3p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Amerikai kutatók kifejlesztettek egy speciális festéket, amelyet a házakon kívül és a lakásokon belül használva jelentősen csökkenthető a nyári hűtési, illetve a téli fűtési igény. 

A neves amerikai Stanford University kutatói arról számoltak be, hogy kifejlesztettek egy olyan festéket, amely nyáron csökkenti a lakások felmelegedését, télen pedig fékezi a meleg kiszökését. 

Mit tud az egyik és a másik oldal? 

A tudósok igencsak impozáns számokkal álltak elő találmányukkal kapcsolatban. Újításuknak köszönhetően 36 százalékkal lehet csökkenteni azt az energiát, amit télen fűtésre használnak a lakásokban, nyáron pedig 21 százalékkal azt, amit a légkondicionálás fogyaszt – számolt be az újdonságról az Investing Engineering szakportál. Összességében éves átlagban egy épület energiafelhasználása egy egész éven át 7,4 százalékkal mérsékelhető.

Spéci falfestékkel megőrizhető a meleg. Fotó: Depositphotos
Spéci falfestékkel megőrizhető a meleg. Fotó: Depositphotos

Az egyetem oldalán megjelent közleményből az is kiderül, hogyan működik a dolog. A festéknek két rétege van. A külső a színező rész, amely lehetővé teszi, hogy ne csupán szürkére vagy fehérre fessék a házakat és a lakásokat. Az alsó rész jelenti a titkot. Ez olyan anyagból készül, ami nem engedi át az emberi szemnek láthatatlan infravörös sugárzást, hanem visszaveri azt. 

A nyári védelmet a külső falakra kent festék biztosítja, mert a szigetelő rétegnek köszönhetően megakadályozza, hogy az épületek falai átmelegedjenek. A téli meleg benntartását a lakások belső falára kent festékkel lehet elérni, ami ugyanezt teszi, csak fordított irányban.

Szinte mindenhol bevált, de van még egy fontos kérdés

A kutatók az Egyesült Államok számos különböző időjárású államában tesztelték találmányukat. Arra jutottak, hogy még a színező rétegnek is van némi szigetelő hatása. A fehér mellett kék, piros, sárga, szürke, narancssárga, lila és sötétszürke színnel kísérleteztek. A festéket nem csupán épületek és lakások falain lehet használni, hanem bármilyen tárgyon. A kísérletek szerint vízlepergető hatású, így párás környezetben is jól alkalmazható és könnyen tisztítható.

A nagy kérdés persze az, hogy létre lehet-e hozni olyan termékváltozatot, amely elfogadható áron lenne elérhető a fogyasztóknak. Jelenleg például nem vizet, hanem organikus oldószert használnak az oldásához. Az épületek fűtésére és légkondicionálására megy el a világon felhasznált energia 13 százaléka. Ennek előállítása felelős a szén-dioxid-kibocsátás 11 százalékáért.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Tudomány-technika Mégse mondjunk le az időutazásról? Egy asztrofizikus elmagyarázza, miért
Kormos Olga | 2023. november 19. 05:51
Valószínűleg mindenki álmodozott már időutazásról, hiszen évszázadok óta rabul ejti az emberek képzeletét, mi lenne, ha Julius Ceasar-ral, John Fitzerald Kennedyvel vagy akár Margaret Thatcher-rel ihatna egy kávét. A sci-fi mögött meghúzódó tudomány rávilágít arra, hogy nem szabad örökre letennünk róla.
Tudomány-technika Kirúgták a pénzgyűjtés mesterét - grandiózus meglepetés a ChatGPT-nél
Privátbankár.hu | 2023. november 18. 15:40
Egy céges vizsgálat után felmentették a Chat GPT-t fejlesztő cég vezetőjét, Sam Altmant. Állítólag nem volt őszinte. 
Tudomány-technika Bitang drágulásra lehet számítani egyes gyógyszerek esetében
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 13:32
A helyben összeállított gyógyszereknek akár háromszorosára nőhet az ára a patikákban. Ezekkel a termékekkel eleve bajok vannak, sok gyógyszerész is kritizálja a befásult gyakorlatokat.
Tudomány-technika Kiadták a légiközlekedési riasztást is Izlandon
Privátbankár.hu | 2023. november 15. 10:40
A vulkánkitörés veszélye miatt kedden megemelték a légi közlekedési riasztás szintjét Izlandon.
Tudomány-technika Szükségállapotot hirdetett ki Izland
Privátbankár.hu | 2023. november 11. 14:25
Nagyon megnőtt a vulkánkitörés esélye a folyamatos földrengések nyomán.
Tudomány-technika Sötét jövőbe visznek a gépek
Rácz Gergő | 2023. október 30. 18:38
A legfontosabb gazdasági szektoroknak alapvető érdeke, hogy teljes egészében kiiktassák az emberi munkaerőt. A gépeknek nincs szakszervezete, és nem is kell égjen a villany a gyárban, energiát lehet spórolni. Ez most egy trendnek tűnik, pedig nem erről van szó.
Tudomány-technika Energetikai váltást akar a világ chipgyártó óriása
Rácz Gergő | 2023. október 27. 15:01
A tajvani TSMC arra ösztönzi megrendelőit és kormányát, hogy rendezzék át az energetikai ellátást. A világ legjelentősebb chipgyártója a mesterséges intelligencia felfutásával egyre nagyobb kereslettel számol, aminek ellátása energiaigényes műfaj.
Tudomány-technika Gépiszonyban élnek a hazai vállalatok, sorsukat viszont elfogadják
Privátbankár.hu | 2023. október 18. 13:30
A legtöbb hazai kiscég, ha nem is örül neki, felismerte, hogy a mesterséges intelligencia és a felpörgött digitalizáció kihat a működésére most, és a jövőben is. A Telekom szerint már most beépíthető több, a vállalat működését javító funkció a napi működésbe.
Tudomány-technika Világító DNS-sel a testünkben fogunk mászkálni?
Privátbankár.hu | 2023. október 16. 19:18
A nem túl távoli jövőben a DNS-stabilizált nanoezüst emberbe való befecskendezése napi rutinná válhat, mondta el Juhász Gergely, a Goldtresor arany és ezüst befektetési platform alapítója.
Tudomány-technika Várják a csodát, pedig küszöbön a klímapokol
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. október 15. 18:21
Valami borzalmas közeledik a klímaváltozásban, ám a tudósok, akik tisztában vannak ezzel, és az újságírók, akik írnak erről a témáról, nem bontják ki az igazság minden részletét ezzel kapcsolatban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG