Kereskedelem
Makro / Külgazdaság Lehet menni a kasszához: vaskos számlát kapnak az adófizetők a brexit miatt 
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 08:09
Hosszú halogatás után az Egyesült Királyság kormánya idén bevezeti az EU és a szigetország közti áruforgalomban az vámellenőrzési rendszert, ami jókora cechet jelent a brit adófizetőknek.
Makro / Külgazdaság Működik az Aspides a Vörös-tengeren 
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:02
Josep Borrell szerint az új uniós tengeri misszió szavatolja a hajózás biztonságát a Vörös-tengeren.
Makro / Külgazdaság Japán felélesztené félvezetőiparát, megint kicsinálják az amerikaiak? 
Bózsó Péter | 2024. február 28. 15:01
Japán már becsalta a tajvani TSMC vállalatot és saját gyárat is épít. Elgáncsolják-e a Rapidust?
Makro / Külgazdaság Hol harapták meg az új amerikai szankciók a török-orosz kereskedelmet? 
Bózsó Péter | 2024. február 22. 05:34
Az Egyesült Államok Oroszország-ellenes, pénzügyi cégeket sújtó decemberi szankciói harapósnak bizonyultak Törökországban is, jelentősen csökkentve a török-orosz kereskedelmet.
Makro / Külgazdaság Kína önerőből nyerné meg a háborúját Amerikával szemben 
Privátbankár.hu | 2023. november 8. 09:29
Ebben az összetűzésben nem sülnek el lőfegyverek, a világgazdaság szempontjából legalább annyira releváns, hogy a két vezető nagyhatalom milyen frontokat nyit a technológia terén a saját geopolitikai harcában.
Vásárló Gyökeresen átalakul a borravaló, nem szégyen a fukarkodás 
Buksza blog | 2023. július 30. 18:04
A koronavírus-járvány alaposan kivasalta a vendéglátóipart, sok bezárt vendéglő alkalmazottai kerestek maguknak olyan állást, amelyben nem függ a havi jövedelmük attól, mennyi borravalót kapnak.
Vállalat Lejtőre került Valter Attila és Jonas Vingegaard fő szponzora? 
Molnár Csaba | 2023. július 23. 17:11
A holland Jumbo kiskereskedelmi lánc 8,8 százalékos forgalomnövekedésről számolt be a pénzügyi év első felében az előző év azonos időszakához képest, ami saját bevallása szerint elmaradt a 9,4 százalékos piaci átlagtól, ami a piaci részesedés enyhe csökkenését eredményezte.
Agrár Durvul az olívaháború az EU és az USA között 
Molnár Csaba | 2023. július 18. 09:57
Brüsszel újabb eljárást indít az USA ellen a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) a fekete olajbogyóra 2018 óta kivetett, két tételben összesen 35 százalékos vám miatt. A WTO 2021-es határozata alapján az amerikaiaknak el kellett volna törölniük e sápot, ám ezt a mai napig nem tették meg, a vámok jelenleg is sújtják a spanyol feketeolíva-szállítmányokat. Ha az USA továbbra sem fogadja el a WTO-határozatot, Brüsszel megtorló lépéseket tesz.
Vállalat Az Aldi továbbra is veri a mezőnyt 
Molnár Csaba | 2023. július 6. 10:06
Az Aldi a 13. egymást követő hónapban letta legolcsóbb szupermarket a briteknél, egy kosár élelmiszer átlagára 75,25 font.
Makro / Külgazdaság Ha horvátországi nyaralása alatt vásárolni szeretne, erre figyeljen! 
Privátbankár.hu | 2023. július 1. 08:46
Július 1-jétől Horvátországban az üzletek – kevés kivételtől eltekintve – évente legfeljebb 16 vasárnap lehetnek nyitva.
Agrár Halálos "őrzés-védés" miatt állította le a Tesco a beszerzést a világ egyik vezető gyümölcscégétől 
Privátbankár.hu | 2023. június 27. 11:38
A Tesco felfüggesztette a Del Monte termékek beszerzését egy kenyai ananászfarmról, amelyet azzal vádoltak, hogy bántalmazta és megölte a birtokháborítással gyanúsított embereket. A Del Monte közölte, hogy "rendkívül komolyan" veszi a vádakat, és saját vizsgálatot indított az állítások ügyében.
Makro / Külgazdaság Nem csak a nagy cégeknek jár a minőségi kártyaolvasó! 
Natív tartalom | 2023. június 7. 16:11
Éttermeknek, vendéglátóhelyeknek, kisebb üzleteknek sem kell irdatlan összeget fizetniük, ha fejleszteni kívánják kártyás fizetési lehetőségeiket. A myPOS által kifejlesztett kártyaolvasó terminált, illetve dokkolóállomást az ő igényeikhez igazították.
Makro / Külgazdaság Elképesztő diplomáciai áttörés előtt áll a két hatalom 
Káncz Csaba | 2023. június 4. 15:32
Szaúd-Arábia után Egyiptommal is áttörés előtt állnak Irán kapcsolatai. Ezek a helyreállított kapcsolatok azonban továbbra is túszai maradnak Teherán tágabb értelemben vett külpolitikai szélsőségeinek. Káncz Csaba jegyzete
Vásárló A Spartól a kisujját kéri kormány, de a karját kapja 
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 13:58
A Spar csoport az akcióköteles időszak első napjától több mint 700 akciós ajánlattal várja vásárlóit, 300 termék árát pedig a május 31-i áron befagyasztja – közölte szupermarket lánc. A kötelező árengemény mértékét jelentősen meghaladóan olcsóbb tételek is szerepelnek a csökkentett árú kínálatban.
Vállalat Mire elég a toplistákon látható sokmilliárdos árbevétel-növekedés? 
Privátbankár.hu | 2023. június 1. 11:33
Az éves beszámolók közzétételével megjelennek a különféle toplisták, amelyek a kiskereskedelmi láncokat árbevételük alapján rangsorolják. A toplisták így azonban csak azt mutatják meg, hogy a vásárlók mennyi pénzt hagytak a pénztáraknál. Semmi derül ki azonban a láncok nyereségességéről vagy hatékonyságáról. Az élelmiszerinfláció okairól meg ennél is kevesebb.
Agrár Van, ahol már csökken az élelmiszerek inflációja 
Privátbankár.hu | 2023. május 30. 13:52
Az élelmiszer-infláció májusban közel két év óta először lassult nagy-Britanniában, de továbbra is a valaha mért második leggyorsabb éves emelkedés maradt. A brit élelmiszer-drágulás üteme közel két év óta először csökkent - de éves szinten még mindig a 15 százalék feletti tartományban mozog.
Vállalat Eléggé megtolta a Lidl a dolgozók bérét 
Molnár Csaba | 2023. május 25. 13:42
A Lidl 12 hónapon belül harmadszorra emeli nagy-britanniai dolgozóinak fizetését, az áruházakban és a raktárban akár 13,15 fontot is kereshetnek óránként. Sőt, mintegy 1500 új alkalmazottat is foglalkoztatnak.
Vállalat A Tik Tokkal csinált nagy pénzt az egyik legmenőbb divatmárka 
Molnár Csaba | 2023. május 11. 17:31
Az árak emelkedése és a vásárlók fizetőképességének szűkülése miatt a pandémiát követő kereskedelmi környezetben néhány kiskereskedő számára nehéz volt eligazodni, különösen az olyan nem alapvető fontosságú területeken, mint a divat. A finoman szólva is kihívásokkal teli gazdasági környezet ellenére a Pull & Bear eladásai viszont 15 százalékkal emelkedtek a legutóbbi pénzügyi évben.
Makro / Külgazdaság Ipari nagyvállalatnál dolgozik? Tutibiztos a munkahelye 
Molnár Csaba | 2023. május 9. 16:26
Nem kell létszámleépítésektől tartani a hazai nagyvállalatoknál, ugyanis jelentősen, 6 százalékról 2 százalékra mérséklődött az elbocsátásban gondolkodó cégek aránya. Emellett az előző negyedévi rekord alacsony 5 százalék után jelenleg a cégek 8 százaléka készül munkaerőfelvételre. A teljes vállalati szektorban így 0,7 százalékos létszámbővülés várható a következő egy évben.
Vállalat Ismét az Aldi a legolcsóbb szupermarket a briteknél 
Molnár Csaba | 2023. május 5. 14:50
Az Aldi lett az Egyesült Királyság legolcsóbb szupermarketje márciusban. A német gyökerű diszkontlánc kosara 20 fonttal lett olcsóbb, mint a legdrágábbnak bizonyult Waitrose hálózaté, de csak 65 pennyvel végzett a Lidl előtt.
Makro / Külgazdaság Pörög az áruforgalom az Új Selyemúton 
Privátbankár.hu | 2023. március 2. 14:38
Egy évtized alatt megduplázódott a forgalom.
Makro / Külgazdaság Kína feloldotta az ausztrál szénembargót – felbolydul-e az energiapiac? 
Tiszóczi Roland | 2023. január 11. 19:18
Kína hároméves nem hivatalos tilalom után hétfőtől újraindította a szénkereskedelmet Ausztráliával. A két ország viszonya 2018-ban mérgesedett el, amikor Canberra kitiltotta a Huawei-t az 5G hálózatából. A feszültség 2020-ban tovább fokozódott, ami a szén mellett, az árpa, a marhahús és a bor kereskedelmét is érintette. Az orosz széntermelők, a dél-afrikai bortermelők, az Egyesült Államok marhatenyésztői és az ukrán árpatermesztők profitáltak a konfliktusból.
Benchmark Bod Péter Ákos: temessük-e a globalizációt? 
Bod Péter Ákos | 2022. június 16. 05:31
Visszafordul-e a globalizáció? Ez napjaink egyik fontos gazdasági kérdése lett. Számos jel utal arra, hogy a korábbi folyamatok zsákutcába jutottak, de ezzel ellentétes számokat is láthatunk. Bod Péter Ákos, a jegybank korábbi elnöke aktuális írásában tisztázza merre is tart a globalizáció.
Makro / Külgazdaság Meglepően jó számok jöttek a kínai kereskedelemről 
Privátbankár.hu | 2022. június 9. 09:11
A korlátozások enyhítése után az export és az import is szépen alakult májusban.
Vásárló Többet vásároltunk tavaly, mint a járvány előtt 
Privátbankár.hu | 2022. január 2. 09:55
A 2019-es szintet is meghaladta 2021-ben a kereskedelmi forgalom az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint.
Makro / Külgazdaság Május végétől nem lesz több átverés a magyar boltokban 
Privátbankár.hu | 2021. december 30. 10:35
Legalábbis ezt ígéri az ITM, amely szerint befellegzik a kamu akcióknak.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nagy bejelentést tett: örülhetnek a SZÉP-kártyások 
Privátbankár.hu | 2021. december 23. 13:55
Újabb, várhatóan nagyon népszerű bejelentést tett Orbán Viktor facebook oldalán. A cafeteria pénzt februártól már a boltokban is költhetjük.
Makro / Külgazdaság Brutális bírságot kaphatnak a silány minőségű termékeket előállítók 
Privátbankár.hu | 2021. december 22. 08:31
A 2022 május végétől kiszabható bírság a gyártó árbevételének 5 százalékát is elérheti, multicégek esetében legfeljebb 500 millió forintos tétel lehet.
Makro / Külgazdaság Az USA és az EU lezárta Trump három és fél évvel ezelőtt kirobbantott acélháborúját 
MTI | 2021. október 31. 18:07
A volt amerikai elnök pótvámok kivetésével nehezítette az acél és az alumínium Európából való behozatalát, az unió pedig védővámokkal harapott vissza. Joe Biden most Ursula von der Leyennel folytatott megbeszélése után bejelentette: véget vetnek a kereskedelmi viszálynak.
Makro / Külgazdaság Minden szinten hiány van fából 
MTI | 2021. október 25. 14:30
    Gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. Számos jelzés érkezett a versenyhivatalhoz a faanyagok árának az egész országban érezhető, nagymértékű emelkedéséről, illetve készlethiányról.
Makro / Külgazdaság GKI: tovább romlottak a fogyasztói várakozások 
MTI | 2021. szeptember 27. 06:30
Az áprilisi nagy ugrás után a nyári hónapokban lassan araszolgatott felefelé a GKI konjunktúraindexe, majd szeptemberre stagnálásra váltott; az üzleti várakozások hónapok óta tartó javulása szeptemberben már csak hibahatáron belüli volt, a fogyasztói várakozások pedig kis mértékben, de harmadik hónapja romlottak.
Makro / Külgazdaság Ezért nehéz sarokba szorítani a külföldi áruházláncokat, bár Lázár János ezt nagyon akarja 
Privátbankár.hu | 2021. április 17. 11:54
Nem kirúgni, de megregulázni akarja a külföldi élelmiszerláncokat Lázár János. Az agráriumban serénykedő kormánybiztos a magyarok helyzetbe hozásáról beszél, a közgazdasági adottságokat, a külföldiek beágyazódását és mindeddig hatékony működését figyelmen kívül hagyta, amikor elénk tárta elképzeléseit.
Makro / Külgazdaság Európa lepattintja Bident - megváltoztak kontinensünk érdekei 
Káncz Csaba | 2021. március 3. 16:10
Európa nem akar visszatérni a Trump előtti évek szövetségesi viszonyaihoz.  Az elmúlt 4 évben nagyon megváltozott a világ, eltolódtak a globális erőviszonyok, ahogyan megváltoztak kontinensünk érdekei is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Felpörgött a G20-országok kereskedelme 2020 utolsó negyedében 
MTI | 2021. február 24. 16:40
Nőtt a G20-ak exportja és importja a tavalyi utolsó negyedévben, folytatva, bár kisebb ütemben, a harmadik negyedévi bővülést, miután az első fél évben jelentős visszaesést jegyeztek fel a koronavírus-járvány hatásaként.
Makro / Külgazdaság Borulátóak az ipari és kereskedelmi cégek a GKI szerint 
MTI | 2021. február 22. 08:45
A GKI konjunktúraindexe februárban kissé csökkent, ám az üzleti és fogyasztói várakozások is a múlt év véginél kedvezőbbek maradtak - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. Az EU támogatásával készített felmérés szerint a konjunktúraindex februárban mínusz 17,6 ponton állt, kissé romlott a januári mínusz 16,3 ponthoz képest.
Makro / Külgazdaság Javult az üzleti bizalmi index a GKI szerint 
MTI | 2021. január 25. 06:16
A GKI konjunktúraindexe januárban érezhetően emelkedett, a járvány kezdete óta a legmagasabb értékét érte el, de áprilisi zuhanásának még így is csak alig több mint felét dolgozta le. Az év első hónapjában az üzleti és a fogyasztói várakozások is javultak - közölte a GKI Gazdaságkutató.
Vásárló A webshopok jövőjét már Kínában kell keresni? 
Privátbankár.hu | 2021. január 10. 16:52
Az elmúlt közel egy évben a plázák megjelenése óta nem látott vásárlói forradalom zajlott le, hiszen a pandémia minden eddiginél jobban megdobta az e-kereskedelem forgalmát, jelentősen meggyorsítva azt a folyamatot, amelynek keretében a kiskereskedelem az online platformra helyeződik át. De mit tanulhat ebben a helyzetben a nyugat a webshopok királyától, Kínától?
Makro / Külgazdaság A 65 év alattiak visszakapnak két órát a boltokban 
Privátbankár.hu | 2020. december 10. 14:49
Közben a kormány létszámkorlátozás bevezetésén töri a fejét.
Makro / Külgazdaság 30 percen belüli házhoz szállítást ígér a NetPincér új üzletága 
Privátbankár.hu | 2020. december 10. 10:29
A gyorskereskedelemben szerzett tapasztalatára építve indítja el új szolgáltatását a NetPincér. A NetPincér market forradalmasítja a bevásárlást, hiszen akár 30 percen belül házhoz rendelhetünk mostantól alapvető élelmiszereket és háztartási cikkeket, ráadásul a minimum rendelési érték mindössze 1000 Forint. A  szolgáltatás első körben 10 budapesti kerületben indult el, azonban már folyamatban van a kiszállítási kör bővítése más budapesti kerületekre és vidékre egyaránt.
Vállalat Jóváhagyást kért a Spar a versenyhivataltól, hogy megszerezhesse a Zimbo üzemét 
Baka F. Zoltán | 2020. július 21. 17:59
Mintegy 200 ember kerülhet új munkaadóhoz.
Makro / Külgazdaság Még sincs vége az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásoknak? 
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 23. 06:56
Trump cáfolta kereskedelmi tanácsadója, Peter Navarro nyilatkozatát, amely szerint megszakadtak a Kínával folytatott tárgyalások.
Személyes pénzügyek Így vásárolhat az ünnepek alatt 
Privátbankár.hu | 2020. április 11. 09:15
Lesznek nehézségek - derül ki az Országos Kereskedelmi Szövetség lapunkhoz eljuttatott közleményéből.
Makro / Külgazdaság Nem kell félni, a robotok után is lesz munka 
Privátbankár.hu | 2019. október 2. 15:30
Az új technológiák megjelenése sokkal több új munkahelyet teremt majd a következő években, mint amennyi az elterjedésükkel megszűnik.
Makro / Külgazdaság Közös közlemény nélkül zárulhat a G7-csúcs, Junckert műtik 
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 20. 19:00
A világ hét legfejlettebb országának szombaton kezdődő csúcsértekezlete először zárulhat közös közlemény kiadása nélkül. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke műtétje miatt biztosan nem vesz részt a megbeszélésen.
Makro / Külgazdaság A nap képe - földet ért Kínában Orbán Viktor 
Privátbankár.hu | 2018. november 4. 17:00
Megérkezett Sanghajba a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor a Kínai Nemzetközi Import Expón vesz majd részt.
Makro / Külgazdaság A világ másik végén avatott Szijjártó 
Privátbankár.hu | 2018. november 4. 10:25
A kínai piac óriási lehetőséget biztosít a jó minőségű magyar termékeknek és szolgáltatásoknak - nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap Sanghajban, miután magyar kereskedelmi központot nyitott a Kína gazdasági központjának számító városban.
Makro / Külgazdaság Kelet felé fordulnak a németek: miért választja Merkel a kínaiakat? 
Privátbankár.hu | 2018. október 15. 19:46
Angela Merkel már több mint egy évtizede ápolja a kapcsolatot Kínával, a német vállalatok megdöbbentő ütemű térnyerését keleten pedig csak tovább erősíti Trump kereskedelmi háborúja.
Vásárló Jön a vásárlás ünnepe - nem sok helyen robban akkorát, mint Magyarországon 
Privátbankár.hu | 2018. október 11. 16:01
Az USA-ban megjelent akció mára világszintű méreteket öltött, a magyarok meglepően érzékenyek a novemberi akciókra.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG