2p

Hosszú halogatás után az Egyesült Királyság kormánya idén bevezeti az EU és a szigetország közti áruforgalomban az vámellenőrzési rendszert, ami jókora cechet jelent a brit adófizetőknek.

Az Egyesült Királyságnak több milliárd fontjába fog kerülni az Európai Unióból importált áruk vámkezelési rendszerének bevezetése – idézte a brit számvevőszék (National Audit Office, NAO) jelentését a Deutsche Welle. Az Egyesült Királyság de jure 2020 elején lépett ki az EU-ból, miután az erről szóló 2016. júniusi népszavazáson így döntött a nép többsége.

Megérkezett a számla
Megérkezett a számla
Fotó: Depositphotos

 

Ekkor egyéves felkészülési periódus kezdődött, hogy a vállalatok és az állampolgárok alkalmazkodjanak az új üzleti környezethez. A londoni kormány és az Európa Bizottság ezt az időszakot arra használta, hogy kössön egy korlátozott szabadkereskedelmi megállapodást, ami felváltotta az európai uniós vámuniót.

Az EU–UK Trade and Cooperation Agreement névre keresztelt egyezséget az átmeneti periódus utolsó pillanatában 2020 decemberében írták alá. Az ezt követő három évben az egymást követő brit kormányok ötször halasztották el, hogy szabályozzák az életbe lépő vámok kezelésére szolgáló rendszert.

Végül megszületett a Border Target Operating Model (BTOM), amelyet fokozatosan vezetnek be 2024-ben. Az első rész már január 31-étől él, a másodikat április végéig vezették be. Ezt már magában foglalja a fizikai vámellenőrzések rendszerét a kikötőkben. A harmadikat, amely a biztonsági deklarációk kezelését rendezi, október végéig kell életbe léptetni.

A NAO szakemberei kiszámolták, hogy a szervezeti rendszer bevezetése 4,7 milliárd fontba - közel - 2120 milliárd forintba - fog fájni a brit adófizetőknek. A szuverenitás árát ugyanis meg kell fizetni!

Árfolyamok és grafikonok

Ugyanakkor ezután megszűnhet az a bizonytalanság, ami eddig a vállalatok idegeit borzolta azzal kapcsolatban, hogy nem tudták hogyan kell lebonyolítani a papírmunkát és a fizikai határellenőrzéseket az új vámokkal kapcsolatban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Folytatódhat a borzalom a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 11:08
Az Mfor Üzemanyagár-figyelő a nemzetközi trendek alapján 5-8 forintos áremelkedést valószínűsít a jövő hétre.
Makro / Külgazdaság Több mint 60 éves csúcsra hágott a közadósság egy nagy európai országban
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 13:46
A pénteken ismertetett legfrissebb közfinanszírozási adatok szerint jelentős növekedéssel száz százalék közvetlen közelébe emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) mért brit államadósságráta a májussal zárult egy évben. Legutóbb több mint hat évtizede mértek ennél magasabb közadósságot Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság Egyre elkeserítőbb számokat látunk a kútoszlopokon
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 11:04
Szombattól ismét nő az üzemanyagok ára.
Makro / Külgazdaság Az IMF megtippelte, mikor lesz 2 százalék az eurózóna inflációja
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 09:54
A Nemzetközi Valutaalap szerint a jövő év második felében térhet vissza az eurózóna inflációja az Európai Központi Bank 2 százalékos célértékéhez.
Makro / Külgazdaság Utolsó figyelmeztetés – már a fél világ vízhiánnyal küzd
Káncz Csaba | 2024. június 21. 09:31
A világnak több vízre lesz szüksége a növénytermesztéshez és az állattenyésztéshez, miközben az egyre szűkösebbé válik. A világ lakosságának fele már most is súlyos vízhiánnyal küzd az év legalább egy részében. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Magyar BYD-k árasztják el Európát?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:46
Amerikába nem adhatók el, az uniós védővám viszont csak a közösségen kívül gyártott autókra vonatkozik.
Makro / Külgazdaság Ugye Ön is érzi, milyen sokkal nőtt a fizetése?
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 08:30
A KSH ismertette az áprilisi kereseti adatokat.
Makro / Külgazdaság Vegyünk dél-afrikai részvényeket? Szárnyal a rand és a tőzsde
Bózsó Péter | 2024. június 20. 18:59
Cyril Ramaphosa elnököt ismét beiktatták, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a piacbarát Demokratikus Szövetséggel (DA) készül koalíciós kormányt alakítani.
Makro / Külgazdaság Példátlan döntést hoztak a franciák az olimpiára tekintettel
Elek Lenke | 2024. június 20. 15:07
  A párizsiak között is nagy meglepetést keltett, hogy a vizes versenyek egy részét a Szajnán rendezik meg, hiszen már száz éve nem javasolják a fürdést a folyóban, annak kevésbé kielégítő vízminősége miatt. Az olimpia azonban jelentős javulást hozott e téren, sőt, idővel nemcsak a sportolók, de a helyi lakosok és a turisták is megmártózhatnak majd Párizs legendás-romantikus folyójában.
Makro / Külgazdaság Újabb szegmensben tör babérokra a pesti tőzsde üdvöskéje
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 15:22
A Telekom helyett a 4iG támogatja Magyarország legsikeresebb, immár 28-szoros bajnok együttesét, amely a következő idényt One Veszprém néven és egy új, világhírű edzővel folytatja.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG