelkedtek, miközben a gazdaságból vegyes hírek érkeztek. Újabb hullámokat vet a GameStop-botrány, a Robinhood alkalmazásnak emiatt azonnal egymilliárd dolláros tőkeemelésre és legalább félmilliárdos hitelfelvétel volt szüksége. A BUX átlagon felül teljesít. Újra meglódult a bitcoin, 16 százalékos pluszban áll.
Vállalat A pandémia árnyékában borultak virágba - friss magyar fintech-sikerek 
Natív tartalom | 2020. december 1. 13:25
Távolságot tartunk, nem érintkezünk, sőt, leginkább ki se mozdulunk otthonról – de a pénzügyeket attól még változatlanul intéznünk kell. Hogy ezt könnyebben és biztonságosabban tudjuk megtenni, abban segítenek a PSC CEE és az Ff.next megoldásai. Mindkét magyar fintech cég a gödör helyett a kihívást látta meg a járványhelyzetben, és némi iránymódosítással, valamint annál több innovációval mindketten sikeresen reagáltak is rá. További közös vonásuk, hogy mindkettejüket az OXO csoport támogatja.
Vállalat Norvég fintech megoldással bővülnek a Visa szolgáltatásai 
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 7. 11:04
A Visa-ügyfelek számára mostantól automatikusan elérhető a Vipps fizetési alkalmazás.
Személyes pénzügyek Forradalom a biztosítások világában - elég egy telefon? 
Privátbankár.hu | 2020. február 2. 09:10
Nem csak a bankok, a biztosítók is jelentős átalakuláson estek át az elmúlt években. A digitális megoldások előretörése a magyarok számára is elhozta a kényelmet, akár utazásról, autózásról vagy lakásról beszélünk.
Részvény / Deviza / Áru Visa, Plaid, Revolut – Hatalmas felvásárlás a fintech ágazatban 
Privátbankár.hu | 2020. január 14. 18:04
A kártyakibocsátó gigász, a Visa megvásárolja a Plaid fintech-céget egy 5,3 milliárd dolláros üzletben. A vevő ezzel elmélyíti a Szilícium-völgyhöz fűződő kapcsolatait és új piacokhoz jut. Nemrég a Revoluttal is partnerségre lépett.
Személyes pénzügyek Mi az a Revolut? Ez is úgy jár nálunk, mint az Uber? 
Eidenpenz József | 2019. december 9. 06:06
Mi az a Revolut alkalmazás, amiről sokan beszélnek, fizetnek vele, és miért akarják a bankok megadóztatni? Tényleg ingyenes, vagy vannak rejtett költségek? Biztonságban van-e a rajta elhelyezett pénz? Miből élnek a működtetői, ha ingyenes? Kell-e ilyen nekem?
Pénzügyi szektor Varga Mihály asztalán landolt a pénzügyi tranzakciós illeték kivezetéséről szóló javaslat 
Baka F. Zoltán | 2019. december 2. 13:52
A lakossági átutalások menekülhetnek meg, viszont bevonnák a fintech cégeket az illetékfizetők közé.
Részvény / Deviza / Áru Beijedtek a bankok, Libra helyett saját digitális eurót akarnak 
Privátbankár.hu | 2019. november 5. 18:50
Forradalminak tűnő javaslatokat fogalmaztak meg a jövő pénzéről, fizetési formáiról, fizetési rendszeréről – a német bankok. Szövetségük nyilvánvalóan nem akarja tétlenül végignézni, amíg mások reformálják meg a világ pénzügyi rendszerét. Inkább egyfajta digitális, programozható euróval akarnak a folyamat élére állni.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázhatja meg a pénzvilágot a digitális forradalom 
Privátbankár.hu | 2019. november 2. 10:01
Az elmúlt évtizedekben számos változás érintette a pénzügyi szférát, de ezek inkább lehetőséget jelentettek. A digitalizáció viszont alapjaiban rázhatja meg a szektort, hiszen a technológiai vállalatok részéről komoly kihívókkal kell szembenéznie a bankoknak, amelyek a változások ellenére eddig nem kellett, hogy feladják a tradicionális üzleti modelljüket. Most viszont könnyen lehet, hogy akár erre is sok kerül majd.
Makro / Külgazdaság Magyarországon még gyerekcipőben jár a fintech 
Csabai Károly | 2019. október 25. 13:00
A hazai bankok viszonylag drágán nyújtják a szolgáltatásaikat, részvényeseik jól járnak, ügyfeleik nem, a szektor a potenciálja alatt teljesít. Minél erősebb a digitalizáció, annál olcsóbban lehet szolgáltatni – állapították meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői mai konferenciájukon, amelyen ismertették a hazai fintech-szektor fejlesztését célzó 24 pontos jegybanki javaslatcsomagot.
Makro / Külgazdaság Visa-Revolut deal - 24 újabb piacon a fintech cég 
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 30. 13:34
Újabb megállapodást kötött a Visa és Európa piacvezető fintech cége, a Revolut. A Visa márkanevét kiaknázva a Revolut mostantól öt újabb régióban, 24 új piacot elérve jelenhet meg termékkínálatával.
Makro / Külgazdaság Ellenáll a Tencent és az Alibaba – megtagadják az ügyféladatok átadását 
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 19. 16:25
A két legnagyobb kínai technológiai cég, a Tencent és az Alibaba nem kíván együttműködni egy a kormány által megtámogatott hitelminősítő programmal, ennek megfelelően nem is szeretnék kiadni ügyfeleik hitelinformációra vonatkozó adatait.
Vállalat Ha nem lesz változás, el kell hagynunk az országot – mondja a magyar sikercég 
Gáspár András | 2019. június 6. 12:43
Majdnem kétmilliárd forinttal szállt be a Barionba egy dúsgazdag cseh vállalkozó, a társaság meg is hálálta a tőkét: másfél év alatt nagyot nőttek, és a nemzetközi piacon is megvetették a lábukat. Most még nagyobb befektetés érkezhet a céghez, de könnyen lehet, hogy ezt már nem magyarországi vállalkozásként kezdik el költeni – elegük van a pocsék magyar szabályozásból, költözni készülnek.
Pénzügyi szektor Egy vagon pénz szakadt a fintech cégekre tavaly 
Privátbankár.hu | 2019. március 26. 08:12
2018-ban 112 milliárd dollár tőkét vonzottak, ami komoly ugrás a 2017-es közel 51 milliárdhoz képest.
Személyes pénzügyek Újdonság Magyarországon: bankkártya nélkül is vehetünk fel készpénzt 
Privátbankár.hu | 2019. február 12. 13:39
Az UniCredit Bank Magyarországon elsőként vezeti be az mCash szolgáltatást. Ennek lényege, hogy nem kell bankkártya a készpénzfelvételhez, csak egy mobiltelefon a bank mobilalkalmazásával. Ezen keresztül kell kérni egy egyedi kódot, ami megérkezik a telefonunkra, majd ezt a kódot kell beírni az ATM-en.
Pénzügyi szektor Esélyek a magyar bankoknak – mi lesz a júliusi forradalom után? 
Czímer József | 2019. február 12. 06:05
Azt, hogy a tervezett határidőben elindul az azonnali fizetési rendszer Magyarországon, elég nagy biztonsággal meg lehet jósolni. Hogy minden eleme elindul-e, az kevéssé valószínű. De nem is ezzel szeretnék ma foglalkozni, hanem megnézni néhány ötletet más országok gyakorlatából, mit is tudnának a bankok kezdeni ezzel az egésszel, amit ugye nem üzleti meggyőződésből, hanem szabályozói hatásra vezetnek be. Állandó szakértőnk, Czímer József cikke.
Pénzügyi szektor Nyakunkon a magyar fizetési forradalom – de mi következik utána? 
Czímer József | 2018. december 11. 10:35
A július 1-jén elrajtoló magyarországi azonnali fizetési rendszer komplexebb lesz, mint a világ bármelyik hasonló megoldása - persze azért máshol sem tétlenkednek, folyamatosan születnek az újabb és újabb, innovatív banki szolgáltatások. A világ egyik legjelentősebb Fintech-rendezvénye, a londoni FintechConnect kiállítás és konferencia nyomán járjuk körül a folyamatokat.
Részvény / Deviza / Áru Halál a közvetítőkre – ez van a sok kriptodeviza mögött 
Eidenpenz József | 2018. november 23. 17:18
Rengetegen próbálják megtörni a Facebook, a Google, az Amazon és más multik hatalmát – kriptodevizákkal. A kriptodevizák olcsó megoldásokat kínálnak eddig nagyon drága, közvetítők útján értékesített szolgáltatásokra, velük kiiktathatók lennének sok iparágból az ügynökök, vagy drasztikusan csökkenthetők a díjaik. Már ha a tervek megvalósulnak, a fejlesztések beérnek.
Személyes pénzügyek Miért tart 2 óráig az egyik bankban az, ami a másikban 10 perc alatt megvan? 
Czímer József | 2018. november 12. 11:01
Sokan azt gondolják, a banki digitalizáció egy jól használható honlapot, netbankot és mobilbanki alkalmazást takar - pedig ennél sokkal több dolog van a háttérben. Hogy miért nyer mindenki a digitalizációval, milyen előnyök származnak a 21. századi működési modellekből, azt könnyen megérthetjük valós életből vett példánk alapján...
Személyes pénzügyek Szeretik Emmát az ügyfelek: már 1400 szerződést hozott a magyar biztosítónak 
Privátbankár.hu | 2018. november 5. 14:40
Ezernégyszáz ügyfélszerződésen is túl van egy hónappal az indulás után az Uniqa új biztosítási platformja, a Cherrisk, amely komoly sikereket ért el kárügyintézés terén is: átlagosan 3 óra alatt rendeznek egy kárt. A rendszer megnyerte az E-Banking Summit Insurtech of the Year díját is. A rendszer lelke egy chatbot, egy intelligens algoritmus, Emma, aki asszisztensként segíti az ügyfeleket.
Részvény / Deviza / Áru Boldog halálnapot, bitcoin! 
Eidenpenz József | 2018. október 31. 15:10
Ma tíz éve mutatták be egy szűk programozói, matematikusi közösségben a bitcoin ötletét, így ma, Halloween napján sokan a születésnapját ünneplik. Mások újra és újra megéneklik a közeli halálát. Vajon eltűnik végre az életünkből? Vagy csak átalakul?
Pénzügyi szektor Robotokkal fogunk társalogni banki ügyintéző helyett? 
Privátbankár.hu | 2018. október 17. 13:00
Éppen az ügyfelekkel foglalkozó területeken látnak legnagyobb fantáziát a világ legnagyobb bankjai a mesterséges intelligenciában, melynek alkalmazása százmilliárd dolláros nagyságrendű költségmegtakarítást okozhat. Az állások száma azonban csak mérsékelten csökkenne, ráadásul az új technika nemcsak elvesz, hanem teremt is munkahelyeket.
Pénzügyi szektor Milyen lesz a digitális pénzünk? 
Privátbankár.hu | 2018. október 16. 15:10
A pénzügyi világ még le van maradva a digitalizáció terén, de bankok, fintech-vállalkozások és technológiai óriások versengenek azért, hogy ebben változás legyen. Azonnali átutalások a bankrendszerben, olcsó nemzetközi tranzakciók, újfajta biztosítások, blokklánc-megoldások és számos termék készül a háttérben.
Pénzügyi szektor Mit tudnak az okostelefonok Magyarországon? Óriási forradalom zajlik 
Czímer József | 2018. szeptember 17. 14:54
Vajon a közösségi pénzforgalmi szolgáltatás jelenti az új világot? Kínában már százmilliók használják a mobiltelefonjukat fizetésre bankkártya helyett - mit tudnak a mobiltelefonok Magyarországon? Vajon itt is a kínai közösségi alapú pénzforgalmi szolgáltatók adják-e a nagy forgalmat, vagy valami más a helyzet? Mit hoz a júliusi nagy váltás?
Pénzügyi szektor Jövő nyáron minden megváltozik Magyarországon, amit a fizetésekről tudunk 
Gáspár András | 2018. szeptember 9. 14:45
Óriási forradalmat hozhat a hazai fizetési szokásokban az azonnali fizetési rendszer 2019. júliusi indulása – még ha a szakértő szerint a rendkívül ambiciózus tervek ellenére erősen kétséges is, hogy minden tervezett szolgáltatás valóban élesíthető lesz a közelgő határidőre. A lakossági fizetéseknél a bankkártya és a készpénz komoly konkurenciát kap, de a vállalatok is nagyon várhatják a jövő nyarat.
Pénzügyi szektor Tényleg a kutya se megy többet bankfiókba? 
Czímer József | 2018. augusztus 8. 16:48
A virtuális világ a XXI. században már nem virtuális, hanem valóság az élet sok területén. Mi a helyzet vajon a pénzügyi szolgáltatások területén, a bankvilágban? Érdemes ezt a kérdést megvizsgálni több oldalról is!
Személyes pénzügyek Újfajta biztosítás Magyarországon: ilyet még nem nagyon látott a világ 
Privátbankár.hu | 2018. július 31. 11:52
Nemzetközi viszonylatban is újdonságnak számító, használatalapon működő és már akár egy órára is elérhető élet- és balesetbiztosítást vezet be az NN Biztosító. A fintech-láz már a biztosítókat is elérte.
Személyes pénzügyek Egy kicsit megint jobb lett városi autósnak lenni Magyarországon 
Gáspár András | 2018. június 12. 16:39
Legnépszerűbb szolgáltatásánál vezetett be hasznos újításokat a Simple - a parkolás új funkcióit próbáltuk ki.
Személyes pénzügyek Biztonságra vágynak a magyarok, mégsem tesznek érte – miért? 
Privátbankár.hu | 2018. május 24. 17:51
Dacára a rengeteg lehetőségnek csupán a magyarok alig ötöde használja az innovatív pénzügyi megoldásokat.
Pénzügyi szektor Aggódhatnak a magyar bankok: óriások falják fel a tortájukat? 
Gáspár András | 2018. május 8. 15:01
A magyar bankárok egynegyede komolyan aggódik, hogy a tech-óriások letarolhatják a mobilfizetési piacot, és egyharmaduk szerint kártyafizetési bevételeik a piacot megnyitó PSD2 pénzforgalmi irányelv bevezetése miatt csökkenni fognak. Ám ennek ellenére háromnegyedük úgy véli, saját bankjuknak nem kell alkalmazkodnia vagy változtatni. Ez derült ki a világ a világ egyik leggyorsabban fejlődő fintech cége, a norvég Auka által elvégzett kutatásból.
Pénzügyi szektor Holnap új világ köszönt a bankokra: meglépik, vagy minden összedől? 
Privátbankár.hu | 2018. január 12. 08:08
Holnaptól lép életbe a PSD2 uniós irányelv, a szakértők azonban nem számítanak robbanásszerű változásra.
Személyes pénzügyek Közeleg a pillanat: hamarosan otthon hagyhatjuk a pénztárcánkat? 
Balkó Rita | 2018. január 5. 06:06
Rohamtempóban terjed az egyérintéses mobilfizetés, vagyis a mobiltárcák használata. Magyarország különösen innovatívnak számít, ha fizetési módszerekről van szó, szívesen nyit az újdonságokra a lakosság, valamiért azonban még mindig nehezen engedjük el a régi módszereket. Mikor hagyhatjuk végre otthon a pénztárcánkat és a bankkártyánkat? Milyen nehéz aktiválni egy mobiltárcát, és mennyire biztonságos? Maklári István, a Mastercard Advisors regionális tanácsadó csapatának vezetője válaszolt minden kérdésünkre. Interjú.
KKV Gyűlnek a fellegek - jövőre ebbe bukhat bele a cégek kétharmada? 
Privátbankár.hu | 2017. december 13. 16:30
Ugyan komoly üzleti előnyöket is hozhat a jövő évtől érvénybe lépő új adatvédelmi rendelet (GDPR), a vállalkozások mindössze 15 százaléka véli úgy, hogy a jövő májusi határidőre teljes mértékben képes lesz megfelelni ennek. A Deloitte felmérése szerint a cégek számára komoly kihívást jelent a felkészülés, de mindenképp érdemes – kérdés az, hogy sikerül-e ezt a határidőre megoldani.
Pénzügyi szektor Sikersztori: milliárdos befektetést kapott egy magyar fintech 
Privátbankár.hu | 2017. december 12. 16:23
Hatmillió euró, azaz közel 2 milliárd forint kockázati tőkét fektet Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb lakossági pénzügyi szolgáltatója, a cseh alapítású Home Credit Group a magyar Barion Payment Zrt.-be. A hazai online- és mobilfizetési piac egyik vezető szolgáltatását már 2600 webáruház használja, illetve több mint 700 ezer ügyfél fizetett már a rendszerrel, többmilliárd forintos éves forgalmat lebonyolítva.
Személyes pénzügyek Kik használják majd a legjobb pénzügyi technológiát, ha kamatot sem tudunk számolni? 
Privátbankár.hu | 2017. december 6. 14:30
A fintech egyre több pénzügyi területet alakít át. A hagyományos pénzügyi intézmények csak előre menekülhetnek, de mi lesz a lakossággal, amelyik az alapvető, pénzzel kapcsolatos műveletek elvégzésére is képtelen sokszor? Az OTP Fáy András Alapítvány rendezvényén kiderült, hogy addig is edukálni kell, de azt is megtudhattuk, hogy mire harapnak majd rá az Y- Z- és Alfa-generációsok.
Személyes pénzügyek Készülj: sosem volt még ilyen könnyű részletre vásárolni 
BR | 2017. december 5. 14:00
Újított a MasterCard, indul a hitelkártyás részletfizetés a boltokban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG