3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Ebben az összetűzésben nem sülnek el lőfegyverek, a világgazdaság szempontjából legalább annyira releváns, hogy a két vezető nagyhatalom milyen frontokat nyit a technológia terén a saját geopolitikai harcában.

A Nikkei Asia jelentése szerint a kínai vállalatok a kiberbiztonsági technológiai ágazatban egyre nagyobb teret hódítanak a globális szabadalmi hadakozásban.

Az olyan kínai cégek, mint a Huawei és a Tencent a Nikkei által a LexisNexis amerikai információs szolgáltatóval együttműködve összeállított adatok alapján a kiberbiztonsági technológiai ágazatban augusztusban a 10 legnagyobb globális szabadalomból hatot a kínai és a tajvani cégek tartottak nyilván. Az adatok 95 országban és régióban bejegyzett szabadalmakat vettek figyelembe – írja a CNBC.

A jelentés szerint az amerikai számítógépgyártó IBM áll az élen 6363 szabadalommal, amelyet a Huawei és a Tencent követ 5735, illetve 4803 szabadalommal.

Az első 10 között szerepel az Alibaba pénzügyi ága, az Ant Group, a hatodik helyen 3922 szabadalommal, valamint az Alibaba Group Holding a Nikkei szerint 3 122 szabadalommal. A China Investment Corp. állami vagyonalap 3 042 szabadalommal rendelkezik.

A jelentésből az következik, hogy a kínai, állami támogatással is bíró cégek házon belül oldják meg azokat a piaci problémáikat, amelyeket az Egyesült Államok igyekszik előidézni.

Az Egyesült Államok és Kína közötti fokozódó feszültségek arra késztetik Kínát és hazai cégeit, hogy önállóságra törekedjenek a tudomány és a technológia területén.

Az Egyesült Államok például nemrégiben szigorította a Kínába irányuló mesterséges intelligencia chipek exportjára vonatkozó korlátozásokat, mivel egyre nagyobb az aggodalom, hogy Peking ezeket a chipeket a katonai képességeinek fejlesztésére használhatja.

Még nagyobb az aggodalom, hogy ezeket olyan gazdasági előnyre tudja fordítani, amit eddig az USA aktívan igyekezett visszafogni.

Gazdasági háború

A kínai belpiac hatalmas, a helyi igények folyamatosan fejlődnek. A milliárdos lakosságú országban hagyománya van az importált technológia újrahasznosításának, majd olcsón piacra dobásának.

Az AI esetében ezt most az USA látványosan igyekszik megakadályozni, úgy is, hogy az ehhez kellő eszközök túlnyomó részét a kínai fenyegetettségi körbe tartozó Tajvanon állítják elő.

Kína magasra vonja a lobogót (Fotó: Depositphotos )
Kína magasra vonja a lobogót (Fotó: Depositphotos )

2018-ban az Egyesült Államok megtiltotta, hogy állami intézmények Huawei-berendezéseket vagy -szolgáltatásokat szerezzenek be. 2019-ben a Huawei felkerült az Egyesült Államok kereskedelmi feketelistájára, amely korlátozza az amerikai cégeket abban, hogy üzleteljenek a kínai vállalattal. Az USA korlátozta a Huawei hozzáférését a külföldön gyártott, amerikai technológiákkal készült félvezetőkhöz is.

"A szellemi tulajdonjogok védelmének fontossága megerősítést nyert a fejlett technológiák és adatok feletti elsőbbségért folytatott harcban, ami kiválthatta a kínai cégek által benyújtott kérelmek megugrását" - mondta Osaka a Nikkei Asia-nak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megismételhetik a főpolgármester-választást! Ezt kezdeményezi Karácsony Gergely
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 16:28
Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül. Bármi is legyen az eredménye a szavazatok pénteki újraszámlálásának.
Makro / Külgazdaság Az amerikai recessziós forgatókönyv inkább már a múlté
Bózsó Péter | 2024. június 13. 15:01
Az Eurizon Asset Management Hungary befektetési igazgatóját, Hajdu Egont többek között az amerikai gazdasági várakozások tavasz óta bekövetkezett változásáról kérdezte újságírónk Bózsó Péter, annak apropóján, hogy az alapkezelő idén elnyerte „Az Év Legjobb Tőkevédettalap-kezelője” díjat a Privátbankár. hu - Alapkezelő Klasszis 2024 versenyén.
Makro / Külgazdaság Nem jött örömhír a magyar iparról
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 08:30
A második becslés sem sok okot adott az örömre.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott a Szegeden építkező kínai autógyár
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 13:16
Az Európai Bizottság vizsgálata szerint az akkumulátoros elektromos járműgyártás Kínában tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az Európai Unió elektromos járműgyártásban érdekelt vállalatait, valamint hátrányos lehet a kínai gyártmányok uniós importőreire, felhasználóira és fogyasztóira, ezért ideiglenes kiegyenlítő vámok bevezetését helyezte kilátásba - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.
Makro / Külgazdaság Le kell cserélni az árakat a magyar benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 12:03
A gázolaj átlagára péntektől 600 forint fölé kerül. 
Makro / Külgazdaság Sötét alagútba tart a német lokomotív
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 11:27
A kelet-közép-európai régió gazdasága az a német iparhoz kapcsolódó beszállítói láncra épül, így idegesítő azt látni, hogy a rendszer központja olyan fordulóponthoz ért, amit mintha nem tudna kezelni. Legalábbis erre jutott egy friss elemzés. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okozott Kína
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:34
A piaci várakozásokat alulmúlta a kínai infláció. 
Makro / Külgazdaság Az oroszok tudják, hogy elveszíthetik a háborút?
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 07:22
Harkivot visszafogottabban lövik az oroszok, miután az ukrán sereg támadja az orosz területen lévő csapatokat. 
Makro / Külgazdaság Nagyon nagy a baj: nincs elég cement, tégla, üveg és beton Ukrajnában
Mester Nándor | 2024. június 11. 15:17
Az építőanyagokat előállító gyárak közül sokat lebombáztak az oroszok, az ukránok pedig nem tudják hitelesen felmérni, hogy mennyi anyag kell az infrastruktúra és az épületek újjáépítéséhez. Enélkül a nyugati kormányok és cégek nem fognak túl sok pénzt adni, miközben azért a vállalatok ugrásra készen várják, hogy béke legyen.
Makro / Külgazdaság Tizenharmadszor is átírta az alaptörvényt az Országgyűlés
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 14:57
Szabályozni kellett, kinek nem adhat kegyelmet a jövőben a köztársasági elnök - de az uniós hitelfelvétel módjáról és a hadsereg bevetésének lehetőségéről is rendelkeztek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG