<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A járvány alatt mind nemzetközi, mind hazai szinten új lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakulása, a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon.

A hazai fintech szektor a pandémia alatt jelentősen bővült: a terület közel 150 szereplője már 8 ezernél is több főt foglalkoztat idehaza, míg 2020-ban a foglalkoztatottak száma alig haladta meg a 6 ezer, 2015-ben pedig a 3 ezer főt. A szektor 2020-ban 170 milliárd forint árbevételt ért el, jellemzően továbbra is B2B (business to business) fókuszú, a cégek kétharmada a pénzügyi szoftverfejlesztés és rendszerintegráció, a fizetési szolgáltatások, valamint az adatelemzés és üzleti intelligencia területével foglalkozik.

Egyre kevesebben járnak bankfiókba. Fotó: EVO Payments InternationalEgyre kevesebben járnak bankfiókba. Fotó: EVO Payments International

Fontos kiemelni azt a hazai sajátosságot, hogy a fintech cégek már mikrovállalkozásként is nyereségesek tudnak lenni, noha a nyereséges vállalkozások – ezen belül is a nyereséges mikrovállalkozások – aránya az újonnan induló FinTech startupok számának folyamatos bővülése okán évek óta csökken. Szintén itthoni sajátosság, hogy erős a szektor exportorientáltsága, amit a magas hozzáadott érték is támogat – mondta el Szombati Anikó, az MNB ügyvezető igazgatója, az MNB FinTech és Digitalizációs jelentést bemutató sajtótájékoztatón.

A digitalizáció fejlődésének eredménye, hogy a hiteltermékek egyre gyorsabban és egyre kevesebb fizikai jelenlétet igénylő ügyféltalálkozóval érhetőek el. Bár a magyar bankszektor digitális fejlettsége tovább javult, a bankszektor egészének digitális fejlettsége így is csak közepesnek tekinthető. Ugyanakkor a digitálisan kevésbé fejlett bankok sokat fejlődtek a pandémia alatt, ezáltal a szektor egységesebbé vált.

A banki termékek digitalizációjának jelentős bővülésével párhuzamosan a digitális csatornák itthon is egyre inkább elsődleges ügyfélcsatornákká váltak:

2021-ben 16 százalék alá csökkent a kizárólag bankfiókban bankoló lakossági ügyfelek aránya, míg a vállalati ügyfeleknél ennél is sokkal alacsonyabb ez az arány, körülbelül 5 százalék, aki nem használ digitális csatornákat.

A fizikai fiókhálózat fenntartása amellett is fontos, hogy 5 éven belül a lakossági ügyfelek körében is 5 százalék körülire csökken, aki csak bankfiókban bankol. Eközben a banki belső működés digitalizáltságában csak kis mértékű előrelépés történt az elmúlt években.

A hazai biztosítási szektor digitális fejlettsége az elmúlt évben ugyancsak erősödött, de ezzel együtt is csupán közepesnek tekinthető. Mindemellett a három legnagyobb számban igénybe vett termék, a lakásbiztosítás, a kgfb és casco biztosítás, valamint az utasbiztosítás terén végbement a teljes digitalizáció.

A hazai fejlődéssel párhuzamosan a pandémia alatt a globális fintech piac is jelentősen bővült, a 2018-as szinthez képest több mint duplájára. A banki szolgáltatásokat el nem érők (unbanked) aránya folyamatosan csökkent, míg 2011-ben a jogosultak 49 százaléka, 2,5 milliárd ember nem tudott élni a lehetőségével, addig 2022 végére ez az arány várhatóan 15 százalékra, 1 milliárd alá csökken. Azonban még az Egyesült Államokban és az eurózónában is 5 százaléka tehető azok aránya, akik semmilyen banki szolgáltatást nem vesznek igénybe.

A zsarolóvírus támadási kísérletek száma 2019-től 2021 végéig több mint megháromszorozódott, közel 20 zsarolóvírus támadás történik ma minden másodpercben.

Ez mind az ügyfelek, mind a szolgáltatók irányába történő támadások számának növekedésében tetten érhető. Eközben 2021-ben a blokklánc technológiába és a kiberbiztonsági megoldásokba befektetők száma jelentősen növekedett.

A nők pénzügyi bevonása is előtérbe került a fintech cégek számára. Már csak ezért is kiemelendő ez a folyamat, mert például mobiltelefon vagy mobilinternet elérés terén is alacsonyabb a női fogyasztók aránya, mint a férfiaké. A lehetőségeket olyan projektek is próbálják bővíteni, mint például a női kisvállalkozások összekötése vagy mikro társfinanszírozás (co-founding) lehetőségek megteremtése.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A lakosság fele legfeljebb havi tízezret költ biztosításokra
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:42
A lakosság többsége elégedett a biztosítók szolgáltatásával és továbbra is bízik a biztosítókban, derült ki az idei Biztosítás Bizalmi Index (BIBIX) felmérésből, amely a lakosság elégedettségét és biztosítókba vetett bizalmát hagyományosan, éves kutatás keretében vizsgálja – ismertette a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Már a közel 50 százalékos kamat sem számít uzsorakamatnak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:23
A money.hu szakértői szerint azonnal módosítani kellene a CSOK-támogatások jogszabályát, ellenkező esetben a 7,75 százalékra emelt alapkamat ötszörösét büntetőkamatként nyakukba kapó kétgyermekes családok tönkremehetnek.
Pénzügyi szektor Bagóért lehet most bankot venni - csak ügyesen kell helyezkedni
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 08:56
Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is meghökkentően alacsony áron vették meg a Sberbank érdekeltségeit a helyi erők.
Pénzügyi szektor Sokat várnak az Széchenyi MAX-programtól
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 12:17
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése, most pedig a Széchényi MAX-programtól várnak sokat.
Pénzügyi szektor Újra elérhető az MFB nulla százalékos hitele
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 11:26
Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál - tájékoztatott az MFB.
Pénzügyi szektor A követeléskezelők szerint náluk nem termelődik extraprofit
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 14:41
A kkv-méretű követelésvásárló cégek számára óriási terhet jelent a kormány által kivetett úgynevezett „extraprofit” adóteher a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) szerint. Bódizs Kornél, a szervezet elnöke kifejtette: a bankadóval is terhelt követeléskezelői üzletágban már csak a hitelmoratórium miatt lecsökkent üzleti tevékenység miatt sem termelődhetett extraprofit.
Pénzügyi szektor Nem történt meglepetés az államháztartási hiányt illetően
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 12:21
Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269 milliárd forintnak. 
Pénzügyi szektor A K&H meg a hiteleseit védi
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 09:17
A lakáspiaci drágulás, valamint az emelkedő kamatkörnyezet miatt bővítette a hiteltörlesztési biztosítás szolgáltatási körét a K&H. A biztosítás díja a havi törlesztőrészlet 6,4 százaléka, ezért az összegért akár 10 hónapra átvállalja a társaság a részletfizetést a bajba került adóstól, ami az egyik leghosszabb időtáv a piacon. A törlesztési biztosítás eddig is népszerű volt a K&H-nál, a személyi kölcsönöket igénylők 54 százaléka él ezzel a lehetőséggel.
Pénzügyi szektor Vaskos bírságot kapott az egyik magyar biztosító
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:37
Az MNB 61 millió forint bírságot szabott ki az Allianz Hungária Biztosítóra az adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer, az ügyfelek tájékoztatása, illetve a panaszkezelés során felmerült hiányosságok miatt. A biztosító többször nem tájékoztatta ügyfeleit, illetve a kötvény- és kárnyilvántartót egyebek közt a szerződések létrejöttéről, díjhátralékáról vagy megszűnéséről.
Pénzügyi szektor Nemzetstratégia üggyé tették, hogy Mészáros Lőrinc bankja vehesse át a Sberbank hiteleit
Privátbankár.hu | 2022. június 18. 12:36
Kiveszik a versenyjog szabályai alól a Sberbank hitelállományának átvételét.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG