Kiberbiztonság
Vállalat A hőségben sokat érhet a Wiz: a Google anyacége gigabevásárlásra készül 
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 13:57
A Google anyavállalata, az Alphabet előrehaladott tárgyalásokat folytat a Wiz nevű kiberbiztonsági startup felvásárlásáról, mintegy 23 milliárd dollárért.
Makro / Külgazdaság Kijöttek a rendeletek, tolongani kezdtek a cégek a hatóságnál 
Bocskai István-Izsó Márton | 2024. július 7. 15:01
Sokáig nem hitték el a cégek, hogy tényleg jönnek a szigorúbb kiberbiztonsági szabályozások, sokan pedig a kivárásra, megúszásra játszottak. Ennek most vége, megjelentek a részletes rendeletek, és sokan döbbentek rá, hogy nincs kibúvó, lépniük kell. De mit és hogyan lépjenek? Mit mond a hatóság, és mit mondanak a szakértők? Erről beszélgetett Bor Olivér, az SZTFH kiberbiztonsági és kommunikációs szakértője, Klement Gábor, a filter:max Kft. ügyvezető igazgatója, és Márton Miklós, a Vivetech Nyrt. vezérigazgatója Bocskai Istvánnal.
Közérdekű Az Európa-bajnokság veszélyes is lehet: vannak, akik megpróbálják kihasználni az adódó lehetőségeket 
Litván Dániel | 2024. június 27. 13:21
A nagy sportesemények nemcsak a szurkolókat, de a kiberbűnözőket is mozgósítják, akik változatos módokon igyekeznek átverni, megkárosítani az embereket - akár éppen a szervezők nevében is. Megmutatjuk, mire kell figyelni, hogy elkerüljük a csapdákat.
Vállalat Hogyan néz ki belülről egy kibertámadás? Hogyan jutottak be a támadók? 
Kollár Dóra | 2024. június 25. 17:31
A kiberbiztonsági törvény hatályba lépése körüli teendőkről, kétségekről, hasznos tanácsokról rendezett szakmai konferenciát a lapunkat is megjelentető Klasszis Média. A kerekasztal-beszélgetésen a kiberbiztonsági trendek alakulása jelentette a fő témát, a résztvevő szakemberek Szabó Lajos (igazgató, NBSZ NKI), Szabó Péter (ügyvezető igazgató, Microsoft), és Zombori Antal(tulajdonos ügyvezető, UNIX) voltak.
Makro / Külgazdaság Nem fogta magát vissza a hatóság, foghatják a cégek a fejüket 
Privátbankár.hu | 2024. június 25. 12:56
Megjelentek a kiberbiztonsági törvényhez kapcsolódó rendeletek, a szakértők is meglepődtek.
Makro / Külgazdaság Már csak néhány nap maradt a határidő lejártáig, fontos rendeletek is megjelentek 
Privátbankár.hu | 2024. június 25. 11:27
Nem sok ideje maradt az érintett cégeknek, a kormány részletszabályokat is kiadott.
Tudomány-technika "Nem lehet nyom nélkül felszívódni" - egy magyar cég az egész világon üldözi a kiberbűnözőket 
Privátbankár.hu | 2024. június 25. 10:07
Megvannak a módszerek a kiberbűnözők kézre kerítésére, de a magyar piac nem képes kitermelni ezek költségeit.
Tudomány-technika Komoly versenyelőnyt jelent egy kiberbiztonsági audit 
Dobos Zoltán | 2024. június 24. 18:51
A kiberbiztonsági törvény hatályba lépése körüli teendőkről, kétségekről, hasznos tanácsokról rendezett szakmai konferenciát a lapunkat is megjelentető Klasszis Média. A panelbeszélgetésen Király Anna, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága kiberbiztonsági szakértője, Pataki Tünde, az Invitech stratégiai és kiemelt ügyfelek csoport üzletágvezetője és Alföldi Judit, a Tigra információbiztonsági üzletágvezetője osztotta meg tapasztalatait.
Vállalat A NIS2-vel nem mismásol a hatóság 
Bózsó Péter | 2024. június 23. 14:02
Az SZTFH kiberbiztonsági igazgatója, Bencsik Balázs a Klasszis Kiberbiztonségi Klub vendége volt. A kőkemény fellépés okairól és az elvárt megfelelésről is beszélt.
Tudomány-technika Ha letelik a június végi határidő, a hatóság mindenkit megtalál 
Litván Dániel | 2024. június 16. 13:02
Már csak két hét maradt az önkéntes regisztrációra, és megvannak a módszerei a hatóságnak, hogy megtalálják a kiberbiztonsági törvény által érintett, de nem jelentkező cégeket. De ezek már bajban lesznek.
Tudomány-technika Már csak június 30-ig maradt idő, bajba kerül, aki elmulasztja ezt a határidőt 
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:22
Sok érintett cég és szervezet viszont nem is tudja, hogy jelentkeznie kéne a hatóságnál. Közeleg az uniós kiberbiztonsági irányelv alkalmazásának első fontos mérföldköve.
Személyes pénzügyek Döbbenetes számok: minden tizedik magyar felnőttet már sikerült átverni 
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 09:48
A hazai felnőtt lakosság többsége, 56 százaléka került már olyan helyzetbe, hogy interneten keresztül vagy bankok nevével visszaélve megpróbálták megkárosítani. Minden tizedik felnőttet sikerült is átverni.
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat! 
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Nemzetközi Az FBI szerint a kínai hackerek az amerikai infrastruktúra megtámadására készülnek 
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 10:57
A kínai kormányhoz köthető hackerek befurakodtak az Egyesült Államok kritikus infrastruktúrájába, és „a megfelelő pillanatra várnak, hogy pusztító csapást mérjenek" - mondta Christopher Wray, az FBI igazgatója csütörtökön.
Közérdekű Kiberbiztonsági roadshow indul 
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:51
A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít.
Tudomány-technika Súlyos árat fizethetnek a kiberbiztonságra nem figyelő cégek - a hatóság és a bűnözők is lecsaphatnak 
Natív tartalom | 2024. április 16. 15:05
Kétféle ember, és kétféle cég van: akit már meghekkeltek, és akit meg fognak. A két dolog ráadásul összefügg, ugyanis mindig az ember a leggyengébb láncszeme a kibervédelmi rendszereknek. Hogyan javíthat a magyar cégek kiberbiztonsági érettségén az új úniós irányelv és a magyar szabályozás? Erről kérdeztük Bor Olivért, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának kiberbiztonsági és kommunikációs szakértőjét, aki a gyakorlati teendőkről és a kiszabható büntetésekről is beszélt. Klasszis podcast.
Tudomány-technika Nem szabad, és nem is lehet megúszni az új úniós kibervédelmi irányelvet 
Litván Dániel | 2024. április 14. 14:09
A NIS2, illetve a magyar szabályozás a biztonságos fejlődéshez teremt lehetőséget. Lesz tennivalója a magyar cégeknek, de saját érdekük is a megfelelés, mert mindenki veszélyben van. A Klasszis Média Lapcsoport e témával foglalkozó konferenciáján a szabályozásról, a tennivalókról, illetve a megoldási lehetőségekről is szó esett.
Tudomány-technika Nagy bajban lehetnek a magyar cégek: 2500 érintettből még csak 100 jelentkezett a hatóságnál 
Litván Dániel | 2024. április 6. 14:02
Hatalmas közvetlen és közvetett károkat tudnak okozni a kibertámadások, de az uniós irányelvet követő októberben életbe lépő magyar kibervédelmi szabályozás betartása sem lesz egyszerű. Az érintett cégek töredéke vetette magát nyilvántartásba eddig, pedig a határidő már közeleg. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) kiberbiztonsági és kommunikációs szakértőjét, Bor Olivért kérdeztük.
Tudomány-technika Sokaknak fájni fog az Unió válasza egy többezer milliárd dolláros kérdésre 
Litván Dániel | 2024. április 3. 13:58
A kiberbűnözés elképesztő károkat okoz már most is, de a jövőben csak nőni fog a fenyegetettség. A NIS2 uniós irányelv, illetve az ehhez kapcsolódó magyar szabályozás növelné a biztonságot, de egyben komoly kihívás elé állítja az érintett szervezeteket.
Vállalat Orosz hekkerek törtek be a Microsofthoz 
Privátbankár.hu | 2024. január 20. 09:17
A kiberbiztonsági osztály alkalmazottainak levelezéséhez is hozzáférhettek.
Közérdekű Aggasztó felsorolás érkezett: világkatasztrófát vár a következő két évben a szakértők többsége 
Buksza blog | 2024. január 11. 15:51
Egy friss jelentés alapján úgy tűnik, meglehetősen sötét hangulatúban készülődnek a világ elitjét képviselő politikusok, cégvezetők, tudósok és specialisták a Világgazdasági Fórumra (WEF).
Makro / Külgazdaság Kína önerőből nyerné meg a háborúját Amerikával szemben 
Privátbankár.hu | 2023. november 8. 09:29
Ebben az összetűzésben nem sülnek el lőfegyverek, a világgazdaság szempontjából legalább annyira releváns, hogy a két vezető nagyhatalom milyen frontokat nyit a technológia terén a saját geopolitikai harcában.
Személyes pénzügyek Van egy ember a földön, aki kaphatna 85 milliárd forintot - de a telefont sem hajlandó felemelni érte 
Litván Dániel | 2023. október 28. 17:04
Sokan hallhattak a programozóról, aki elvesztette a jelszót egy azóta rengeteget érő bitcoin-pénztárcához. Nos, valakik elképesztő munkával elérték, hogy fel tudnák neki törni neki a kincset érő, feltörhetetlennek tartott pendrive-ját. De ami ezután történt, az még ennél is hihetetlenebb.
Tudomány-technika Vigyázni kell, minden eddiginél aktívabbak a netes támadók 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 8. 07:13
Egyre kifinomultabb módszerekkel és egyre többször támadnak az adathalászok.
Makro / Külgazdaság Szinte hihetetlen: milliárdos nagyságrendű pénzt érint a kibercsalás 
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 14:21
Az emberek saját megítélésük szerint tisztában vannak a visszaélések módszereivel, tartanak is attól, hogy csalás áldozataivá válnak, mégsem védekeznek tudatosan. Ezt a Magyar Nemzeti Bank Pénzforgalmi adatközlése is igazolja, a visszaélések száma sosem látott méreteket öltött.
Pénzügyi szektor DORA – Nagy lépés Magyarországnak, hatalmas ugrás az Európai Uniónak 
Natív tartalom | 2022. december 15. 15:30
Jelentős változást hozhat az EU új rendelete a pénzügyi szektorban. A kiberfenyegetettség ellen fellépő DORA szabályozásról Bucsai Balázs, a 4iG vezető információbiztonsági tanácsadója beszélt a Privátbankárnak.
Makro / Külgazdaság Itt a KiberPajzs, hogy Ön se essen áldozatául a digitális pénzügyi csalóknak 
Dobos Zoltán | 2022. november 7. 14:38
KiberPajzs néven közös oktatási és kommunikációs együttműködésről döntött a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat – Nemzeti Kibervédelmi Intézet, illetve az Országos Rendőr-főkapitányság. Mivel a digitális pénzügyi bűnözők ma elsősorban a fogyasztók érzelmi manipulálásával, megtévesztésével támadnak, a KiberPajzs szervezői a lakossági ügyfelek pénzügyi tudatosságának erősítése, a kiberkockázatok minél hatékonyabb kezelése érdekében fogtak össze. A kampánysorozatot bejelentő sajtótájékoztatón jártunk.
Vásárló Egyre durvábban támadnak a hackerek - megdöbbentő csalást lepleztek le 
Privátbankár.hu | 2022. április 8. 15:14
A robbanásszerűen fejlődő digitális világ nagyon vonzóvá vált a kiberbűnözők számára.
Makro / Külgazdaság Csendes amerikai-orosz közeledés a zsarolóvírusok területén 
Káncz Csaba | 2021. november 7. 12:06
Pár hete az Egyesült Államok átadta azon orosz hekkerek neveit és elérhetőségeit a Kremlnek, akik aktív támadásokat intéztek Washington ellen. A Fehér Ház most arra vár, hogy a bizalmas információk letartóztatásokhoz vezetnek-e, hiszen Putyin most megmutathatja, hogy komolyan gondolta-e a zsarolóvírusok terjesztői és más kiberbűnözők elleni fellépést. Káncz Csaba jegyzete.
