<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Az elmúlt évtizedekben számos változás érintette a pénzügyi szférát, de ezek inkább lehetőséget jelentettek. A digitalizáció viszont alapjaiban rázhatja meg a szektort, hiszen a technológiai vállalatok részéről komoly kihívókkal kell szembenéznie a bankoknak, amelyek a változások ellenére eddig nem kellett, hogy feladják a tradicionális üzleti modelljüket. Most viszont könnyen lehet, hogy akár erre is sok kerül majd.

A banki világban az első forradalom az ATM megjelenése volt, amely nagyjából 20 évig tartott, míg kiépült és elterjedt. A következő meghatározó lépés, ami átalakította a kereskedelmi bankolást az az e-banking megjelenése volt, amelynek elterjedése már csak 10 évet vett igénybe. Most a következő ilyen forradalmi változás előtt állunk a digitalizáció révén, hangozott el a CIB Bank által életrehívott Novathon konferencián.

A technológiai változások az ügyfelek viselkedését és elvárásait is formálja, és megváltoztatja. Ugyanakkor a banki üzleti modellek továbbra is a fiókhálózatokra építenek, és „papír alapúak”, hangsúlyozta Maurice Lisi, az Intesa Sanpaolo bank multichanel és CRM vezetője. Az online csatornákkal ugyan sok minden változott az ügyfelek kiszolgálása során, de az egész üzleti modell alapja változatlan maradt. Ugyanakkor a fiókhálózatok világszerte csökkennek, a bankok egyre kevesebb fizikai egységet tartanak fennt. Ezzel párhuzamosan a bankok alkalmazottjainak létszáma is csökken, a digitális eszközök révén kevesebb emberre van szükség.

Az üzleti világban a pénzügyi tranzakciókra továbbra is szükség van, ugyanakkor a jövő nagy kérdése, hogy ezt a bankok fogják-e lebonyolítani. A digitalizáció ugyanis megváltoztathatja az eddigi – több évszázados – üzleti modellt. Ha más szektorokat megnézünk, nem lenne példa nélküli, hogy nagyon komoly változások zajlanak le az üzleti modellt illetően.

Jön a fintech forradalom

A bankokat a technológia mellett a felhasználók kényszeríthetik változásokra, hiszen a fiatalabb generáció már egész más körülmények között szocializálódott, és „digitalizálódott”, ez pedig kézzelfogható a szolgáltatásokkal kapcsolatos igényeikben is. Arról nem is beszélve, hogy a nyakunkon a fintech forradalom, ami olyan új lehetőségeket és persze igényeket is felszínre hozhat, amely a hagyományos működés keretein túl mutat.

Ezek a cégek gyakran lépnek partnerségre a hagyományos kereskedelmi bankokkal, de eközben a saját üzleti tevékenységüket nagyon gyorsan építik fel, amit a piac is visszaigazol az értékelésükben, hangsúlyozta Maurice Lisi. Az egyik legismertebb fintech cég, a Revolut piaci kapitalizációja például óriási mértékben nőtt az elmúlt években, immár több tízmilliárd dollárt ér. Eközben a legnagyobb bankok értéke is nőtt, de messze nem ilyen mértékben. Ráadásul a technológiai változások óriási befektetésekre kényszeríti a kereskedelmi bankokat, hogy tartani tudják a lépést a technológiai cégekkel, és meg tudjanak felelni az ügyféligényeknek.

Kikerülik az ügyfelek a bankokat?

A változások ráadásul nem csak a legfejlettebb bankrendszerrel rendelkező országokban, hanem globálisan zajlanak. Erre példa, hogy hogy a mobilfizetés például Kínában exponenciálisan növekszik. Az ázsiai országban 300 millió ember használja ezt a formát, és az online fizetések 30 százaléka ilyen mobilrendszeren keresztül. Az úgynevezett e-wallet használat is rohamosan terjed, világszerte immár 2 milliárd ember használja.

A bankok számára az is komoly kihívást jelent, hogy olyan projektek jelentek meg, amik nem illeszthetők bele a hagyományos működésbe, ezzel párhuzamosan olyan munkakörök, tudás kell a bankokba, ami teljesen eltér az úgynevezett core tevékenységtől.

Feltartóztathatatlan változások közelednek

A digitális technológia új termékek és szolgáltatások előtt nyitott ajtót. Ez pedig az ügyfelekre is hat, az ő igényeiknek pedig a bankoknak is meg kell felelniük. A Digital Banking Report kiadója, és a terület napjaink egyik legmeghatározóbb influenszere Jim Marous több olyan tényezőt is felsorolt, amely egyik napról a másikra hoz változásokat, és amelyek a bankszektort, a pénzügyi szokásokat is megváltoztatja, ilyenek az AI (mesterséges intelligencia), a big data, a block-chain és annak „kézzelfogható formája”, a bitcoin, a robotizáció, a 3D nyomtatás, vagy éppen az 5G technológia. A változások feltartóztathatatlanok, az üteme pedig tovább gyorsult az elmúlt években.

Eközben felértékelődtek az adatok, és azok feldolgozása. Nem véletlenül lett például a világ egyik legértékesebbje az Amazon, amely az adatok gyűjtésében és feldolgozásában az egyik legjobb a világon. Hasonló a helyzet a Google-lel, vagy a Facebookkal, amelyek szintén elképesztő mennyiségű adatot gyűjtenek a felhasználókról, és dolgozzák fel ezeket. Az adatokat pedig egyre inkább proaktív módon használják a vállalatok, a technológia és a mögötte lévő AI-technológia pedig hozzájárul az ügyfelek elégedettségének és elkötelezettségének növekedéséhez.

A hangalapú szolgáltatások kényelme nyerő lehet az ügyfeleknél

Számos más példa is látható, amikor egy technológia alapú vállalat a pénzügyi szolgáltatások irányába indul el. Jim Marous példaként említette a fejekben autómegosztó szolgáltatásként élő Ubert, amely, már messze nem csak a „taxizásra” épít, hanem immár a pénzügyi területen is érintett. Ugyanígy a technológiai oldalról hódított meg egy üzletágat az Airbnb, majd most már a pénzügyek felé tekint. De a szakértő szerint ugyanez a helyzet az Apple-lel is.

Az előadó élőben prezentálta, hogy az adatbázisokhoz kapcsolódó hangalapú szolgáltatások hogyan tudják a mindennapjainkat megváltoztatni. Több szolgáltató van már a piacon, amely digitális asszisztenseket kínál, akikkel „beszélve” megszervezhetjük a programjainkat, intézhetjük az ügyeinket, rendelkezhetünk a pénzügyeinkről és a befektetéseinkről. Az elgondolkoztató bemutató jelezte, hogy a technológia új kíhívások elé állítja a pénzügyi szférát, ami új válaszokat igényel tőlük.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csehországban és Németországban is ott lehet már az Omicron
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 14:04
Hollandiában 61 esetet igazoltak, de Cseh- és Németországban is vizsgálnak egy-egy pozitív tesztet produkált fertőzöttet, akik már valószínűleg az új mutánst kapták el. Bár a határzárak valószínűleg nem fognak sokat érni, mégis egyre-másra jelentenek be utazási korlátozásokat a világ országai.
Makro / Külgazdaság Fidesz-győzelmet tippel a nemzetközi elemzőcég, de szoros versenyre számít
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 10:38
A megszokottnál szorosabb versenyt, de a mostani a kormány hatalomban maradását várja a Fitch Solutions hitelminősítő cégcsoportjához tartozó kutatóvállalat a 2022-es szavazáson. Az inflációt viszont nem tartják hosszú távú kockázatnak a cég elemzői.
Makro / Külgazdaság A kocsmákból nem lehet kitiltani az oltatlanokat – Csehországból jelentjük
Wéber Balázs | 2021. november 27. 06:31
A távozó és a jövendőbeli cseh kormány is az oltással oldaná meg a Covid-válságot, ezért számos eszközzel próbálja rábírni a vakcina felvételére az oltatlanokat. Ők nem járhatnak például színházba vagy kocsmába, és munkába is csak teszttel. Egy helyi magyar ugyanakkor lapunknak azt mondta: a szabályok betartatása nehézkes, a csehek pedig hajlamosak a kijátszásukra. Sokan végül beoltatják magukat, de nem meggyőződésből, hanem a szabadságuk visszaszerzése miatt.
Makro / Külgazdaság Nagyot zuhantak a pesti részvények
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 18:53
A mai napon bizony jócskán estek a budapesti részvények.
Makro / Külgazdaság 10 tényező, ami miatt gödörbe süllyedt a forint - A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. november 26. 18:33
Legalább tíz oka van annak, amiért a héten a forint új történelmi mélypontra érkezett, közöttük Magyarország-specifikus és nemzetközi tényezők is. A kamatemelések mellett az MNB még sok szempontból laza, mint a kötvényvásárlások és olcsó hitelek terén. A kormány pedig szórja a pénzt, miközben a globális tőkepiaci hangulat sem éppen rózsás.
Makro / Külgazdaság Riadót fújt Izrael az új afrikai mutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 17:11
Izraelben vészhelyzeti intézkedéseket vezetnek be a koronavírus eddigieknél is fertőzőbb afrikai változatának a megjelenése miatt - jelentette a katonai rádió pénteken.
Makro / Külgazdaság Gyilkos ázsiai haditengerészeti verseny indult
Káncz Csaba | 2021. november 26. 15:14
Peking már három éve teszt-lövést hajtott végre az 5700 kilométer hatótávolságú, több-funkciós rakétájával.   A harmadik kínai anyahajót 3-6 hónapon belül vízre bocsátják.  Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Hoppá: mégis részt vesz Magyarország az EU-s vakcinavásárlásban!
Kormos Olga | 2021. november 26. 14:19
Magyarország mégis részt vesz az EU harmadik vakcinavásárlási szerződésében, amelyet a Pfizer/BioNTech-kel kötöttek.
Makro / Külgazdaság A negyedik hullám küszöbén még dőlt a pénz a lakáshitelesekhez
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:58
2021 harmadik negyedévében a hazai vállalatok hitelállománya nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő mértékben, 9 százalékkal bővült, a lakossági hitelkihelyezések pedig még ennél is jobban, 16,3 százalékkal.
Makro / Külgazdaság Vészhelyzet Németországban
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 13:03
Vészhelyzet alakult ki Németországban a koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt, amelyet sürgősen meg kell állítani, különben túlterhelődik az egészségügyi ellátórendszer - mondta az ügyvezető szövetségi kormány egészségügyi minisztere Berlinben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló