Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A magyar vásárlók egyébként is szívesen kezdik használni a fizetési innovációkat, a mobilfizetés rohamos elterjedése viszont minden korábbi újítást felülmúlhat. Ez nem csoda: nem csak kényelmes és gyors, de még különösen biztonságos módja is ez a készpénzmentes fizetésnek – legyen szó akár bolti vásárlásról, akár egy éttermi számla kiegyenlítéséről vagy a közüzemi számlák befizetéséről.

Magyarország mindig az élenjárók között volt a fizetéssel kapcsolatos újítások bevezetésében. Már a kétezres évek első felében megjelentek majd rohamtempóban át is vették gyakorlatilag a teljes piacot a chipes bankkártyák, amelyek magasabb biztonság mellett nyújtották a készpénzmentes fizetés élményét a vásárlóknak. Miközben a hitelkártyák „őshazájában”, az Egyesült Államokban még néhány éve is a chipes plasztikok bevezetésével küzdött a piac, nálunk már 2009 óta a következő generációs fizetési élmény hódít: az érintőkártyák ekkor kerültek forgalomba. A kezdeti bizonytalanságok hamar eltűntek: már rutinból érintjük kártyáinkat a POS-terminálokhoz, a bankkártyás tranzakciók több mint 82 (!) százaléka érintéssel történik.

A magyar vásárlóknak az innovatív megoldásokhoz való befogadó hozzáállása sokat segített abban is, hogy ma már egyre gyakrabban marad a bankkártya a pénztárcákban a fizetéskor: sokan csak a mobiljukat érintik a terminálhoz. A Mastercard korábbi adatai szerint 2018 elején már huszonhatszor annyi alkalommal fizettünk mobillal, mint egy évvel korábban. A növekedés pedig biztosan tovább gyorsult a nyári szezonban, amikor a fesztiválok közönségének jó része a mindig kéznél lévő mobiltelefonjával tette még felhőtlenebbé a kikapcsolódást. Összességében Magyarországon már több mint 4 millió alkalommal fizettünk mobiltárcával - ma már sehol sem néznek furán az emberre, ha fizetéskor nem a tárcáját veszi elő, hanem a telefonjával egyenlíti ki a cechet.

Hazánkban jelenleg öt kereskedelmi bank, a Budapest Bank, a Gránit Bank, a K&H Bank, az MKB Bank és az OTP Bank mobiltárcái teszik lehetővé az ügyfeleknek, hogy kártya helyett mobiljukat érintsék a terminálhoz. Ezek között ráadásul olyat is találni, amely bármelyik bank által kibocsátott bankkártyát képes kezelni, így a mobilfizetés gyakorlatilag bárkinek elérhető lehet Magyarországon – ahogy persze az is borítékolható, hogy a közeljövőben más pénzintézetek is elérhetővé teszik saját alkalmazásaikban ezt a funkciót.

Miért olyan kényelmes?

Talán emlékszünk: a bankkártyás fizetések hajnalán még sokan zúgolódtak, ha a pénztárnál sorban állva valaki nem készpénzt nyomott a kasszás kezébe, hanem bankkártyát vett elő és PIN-kódot kezdett el pötyögni. Ez aztán hamar átfordult, amikor a vásárlók rájöttek: sokkal hatékonyabb, ha nem kell az apróval bajlódni, nagy címletű bankjegyekből nehézkesen visszaadni. A mobil adatátviteli technológia és a banki infrastruktúra fejlődésével ma már a bankkártyás fizetés sokszor tényleg pillanatok alatt lezajlik, az érintőkártyák elterjedése pedig tovább gyorsította a folyamatot. Ennél már csak akkor lehet gyorsabb a fizetés, ha még a bankkártyánkat sem kell elővennünk: a mobilunk ma már mindig kéznél van, jó eséllyel ráadásul sorbanállás közben is azt pörgetjük.

A mobiltelefon nemrég az egyik legutálatosabb fizetési helyzetben is komoly enyhülést hozott: segítségével nem csak üzletekben, éttermekben tudunk fizetni, hanem a közüzemi számlák jó részét is ki tudjuk egyenlíteni. A postai sorbanállást kiváltó technológia alapja nem az érintéses, hanem a QR-kódos fizetés: ilyenkor az iCsekk alkalmazást használva az okostelefon kamerájával olvashatjuk be a postai csekken szereplő kódot, majd digitalizált bankkártyánk segítségével egy pillanat alatt ki is fizethetjük az ellenértéket.

A Mastercard leírása szerint az egyérintéses mobilfizetéshez legalább 4.4-es verziószámú Android operációs rendszerrel rendelkező, NFC képes mobilkészülék szükséges – gyakorlatilag mindkét feltétel adott egy mai mobiltelefon esetében. Ezen kívül szükség van még egy mobiltárca-alkalmazásra és az alkalmazásba regisztrálható Mastercard bankkártyára is – alkalmazás van bőven, bankkártyával pedig szintén nagyon jól el van látva a lakosság.

A kényelmen és gyorsaságon túl más szempontok is a mobilfizetés mellett szólnak: a mobiltárca-alkalmazások jól áttekinthetően mutatják fizetési tranzakcióink történetét, így könnyen átláthatjuk kiadásainkat. A másik szempont a biztonság: a mobilfizetés jelenleg ebben is felülmúlhatatlan.

A biztonság mindenekfelett

Az a „sima” érintéses bankkártyáknál is ismerős lehet, hogy a mobilfizetésnél az 5000 forint feletti vásárlás feltétele egy azonosító kód (a bankkártya PIN kódja vagy a mobiltárca által megadott egyéb kód) bevitele. De mi lesz az 5 ezer forint alatti fizetések biztonságával? Mi történik, ha elhagyom a telefonomat?

Ez a kérdés sokakban felmerült a szolgáltatások indulásakor, a válasz azonban elég kézenfekvő. A mobilunk hiába kerül illetéktelen kezekbe: amíg azt nem oldják fel személyes biztonsági kódunkkal, ujjlenyomatunkkal, arcképünkkel, addig egy forintot sem tudnak elkölteni digitalizált bankkártyánkról. A megoldás bankonként (mobiltárcánként) változik, de mindegyik szolgáltatás esetén van módunk plusz biztonsági beállítással élni.

A telefonnal együtt nem veszíthetjük el a plasztik bankkártyánkat is: az okostelefon nem tárol fizikai kártyaadatokat, a kártyánkon lévő kártyaszám helyett egy virtuális kártyaszámmal történik a fizetési művelet. Ha pedig bármilyen rendellenes fizetést érzékelünk, a már megszokott módon le tudjuk tiltani a bankkártyát a bankunknál.

A mobiltárca-alkalmazásokban egyre inkább elterjed a biometrikus azonosítás: ilyenkor nem jelszóval vagy PIN-kóddal tehetjük lehetővé a fizetést, hanem valamilyen, csak ránk jellemző testi „adottságunkkal” – például ujjlenyomatunkkal, arcképünkkel. Ez nem csak a legkényelmesebb, hanem a legbiztonságosabb módszer is, nem véletlen, hogy a Mastercard a biometrikus azonosítás használatát szorgalmazza.

A mobilfizetéseknél egyébként is jellemző magas szintű biztonság hamarosan tovább fokozódik: a kártyabirtokosok fokozott védelme érdekében lépteti életbe az Európai Unió azt az új szabályozást, amely előírja, hogy digitális fizetéseket csak úgynevezett erős ügyfélhitelesítés (Strong Customer Authentication) után hagyhat jóvá a szolgáltató. Erről következő cikkünkben részletesebben is értekezünk majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Balga, aki nem adósodik el fülig!
Eidenpenz József | 2021. május 14. 05:21
Kérem, ezt a cikket ne olvassa el, mert az káros lehet a nemzetgazdaságnak. Bár jó lehet az Ön zsebének. Lassan ott tartunk, hogy minden lakossági hitel kamatterhe alacsonyabb, mint a lakossági állampapírok hozama. Még akinek van pénze, annak is érdemes lehet hitelt felvenni, sőt van, hogy annak éri meg igazán. Az infláció ugyanis lassan felzabálja majd a tartozások értékét. Jegyzet.
Személyes pénzügyek Így vehetsz fel 8 milliót gyorsan lakásvásárlásra
Privátbankár.hu | 2021. május 9. 20:02
Mit tehetsz, ha azonnal kell lakásvásárlásra a pénz, különben elhappolják előled a kiszemelt ingatlant? A jelzáloghitel igénylése több hét is lehet, ezért ez ilyen esetben van, hogy nem opció. Ha személyi kölcsönt veszel fel, ahhoz gyorsabban hozzájuthatsz, viszont nagyon drága. A megoldás a kettő ötvözésében lehet, de még mindig mélyen a zsebedbe kell nyúlni. A Bank360 összeállítása.
Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. május 1. 10:35
Egy zalaegerszegi és egy orosházi gimnázium csapata jutott be utolsóként a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny május 19-ei országos döntőjébe.
Személyes pénzügyek 414 ezer forintra emelkedett a bruttó átlagfizetés februárban
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 09:36
A KSH adatai szerint a bruttó és a kedvezmények nélkül számított nettó átlagkereset is 9,8 százalékkal nőtt egy év alatt.
Személyes pénzügyek Már csaknem teljes a diákverseny májusi döntőjének mezőnye
Privátbankár.hu | 2021. április 28. 19:37
Három budapesti, egy győri és egy tatabányai gimnázium csapata teljesített a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 28-ai megyei elődöntőiben, aminek következtében részt vehetnek a május 19-ei országos döntőben. Amelynek mezőnye az április 29-ei utolsó elődöntőben válik teljessé.
Személyes pénzügyek Megszavazták a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 28. 14:13
A döntés egymillió fiatalt érinthet. 
Személyes pénzügyek További csapatok jutottak a diákverseny májusi döntőjébe
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 19:43
Két debreceni, egy kisújszállási, egy vásárosnaményi és egy fehérgyarmati gimnázium csapata szerepelt a legjobban a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 27-ei megyei elődöntőiben, így ők vehetnek részt a május 19-ei országos döntőre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek A vírus miatt évközi kiegészítő nyugdíjemelés jöhet
Privátbankár.hu | 2021. április 27. 08:04
Ez már a múlt kedden benyújtott, az idei évi költségvetést módosító javaslatból kiolvasható volt, most Tállai András is megerősítette.
Személyes pénzügyek Újabb helyek keltek el a diákverseny májusi döntőjére
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 19:51
Egy szekszárdi, egy érdi, egy ceglédi, egy gödöllői és egy egri gimnázium csapata vette sikerrel a második alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny április 22-ei megyei elődöntőit, s nyertek ezáltal jogot a május 19-ei országos döntőben való részvételre. Április 29-éig további elődöntőkre kerül sor.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2. forduló
Privátbankár.hu | 2021. április 22. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Zala és Békés megyei csapatoknak!
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.