Vállalat A sikeres céges jövő záloga: kiberbiztonsági és ipar 4.0-s fórumot rendez a 4iG 
PR | 2021. október 12. 15:05
A gyártás két aktuális slágertémája nem olyasvalami, amiről egy felelős vállalatvezető le akarna maradni. Együtt hatékonyabb termelést, megtakarításokat, fenntarthatóságot, biztonságot és kiszámíthatóságot garantálnak.
Makro / Külgazdaság Drámaian nő a létfontosságú rendszerek elleni támadások száma 
Káncz Csaba | 2021. február 14. 11:02
  A világ figyelmét elkerülve a vízművek elleni kibertámadások száma az elmúlt két évtizedben folyamatosan emelkedik. Izraelben a meghiúsított iráni hackertámadás után a Nemzeti Kiberbiztonsági Igazgatóság vette át a vízművek védelmét.
Vállalat Ez a szakma nyerte a legnagyobbat a világjárványon 
Natív tartalom | 2020. október 8. 16:29
Tarolnak a kiberbiztonsági cégek a pandémia miatt kialakult áldatlan állapotok közepette. A kényszerű távmunkára és távoktatásra ugyanis azonnal lecsaptak a hackerek, de az otthoni gépek mellett a kórházak, vakcinakutató laborok tárhelyei sincsenek már biztonságban, így nagyon hamar nőtt óriásira a kereslet a védelmi megoldások iránt. Ilyen körülmények között indította el kiberbiztonsági inkubációs programja második évadát az OXO, mely a szakma startupjainak nyújt segítséget. Oszkó Péter cége nem csak a tehetséggondozással foglalkozik: nemrég beszálltak az ország egyik legdinamikusabban fejlődő, már bizonyított kibervédelmi vállalkozásába, a Bitninjába is.
Makro / Külgazdaság Élesedő harc a globális kibertérben – szankciók és megelőző csapások 
Káncz Csaba | 2020. szeptember 3. 16:59
Az EU-s szankciókat a koronavírus járvány-időszaka alatt az egészségügyi szektor ellen végrehajtott kibertámadások fölötti felháborodás is indokolja. Az USA Kiber Parancsnokságát már 2018-ban felhatalmazták az eddiginél jóval agresszívabb, megelőző csapásokat is magában foglaló lépésekre. Káncz Csaba jegyzete.
KKV Akármilyen kicsi vagy, a hackerek rád találnak 
Privátbankár.hu | 2020. február 11. 15:31
Már csak néhány nap, és belelapozhat a Piac és Profit magazin legfrissebb számába!
Makro / Külgazdaság Kína ajtót mutat az amerikai tech cégeknek 
Privátbankár.hu | 2019. december 11. 19:45
Három éven belül az összes kínai kormányhivatalban és állami intézményben helyi gyártásúra kell cserélni az idegen számítógépes eszközöket és szoftvereket. Az intézkedés 20-30 millió hardver lecserélését jelentheti, az amerikai gyártók pedig évi 150 milliárd dolláros megrendeléstől is eleshetnek.
Részvény / Deviza / Áru Nyugdíjba küldhetnek a robotok? Vegyél robotika-részvényeket! 
Eidenpenz József | 2019. november 15. 15:31
Nyugdíjkiegészítésként robotikai részvény, kannabisz mint a jövő nagy üzlete, kiberbiztonság örökkön örökké, Z generációs vásárlók. Megatrendek, amelyek a gazdasági ciklusoktól függetlenek, hosszú távúak, globálisak és főleg ütősek. Ezekbe fektetni hosszú távon még akkor is érdemes lehet, ha közben lesz egy-két kisebb-nagyobb tőzsdekrach – tartja az Aegon Alapkezelő.
Vállalat Civilek és újságírók tömegei után kémkedett a WhatsAppon keresztül egy izraeli cég 
Privátbankár.hu | 2019. október 30. 10:11
Az NSO Group tagadja a kommunikációs alkalmazás vádjait, de a sértett fél nem tágít: pert indított az ügyben.
Makro / Külgazdaság Bombázás jött a kibertámadásra válaszul – élesebb lett az államok közötti láthatatlan küzdelem 
Káncz Csaba | 2019. augusztus 16. 09:15
Májusban – a világon elsőként fizikai választ adva – az izraeli légierő lebombázta Gázában a Hamasz kiber központját, miután a palesztin fél kibertámadást indított Izrael ellen. Az USA Kiber Parancsnoksága számos megelőző csapást hajtott végre az elmúlt időszakban. Káncz Csaba jegyzete.
Vállalat Kiberbiztonsági inkubációs programot indít Oszkó Péter cége 
Csabai Károly | 2019. április 24. 15:01
Június végéig várják a közép- és kelet-európai régióból a kezdeti és korai szakaszban lévő vállalkozások jelentkezését. Közülük három-ötnek lesz esélye arra, hogy egy féléves mentorálás, támogatás után tőkét kapjon elképzelése megvalósításához.
Személyes pénzügyek A pénzünkre hajtanak: ezek a bűnözök legújabb módszerei 
Privátbankár.hu | 2019. március 16. 10:07
A tavalyi kibertámadások többsége a pénzszerzésre irányult, és továbbra is ez a támadók elsődleges motivációja.
Vállalat Adathalászat, csalások – információbiztonsági jóslatok 2019-re 
Privátbankár.hu | 2019. január 5. 14:02
Még csak most indult az év, de máris rengeteg előrejelzést olvashattunk 2019-re vonatkozóan. Vajon mi vár ránk az előttünk álló évben a kiberbiztonság terén? Egyre több adathalász támadás, növekvő lakossági anyagi veszteségek és információvédelmi pánik a szervezeteknél: kihívásokkal teli évnek ígérkezik 2019 kiberbiztonság szempontjából. 5+1 pontban az idei év információbiztonsági jóslatai.
KKV Hackerek célkeresztjében a KKV-k 
Privátbankár.hu | 2018. december 17. 15:02
A cyberbűnözők már nem csak „nagyhalakra” vadásznak, hanem kis- és középvállalkozásokra, intézményekre, közintézményeke egyaránt. De mit tehet egy átlagos magyar cég a cybertámadások ellen?
Vállalat A Huawei visszautasítja a kémkedés vádját 
Gáspár András | 2018. december 1. 14:30
A Huawei még nem mondott le Új-Zélandról, nem érzékel nyomást Németország vagy az Egyesült Királyság felől, azt pedig visszautasítják, hogy kémkedésre lennének kötelezhetőek a kínai kormány által. A társaság reagált a Privátbankár.hu-n korábban megjelent jegyzetre.
Vásárló Meghökkentő dologgal támadnak a zsarolók - te bedőlnél nekik? 
Privátbankár.hu | 2018. július 13. 11:02
Állításuk szerint pornónézés és maszturbálás közben rögzítenek a webkamerával, de díjért cserébe nem küldik szét ismerőseink között.
Makro / Külgazdaság Katonai titkok kerültek bűnözőkhöz - tényleg ez volt a jelszó? 
Privátbankár.hu | 2018. július 13. 08:59
A légierőnél nem írták át a gyári alapbeállításként megadott jelszót a routeren, így a dark weben kötöttek ki a titkos dokumentumok.
Makro / Külgazdaság Akcióba lendülnek az oroszok: hamarosan jön az újabb szupervírus? 
Privátbankár.hu | 2018. június 27. 15:02
Az ukrán védelmi szervek szerint Oroszország koordinált támadásra készül, amely az egész világon éreztetheti hatását.
Makro / Külgazdaság Ennyire védtelen Európa, ha hackerekről van szó? 
Privátbankár.hu | 2018. június 13. 18:02
Az EP szerint hatalmas károkat okozhatnak az EU-nak a kibertámadások, mivel nincsenek egységes stratégiák a tagországok között.
Makro / Külgazdaság Veszélyes játékot űz Trump - kockáztatja az ország biztonságát? 
Privátbankár.hu | 2018. május 22. 09:19
Az amerikai elnök nem hajlandó lecserélni mobileszközeit, ezzel pedig könnyen hackerek áldozatává válhat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG