10p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Körülbelül annyit esnek ma a tőzsdék, amennyit tegnap emelkedtek, miközben a gazdaságból vegyes hírek érkeztek. Újabb hullámokat vet a GameStop-botrány, a Robinhood alkalmazásnak emiatt azonnal egymilliárd dolláros tőkeemelésre és legalább félmilliárdos hitelfelvétel volt szüksége. A BUX átlagon felül teljesít. Újra meglódult a bitcoin, 16 százalékos pluszban áll.

A tegnapi emelkedés után ma ismét lefelé indultak el a tőzsdeindexek Európában, az amerikai határidős mutatók is csökkenést jeleznek. Frankfurtban és Londonban 1,1, Párizsban 1,2 százalékkal esik a vezető index. Varsóban 1,6 százalékos az esés.

Budapesten viszont minimális, pár pontos emelkedést figyelhetünk meg jelenleg. A Richter másfél százalékos és az OTP 0,2 százalékos emelkedése húzza felfelé a mutatót. A Mol és a Magyar Telekom nagyjából fél százalékkal süllyed. A forint gyakorlatilag nem változik, 358,60 forint az euró ára.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Erős a dollár, száguld az ezüst

A dollár erősödésbe kezdett, de nem annyira az euróhoz képest, mint inkább más devizákkal összehasonlítva. A dollárindex 0,3 százalékkal emelkedik, az euró/dollár viszont alig változik, 1,2120. Eközben 0,7 százalékkal emelkedik az arany és 4,5 százalékkal az ezüst, feljebb van a legtöbb egyéb árupiaci termék is. Ennek egyik magyarázata lehet a vártnál magasabb német inflációs adat.

A dollár erősödését vannak, akik a tőzsdék a rossz hangulatával magyarázzák. Ilyenkor ugyanis a befektetők biztonságos menedéket keresnek, amit főleg a dollárban találnak meg.

A GameStop miatt esik minden?

A tőzsdei áresés okát nehéz megtalálni, a gazdaságból vegyes hírek jöttek, a járvány és az oltás frontján nincs igazi újdonság. Sokan attól tartanak, hogy a GameStop-részvények és már jó néhány más értékpapír piacán bekövetkezett óriási spekulációs hullám okozza süllyedést. Azok a befektetők ugyanis, amelyeknek most pótlólagos tőkekövetelményeket kell biztosítaniuk, egyéb befektetéseiket, például más részvényeiket adják el, hogy pénzhez jussanak.

Tovább szorongatják a GameStop-spekulánsokat (is)

A GameStop részvény tegnap 44 százalékkal 193,60 dollárra esett. A papír körül kialakult dráma csütörtök délután azzal folytatódott, hogy sok brókercég megnövelte a származékos ügyletek letéti követelményeit. Emiatt sokkal nagyobb tőkebefektetést igényel a shortolás, de a long (a tőkeáttételes vétel) is, ami újabb pozíciózárásokat eredményezhetett. (Az Investing.com nehezen fordítható szójátéka szerint “Brokers Squeeze the Squeezers”, azaz a brókerek tovább szorítják az amúgy is prés alatt levő, vagy megszorongatott spekulánsokat.)

A Gamestop-részvény árfolyama (Tradingview.com)
A Gamestop-részvény árfolyama (Tradingview.com)

A Robinhood-alkalmazás teljesen felfüggesztette több érintett részvénytársaság papírjainak kereskedelmét a rendszerében, bár a Bloomberg szerint erre akkora felháborodás tört ki, hogy ma ezt valószínűleg feloldják. A cégnek ráadásul 500-600 millió dollárra becsült hitelkeretet kellett lehívnia, és egymilliárd dollárnyi rendkívüli tőkeemelést hajtott végre. (A brókercégek is felelnek ügyfeleik letéti követelményeiért, esetleges veszteségeiért.)

Emelte a letéteket az Interactive Brokers is

Az Interactive Brokers 100 százalékkal emelte a long és 300 százalékkal a short üzletek letéti követelményét. Ezek a lépések főleg a kisbefektetőket érintik, az általában a short oldalon álló nagy intézményi befektetőkre vélhetően külön szabályokat alkalmaznak.

Robin Hood (Pixabay.com)
Robin Hood (Pixabay.com)

A Morgan Stanley leányvállalata, az E-Trade is leállította a kereskedést a Gamestop részvényével.

A short-lezárási hullámban érintett cégek többek között:

 • GameStop (NYSE:GME)
 • AMC Entertainment (NYSE:AMC)
 • (NYSE:BB)
 • Express (NYSE:EXPR)
 • Koss Corporation (NASDAQ:KOSS)
 • Naked Brand Group (NASDAQ:NAKD)
 • Nokia (NYSE:NOK)

Vegyes hírek jöttek az európai gazdaságból

Negyedév/negyedév alapon a várt 4,2 százalékkal szemben csak 4,0 százalékkal emelkedett az amerikai GDP. A lakossági fogyasztás pedig 3,1 százalék helyett 2,5 százalékkal nőtt. Tegnap a német gazdaságból is rossz hír jött, ma munkanélküliségi adat érkezik. A francia gazdaság tavalyi zsugorodása viszont alacsonyabb lett a várakozásoknál, “csak” 8,3 százalékkal. A francia költségvetést 11 százalékos zuhanással kalkulálták – írta az N-tv.de.

Pont 11 százalékkal a spanyol gazdaság zsugorodott tavaly, ahol azonban az utolsó negyedév pozitív meglepetés okozott, szerény GDP-növekedés történt (0,4 százalék).

Frekvenciákat nyert el a Telekom

Frekvenciahasználati jogosultságokat szerzett a Magyar Telekom a 900 MHz-es és az 1800 MHz-es sávban – jelentették be. A frekvenciablokkokért összesen 44,28 milliárd forint díjat köteles fizetni, amit várhatóan 2022. első negyedévében fizetnek ki. A kötelezettség jelenértékét, hozzávetőleg 39,5 milliárd forintot várhatóan 2021 első negyedévében könyvelik.

Kiviteli stop az EU-s oltóanyagokra

Az Európai Unió szigorítja a Covid-19 vakcinák kivitelére vonatkozó szabályokat, kockáztatva ezzel az életmentő szerekhez való hozzáférés érdekében folyó globális csata elmérgesedését – írta a Bloomberg.com. Az EU-n kívüli szállításhoz a vállalatok előzetes engedélyt kell kérjenek.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke felvetette annak lehetőségét, hogy a hatóságok magukhoz ragadják az oltás előállításának ellenőrzését, ha ezek az intézkedések nem térítik vissza az oltási programot a megfelelő pályára. Eközben a Novavax új vakcinája hatékonynak bizonyult az Egyesült Királyság koronavírustörzsével szemben, de kevésbé jónak a dél-afrikai ellen.

Rengeteg fontos gyorsjelentés jött

Záporoznak a gyorsjelentések az USA-ban és Európában is. A Daimler tegnap este a vártnál jobb számokat közölt, így az általános rossz hangulat közepette is 1,3 százalékkal emelkedik ma.

Az Equilor Befektetési Zrt. szerint:

 • A vártnál jobb eredmény jött a Visától.
 • A US Steel is a becsléseknél kisebb veszteségről számolt be.
 • Örülnek a Mastercard gyorsjelentésének a befektetők.
 • A várakozások alatt teljesített a McDonald’s a tavalyi év utolsó negyedévében.
 • Jelentett az SAP, csak kis mértékben tért el az elemzői becslésektől.

A KBC Equitas szerint:

 • Majdnem tíz százalékot ugrott a Western Digital zárás után a jó jelentése miatt.
 • Erős jelentést tett közzé ma reggel az Ericsson, a versenytárs Nokia jövő héten jelent.
 • Ma nyitás előtt közzéteszi a számait a Colgate-Palmolive, a Honeywell, a Chevron, az Ely Lilly, a Thermo Fisher és a Caterpillar.
 • Eddig az S&P 500 komponenseinek nagyjából 35 százaléka jelentett, és eddig nagyon pozitív a meglepetés.

Venni kell az esésben? Vagy majd ha begyorsul?

Az Erste Befektetési Zrt. tőzsdei korrekcióra számít az első negyedévben.

A JPMorgan stratégája szerint a visszaeséseseket vételi lehetőségként kell kezelni, mivel a lakosság gyors végigoltásának, a gazdasági élénkítő csomagoknak, és a monetáris politikának köszönhetően a részvények jó kilátásokkal rendelkeznek. A Goldman stratégája szerint is nagyon pici a valószínűsége egy medvepiac kialakulásának, mivel a gazdaság és a vállalatok nyeresége is most áll helyre. Vannak óvatosabb stratégák is, a BofA elemzője szerint a pozicionáltság csúcson van, amit a döntéshozók extrém pénznövelő politikája okoz, s ez korrekcióhoz vezethet az első negyedévben. Mi is osztjuk ezt a véleményt.

Miért érdekesek a ritkaföldfémek?

A ritkaföldfémekről ír a Danube Capital blogja. Ezek többek között az elektromos autókban is használatosak, így fontos befektetési téma lesz ez a jövőben is.

Az elektromos autók szkeptikusai gyakran hozzák fel, hogy az elektromos autók zöldnek és környezetkímélőnek tűnnek. De a ritkaföldfémek előállításának egész folyamatát, a szükséges alapanyagok kitermelését is nézve már mégsem annyira zöldek és környezetbarátak. Ellenük szóló érvként emlegetik még, hogy a működésükhöz szükséges elektromos áram forrása – zöld energia, vagy szénerőmű – sem hagyható figyelmen kívül.

Ritkaföldfémekbe egyes részvénytársaságon keresztül lehet befektetni, vagy ezekre szóló ETF révén. Ilyen a VanEck Vectors Rare Earth/Strategic Metals ETF (REMX).

36 ezer dollár felett a bitcoin

A mostanában oldalazó, kétszer is 30 ezer alá eső bitcoin tegnap életjeleket mutatott, ma pedig erőteljesen megugrott. Jelenleg 16 százalékos pluszban van, 36 540 dolláron. Az ether hat százalékkal 1360-ra ment fel. A bitcoin emelkedését állítólag Elon Musk Tesla-vezér Twitter-profilja is segítette. (Csak egy szót írt oda: “bitcoin”.) Korábban Musk a dogecoin árfolyamát küldte az egekbe hasonló “trollkodással”.

Kriptodeviza-hőtérkép (forrás: Quantifycrypto.com)
Kriptodeviza-hőtérkép (forrás: Quantifycrypto.com)

Abszurd dogecoin-árrobbanás a Reddit-csoport miatt

A Dogecoin árfolyama egyetlen nap alatt 350 százalékkal, egy hét alatt 500 százalékkal ugrott fel (tehát hatszorosára). Az eredetileg 2013-ban viccnek, egy kutyás mém védjegyével létrehozott kriptodeviza állítólag annak a “Wallstretbets” nevű Reddit-csoportnak köszönheti hirtelen népszerűségét, amely a GameStop részvények árrobbanásáért is felelős.

A dogecoin-ok összessége most elvileg 6,2 milliárd dollárt ér, és a 12. legnagyobb kapitalizációjú kriptodeviza. Ami abszurd, mivel korlátlan mennyiségben bányászható és alig van tényleges felhasználási területe. (Bár lehet értéket továbbítani vele, adományokat szoktak vele gyűjteni, például Afrikában tiszta ivóvízre.)

A Wallstretbets-csoport tagjainak száma is felrobbant, csak az utóbbi egy napban 4,6 millióról 5,7 millióra.

 

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 13750 13500 13750 +1,25% 13725 13750 1 041 202 555 HUF 2023-11-28 11:54:56
MOL 2802 2744 2802 +1,16% 2798 2802 772 358 178 HUF 2023-11-28 11:56:22
MTELEKOM 598 592 604 -0,33% 597 598 54 888 962 HUF 2023-11-28 11:55:15
RICHTER 8570 8520 8575 +0,82% 8560 8570 203 874 140 HUF 2023-11-28 11:51:28
OPUS 369 366 373 -0,54% 368 369 66 447 814 HUF 2023-11-28 11:52:11
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru A legjobb inflációkövető papírunk a BUX index?
Eidenpenz József | 2023. november 28. 05:42
A magyar részvények az utóbbi tíz évben éves szinten két számjegyű hozamot értek el a BUX index tanúsága szerint. Vajon hogyan viszonyul a teljesítményük más tőzsdeindexekhez? Utolérte-e a pénzromlást, jó inflációkövető befektetés volt-e a BUX?
Részvény / Deviza / Áru Sikeresen harcolt hétfőn a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 18:49
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Csak egyetlen cég tudott ma meglepetést okozni Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 17:50
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 203,42 pontos, 0,36 százalékos csökkenéssel 55 887,95 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Most érdemes még gyorsan állampapírt venni
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 15:06
Még pár napig kapható a régebbi inflációkövető államkötvény, amelynek induló kamata magas, jövőre is szépen fog fizetni, ám kamatprémiuma alacsonyabb, mint az újé. Mitől magas a bitcoin ára?
Részvény / Deviza / Áru Olcsóbb földgáz támogatja a forintot, ennyivel nő jövőre a tőzsdeindex
Eidenpenz József | 2023. november 27. 12:25
Kivárással indul a tőzsdehét az amerikai hosszú hétvége után, az indexek kissé lefelé csorognak. De számos esemény várható a héten, ami nagyobb mozgást okozhat. A forint erősödött, amire az energiaárak és a dollár oldaláról is volt oka. Reménykedhetnek az aranybefektetők, és emelkedést jósolnak az S&P 500 indexre.
Részvény / Deviza / Áru Furcsa játékot játszik a forint a hét első napján
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 07:29
Pillantson rá a hétfő reggeli árfolyamokra, érdemes!
Részvény / Deviza / Áru Holnap ne menjen eurót váltani!
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 18:56
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Bukta bukta hátán a pesti tőzsdén
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 18:16
Nagyon nem ment ma a biznisz a nagyoknak.
Részvény / Deviza / Áru Céláremelések az OTP-re, hálaadás napi sportmánia
Eidenpenz József | 2023. november 24. 12:19
A tőzsdék csendesek, Budapest alulteljesítő, pedig két céláremelés is érkezett az OTP-re. A forint nem bír a 380-as szinttel. Nagy készlethiány jöhet platinából, a hálaadási ünnepeket az amerikaiak jó része sportfogadással tölti.
Részvény / Deviza / Áru Ez történt az éjjel a forinttal és a fontosabb devizákkal
Privátbankár.hu | 2023. november 24. 07:31
Aludtak egy jó nagyot, így kipihenten ébredtek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG