BUX
35 875.71
-1.28%
-465.00
OTP
10 370.00
-2.99%
-320.00
MOL
1 970.00
-0.86%
-17.00
RICHTER
6 810.00
+0.67%
+45.00
MTELEKOM
393.00
-1.87%
-7.00
 
2018. október 17. 13:00

Éppen az ügyfelekkel foglalkozó területeken látnak legnagyobb fantáziát a világ legnagyobb bankjai a mesterséges intelligenciában, melynek alkalmazása százmilliárd dolláros nagyságrendű költségmegtakarítást okozhat. Az állások száma azonban csak mérsékelten csökkenne, ráadásul az új technika nemcsak elvesz, hanem teremt is munkahelyeket.

(Fotó: Pixabay)

Aki nem hallott még a mesterséges intelligencia (AI) térhódításáról, az az elmúlt éveket igencsak átaludta. 2020-ra ez a piac 70 milliárd dollár lehet, a fogyasztói tranzakciók és kommunikáció (az “interakciók”) 85 százaléka emberi közreműködés nélkül történhet, jelentette ki Remco Veenenberg, a W.UP értékesítési vezetője a a Privátbankár.hu - Menedzsment Fórum Fintech Innovation 2018 konferencián különböző kutatások eredményei alapján.

Tavaly 2600 cég fejlesztett mesterséges intelligenciával kapcsolatos technológiákat, havonta 1000 új állást hozva létre ezen a területen. Nemsokára 1,2 millió banki alkalmazottnak lesz valamilyen köze a mesterséges intelligenciához. A technológia 22 százalékos költségmegtakarítást jelenthet.

A mesterséges intelligencia a pénzügyi vállalkozások működését alaposan át fogja alakítani, például a chatbotok (chetelő robotok), a hangos asszisztensek, az ügyfélazonosítás, a biometrikus azonosítás, a biztosítások és a befektetések kezelése terén. Szerepet kaphat a visszaélések, bűncselekmények felderítésében is.

A mesterséges intelligencia felhasználási területei (forrás: Remco Veenenberg, W.UP)

Az állások kevesebb mint ötöde van veszélyben

A “front office”, az ügyfélkapcsolatok terén látta a legtöbb bank az első számú alkalmazási lehetőséget, egy felmérés szerint 18-ból 17. Sőt, szintén 17 közülük már most használja ezt a technológiát valamilyen formában. A bankárok 40 százaléka tervez beruházásokat az AI terén, ám csak akkor használják a technikát, ha lényeges költségmegtakarításokat okoz.

A mesterséges intelligenciától azonban csak az állások kevesebb mint 20 százalékának megszűnését várják. (Ezt a felmérést a Financial Times 30 vezető bank körében készítette, amelyek közül 18 adott értékelhető válaszokat.)

A mesterséges intelligencia felhasználásától várható költségmegtakarítások, milliárd dollár
(forrás: Remco Veenenberg, W.UP)

Elől a nagyok

Egy osztályozás szerint virtuális asszisztensek, automatizált folyamatok és a szakértői rendszerek tartoznak az AI gyakorlati alkalmazásának területei közé. Sok esetben itt is, miként a konferencia más előadásain elhangzott, a “big tech” cégek, a nagy technológiai óriások a legjobbak.

Rendszereiket sokszor úgy készítik, hogy több pénzügyi vállalkozás is tudja azokat használni. Nyilván olcsóbb, hatékonyabb, ha nem minden bank fejleszt ki külön-külön ugyanarra a célra egy saját informatikai rendszert.

Az Amazon például saját szolgáltatásokat kínál bankoknak és más pénzügyi vállalkozásoknak. A JPMorgan Chase az Alexa tőkepiaci rendszerét kínálja intézményi ügyfeleinek.

Óriási adattenger

A bankok hatalmas mennyiségű ügyféladaton ülnek, demográfiai, szociális, vásárlási, jövedelmi, megtakarítási szokásokra vonatkozó információkon. Ennek feldolgozásával személyre szabott eladásokra, új marketingstratégiákra nyílik mód, ami új üzleti lehetőségeket teremt. Az adatok algoritmikus feldolgozásával előrejelzéseket, ajánlásokat lehet készíteni.

A mesterséges intelligencia olyan eljárásokat jelent, amelyekhez normál esetben emberi intelligenciára lenne szükség – hangzott el az előadáson. A gépek a korábbi eredményekből folyamatosan tanulnak, és felhasználják a visszajelzéseket, visszacsatolásokat teljesítményük javításához.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Tetemes profittal zárta első negyedévét az MKB
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 10:24
A Budapesti Értéktőzsdén közzétett gyorsjelentése szerint 7,9 milliárd forintos adózás utáni profitot ért el, ami több mint a háromszorosa az előző év azonos időszakáénak. Bruttó bevétele pedig a másfélszerese lett a Budapest Bankkal és a Takarék Csoporttal egyesülni készülő Mészáros Lőrinc-érdekeltségnek.
Pénzügyi szektor Hivatalos: egyesül egymással a Budapest Bank, az MKB és a Takarékbank
Privátbankár.hu | 2020. május 26. 17:36
Alig tizenegy nappal azt követően, hogy az MKB és a Takarékbank kinyilvánította egyesülési szándékát, most a Budapest Bank kürtölte világgá, hogy ő is csatlakozik, így a szükséges engedélyek megszerzését követően a három hitelintézet egyfajta szuperbankot alkotva lehet a bankrendszer második legnagyobb szereplője, egyúttal a kihívója az OTP-nek. 
Pénzügyi szektor Szerepcsere a Magyar Bankszövetség élén
Privátbankár.hu | 2020. május 22. 13:04
A mai tisztújító ülésen 2023-ig kapott megbízatást Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója. Az eddigi elnök, Becsei András, az OTP Jelzálogbank Nyrt. vezérigazgatója alelnökként tevékenykedik tovább. 
Pénzügyi szektor Felére csökkent a K&H nyeresége a koronavírus miatt
Privátbankár.hu | 2020. május 21. 13:38
Ám első negyedévi eredménye még így is 6,5 milliárd forintos nyereséget mutatott.
Pénzügyi szektor Történelmi mélyponton a vagyontranszfer
Privátbankár.hu | 2020. május 20. 13:30
Az elmúlt 30 évben soha nem volt olyan alacsony mértékű a vagyontranszfer Magyarországon, mint 2020-ban. Éves szinten 100 milliárd forintnál is kevesebb privát pénzt áramoltat át a határokon a gazdasági elit. Ez az összeg a csúcson, 2012-ben megközelíthette a 400 milliárd forintot is.
Pénzügyi szektor Nincs megállás, tovább nőtt a lakosság eladósodottsága
Privátbankár.hu | 2020. május 13. 17:27
Az MNB szerdán közzétett adatai szerint a koronavírus nem vetette vissza a hitelfelvételi kedvet, hiszen mind a lakosság, mind a vállalatok hitelállománya bővült.
Pénzügyi szektor Könyvajánló: A társadalom legfontosabb technológiájának múltja és jelene
Privátbankár.hu | 2020. május 12. 18:44
A pénzteremtés vágya és mítosza szinte egyidős az emberiséggel. Hogyan keletkezik a pénz, hogyan lehet hozzájutni, és mi adja a valós értékét? Peet van Biljon és Alexandra Reed Lajoux „Pénzteremtés” című könyve áttöri a hagyományos, a pénzt elsősorban gazdasági és gazdálkodási szempontból értelmező megközelítéseket, és széles körű áttekintést ad a fizetőeszközt életre hívó társadalmi szükségletekről is. Mindezt a pénzügyi technológiák legújabb fejleményeinek tükrében teszi, ideértve a kriptovaluták, a blokklánc-technológia és a készpénzmentes jövő vízióját, felhívva egyúttal a figyelmet az ezekkel kapcsolatos tévhitekre is. Könyvajánló.
Pénzügyi szektor Megszűnt egy hazai pénzintézet
Csabai Károly | 2020. május 12. 17:26
A Fővárosi Törvényszék Cégbírósága a 2018 januárjától végelszámolás alatt állt CIB Faktor Zrt.-t törölte a cégjegyzékből – derül ki a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. tájékoztatásából. Ennek oka, hogy a CIB még évekkel ezelőtt úgy döntött, a saját berkein belül végzi e tevékenységet.
Pénzügyi szektor Küszöbön az újabb svájcifrank-sokk?
Káncz Csaba | 2020. május 11. 13:27
Lehet, hogy hamarosan egy újabb, a 2015-öshöz hasonló frank-sokkal lep meg bennünket az össztűz alá került svájci jegybank? Ha körülnézünk jelenlegi, felfordult világunkban, ez bizony nem elképzelhetetlen. Káncz Csaba jegyzete.
Pénzügyi szektor Egyre nő azok száma, akik nemet mondanak a kormány segítségére
Privátbankár.hu | 2020. május 11. 08:10
Sokasodnak azok a banki ügyfelek, akik úgy nyilatkoznak, hogy nem élnek a törlesztési moratóriummal.
hírlevél