TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Legnépszerűbb szolgáltatásánál vezetett be hasznos újításokat a Simple - a parkolás új funkcióit próbáltuk ki.

Egyre többen használnak közösségi és zöld rendszámos autókat, az autósok túlnyomó többsége azonban továbbra is küzd a nagyvárosokban a fizetős parkolással: a közösségi autózás csak Budapesten érhető el, a zöld rendszámos autók pedig egyelőre még használtan is meglehetősen drágák, a teljesen elektromos változatok ráadásul a töltőhálózat fejletlensége miatt szintén leginkább a fővárosban kínálhatnak reális alternatívát. Az elsöprő többségnek tehát marad a fizetős parkolás - de legalább már nem kell kilószámra cipelnünk magunkkal az aprót egy forgalmasabb napon.

Ez nem a parkolóautomaták (illetve üzemeltetőik) érdeme, ezek még mindig nem képesek bankkártyát (vagy ne adj' Isten eurót) elfogadni, de mobiltelefon segítségével már kiválthatjuk a készpénzes fizetést. Erre pedig van is igény: nem véletlen, hogy az OTP által fejlesztett Simple-alkalmazás leggyakrabban használt funkciója a parkolás. 2017-ben összesen 927 ezer alkalommal használták az autósok, 468 millió forintos forgalmat generálva ezzel.

A Simple-alkalmazásnak ezt a funkcióját nemrég fejlesztette is az OTP Mobil - összesen 4 (illetve iOS-használóknak csak 3) új funkció került az alkalmazásba. Mivel mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van lehetőségünk közösségi autókat használni, mostanra jutottunk el addig, hogy érdemben kipróbáljuk a fejlesztést.

Alapértelmezett jármű

Ennek a funkciója nyilvánvaló: az alkalmazásba több rendszámot (azaz több járművet) is rögzíthetünk. Ez lehet jellemző például azokra, akik a céges flotta több autóját is hajtják, vagy gyakran bérelnek autót, esetleg a vidékről, külső (nem fizetős) kerületekből látogatóba érkező rokonok, ismerősök parkolását intézik néhány hetente. Ha az esetek túlnyomó többségében ugyanazzal az autóval parkolunk, mostantól megadhatjuk alapértelmezettnek a rendszámot, így nem kell a parkolásnál a kiválasztással bajlódni. A Gépjárműveim listában a kiválasztott rendszám mellett kell bejelölni a csillagot, innentől a Parkolást megérintve alapból ezt az autót kínálja fel a rendszer - tiszta sor. (A funkció csak a parkolást érinti, autópálya-matrica vásárlásakor továbbra is a listában kell rábökni a kívánt rendszámra.)

Becenév

Mégpedig a járműé: ha több rendszám van a listánkban, nem kell fejből tudnunk, melyik milyen autóhoz tartozik. Legfeljebb 20 karakteres neveket adhatunk neki, ebbe belefér a Fehér Astra Kombi vagy a Fater Suzukija is, így könnyebben és gyorsabban elindíthatjuk a parkolásunkat.

Emlékeztető

A feledékenységgel kétszer is lehet pénzt bukni a parkolásnál: ha elfelejtjük elindítani, vagy ha elfelejtjük leállítani. Előbbi esetben bírság, utóbbi esetben fölöslegesen fizetett parkolási díj a tanulópénz. Az új parkolási emlékeztető ez utóbbira kínál megoldást: be lehet állítani a térképen, hogy hol parkolunk, és az autó közelébe érve egy figyelmeztetést kapunk (push üzenet formájában) arról, hogy folyamatban lévő parkolásunk van, így jó eséllyel le is fogjuk azt állítani, amikor továbbállunk a kocsival. Bár a parkolás indításakor beállíthatjuk, meddig vesszük meg a jegyet, nem mindig tudjuk előre, hogy 15 percet vagy 2 órát leszünk a helyen, illetve előfordulhat, hogy hamarabb érünk vissza a tervezettnél a kocsihoz - ilyenkor hasznos az új funkció.

Be lehet állítani a térképen azt is, hogy a kocsitól milyen távolságba érve kapjuk a figyelmeztetést - akár csak az autó közvetlen közelében, de akár jó 100 méterre is kihúzhatjuk az értesítési területet jelző kört. Nem haszontalan az sem, hogy lehetőségünk van útvonaltervezővel visszajuttatni magunkat a kocsihoz - ritka szerencse az, ha pont az úticélunk bejárata előtt tudjuk letenni a kocsit... Nagy kár, hogy GPS-lefedettség hiányában parkolóházakban nem működhet hasonló szolgáltatás, egy pláza mélygarázsában lenne a leghasznosabb.

Widget

A negyedik újítás csak androidos készülékeken van, ami érthető: az iOS-eszközök nem támogatják a widgetek használatát. Ezzel lehet végképp villámgyorssá tenni a parkolást: a telefon desktopján elhelyezhető egy ikon, ami valamelyik rögzített rendszámhoz tartozik. Így akár a Simple elindítása, a Parkolás menüpont kiválasztása nélkül, a gyorsindító gomb megnyomásával egyből a parkoláshoz juthatunk úgy, hogy ki is választottuk az autónkat.

Nem kötelező, de meg lehet adni akár egy preferált zónát is: ha mondjuk jellemzően a munkahelyünk előtt kell parkolást indítani, akkor már azt sem kell kiválasztani: a widget parancsikonjának megérintése után ellenőrizhetjük a paramétereket (rendszám, zóna), majd pár másodperc után automatikusan a fizetési mód kiválasztásához jutunk. Ha több jellemző parkolózónánk is van, akkor többet is megadhatunk a widget létrehozásánál - ilyenkor csak rá kell bökni arra, a több "kedvenc" közül melyikben vagyunk épp, és már indulhat is a fizetés kiválasztása, majd a parkolás.

Még egyszerűbb és még gyorsabb lett - de te is kellesz ahhoz, hogy ne legyen bünti

Összességében a fejlesztések zömükben a kényelemről és a parkolásindítási folyamat leegyszerűsítéséről szólnak. A térképes, GPS alapú emlékeztetővel megspórolhatjuk az "úgyfelejtett" parkolás díját - erre egyébként már egy másik funkciót is fejleszt a Simple, az androidos verzióban az autóban lévő bluetooth-eszközzel párosítható az alkalmazás. Ezesetben akkor kapunk értesítést, ha van aktív Simple-parkolásunk, és a párosított bluetooth-eszköz jelenlétét érzékeli a telefont.

Az autósok élete így megint egyszerűbb lett, de továbbra sem lehet persze kizárni a parkolásból a felhasználót, a folyamat nem lehet teljesen automatikus: figyelnünk kell a parkolás elindítására, a megfelelő zóna kiválasztására (a GPS-technológia nem centire pontos, így zónahatáron mellé lehet lőni - ennek kiküszöbölésére egyébként az új verziójú alkalmazás már inkább nem ajánl fel automatikusan zónát, ha közel vagyunk a határhoz, így nem nyomunk rá esetleg a tévesre).

A parkolás leállításához kaptunk figyelmeztető eszközt, ahogy persze arról is kapunk push-értesítést, ha hamarosan lejár vagy épp lejárt a parkolásunk. Azért nagyjából érdemes észben tartani, ez mikor várható: ha az alkalmazás lefagy, a telefon megzizzen vagy épp lemerül, lecsúszhatunk az értesítésről - márpedig úgy a legbosszantóbb mikuláscsomagot szerezni, ha egyébként előtte órákig rendesen fizettük a parkolást.

Készült a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Közel kétezer milliárddal tartoznak a NAV-nak a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 27. 07:33
Igaz, minimálisan, de mérséklődött az adóhivatal követelésállománya.
Személyes pénzügyek Világutolsó olajcégek, stagnáló magyar munkavállaló-szám Ausztriában
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 17:04
Az olajcégek és energiavállalatok nyomott árfolyamáról és az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar munkavállalók helyzetéről beszélt munkatársunk a TrendFM-nek.
Személyes pénzügyek Újdonsággal rukkolt elő a Gránit Bank
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 12:23
A hazai bankok között elsőként, akár már a számlanyitás másnapján, plasztik nélküli, vásárlásra alkalmas digitális bankkártyát biztosít új ügyfeleinek a Gránit Bank. E kártyaszolgáltatás újdonsága abban áll, hogy az ügyfeleknek a számlanyitás után nem kell megvárniuk a fizikai bankkártyát ahhoz, hogy a mobiltelefonjukkal fizetni tudjanak.
Személyes pénzügyek Álomnyugdíj: így halmozhat fel tízmilliókat
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 11:35
Több mint 24 millió forintot tud felhalmozni egy huszonéves nő a nyugdíjba vonulásáig, ha a nettó átlagfizetésének körülbelül 10 százalékát havonta félreteszi. Egy tíz évvel idősebb férfi pedig 26 millió forintra tehet szert - derül ki a K&H Biztosító összeállításából. A társaság tapasztalatai szerint az öngondoskodás és a nyugdíjas évekre történő takarékoskodás egyre inkább a fókuszba kerül szinte mindegyik korosztályban. Ezt jelzi az is, hogy a K&H Biztosító az idei első félévben - a koronavírus-járvány ellenére – nyugdíjbiztosítások értékesítésében 24 százalékos növekedést ért el.  
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Friss
hírlevél