8p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Komolyabb esés van Európában a tőzsdéken, főleg a bankszektort és a technológiai szektort adják ma, és leginkább a németeknél. A BUX is átlag körüli mértékben esik, az OTP-vel és a Mollal az élen. A fő aggodalom a magas amerikai állampapír-hozam, az inflációs nyomás. A kriptodevizák is nagyot estek, de az igazi sztori állítólag a bankok kontra fintech-alkalmazások háborúban rejlik.

Európában a mínuszos nyitás óta csak tovább csúsznak lefelé a tőzsdeindexek, a német mutató 2,0, a francia 0,8, a brit 0,9 százalékos veszteséget mutat éppen. A rossz hangulat talán legfontosabb oka a bankszektor, a HSBC óriás-pénzintézet rossz gyorsjelentése rávilágított a szektor várható problémáira. De a tegnapi amerikai technológiai kiárusítás után most Európában is csúnyán beleadtak az ágazatba, a német TecDax index 4,3 százalékkal szakad. A határidős árak alapján az USA-ban is folytatódhat a tegnapi esés.

A BUX is egy százalék feletti mínuszban van. Itthon is a bankszektort, azaz az OTP-t ütik leginkább, a részvény 3,0 százalékkal esik most. A Mol is két százalék körül süllyed, a Richter és a Telekom viszont némileg drágul. A forint csak kissé gyengül, 359,30 az euró. Valamelyest erősödik a dollár, esnek a nemesfémek, de drágul az olaj.

Árfolyamok és grafikonok

A hazai vírushírek nem túl jók, nincs elég javulás ahhoz, hogy egyhamar feloldják a korlátozásokat. Ma az MNB tart kamatdöntő ülést, amitől azonban nem vár intézkedéseket a piac. Ez inkább márciusban képzelhető el. Úgy tűnik, megegyezett a Facebook az ausztrál hatóságokkal, és az ország polgárai nemsokára ismét olvashatnak híreket a közösségimédia-oldalon.

Új eredmények szerint az AstraZeneca vakcina vírusvariánsokkal szembeni védelmi képessége biztató, és az első adag után az oltás meglehetősen magas szintű védelmet nyújt. (Egy skót tanulmány eredményeiről itt írtunk.)

Inflációs félelmek és brit nyitási tervek

A nyugati tőzsdei sajtó főleg az inflációs várakozások és a kötvényhozamok emelkedésének tulajdonítja a tőkepiaci hangulat romlását. A Blooomberg.com megfogalmazása szerint például a befektetők tesztelik portfólióik inflációtűrő képességét.

Németországban mintha megállt volna a fertőzések növekedése, legutóbb végre nem jelentettek többet, mint egy hete. Az Egyesült Királyságban Boris Johnson miniszterelnök bemutatta a korlátozások fokozatos feloldásának tervét a következő négy hónapra. Rishi Sunak pénzügyminiszter pedig várhatóan további milliárdokat szán a gazdaság állami támogatására a következő néhány hónapban.

Sürgeti az idő a honatyákat, kell a pénz a népnek

Az Egyesült Államokban a demokraták a héten Joe Biden elnök 1,9 billió dolláros mentőcsomgjának utolsó simításainál tartanak. Arra törekednek, hogy gyorsan elfogadják a csomagot, mielőtt a korábbi támogatások kifutnak. A képviselőház a hét végén szavazhat. Az USA-ban elérték az 500 ezer koronavírus-halálesetet, de az oltóanyag-gyártók szerint az ellátás néhány szűk keresztmetszete hamarosan enyhül, gyorsulhat az immunizálás – írta a Bloomberg.

Az amerikai koronavírus-fertőzések és a kórházban ápoltak száma viszont tovább csökken, ami biztató a gazdaságra nézve is.

Hagyományos és digitális világ (Pixabay)
Hagyományos és digitális világ (Pixabay)

A lezárások végét kezdte beárazni tegnap a piac?

Tegnap az USA-ban jól teljesítettek a hagyományos részvények, a Dow Jones ipari átlag kicsi pluszban tudott maradni, míg a növekedési papírok, például a Nasdaq 100 index, erősen lefelé tartottak. Ezt az Erste Befektetési Zrt. így magyarázza:

Azok a részvények és cégek, amelyek még mindig szenvednek a lezárásoktól, nagyot mentek, hiszen az USA-ban és az Egyesült Királyságban is arra lehet számítani, hogy néhány hónap múlva normalizálódik az élet. Európában is hasonlóra számíthatunk, igaz, picit később. A válságot végül nagy valószínűséggel túlélő TUI 8 százalékkal ralizott, vagy a nyaraló hajókat üzemeltető Carnival több mint öt százalékot emelkedett.

A magas kötvényhozam a techszektor nagy ellensége?

A technológiai szoktor tegnapi zuhanása és a kötvénypiac közötti összefüggést magyarázza az Equilor Befektetési Zrt.

Hatalmasat zuhant tegnap a technológiai innovációkba fektető Ark ETF árfolyama, 5,8 százalékot zakózott. Ami elsősorban a Tesla gyászos teljesítményének (-8,5%) volt köszönhető. Az emelkedő kötvényhozamok nagy ellenségei a növekedési részvényeknek, ugyanis ezen cégek pozitív cash flowja időben jóval távolabb van, mint egy értékalapú vállalaté. Így a diszkontfaktoron keresztül nagyobb ütést szenved el a részvények árfolyama egy emelkedő hozamkörnyezetben. A hozamemelkedést az inflációs nyomás miatti félelem katalizálja.

Két fintech ETF (ARKF és FINX) és az S&P 500 bankszektorára szóló ETF (KBE). (Tradingview.com)
Két fintech ETF (ARKF és FINX) és az S&P 500 bankszektorára szóló ETF (KBE). (Tradingview.com)

Nem is a bitcoin az igazi sztori, hanem a bankok alkonya?

A JPMorgan jelentésében a fintech-bankszektor összecsapást tekinti a pénzügyi világ koronavírus utáni legfontosabb történetének, nem a Bitcoin szárnyalását – írta a SeekingAlpha.

A COVID-19 utáni valódi történet a "digitális pénzügy térhódítása. A bankok és a fintech közötti versenyben a Big Tech (a nagy technológiai óriások – a szerk.) megjelenése újabb fordulatot hozott. Ezek ugyanis a legerősebbek digitális téren az ügyfelek adataihoz való hozzáférésük miatt. Ennek ellenére a hagyományos bankok is érvényesülhetnek a digitális pénzügyekben, mivel előnyük van a betétgyűjtés, a kockázatkezelés és a szabályozás terén. A bankok fokozzák beruházásaikat a technológiai szakadék csökkentése érdekében, és a csata a fintech-el szabályozási fronton is folyik.

Bár a bitcoin emelkedését csak mellékszálnak tartják, a kriptoeszköz szerintük alternatív pénznemként velünk marad. Becsléseik szerint a Bitcoin árának 146 ezer dollárra kellene emelkednie ahhoz, hogy a piaci kapitalizációja akkora legyen, mint a magánszektor teljes arany-befektetéseinek értéke (ETF-eken, aranyrudakon és érméken keresztül).

Egy bitcoin és egy kilogramm arany tőzsdei ára dollárban. (Tradingview.com)
Egy bitcoin és egy kilogramm arany tőzsdei ára dollárban. (Tradingview.com)

Egy bitcoin = egy kiló arany?

Egy bitcoin árfolyama a hétvégi csúcsok idején átlépte egy kilogramm arany árát, amint a grafikonon is látható (58 ezer dollár körül). Ám az utóbbi mintegy másfél napban jelentős, 20 százalék körüli korrekció zajlott le. A bitcoin 58 331 dolláros csúcsáról eddig 48 400-ra, az ether 2036 dolláros rekordjáról 1500 alá zuhant vissza. A hasonló, hirtelen ármozgások cseppet sem meglepők, végigkísérik a kriptodevizák történetét.

A korrekció egyik oka lehet Elon Musk Tesla-vezér egyik megjegyzése a magas árakról. Egy másik pedig Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter, aki kritizálta a bitcoin alacsony hatékonyságát, és óvott az illegális célú felhasználásától. A Tesla árfolyama egyébként 8,5 százalékot esett, valószínűleg nem függetlenül az 1,5 milliárd dollárért vett bitcoin-csomagjától.

Ez lehet a következő fekete hattyú?

Egyelőre a járvánnyal kapcsolatos uralkodó narratíva a győzelmi jelentések elemeiből áll, a fiskális és monetáris stimulus teljes erővel dübörög. Hát mi baj lehet? – teszi fel a kérdést a Concorde Értékpapír blogja. Pedig bizony lehet, és jó eséllyel olyasmi lesz, amire senki nem gondolt, például egy ronda tajvani válság – írják. Kína, Hszi elnök szerintük nem tréfál, nem blöfföl, hanem várja a kedvező alkalmat. Közelebb van a katonai megoldás lehetősége, mint valaha.

Pesszimistábbak lettek a német befektetők, mit jelent ez?

A múlt heti szerény csökkenés után romlott a befektetők hangulata a Handelsblatt Dax Sentiment felmérés szerint, ami hetente több mint 4000 befektető részvételével készül.

Stephan Heibel szerint a befektetők mára olyan pesszimisták lettek, hogy alig mer valaki részvényeket vásárolni. De ebből nem következik, hogy eladások kezdődnének. Sőt, a bátrakat megjutalmazhatja a piac, ha az oltási helyzet javul a következő napokban és hetekben.

A Handelsblatt felmérése a cikk szerint összhangban áll más hangulatfelmérésekkel Németországban. Az USA-ban viszont inkább optimizmus uralkodik.

  • A frankfurti tőzsde múlt szerdai körkérdése szerint a Sentix hangulatindex taktikai vételi jelet adott a DAX-ra.
  • A stuttgarti tőzsde Euwax-piacán – amelyen főleg magánbefektetők kereskednek szintén romlott a hangulat.
  • Az amerikai alapkezelők viszont részvénykitettségüket magasan, 108 százalékon hagyták, ami tükrözi az USA-ban jelenleg tapasztalható optimizmust.
  • Hasonló kép uralkodik az amerikai magánbefektetők körében is.

Mint ismeretes, a szélsőségesen optimista vagy pesszimista hangulat kialakulása gyakran vezet trendfordulóhoz a tőzsdéken. De a kettő közötti átmenetek többnyire nem.

Menetelnek az olajcégek, de nem mindegyik

Sokat emelkedtek a napokban a nemzetközi olajipari multik. Tegnap este két amerikai cég viszont nem remekelt.

Az Occidental negyedéves EPS-e elmaradt a várakozástól, és sorozatban a hatodik negyedévben lett veszteséges a cég. A menedzsment szerint a jelenlegi negyedévben 4 százalékkal csökkenhet a kitermelés a texasi hideg tél miatt. Az Occidental árfolyama 2,5 százalékos mínuszba került a zárás után. A szektortárs Diamondback Energy is hasonló nagyságrendben, 2,4 százalékkal esett, miután a negyedéves bevétel és EPS is elmaradt a konszenzustól – írta a KBC Equitas.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 13325 13015 13365 +2,42% 13315 13325 2 431 773 940 HUF 2023-09-29 16:21:34
MOL 2776 2756 2788 -0,14% 2776 2778 830 951 518 HUF 2023-09-29 16:20:06
MTELEKOM 543 541 545 -0,18% 543 544 120 613 729 HUF 2023-09-29 16:16:53
RICHTER 8915 8895 9035 -0,67% 8915 8920 798 024 860 HUF 2023-09-29 16:22:36
OPUS 368 351 368 +4,10% 368 368 356 687 615 HUF 2023-09-29 16:22:41
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Nemsokára 120 dollár lesz az olaj, jócskán visszapattant a forint
Eidenpenz József | 2023. szeptember 29. 12:02
Tegnap nem sok hiányzott a 395-ös euróhoz, ma pedig a 391-hez közelít az árfolyam. A részvénypiacok szépen emelkednek, a hazai tőzsde ezt egyelőre nem követi. A száz dolláros vagy még drágább olaj sokáig velünk maradhat, ugyanazért, mint egyes korábbi években. Nem lehet eurót kiutalni a Binance kriptotőzsdéről.
Részvény / Deviza / Áru Nem akar jobb irányba fordulni a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 09:58
Láthatóan nem tud erőre kapni a hazai fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Megállt a forint zuhanása vagy sem?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 19:05
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Már 395-nél áll az euró, a kötvénypiacról indul az újabb krach?
Eidenpenz József | 2023. szeptember 28. 12:13
Ma is majdnem két forinttal drágult az euró, de az OTP legalább emelkedik. Hat napja esnek az európai tőzsdék. Szaporodnak a pesszimista hangok a részvénypiacokon, mások szerint a kötvényhozamok problémája indíthat el általános válságot. Leálltak a Volkswagen-gyárak, majd újraindultak.
Részvény / Deviza / Áru Rég látott mélységbe esett a forint - mi lesz ebből?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 07:28
Szerda este közel kéthavi mélypontjára esett a forint, csütörtök reggel 392 környékén indult a kereskedés.
Részvény / Deviza / Áru Hol a vége? Egyre lejjebb csúszik a forint a lejtőn
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 18:29
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru A klímaváltozás már mindannyiunk problémája
Eidenpenz József | 2023. szeptember 27. 14:34
A fenntarthatósággal, a klímaváltozással, az ESG-vel foglalkozni elkerülhetetlen. A pénzügyi ökoszisztémában a professzionális befektetők, bankok, vállalatok előtt álló kihívások mellett a kisbefektetők igényeiről is szó volt a Privátbankár Klasszis ESG-konferenciáján.
Részvény / Deviza / Áru A forintra is hatással lehet a kamatfélelem
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:03
Kanyargósan telt a forint délelőttje, a budapesti tőzsdén a Magyar Telekom erősödése kilógott a sorból. Közben a befektetők attól tartanak, hogy az amerikai kamatok a magasban maradnak. Ez rányomja a bélyegét a hangulatra. Nagy kérdés, mi várható októberben? 
Részvény / Deviza / Áru Jégre lépett a forint és ez sokaknak fáj
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 18:53
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Csányi Sándor már megint pezsgőzhet
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 18:27
Mert jól futott ma az OTP, de a Telekom sem panaszkodhat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG