<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Legnépszerűbb szolgáltatásánál vezetett be hasznos újításokat a Simple - a parkolás új funkcióit próbáltuk ki.

Egyre többen használnak közösségi és zöld rendszámos autókat, az autósok túlnyomó többsége azonban továbbra is küzd a nagyvárosokban a fizetős parkolással: a közösségi autózás csak Budapesten érhető el, a zöld rendszámos autók pedig egyelőre még használtan is meglehetősen drágák, a teljesen elektromos változatok ráadásul a töltőhálózat fejletlensége miatt szintén leginkább a fővárosban kínálhatnak reális alternatívát. Az elsöprő többségnek tehát marad a fizetős parkolás - de legalább már nem kell kilószámra cipelnünk magunkkal az aprót egy forgalmasabb napon.

Ez nem a parkolóautomaták (illetve üzemeltetőik) érdeme, ezek még mindig nem képesek bankkártyát (vagy ne adj' Isten eurót) elfogadni, de mobiltelefon segítségével már kiválthatjuk a készpénzes fizetést. Erre pedig van is igény: nem véletlen, hogy az OTP által fejlesztett Simple-alkalmazás leggyakrabban használt funkciója a parkolás. 2017-ben összesen 927 ezer alkalommal használták az autósok, 468 millió forintos forgalmat generálva ezzel.

A Simple-alkalmazásnak ezt a funkcióját nemrég fejlesztette is az OTP Mobil - összesen 4 (illetve iOS-használóknak csak 3) új funkció került az alkalmazásba. Mivel mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van lehetőségünk közösségi autókat használni, mostanra jutottunk el addig, hogy érdemben kipróbáljuk a fejlesztést.

Alapértelmezett jármű

Ennek a funkciója nyilvánvaló: az alkalmazásba több rendszámot (azaz több járművet) is rögzíthetünk. Ez lehet jellemző például azokra, akik a céges flotta több autóját is hajtják, vagy gyakran bérelnek autót, esetleg a vidékről, külső (nem fizetős) kerületekből látogatóba érkező rokonok, ismerősök parkolását intézik néhány hetente. Ha az esetek túlnyomó többségében ugyanazzal az autóval parkolunk, mostantól megadhatjuk alapértelmezettnek a rendszámot, így nem kell a parkolásnál a kiválasztással bajlódni. A Gépjárműveim listában a kiválasztott rendszám mellett kell bejelölni a csillagot, innentől a Parkolást megérintve alapból ezt az autót kínálja fel a rendszer - tiszta sor. (A funkció csak a parkolást érinti, autópálya-matrica vásárlásakor továbbra is a listában kell rábökni a kívánt rendszámra.)

Becenév

Mégpedig a járműé: ha több rendszám van a listánkban, nem kell fejből tudnunk, melyik milyen autóhoz tartozik. Legfeljebb 20 karakteres neveket adhatunk neki, ebbe belefér a Fehér Astra Kombi vagy a Fater Suzukija is, így könnyebben és gyorsabban elindíthatjuk a parkolásunkat.

Emlékeztető

A feledékenységgel kétszer is lehet pénzt bukni a parkolásnál: ha elfelejtjük elindítani, vagy ha elfelejtjük leállítani. Előbbi esetben bírság, utóbbi esetben fölöslegesen fizetett parkolási díj a tanulópénz. Az új parkolási emlékeztető ez utóbbira kínál megoldást: be lehet állítani a térképen, hogy hol parkolunk, és az autó közelébe érve egy figyelmeztetést kapunk (push üzenet formájában) arról, hogy folyamatban lévő parkolásunk van, így jó eséllyel le is fogjuk azt állítani, amikor továbbállunk a kocsival. Bár a parkolás indításakor beállíthatjuk, meddig vesszük meg a jegyet, nem mindig tudjuk előre, hogy 15 percet vagy 2 órát leszünk a helyen, illetve előfordulhat, hogy hamarabb érünk vissza a tervezettnél a kocsihoz - ilyenkor hasznos az új funkció.

Be lehet állítani a térképen azt is, hogy a kocsitól milyen távolságba érve kapjuk a figyelmeztetést - akár csak az autó közvetlen közelében, de akár jó 100 méterre is kihúzhatjuk az értesítési területet jelző kört. Nem haszontalan az sem, hogy lehetőségünk van útvonaltervezővel visszajuttatni magunkat a kocsihoz - ritka szerencse az, ha pont az úticélunk bejárata előtt tudjuk letenni a kocsit... Nagy kár, hogy GPS-lefedettség hiányában parkolóházakban nem működhet hasonló szolgáltatás, egy pláza mélygarázsában lenne a leghasznosabb.

Widget

A negyedik újítás csak androidos készülékeken van, ami érthető: az iOS-eszközök nem támogatják a widgetek használatát. Ezzel lehet végképp villámgyorssá tenni a parkolást: a telefon desktopján elhelyezhető egy ikon, ami valamelyik rögzített rendszámhoz tartozik. Így akár a Simple elindítása, a Parkolás menüpont kiválasztása nélkül, a gyorsindító gomb megnyomásával egyből a parkoláshoz juthatunk úgy, hogy ki is választottuk az autónkat.

Nem kötelező, de meg lehet adni akár egy preferált zónát is: ha mondjuk jellemzően a munkahelyünk előtt kell parkolást indítani, akkor már azt sem kell kiválasztani: a widget parancsikonjának megérintése után ellenőrizhetjük a paramétereket (rendszám, zóna), majd pár másodperc után automatikusan a fizetési mód kiválasztásához jutunk. Ha több jellemző parkolózónánk is van, akkor többet is megadhatunk a widget létrehozásánál - ilyenkor csak rá kell bökni arra, a több "kedvenc" közül melyikben vagyunk épp, és már indulhat is a fizetés kiválasztása, majd a parkolás.

Még egyszerűbb és még gyorsabb lett - de te is kellesz ahhoz, hogy ne legyen bünti

Összességében a fejlesztések zömükben a kényelemről és a parkolásindítási folyamat leegyszerűsítéséről szólnak. A térképes, GPS alapú emlékeztetővel megspórolhatjuk az "úgyfelejtett" parkolás díját - erre egyébként már egy másik funkciót is fejleszt a Simple, az androidos verzióban az autóban lévő bluetooth-eszközzel párosítható az alkalmazás. Ezesetben akkor kapunk értesítést, ha van aktív Simple-parkolásunk, és a párosított bluetooth-eszköz jelenlétét érzékeli a telefont.

Az autósok élete így megint egyszerűbb lett, de továbbra sem lehet persze kizárni a parkolásból a felhasználót, a folyamat nem lehet teljesen automatikus: figyelnünk kell a parkolás elindítására, a megfelelő zóna kiválasztására (a GPS-technológia nem centire pontos, így zónahatáron mellé lehet lőni - ennek kiküszöbölésére egyébként az új verziójú alkalmazás már inkább nem ajánl fel automatikusan zónát, ha közel vagyunk a határhoz, így nem nyomunk rá esetleg a tévesre).

A parkolás leállításához kaptunk figyelmeztető eszközt, ahogy persze arról is kapunk push-értesítést, ha hamarosan lejár vagy épp lejárt a parkolásunk. Azért nagyjából érdemes észben tartani, ez mikor várható: ha az alkalmazás lefagy, a telefon megzizzen vagy épp lemerül, lecsúszhatunk az értesítésről - márpedig úgy a legbosszantóbb mikuláscsomagot szerezni, ha egyébként előtte órákig rendesen fizettük a parkolást.

Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek Szegényebb vármegyékben nehezebb hitelhez jutni
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 08:16
A Bank360 elemzése a KSH kereseti adatait vetette össze a hitelbírálat módszertanával.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Sikeres jelentkezés!
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 14:23
A jelentkezésedet sikeresen megerősítetted, regisztrációd sikeres!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Jelentkezés megerősítése szükséges!
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 14:09
Köszönjük, hogy jelentkeztél a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre! FONTOS: kérjük, erősítsd meg jelentkezésedet!
Személyes pénzügyek Matolcsy György előírta, hány helyen vehetünk fel készpénzt
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 09:26
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének friss rendelete meghatározza, hogy egy banknak – attól függően, hogy hány betéti és hitelkártyát bocsátott ki – hány ATM-et kell működtetnie egy fővárosi kerületben, egy vármegyeszékhelyen és a további településeken, ezeken belül a városokban.
Személyes pénzügyek Bal lábbal kelt a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 07:16
A hazai fizetőeszköz gyengébben kezdte a mai napot annál, mint ahol az előzőt befejezte.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG