Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A pénzügyi világ még le van maradva a digitalizáció terén, de bankok, fintech-vállalkozások és technológiai óriások versengenek azért, hogy ebben változás legyen. Azonnali átutalások a bankrendszerben, olcsó nemzetközi tranzakciók, újfajta biztosítások, blokklánc-megoldások és számos termék készül a háttérben.

Mi történik a pénzügyi innovációk világában, kik lesznek a következő öt-tíz év nyertesei a világ pénzügyi szférájában? – tette fel a kérdést Czímer Balázs, a McKinsey & Company partnere a Privátbankár.hu - Menedzsment Fórum Fintech Innovation 2018 konferencián.

Rengeteg nagy újítás van a piacon, a legfontosabbak azonban a nagy tech-óriásoktól jönnek. Ezek a “big tech” vállalatok, a bankok és a fintech-cégek, három csoport versenyeznek egymással, további szereplők pedig a szabályozó szervezetek.

Ami a tech-óriások pénzügyi szerepvállalását illeti, az Alibaba például a felhő-alkalmazások terén jeleskedik. Az Amazon a JPMorgan Case bankkal szövetkezik és bankszámlákat kínál a vevőinek. A Tencent WeChatPay alkalmazása 800 millió aktív szereplőt szolgál ki és Brazíliában terjeszkedik a pénzügyi szférában.

Fintech Sapiens

A bankok is folyamatosan jönnek ki új termékekkel, mobilalkalmazásokkal, mint a HSBC minden bankszámlát egy helyen kezelő szoftvere vagy a JP Morgan brókeralkalmazása. A fintech-cégek főleg a kiskereskedelemre és a fizetési megoldásokra fókuszálnak. Mások a cyber-biztonságra, a mobilbankolásra, a blokkláncra, a mesterséges intelligenciára vagy a virtuális valóságra.

“Fintech Sapiens Sapiens” – a fintech-cégek Czímer Balázs szerint a fejlődés új fázisába léptek, és a legtehetségesebbek fognak a versenyből győztesen kikerülni.

Tíz másodperc, 15 ezer euró

Miért van szükség azonnali fizetési rendszerre? – tette fel a kérdést Etienne Goosse az Europen Payment Council-től. Miért pont a fizetések rendszere legyen a leglassabb egy olyan világban, ahol minden “instant”, azonnali? A mobiltelefonok, a valós idejű rendszerek globális terjedésével a verseny erre a területre is átterjedt.

Az azonnali fizetések rendszere már Nagy-Britanniában, Olaszországban, Magyarországon, Lengyelországban, Spanyolországban, a skandináv országokban is előrehaladott szakaszban van. Az SCT Inst európai fizetési rendszerben a pénz tíz másodperc alatt visszavonhatatlanul a célszemély számláján lesz, maximum 15 ezer euró értékben.

Jön az azonnali átutalás

Mégpedig a hét hét napján, 24 órában, egész évben. A rendszert mind a 34 országra kiterjesztik, amelyek ma a SEPA (Single Euro Payments Area) rendszerben szerepelnek. A rendszer tavaly november óta működik. Az érintett fizetési szolgáltatók 49 százaléka, több mint 2000 cég kapcsolódott már a rendszerhez idén októberig.

Magyarországon öt év alatt 72 százalékkal nőtt az elektronikus fizetési tranzakciók száma – mondta el Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója. Már többségbe kerültek az érintéses bankkártyák is, hetven százalék feletti részesedéssel.

A bitcoin beváltatlan ígéretei

A bitcoin komoly nyilvánosságot kapott, nagyon érdekes sztori volt, gyorsan fejlődik, de nem annyira, mint hívei korábban remélték. Névtelenséget, gyorsaságot, olcsóságot, biztonságot ígért. Ám az ügyfelek valójában azonosíthatók, ha hagyományos fizetőeszközre váltják a bitcoint, és a hagyományos pénzügyi rendszerben gyorsabban, real time (valós időben) mozognak a pénzek.

A bitcoinnál több rejtett költséggel találkozunk és költséges a rendszer működtetése. Nincs fogyasztóvédelem, a tőzsdei árfolyam rendkívül volatilis. A szakember végkövetkeztetése szerint a bitcoin mint pénz előnyei kérdésesek, de a mögöttes blokklánc-technológia ígéretes. Sok száz millió dollárt költenek jelenleg a pénzügyi szektor nagy szereplői különböző blokklánc-technológiák fejlesztésére.

Digitális pénz?

Új megoldásokon gondolkoznak a kormányzatok is, ilyen a CBDC – a közponiti bankok által kibocsátott digitális fizetőeszköz. (Central Bank Digital Currency.) Ez a kriptodevizákhoz hasonlóan működne technikailag, de a hagyományos jegybanki pénzekkel lenne egyenértékű.

Néhány ország ettől függetlenül is pár év múlva teljesen készpénz nélkülivé válhat. Az azonnali fizetési rendszer bevezetését az MNB szakembere globális trendnek nevezte, több tucat ország van már a listán, amelyek ezen dolgoznak vagy már lényegében be is vezették. A magyar rendszer öt másodperces maximális tranzakciós idővel fog működni, folyamatos rendszerben, szünet nélkül.

Pénzt e-mailre

A rendszer az előzetes finanszírozáson alapul, a bankok letétet helyeznek el a jegybanknál a tranzakciók fedezetéül. Az elszámolás, a klíring valós időben, tranzakciónként történik. Az önkéntes európai rendszertől eltérően Magyarországon kötelező a bankoknak csatlakozni. A rendszerben telefonszámra, e-mail-címre, sőt adóazonosító számra is lehetséges lesz majd pénzt küldeni.

Biztosítás és fintech

Új biztosítási modell mutatott be Fazekas Ferenc, a Cherrisk vezérigazgató-helyettese és az Uniqa Biztosító IT és üzemeltetési igazgatója. Az “insurtech”, a biztosításokkal foglalkozó vállalkozások csak a fintech kisebb részét, 20 százalékát teszik ki. Ennek oka, hogy egy komplex biztosítási termék kidolgozása rendkívül nehéz és költséges. A insurtech folyamat lényege az emberi munka helyettesítése gépekkel, ahol csak lehetséges, ez a Cherrisk-modell lényege is.

Felméréseket készítettek arra vonatkozólag, mit is várnak az emberek a biztosítási termékektől, visszamenve a gyökerekig, a biztosítások lényegéig. Az ügyfelek számára pontrendszert dolgoztak ki, ami nekik megtakarítást jelenthet. Közösségi programokat szerveznek nekik, “biztosítási közösséget” alakítanak ki.

Nyitottak a fintech-re

Szebellédy Balázs, a Capsys consulting igazgatója szerint a fintech-cégek sokáig kívül álltak a szabályozott pénzügyi rendszeren, de nagyon innovatívak voltak, és a digitális, demográfiai változások miatt a felhasználók nyitottak voltak a megoldásaikra.

A fizetési szolgáltatásokra vonatkozó PSD2 EU-s direktíva meghatározza, hogy a pénzügyi szolgáltatók milyen ügyféladatokhoz férhetnek hozzá, annak beleegyezésével. Ennek alapján új szolgáltatások kidolgozására, hatékonyabb működésre nyílhat lehetőség.

Mánia és macskák

A blokklánc nem ördöngösség – mondta Ország Örs, a Blockchain Competence Center vezérigazgatója. A blokklánc túl van a mánia (hype) szakaszán. Sokan találgatják, mikor fogja elérni az 50 milliós felhasználói számot? (A Pokémon Go 19 nap alatt érte el ezt, más digitális szolgáltatások évek alatt.) Jelenleg a felhasználók száma 30 a millióhoz közelít.

A blokklánc egyik problémája, hogy egyelőre kevés a valós, gyakorlati felhasználási lehetőség. Rossz példa a CryptoKitties esete, ahol virtuális macskákat lehet az Ethereum blokkláncon vásárolni.

Sok száz blokklánc-projekt

A blokklánc nemcsak technológia, filozófia is, ahol a decentralizáció a fő elem. Hatékonyság, biztonság, átláthatóság, nyomon követhető, auditálható – sorolta a szakember a blokklánc tulajdonságait. (Az tévhit, hogy a bűnözők rejtve maradhatnak általa, legalábbis a bitcoin esetében.)

Kiskereskedelem, e-kormányzat, szerencsejátékok, bank és biztosítás, energiaszektor, a dolgok internete, információ-technológiai szolgáltatások, egészségügy, digitális azonosítás – sorolta Ország Örs a blokklánc gyakorlati alkalmazásait. Az IBM például több száz blokklánc-projekten dolgozik.

Megoldani a nemzetközi átutalásokat

A blokklánc használhatóságához még sok problémát kell megoldani, a tranzakciók sebességét, a tranzakciós költségeket, az adatvédelemmel kapcsolatos kérdéseket stb. Sok vállalkozó számára esetleg semmiféle feltűnő változást nem jelent majd a blokklánc használata, eddigi üzleti modelljüket fogják folytatni, csak blokklánc-alapú alkalmazások segítségével.

A nemzetközi átutalások problémáját meg kell oldani. Az országon belüli átutalások átláthatók, kiszámíthatók, a nemzetköziek nem, magas költségek és kiszámíthatatlan teljesítési idők jellemzik – mondta Barna Balázs, a TransferWise szoftvermenedzsere.

A banki költség tizedéért

Példája szerint 2000 font átutalása Nagy-Britanniából 75-100 dollárba kerül a nagybankoknál, a Transferwise-nál ennek a töredéke. Számítása szerint átlagosan a banki átutalások tizedéért lehet cégénél pénzt küldeni (0,3 százalékért). Piaci részesedésük a szigetországban 15 százalékos.

Az e-mailek ma lényegében azonnal megérkeznek a világ bármely pontjára. A pénz azonban még arra vár, hogy határok nélkülivé tegyék.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Nyugdíjpénztárak: a válság ellenére sem menekültek a tagok
Király Béla | 2021. május 13. 13:24
Jól teljesítettek a tavalyi évben a pénztárak, a válság ellenére nőttek az önkéntes nyugdíj-, és egészségpénztári befizetések. A Pénztárszövetség sajtóeseményén arról beszéltek a szektor képviselői, hogy mintegy kétmillió hazai pénztári tag továbbra is fontosnak tartja az öngondoskodást, legyen szó a nyugdíjakról vagy az egészséges életmódról.
Pénzügyi szektor 11 milliárd forinttal kevesebb adót kell befizetni szerdán a járvány miatt
MTI | 2021. május 12. 09:15
Egyes katás vállalkozók és több mint 30 ezer cég mentesül a kötelezettség alól.
Pénzügyi szektor Az OTP-nél nem tartják indokoltnak a hitelmoratórium meghosszabbítását
Csabai Károly | 2021. május 7. 10:56
Magyarországon ugyanis a legmagasabb az oltottsági arány Európában, ennek köszönhetően nálunk indulhat be legelőször a dinamikus gazdasági növekedés – jelentette ki Bencsik László, a legnagyobb hazai hitelintézet vezérigazgató-helyettese az OTP első negyedéves eredményeit ismertető sajtótájékoztatón. A bank egyébként éves szinten 5 százalékos GDP-növekedést vár.
Pénzügyi szektor Az Ersténél már látják a fényt a vírusalagút végén
Csabai Károly | 2021. május 5. 11:07
Ezt különösen a lakossági jelzáloghitelek és a vállalkozói mikrohitelek fokozódó igénylésére alapozzák, valamint arra, hogy erősödött a kártyahasználat, miközben az online vásárlások aránya növekszik.
Pénzügyi szektor A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka sérülékeny a moratórium szempontjából
MTI | 2021. április 29. 12:46
A teljes vállalati hitelállomány 12 százaléka, a háztartási szektorban 10 százaléka tekinthető pénzügyileg "kifeszítettnek", sérülékenynek a moratórium szemnpontjából - mondta Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Protfolio.hu online hitelkockázati és behajtási konferenciáján csütörtökön.
Pénzügyi szektor Kisebb hibákat tár fel vagy kutakodó előfutár a tőkepiaci felügyeleti ellenőrzés
Dr. Gál István vezető jogász, MNB | 2021. április 29. 10:55
Bár sok tőkepiaci intézmény még alig hallott róla, az MNB jó három éve – eddigi vizsgálatain túl – egy új eszközt, az elsősorban kisebb súlyú, jelentősebb intézkedést nem igénylő hiányosságok feltárására hivatott felügyeleti ellenőrzést is bevethet. Ez a vizsgálatoknál sokkalta gyorsabb, s részben mellőzi annak formai kötöttségeit is. Segítségével az MNB rögtön jelezheti a piacnak az észlelt problémát, az ellenőrzött intézmény pedig azonnal orvosolhatja a feltárt hiányosságot. Ha mégis jelentősebb súlyú problémák merülnek fel az intézménynél, a felügyeleti ellenőrzés vizsgálatba fordulhat át: az ellenőrzés ilyenkor a vizsgálatok „kutakodó előfutára”. Dr. Gál István, az MNB tőkepiaci jogérvényesítési vezető jogászának írása.
Pénzügyi szektor Pénzügyi és környezeti tudatosságot tanul ezen a héten 350 ezer diák
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 16:03
Ezen a héten 1600 iskolában zajlanak a Fenntarthatósági Témahét programjai és rendhagyó tanórái. Kiemelt téma a zöld gazdálkodás alapjainak elsajátítása.
Pénzügyi szektor Zs. Nagy István lett a Magyar Lízingszövetség elnöke 
Privátbankár.hu | 2021. április 20. 15:04
A két évtizedes lízingpiaci tapasztalattal rendelkező Zs. Nagy István, a Merkantil-csoport kockázatkezelési igazgatója lesz a Magyar Lízingszövetség elnöke, a szervezet eddigi vezetője, Nyikos Katalin továbbra is elnökségi tag marad.
Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.