Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Legnépszerűbb szolgáltatásánál vezetett be hasznos újításokat a Simple - a parkolás új funkcióit próbáltuk ki.

Egyre többen használnak közösségi és zöld rendszámos autókat, az autósok túlnyomó többsége azonban továbbra is küzd a nagyvárosokban a fizetős parkolással: a közösségi autózás csak Budapesten érhető el, a zöld rendszámos autók pedig egyelőre még használtan is meglehetősen drágák, a teljesen elektromos változatok ráadásul a töltőhálózat fejletlensége miatt szintén leginkább a fővárosban kínálhatnak reális alternatívát. Az elsöprő többségnek tehát marad a fizetős parkolás - de legalább már nem kell kilószámra cipelnünk magunkkal az aprót egy forgalmasabb napon.

Ez nem a parkolóautomaták (illetve üzemeltetőik) érdeme, ezek még mindig nem képesek bankkártyát (vagy ne adj' Isten eurót) elfogadni, de mobiltelefon segítségével már kiválthatjuk a készpénzes fizetést. Erre pedig van is igény: nem véletlen, hogy az OTP által fejlesztett Simple-alkalmazás leggyakrabban használt funkciója a parkolás. 2017-ben összesen 927 ezer alkalommal használták az autósok, 468 millió forintos forgalmat generálva ezzel.

A Simple-alkalmazásnak ezt a funkcióját nemrég fejlesztette is az OTP Mobil - összesen 4 (illetve iOS-használóknak csak 3) új funkció került az alkalmazásba. Mivel mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van lehetőségünk közösségi autókat használni, mostanra jutottunk el addig, hogy érdemben kipróbáljuk a fejlesztést.

Alapértelmezett jármű

Ennek a funkciója nyilvánvaló: az alkalmazásba több rendszámot (azaz több járművet) is rögzíthetünk. Ez lehet jellemző például azokra, akik a céges flotta több autóját is hajtják, vagy gyakran bérelnek autót, esetleg a vidékről, külső (nem fizetős) kerületekből látogatóba érkező rokonok, ismerősök parkolását intézik néhány hetente. Ha az esetek túlnyomó többségében ugyanazzal az autóval parkolunk, mostantól megadhatjuk alapértelmezettnek a rendszámot, így nem kell a parkolásnál a kiválasztással bajlódni. A Gépjárműveim listában a kiválasztott rendszám mellett kell bejelölni a csillagot, innentől a Parkolást megérintve alapból ezt az autót kínálja fel a rendszer - tiszta sor. (A funkció csak a parkolást érinti, autópálya-matrica vásárlásakor továbbra is a listában kell rábökni a kívánt rendszámra.)

Becenév

Mégpedig a járműé: ha több rendszám van a listánkban, nem kell fejből tudnunk, melyik milyen autóhoz tartozik. Legfeljebb 20 karakteres neveket adhatunk neki, ebbe belefér a Fehér Astra Kombi vagy a Fater Suzukija is, így könnyebben és gyorsabban elindíthatjuk a parkolásunkat.

Emlékeztető

A feledékenységgel kétszer is lehet pénzt bukni a parkolásnál: ha elfelejtjük elindítani, vagy ha elfelejtjük leállítani. Előbbi esetben bírság, utóbbi esetben fölöslegesen fizetett parkolási díj a tanulópénz. Az új parkolási emlékeztető ez utóbbira kínál megoldást: be lehet állítani a térképen, hogy hol parkolunk, és az autó közelébe érve egy figyelmeztetést kapunk (push üzenet formájában) arról, hogy folyamatban lévő parkolásunk van, így jó eséllyel le is fogjuk azt állítani, amikor továbbállunk a kocsival. Bár a parkolás indításakor beállíthatjuk, meddig vesszük meg a jegyet, nem mindig tudjuk előre, hogy 15 percet vagy 2 órát leszünk a helyen, illetve előfordulhat, hogy hamarabb érünk vissza a tervezettnél a kocsihoz - ilyenkor hasznos az új funkció.

Be lehet állítani a térképen azt is, hogy a kocsitól milyen távolságba érve kapjuk a figyelmeztetést - akár csak az autó közvetlen közelében, de akár jó 100 méterre is kihúzhatjuk az értesítési területet jelző kört. Nem haszontalan az sem, hogy lehetőségünk van útvonaltervezővel visszajuttatni magunkat a kocsihoz - ritka szerencse az, ha pont az úticélunk bejárata előtt tudjuk letenni a kocsit... Nagy kár, hogy GPS-lefedettség hiányában parkolóházakban nem működhet hasonló szolgáltatás, egy pláza mélygarázsában lenne a leghasznosabb.

Widget

A negyedik újítás csak androidos készülékeken van, ami érthető: az iOS-eszközök nem támogatják a widgetek használatát. Ezzel lehet végképp villámgyorssá tenni a parkolást: a telefon desktopján elhelyezhető egy ikon, ami valamelyik rögzített rendszámhoz tartozik. Így akár a Simple elindítása, a Parkolás menüpont kiválasztása nélkül, a gyorsindító gomb megnyomásával egyből a parkoláshoz juthatunk úgy, hogy ki is választottuk az autónkat.

Nem kötelező, de meg lehet adni akár egy preferált zónát is: ha mondjuk jellemzően a munkahelyünk előtt kell parkolást indítani, akkor már azt sem kell kiválasztani: a widget parancsikonjának megérintése után ellenőrizhetjük a paramétereket (rendszám, zóna), majd pár másodperc után automatikusan a fizetési mód kiválasztásához jutunk. Ha több jellemző parkolózónánk is van, akkor többet is megadhatunk a widget létrehozásánál - ilyenkor csak rá kell bökni arra, a több "kedvenc" közül melyikben vagyunk épp, és már indulhat is a fizetés kiválasztása, majd a parkolás.

Még egyszerűbb és még gyorsabb lett - de te is kellesz ahhoz, hogy ne legyen bünti

Összességében a fejlesztések zömükben a kényelemről és a parkolásindítási folyamat leegyszerűsítéséről szólnak. A térképes, GPS alapú emlékeztetővel megspórolhatjuk az "úgyfelejtett" parkolás díját - erre egyébként már egy másik funkciót is fejleszt a Simple, az androidos verzióban az autóban lévő bluetooth-eszközzel párosítható az alkalmazás. Ezesetben akkor kapunk értesítést, ha van aktív Simple-parkolásunk, és a párosított bluetooth-eszköz jelenlétét érzékeli a telefont.

Az autósok élete így megint egyszerűbb lett, de továbbra sem lehet persze kizárni a parkolásból a felhasználót, a folyamat nem lehet teljesen automatikus: figyelnünk kell a parkolás elindítására, a megfelelő zóna kiválasztására (a GPS-technológia nem centire pontos, így zónahatáron mellé lehet lőni - ennek kiküszöbölésére egyébként az új verziójú alkalmazás már inkább nem ajánl fel automatikusan zónát, ha közel vagyunk a határhoz, így nem nyomunk rá esetleg a tévesre).

A parkolás leállításához kaptunk figyelmeztető eszközt, ahogy persze arról is kapunk push-értesítést, ha hamarosan lejár vagy épp lejárt a parkolásunk. Azért nagyjából érdemes észben tartani, ez mikor várható: ha az alkalmazás lefagy, a telefon megzizzen vagy épp lemerül, lecsúszhatunk az értesítésről - márpedig úgy a legbosszantóbb mikuláscsomagot szerezni, ha egyébként előtte órákig rendesen fizettük a parkolást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. május 1. 10:35
Egy zalaegerszegi és egy orosházi gimnázium csapata jutott be utolsóként a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny május 19-ei országos döntőjébe.
Személyes pénzügyek 414 ezer forintra emelkedett a bruttó átlagfizetés februárban
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 09:36
A KSH adatai szerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset is 9,8 százalékkal nőtt egy év alatt.
Személyes pénzügyek Már csaknem teljes a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 19:37
Három budapesti, egy győri és egy tatabányai gimnázium csapata teljesített a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 28-ai megyei elődöntőiben, aminek következtében részt vehetnek a május 19-ei országos döntőben. Amelynek mezőnye az április 29-ei utolsó elődöntőben válik teljessé.
Személyes pénzügyek Megszavazták a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 28. 14:13
A döntés egymillió fiatalt érinthet. 
Személyes pénzügyek További csapatok jutottak a diákverseny májusi döntőjébe
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 19:43
Két debreceni, egy kisújszállási, egy vásárosnaményi és egy fehérgyarmati gimnázium csapata szerepelt a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 27-ei megyei elődöntőiben, így ők vehetnek részt a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek A vírus miatt évközi kiegészítő nyugdíjemelés jöhet
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 08:04
Ez már a múlt kedden benyújtott, az idei évi költségvetést módosító javaslatból kiolvasható volt, most Tállai András is megerősítette.
Személyes pénzügyek Újabb helyek keltek el a diákverseny májusi döntőjére
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 19:51
Egy szekszárdi, egy érdi, egy ceglédi, egy gödöllői és egy egri gimnázium csapata vette sikerrel a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 22-ei megyei elődöntőit, s nyertek ezáltal jogot a május 19-ei országos döntőben való részvételre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2. forduló
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Zala és Békés megyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Megvannak a diákverseny májusi döntőjének első résztvevői
Privátbankár.hu | 2021. április 21. 19:58
Egy pécsi és egy fonyódi gimnázium csapata nyerte a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 21-ei megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek Durván drágulhat a hús
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 06:42
A takarmányárak annyira megnőttek, hogy muszáj a piaci árakat is növelni. A drágulás akár a 20-25 százalékot is elérheti, így 1 kg csirkemell filé közel 2000 forintba kerülhet majd. A Baromfi Termék Tanács szerint ráadásul további drágulásra is számítani lehet.
hírlevél
depositphotos