6p

Az Egyesült Államok Oroszország-ellenes, pénzügyi cégeket sújtó decemberi szankciói harapósnak bizonyultak Törökországban is, jelentősen csökkentve a török-orosz kereskedelmet.

A Reuters forrásai szerint az Egyesült Államok fenyegetése, hogy szankciókkal sújtja az Oroszországgal üzletelő pénzügyi cégeket, megrázta a török-orosz kereskedelmet, megzavarta vagy lelassította az importált olaj és a török export kifizetéseit.

Az amerikaiak tavaly decemberi rendelete nem kifejezetten az energiaszektort célozta meg, de megnehezítette az orosz nyersolajért fizetett török kifizetéseket, valamint a török export most már több árúra kiterjedő oroszországi kifizetéseit – számoltak be tapasztalataikról a források.

Az orosz olajexport kifizetése januárban gondokba ütközött. Fotó: joecabby2011
Az orosz olajexport kifizetése januárban gondokba ütközött. Fotó: joecabby2011

Az orosz olajszállítások kifizetése Indiában, az Egyesült Arab Emirátusokban és Kínában is hasonló nehézségekbe ütközött. Oroszország a legnagyobb kőolaj- és gázolaj-szállító a NATO-tag, de energiaszegény Törökországban, 8,9 millió tonna nyersolajat és 9,4 millió tonna gázolajat adott el fekete-tengeri szomszédjának tavaly, az év első 11 hónapjában.

Mi az, ami harapósnak bizonyul?

Az Egyesült Államok külön hivatalt tart fenn szankcióinak betartatására, ez az Office of Foreign Assets Control (OFAC), az amerikai pénzügyminisztérium pénzügyi hírszerző és végrehajtó ügynöksége. A tavaly december 22-én kihirdetett és hathatósnak bizonyuló, újabb amerikai szankciók további jogokkal ruházták fel ezt a hivatalt, amely ezentúl kiterjeszti tevékenységét

  • minden devizára, nem csak az amerikai dollárban végrehajtott tranzakciókra, továbbá
  • blokkolhatja a pénzintézeteket, és jelentősen korlátozhatja amerikai levelező bankjainál vezetett vagy amerikai transzfer számláikat.

Az amerikai szankciók célja, hogy csökkentsék a Kreml bevételeit és megnehezítsék ukrajnai háborúját anélkül, hogy elvágnák a globális piacokra szállított orosz olajexport mennyiségét. Ezzel szeretnék elkerülni, hogy megugorjanak az amerikai benzinárak, ami a politikailag érzékeny téma, mivel Joe Biden elnök novemberben újraválasztására készül.

Az új szankciók az orosz tengeri termékekre is vonatkoznak. Fotó: Florida Daily
Az új szankciók az orosz tengeri termékekre is vonatkoznak. Fotó: Florida Daily

Egy orosz olajipari nagyvállalat forrása szerint az orosz olajexportőrök két-három hete nem kaptak árujukért átutalást Törökországtól.

„Nehézzé vált bizonyos energiatermékek kifizetésének teljesítése Oroszországnak, különösen a december végi új szankciók után. Egyes kifizetések megszakadtak" - mondta egy török forrás, aki jól ismeri a kérdést.

„Módosítani kellett az eredetileg egyeztetett fizetési módot, vagy el kellett halasztani a fizetést, de a szállítás folytatódott. Szállítmányonként előfordulhatnak problémák" - tette hozzá a forrás.

Február 1-jén a Kreml azt közölte: tudomása van arról, hogy a török bankok az „agresszív" amerikai nyomás miatt szigorítják az orosz ügyfelekkel szembeni szabályokat, és Törökországgal közösen már dolgoznak a megoldások megtalálásán. Elvira Nabiullina orosz jegybankelnök múlt hét péntekén elismerte, hogy további nehézségek adódtak az elszámolásokkal és logisztikával kapcsolatos külkereskedelmi tranzakciókban.

Az oroszoknak való fizetési módokat változtatni kellett. Fotó:  Mustafa Kaya/Xinhua/Getty Images
Az oroszoknak való fizetési módokat változtatni kellett. Fotó: Mustafa Kaya/Xinhua/Getty Images

Nem az olaj?

Friss adatok szerint a török export Oroszországba 39 százalékkal esett vissza januárban, 631 millió dollárra, azután, hogy tavaly 16,9 százalékkal, 10,9 milliárd dollárra nőtt. Az Oroszországból származó török import januárban 20,2 százalékkal 4 milliárd dollárra mérséklődött. Ez körülbelül azonos a tavalyi trenddel, mivel az import 2023-ban 22,5 százalékkal 45,6 milliárd dollárra csökkent.

Ennek egyik oka, hogy az Oroszországból származó nyersolajimport több mint kétszeresére, 12 millió tonnára ugrott fel 2022-ben. Ezt a szintet azonban tavaly nem tudta tartani és 2023. január-novemberben 8,9 millió tonnára zuhant, ami 20 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, de még mindig meghaladja a háború előtti átlagot.

A források szerint azonban a januári csökkenés nagy része nem az olajkereskedelmet érintette.

„Különösen a gépek exportja állt le, egyszerűen azért, mert nagyon hasonlóak a katonai felszerelésekhez" – fedte fel egy a kérdésben jártas szakember.

„Az igazi probléma nem a török a fizetés Oroszországnak, hanem az, amelyet Törökország kap. Ez is azt jelzi, hogy a török bankok csak félszívvel hajtják végre a szankciókat" - értékelte a forrás.

Azért az oroszok a legfőbb energiaszállítók

Oroszország tavaly is fenntartotta dominás energiaszállító szerepét, számol be róla a török napilap a Hürriyet. A 2022-es év azért fontos ebből a szempontból, mert ebben az évben vette át Oroszország az első számú olajszállító címét az addig vezető Iraktól és az összes importolaj majdnem 41 százalékát az oroszok szállították. Ez a trend tavaly is folytatódott, 2023 októberében az orosz szállítások aránya majdnem 50 százalékot ért el.

A törökök az orosz energát választják, vajon megéri? Fotó: Telegraph India
A törökök az orosz energát választják, vajon megéri? Fotó: Telegraph India

Az Oroszországra való váltás egyik tényezője az Irakkal felmerült jogi viták, a másik pedig, hogy a nyugati szankciók miatt az oroszok olcsóbban adják az energiahordozót - állapítja meg a lap.

Az oroszok maradtak tavaly is vezető szerepben a gázszállítások terén is, 2023 októberében a török import több mint 59 százalékát biztosítvották. Ami szintén fontos, Oroszország fizetési haladékot is biztosított a gáz kifizetésére 2023-ban, ami igencsak jól jött a megtépázott török gazdaság, és természetesen Erdogan számára.

Az a tény, hogy Oroszország vált a fő energiaszállítóvá Törökország számára – az olaj, gáz és atomenergia terén –, egyben a két ország közötti jövőbeni kapcsolatok legfontosabb tényezője is - emeli ki a Hürriyet.

Macska-egér harc és leválás

A tény, hogy a Nyugatnak Oroszországgal kapcsolatban szankciókat kell kivetnie harmadik országokra, azt jelzi, hogy az eredeti szankciók nem működnek és az oroszok igen találékonyak azok kijátszásában, érveltek elemzők az Euronewsnak.

Úgy tűnik, hogy a szankciók bevezetésük idején hatásosnak bizonyulnak, de idővel - ha szándék van rá – az érdekelt felek megtalálják a kiskapukat. A kiskapuk azonban kisebbek a nagykapunál. Tulajdonképp egy macska-egér harcot láthatunk, amiben a Nyugat újabb és újabb lépésekkel tartja fenn a nyomást az orosz gazdaságon, amely alternatív kapuk nyitására törekszik. A küzdő felek gazdaságai leválnak egymásról. Kérdés, hogy a nyugati és keleti kapcsolatokkal rendelkező Törökország hogyan képes a konfliktusban egyensúlyozni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mégis kinek kéne kifizetnie a klímaváltozás okozta károkat?
Kollár Dóra | 2024. április 14. 17:37
Mostanra nem lehet az éghajlatváltozást figyelmen kívül hagyni, hiszen például a Csendes-óceán alacsonyan fekvő területein mindennapi valósággá vált – arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy a világ ingatlanjainak jelentős százalékát fenyegeti, akár ott is, ahol nem is gondolnánk rá.
Makro / Külgazdaság Német autóipari cégek ellenzik az uniós védővámokat Kínával szemben
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 12:15
A VDA szerint a technológiai együttműködés akadályozásával mindkét félnek ártanának.
Makro / Külgazdaság Évente harmadával nő a globális akkumulátorpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 11:09
A kínai gyártók már Európára összpontosítanak, írja a Roland Berger tanácsadó cég.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton a héten lenyomja a benzinárat?
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 09:31
A nyomásgyakorlás növekedésétől tartanak a piaci szereplők.
Makro / Külgazdaság Borulátóak a német vállalatok
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 08:50
Nem számítanak a gazdasági helyzet javulására az idén.
Makro / Külgazdaság Hiányoznak az uniós pénzek az építőiparban és a megszorítások is ártanak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:07
Az MBH Bank elemzése vegyes képet mutat az ágazatról.
Makro / Külgazdaság Berlinből üzentek Budapestre: ilyen alacsony is lehet az infláció
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 13:23
Közel hároméves mélypontra lassult a német pénzromlás márciusban.
Makro / Külgazdaság Az EU pénzéből: Ungvárig utazhatunk majd európai nyomtávon
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 11:52
Denisz Smihal ukrán miniszterelnök április 11-i Kárpátalján tett munkalátogatása során megkezdődött a Csap–Ungvár európai nyomtávú vasútvonalnak az építése.
Makro / Külgazdaság A románok már a 2,5 százalékot célozták, de közbeszólt a pénzhiány
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:34
A magas infláció és külső problémák miatt Romániának nem sikerült katonai kiadásait a GDP 2,5 százalékára feltornáznia a tavalyi évben.
Makro / Külgazdaság Keresleti problémák tükröződnek a februári építőipari számokban
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 10:01
Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,2 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz képest 8,5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG