Innováció
Makro / Külgazdaság Kiütötték Magyarországot, újabb tekintetben előzött Bulgária és Szerbia is 
Litván Dániel | 2024. március 7. 19:03
A lengyeleknek és a cseheknek a hátát sem látjuk, de V4-es országok között is példátlan az a mélyrepülés, amit Magyarország produkál. Ennek pedig az egész magyar gazdaság megissza a levét.
Pénzügyi szektor Egyre többen használják az mesterséges intelligenciát, de még mindig kevesen 
Privátbankár.hu | 2024. január 2. 11:55
Az innovációt tekintve nem állnak túl jól a magyar vállalatok, de a digitalizációt komolyan veszik a K&H kutatása szerint. 
Makro / Külgazdaság Kína önerőből nyerné meg a háborúját Amerikával szemben 
Privátbankár.hu | 2023. november 8. 09:29
Ebben az összetűzésben nem sülnek el lőfegyverek, a világgazdaság szempontjából legalább annyira releváns, hogy a két vezető nagyhatalom milyen frontokat nyit a technológia terén a saját geopolitikai harcában.
Tudomány-technika Megjött a rezsicsökkentő falfesték, de van még egy lényeges kérdés 
Buksza blog | 2023. szeptember 5. 17:11
Amerikai kutatók kifejlesztettek egy speciális festéket, amelyet a házakon kívül és a lakásokon belül használva jelentősen csökkenthető a nyári hűtési, illetve a téli fűtési igény. 
Makro / Külgazdaság A magyar vállalatok innovációs aktivitása nem jó, de nem is tragikus 
Privátbankár.hu | 2023. február 28. 09:44
Magyarország az Európai Bizottság felmérése alapján a feltörekvő innovátorok közé tartozik. A K&H kutatása megerősítette ezt.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól? 
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
Vállalat Alig fejlesztenek a magyar cégek 
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 23. 09:16
Az árbevétel tizedét sem költik innovációra a magyar cégek.
Vállalat A céges innovációt egyelőre nem érinti a háború  
Privátbankár.hu | 2022. június 13. 14:46
A magyar vállalatok leginkább digitális innovációkra költenek, bár kissé visszafogták ilyen irányú kiadásaikat. Ismét növekszik azonban a kedvező környezeti hatásokkal járó fejlesztések száma.
KKV Sok cég fiókjából hiányzik ez a kulcsfontosságú dokumentum 
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:55
Amellett, hogy a magyar cégek innovációs kedve minimum visszafogott, sok vállalatnak továbbra sincs a következő időszakban tervezett fejlesztéseket megalapozó írásos innovációs stratégiája - áll a K&H innovációs indexben.
Vállalat A hazai cégek kétharmada nem költ a környezetvédelemre 
Privátbankár.hu | 2021. december 30. 13:07
A magyar cégek mindössze 32 százaléka hajtott végre a környezetre kedvező hatású fejlesztést az elmúlt két évben.
Makro / Külgazdaság Nyolcmilliárddal ösztönöznek Orbán Viktorék új termékekre, eljárásokra 
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 10:22
Ismét elérhetővé vált a hazai egyetemek és vállalkozások tudáskapacitásából, szellemi tulajdonából magas hozzáadott értékű új termékek és eljárások előállítására ösztönző pályázat - jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese hozzátette: a tavaly sikeresen bemutatkozott Gyorsítósáv második köre több mint két és félszeres keretösszeggel bátorítja a magyar ötletek gyakorlati hasznosítását.
KKV Felemás a kép: hogyan teljesítenek a hazai cégek, ha innovációról van szó? 
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 13:52
A járvány okozta gazdasági válság utáni kilábalásban főszerepet kap az innováció, de ezen a téren felemás kép rajzolódik ki Magyarországon – derül ki a K&H most elindított innovációs indexéből, amely a 300 millió forintot meghaladó éves árbevétellel rendelkező magyar cégek innovációhoz való hozzáállását és terveit mutatja be.
KKV Budapestet meg kell okosítani - pályázatot indít a főváros 
Privátbankár.hu | 2021. május 26. 15:05
Smart Budapest Ötletversenyt hirdet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A pályázatokat július elsejéig várja a város, az ötletverseny győzteseit pedig – egy többkörös zsűrizést követően – szeptember elején hirdetik ki. Az ötletverseny célja, hogy Budapest a 21. század kihívásaira hatékonyan reagálni képes, okosabb várossá váljon az elkövetkező években.
Makro / Külgazdaság Csaknem 100 milliárd eurós kutatási program indul az EU-ban 
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 28. 08:09
A Horizont Európa a jövőbeli járványokra is felkészít, és segíti az ipar klímabarát megújulását.
Részvény / Deviza / Áru Ez lenne az utópia? Tökéletes szervátültetések és nagy profitok 
MFC Equity | 2021. január 27. 19:09
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A következő részben a CareDx nevű egészségügyi vállalatot járják körül, amely a szervátültetések piacát igyekszik forradalmasítani genetika felhasználásával. 
Uniós pályázatok Öt újabb cég kapott ma 1,2 milliárd forint innovációs támogatást 
Privátbankár.hu | 2020. október 30. 14:51
A mostani időszakban megvalósuló beruházások kiemelten fontosak, hiszen munkahelyeket teremtenek, és egyben a válság utáni időszak növekedését is jelentik – erről beszélt Varga Mihály a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) nyertes vállalkozások támogatási szerződésének ünnepélyes aláírásán, amelyen öt cég kapott mintegy 1,2 milliárd forintnyi támogatást. A 128 milliárd keretösszegű, a vállalatok kutatásfejlesztési és innovációs tevékenységét támogató pályázaton eddig 359 nyertes projekt született, és közel 90 milliárd forinttal segítették a hazai vállalkozások innovációit – tette hozzá a pénzügyminiszter. Az átlagos támogatási összeg tehát mintegy 250 millió forint volt.
Makro / Külgazdaság Ők nem húzzák csőbe a befektetőket 
Nagy Mariann | 2019. október 15. 16:15
2000 támogatott vállalkozás, 1,5 milliárd euró befektetés, több mint 600 új munkahely. Csak néhány szám az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) budapesti fórumáról, amelyen bemutatkozhattak a legújabb európai fejlesztések is. Az EIT olyan uniós kezdeményezés, amely teljes mértékben integrálja az üzleti életet, az oktatást és a kutatást. Európa-szerte ösztönzi az innovációt.
Vállalat A Nestlé feltalálta, hogyan lehet hozzáadott cukor nélkül édes csokit gyártani 
Privátbankár.hu | 2019. július 16. 11:42
Cukor helyett a kakaógyümölcs eddig nem hasznosított, természetesen édes, fehér kocsonyáját adják a csokihoz.
Kultúra Az FC Barcelona testközelből III.: globalizált birodalom 
Wéber Balázs | 2019. március 22. 06:10
A katalán klub összekapcsolja a sportot a tudománnyal, és futurisztikus fejlesztésekkel készül a jövőre. A Financial Times nemrég beleshetett a kulisszák mögé, és beszélhetett a főszereplőkkel. A riport harmadik, utolsó részéből kiderül, hogy miként globalizálódik a Barca, hogyan lesznek a nézőkből fogyasztók, és miért jönnek tömegesen a turisták.
Kultúra Az FC Barcelona testközelből II.: transzferek, sérülések és csodaitalok 
Wéber Balázs | 2019. március 21. 06:10
A katalán klub összekapcsolja a sportot a tudománnyal, és futurisztikus fejlesztésekkel készül a jövőre. A Financial Times nemrég beleshetett a kulisszák mögé, és beszélhetett a főszereplőkkel – a napokban a riport rövidített változatát közöljük. A második részből kiderül, hogy mi a legfőbb motiváló erő, meg lehet-e jósolni a sérüléseket, és milyen ital segít a pontos passzolásban.
Kultúra Az FC Barcelona testközelből I.: a futball forradalma 
Wéber Balázs | 2019. március 20. 06:10
A katalán klub összekapcsolja a sportot a tudománnyal, és futurisztikus fejlesztésekkel készül a jövőre. A Financial Times nemrég beleshetett a kulisszák mögé, és beszélhetett a főszereplőkkel – a következő napokban a riport rövidített változatát közöljük. Az első részből kiderül, hogy milyen a klub innovációs központja, hogyan használják az adatelemzést a felkészüléshez, és miért „nem csinál semmit” Lionel Messi a meccsek első perceiben.
Személyes pénzügyek Miért fizetnénk máshogy, ha ennyire egyszerűen is lehet? 
Gáspár András | 2019. január 23. 17:16
A magyar vásárlók egyébként is szívesen kezdik használni a fizetési innovációkat, a mobilfizetés rohamos elterjedése viszont minden korábbi újítást felülmúlhat. Ez nem csoda: nem csak kényelmes és gyors, de még különösen biztonságos módja is ez a készpénzmentes fizetésnek – legyen szó akár bolti vásárlásról, akár egy éttermi számla kiegyenlítéséről vagy a közüzemi számlák befizetéséről.
Pénzügyi szektor Milyen lesz a digitális pénzünk? 
Privátbankár.hu | 2018. október 16. 15:10
A pénzügyi világ még le van maradva a digitalizáció terén, de bankok, fintech-vállalkozások és technológiai óriások versengenek azért, hogy ebben változás legyen. Azonnali átutalások a bankrendszerben, olcsó nemzetközi tranzakciók, újfajta biztosítások, blokklánc-megoldások és számos termék készül a háttérben.
Makro / Külgazdaság Okos rezsicsökkentést és új kutatási alapot ígér a legnagyobb minisztérium 
Gáspár András | 2018. szeptember 6. 17:12
Nagyvonalakban ismertette az ország legnagyobb minisztériumának stratégiáját Palkovics László a Közgazdász-vándorgyűlésen. Átgondolják a kutatásokra fordított kiadásokat, ösztönzik az innovációt, hazacsábítják a külföldön élő magyarokat, fejlesztik a közlekedést, tiszta, okos és megfizethető energiát biztosítanak.
Makro / Külgazdaság Komoly pénzeket szán az EU erre a területre - nekünk is jut? 
Privátbankár.hu | 2018. június 7. 15:52
Az Európai Bizottság 100 milliárd eurót javasol kutatásra és innovációra.
Karrier Magyar feltaláló lett az év innovátora 
Privátbankár.hu | 2018. június 2. 10:01
Imre Krisztián találmánya látássérülteknek segít a tájékozódásban.
Uniós pályázatok Kígyózik a sor – ha nem sietsz, neked sem jut uniós pénz 
Privátbankár.hu | 2018. április 23. 09:54
Pillanatok alatt elkapkodták a vállalati fejlesztési pénzeket, már csak két pályázat maradt nyitva erre a ciklusra.
Pénzügyi szektor Valamiből már megint nagyon kimarad Magyarország 
Czímer József | 2017. október 9. 16:30
Az európai fintech-trendekkel foglalkozó kiadványban nem esik szó Magyarországról - ezen nem is igazán csodálkozhatunk. Pedig az ágazatba hihetetlen pénzeket fektetnek be világszerte, ám ezekből a befektetésekből egyelőre más országok és persze más országok vállalatai profitálnak.
KKV Magyar cégek az élmezőnyben: most a te segítségeddel nyerhetnek! 
Privátbankár.hu | 2017. október 3. 16:47
Három magyar kis- és középvállalkozás (kkv) bekerült az Európai Bizottság egyik legrangosabb innovációs versenyén, az Innovációs Radar Díj 2017-es seregszemléjén a legjobb 48 innovációs projektbe.
Pénzügyi szektor Nagy dobás: ehhez hasonlót még nem lépett Magyarországon bank 
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 27. 11:08
Útjára indult az első mozgó magyarországi bank.
Személyes pénzügyek Ilyen bankot még nem láttál eddig Magyarországon 
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 22. 11:02
Vadiúj fejlesztéssel rukkolt elő a Takarék Csoport, kíváncsiak vagyunk, meghonosodik-e.
KKV Magyar találmány: ha a budapesti metróban bevált, az egész világnak jó lesz 
Privátbankár.hu | 2017. június 22. 09:00
Kínai gyártópartnerrel erősíti jelenlétét a világpiacon a hazai fejlesztésű innovatív bevonatrendszer, amely többek között a budapesti metró mozgólépcsőinek korlátjain is pusztítja a baktériumokat.
Vállalat Valahol nagyon félrecsúszik a magyar innováció - mi a baj velünk? 
Privátbankár.hu | 2017. május 18. 11:07
Hiába költünk egyre többet kutatás-fejlesztésre, innovációra, mégis egyre távolabb vagyunk az uniós átlagtól.
Karrier Varga: ezen múlik a magyar gazdaság sorsa 
Privátbankár.hu | 2017. május 11. 12:43
A gyors és rugalmas, innovatív cégek biztosíthatják a gazdasági fejlődést.
Makro / Külgazdaság A Nap Száma: 1300 milliárd  
Privátbankár.hu | 2017. március 20. 13:12
2020-ig nagyjából ekkora összeg jut a magyar tudományra, kutatás-fejlesztésre és innovációra.
Vállalat A jövődet Kínában írják 
Privátbankár.hu | 2017. március 12. 13:53
Sanghaj válhat a világ technológiai és innovációs központjává egy friss felmérés szerint. A top 10-be mindössze két európai országnak sikerült bejutnia.
Vásárló Egy magyar cég találmánya forgathatja fel a mosószerpiacot 
Privátbankár.hu | 2017. március 5. 08:50
Hosszú kutatás és fejlesztés után került gyártásba egy új tisztító- és mosószercsalád. A magyar startup tagjai, Gyimóthy Gábor környezetvédelmi és vegyipari kutatómérnök, Bóna Richárd és Lukács Ádám közgazdászok azt ígérik, a nagy nemzetközi márkákkal is versenyre kelnek termékükkel.
Vállalat Meghódítja európát a kínai okostelefon? 
Privátbankár.hu | 2017. január 9. 13:43
Ismertette 2016-os pénzügyi eredményeivel kapcsolatos várakozásait a Huawei.
Személyes pénzügyek Mi jöhet a legjobb mobilalkalmazás után? 
Gáspár András | 2016. november 30. 11:00
Az emberek egyre kevésbé szeretnek bankfiókba járni, miközben világszerte fiatal programozók ezrei dolgoznak azon, hogy innovatív alkalmazásokkal minél nagyobbat harapjanak ki a bankok tortájából. Hogy a végén bebetonozzák magukat a fintechek vagy néhány botrány visszatereli az ügyfeleket a hagyományos szolgáltatókhoz, azt egyelőre nem tudni – addig viszont kellő elszántsággal és okos innovációval egy kis bank is elviheti a díjakat a nagyok elől. Interjú.
KKV Keresik azt a magyar céget, amelyik igazán nagyot dobott idén 
Privátbankár.hu | 2016. november 27. 08:56
Idén is keresik azokat a magyar cégeket, amelyek 2016-ban jelentős innovációs tevékenységet folytattak.
Vásárló Nagy újítás a BKV-nál: nem leszünk betegek a metrózástól? 
Privátbankár.hu | 2016. november 23. 08:58
Egyedülálló hazai fejlesztés segítségével közel 90%-kal csökkent a vírusok és baktériumok száma a mozgólépcsőkorlátokon.
KKV Faragjuk az áramszámlát: így lehet saját napelemes rendszerünk  
Privátbankár.hu | 2016. október 4. 09:55
Nem csak a lakosság számára kínál hó végén „barátságosabb” áramszámlát az energetikai innováció, a zöld megoldások használata. Az egyre olcsóbb megoldások elterjedésével a vállalkozások is nagyot spórolhatnak, hiszen az energiaköltségek lefaragása mára garantálttá vált a megújuló energiaforrásoknak köszönhetően – azt az energiát ugyanis biztosan nem kell kifizetni, amit magunknak termeltünk meg.
Uniós pályázatok Újabb uniós pályázatról döntöttek - jöhetnek a milliárdok 
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 25. 09:29
A GINOP kutatás-fejlesztési, innovációs tevékenységek támogatása pályázati felhívásának keretében 68 milliárdot ítéltek oda a magyar vállalatoknak.
Makro / Külgazdaság Előrébb lépett Magyarország ezen a világranglistán  
Privátbankár.hu | 2016. augusztus 17. 09:52
Magyarország két helyet előre lépve a 33. helyen áll azon a globális innovációs listán, amelyet az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete, a WIPO állított össze.
Vállalat Egészen elkeserítő eredmény: mennyire innovatív a magyar? 
Privátbankár.hu | 2016. július 14. 17:44
Újra Svédország vezeti az unióban az innovációs listát, a legnagyobb mértékű fejlődést az innováció területén Lettország érte el, Magyarország a 21. helyen áll a 2016. évi európai innovációs eredménytáblában, különösebb fejlődés nélkül.
Pénzügyi szektor Ettől rettegnek most a legjobban a bankok 
Privátbankár.hu | 2016. június 16. 09:13
Gombamód szaporodnak azok a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cégek, amelyeknek már semmi köze a bankokhoz: fizetéseket, átutalásokat bonyolíthatunk le kényelmesen, gyorsan és olcsón akár egy mobiltelefon segítségével is. Nem véletlen, hogy a hagyományos pénzügyi cégek 83%-a véli úgy, hogy piacaikat veszélyeztetik a pénzügyi technológiai szolgáltatást nyújtó, ún. fintech cégek. A bankok esetében ez az arány 95% - a fintech cégek akár a piac harmadát is elvehetik tőlük. Az együttműködés a régi és a vadonatúj cégek között elég nehézkes az eltérő vállalati modellek miatt, és a szabályozáson is sokat kell majd alakítani.
Vállalat Megvannak a leginnovatívabb magyar cégek – betilthatják az egyik díjazottat 
Privátbankár.hu | 2016. április 1. 09:49
Magyarország leginnovatívabb cégeit díjazták az Országházban - köztük azt az alkalmazást is, amelyiket hamarosan betiltanak.
Személyes pénzügyek Minden megváltozik, amit a fizetésről tudunk - így alakul át az életünk 
Czímer József | 2016. február 2. 06:10
Az Egyesült Államokban is bevezetik az azonnali fizetési rendszert, Magyarországon is készülnek rá - ha megvalósul, alapjaiban változik majd meg minden, amit most a fizetésekről gondolunk. A kocsmázó egyetemistától a tudatos kisvállalkozásig mindenki jól járhat - mit kell tudni az azonnali fizetésről?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG