BUX
35 967.41
+0.26%
+92.00
OTP
10 800.00
+4.15%
+430.00
MOL
1 916.00
-2.74%
-54.00
RICHTER
6 650.00
-2.35%
-160.00
MTELEKOM
396.00
+0.76%
+3.00
 
2018. október 31. 15:10

Ma tíz éve mutatták be egy szűk programozói, matematikusi közösségben a bitcoin ötletét, így ma, Halloween napján sokan a születésnapját ünneplik. Mások újra és újra megéneklik a közeli halálát. Vajon eltűnik végre az életünkből? Vagy csak átalakul?

Dizájn-verseny a Freelancer.com oldalon.

Ma tíz éves a bitcoin, legalábbis 2008-ban, a Lehman-válság kellős közepén, ráadásul Halloween napján tette közzé egy Satoshi Nakamoto álnevű személy, esetleg csoport az úgynevezett white paper-t, egy afféle alapító, elvi iránymutató dokumentumot. (A bitcoin-blokklánc tényleges indulása néhány héttel később, 2009. január 9-én történt.) De csak egy szűk szakmai fórumon, mondhatni pár embernek.

Így ma a – sok száz vagy talán több ezer weboldalból álló – “kriptodeviza-sajtó” születésnapot ül, de olyan oldalak, mint a Bloomberg vagy az Investing.com sem mennek el az esemény mellett szó nélkül. Ilyenkor megint repkednek a számok, hogy mekkora a bitcoin összes tőzsdei kapitalizációja (110 milliárd dollár közelében), vagy ez mekkora hányada az összes kriptodeviza összértékének (a mai 203 milliárd dollár 54 százaléka).

A moháknak mindig a déli oldala a fás – hogy sikeresnek ítéljük-e a sztorit, az nézőponttól függ. Aki a tavaly decemberi, mintegy 19 550 dolláros csúcshoz viszonyít, az beszélhet 68-69 százalékos árzuhanásról (meg arról, hogy ő megmondta). Aki pedig például a 2016 végi 968, a 2015 végi 430 vagy a 2014 végi 310 dolláros árhoz képest számol, hogy még tovább inkább ne menjünk vissza az időben, az ma is beszélhet 550, 1365 vagy 1930 százalékos száguldásról (meg arról, hogy ő megmondta).

Ezért nem fognak eltűnni

Ami ezeknél a számoknál alighanem sokkal fontosabb, hogy manapság egy bizonyos korhatár alatt mindenki legalább hallott már a bitcoinról. A fiatalok pedig, akik olyan könnyedséggel használják a mobilalkalmazásokat, mint az öregek annak idején a kéttekerős Sokol-rádiót, jobbára szívesebben nyúlnának bármi ilyesmihez, minthogy személyesen a bankba menjenek.

(Wikimedia Commons)

Ami a kriptodeviza-fejlesztőket, induló vállalkozásokat, vállalkozókat illeti, akinek volt egy csöpp esze, tavaly év végén-idén év elején az árrobbanásban eladott valamicskét a féltve őrzött bitcoinjaiból vagy altcoinjaiból, és így évekre előre megvan a megélhetése. Sőt van pénz fejlesztésekre, szoftverírásra, újításokra, új üzleti modellek kidolgozására, reklámra, sajtótájékoztatókra is. Emiatt is valószínű, esély sincs rá, hogy a kriptodevizák csak úgy kivonuljanak az életünkből, jelenlegi árfolyam ide vagy oda.

Eljő a nagy pillanat?

Lehet, hogy nemsokára olyan megoldásokkal, szolgáltatásokkal fognak előállni, amelyek tényleg bevonulnak a mindennapi életbe, és olyanokat is felhasználóvá tesznek, akik nem is gondolták volna. Esetleg eljön a “Netscape-pillanat”, amely a weboldalakat tette népszerűvé, és végre felhasználóbarát, kényelmes lesz az új technológia.

Sőt az is lehet, hogy a technológia részben rejtetté válik. Jó néhányan nem is értesülnek majd róla, hogy a háttérben blokklánc-alapú, kriptodeviza-elszámolású alkalmazást használnak, amikor például online játszanak, vagy e-könyvet vásárolnak, videót néznek. Ahogy például azt sem tudják, milyen buszrendszer van a notebook-jukban. (Adattovábbító, az egyes alkatrészeket összekötő áramkörök.)

Száz kontra ezrek

Hogy a tavaly év végi, idén év eleji kriptodeviza-őrület, árrobbanás mennyire volt reális vagy irreális, majd elválik. Egyes számítások szerint, ha a bitcoin felhasználóinak száma jelentősen növekszik és nagyságrendileg szintet lép, az árfolyam is nagyságrendileg feljebb, a százezer dolláros tartományokban lehet. Mások inkább a javított alternatívák, más kriptók előretörését jósolják a bitcoin rovására.

A "genezis blokk", az első bitcoin-tranzakció, amely elindította a rendszert. (Blockchain.com)

Sokan pedig úgy vannak vele: ha csak kevés esélye is van annak, hogy az árak megint megsokszorozódnak, pár százast, 1-2 ezrest ráteszek dollárban vagy euróban. A lehetséges maximális veszteség ugyan száz százalék, de a lehetséges nyereség talán sok ezer.

A konvergencia-elmélet

Van számos jele annak is, hogy a hagyományos pénzügyi rendszer sem adja meg magát egykönnyen, és alkalmazkodik a kihívásokhoz. Lesnek a kriptodevizáktól, és olcsó pénzátutalási megoldásokat, 24/7 (minden nap, minden órában lehetséges) tranzakciókat, valóban jó mobilmegoldásokat kínálnak.

Vannak olyan kriptók is, amelyek a bankrendszer szabályozottságát vagy a hagyományos pénzek viszonylagos ársabilitását vegyítenék a kriptók előnyeivel. (Mint a Ripple, különböző dollárhoz kötött kriptók vagy a most bejelentett magyar fejlesztésű blocknote.)

Boldog halálnapot

Már tucatjával vannak világcégek, amelyek a blokklánc-technológiát vagy a kriptodevizákat is komolyan veszik, és rászánnak pár tízmillió dollárt. (Erről itt írtunk bővebben.) Bankok, brókercégek, autógyárak, szoftver-és hardveróriások, sőt jegybankok is (például a svédeknél). Ha ez a pénz elvész, talán meg sem kottyan a mérlegükben. De ha pár év múlva kiderül, hogy mégis ez a jövő, milyen kellemetlen lesz, hogy nem léptek időben?

Egyébként pedig a bitcoin, mint tudjuk, születésétől fogva halott, életképtelen. Eddig legalább 315-ször énekelték meg a halálát, legalábbis ezen a listán ez látható, ahol az ilyen témájú cikkeket gyűjtik. Pedig ebben még a kisebb és nem angol nyelvű híroldalak, blogbejegyzések benne sincsenek.

Az első bejegyzés 2010-es, ekkor a bitcoin értéke darabonként 23 cent volt, és néhány száz programozón kívül alig hallott róla valaki.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Amerika tőzsdéi elszakadtak a külvilágtól, a BUX meg Európától
Eidenpenz József | 2020. június 2. 18:35
Legalább öt rendőrt meglőttek, boltokat, szupermarketeket gyújtanak fel az USA-ban, az amerikai indexek erre ezen a héten is tovább emelkednek. Az S&P 500 és a Dow Jones új három hónapos csúcsokat értek el ma. A BUX alig tudott feljebb menni, pedig az OTP kitett magáért. A forint viszont erős.
Részvény / Deviza / Áru Megtáltosodott a forint, jelentett az Opus, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. június 2. 11:44
Péntek este és hétfőn több forinttal olcsóbb lett az euró, jelenleg alulról ostromolja a 345 forintot. Az USA-ban az erőszakos tüntetéshullám ellenére pozitív a tőzsdei hangulat, kontinensünkön is folytatódik az optimizmus. A német kormány ötmilliárd eurót szánna autóvásárlási támogatásokra, emiatt száguldanak az autórészvények. A magyar piacot az OTP húzza, jó formában van a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Friss
hírlevél