<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csúnyán néznek ki a tőzsdék, szinte minden esik, néhány dolog pedig zuhan. Csúszik lefelé a forint és a legtöbb árupiaci termék is. Kína még úgy is sakkban tartja a piacokat, hogy a tőzsdéi éppen zárva vannak. Sok jegybank ülésezik a héten, köztük az amerikai és a magyar is.

Éles eséssel kezdődött a hét a részvénypiacokon, miután pénteken az USA-ban volt egy jelentősebb, egy százalék körüli süllyedés. Ma a német, a francia és a lengyel index viszont már két százaléknál tart, és Londonban is 1,3 százalék a veszteség. Ha ránézünk az árfolyamtáblákra, az az érzésünk támad, hogy minden esik, minden piros, indexek, részvények, árupiaci termékek, feltörekvő piaci devizák, kriptodevizák egyaránt.

Az okok szerteágazóak, a Fed ülésének két nap múlva esedékes eredménye és a kínai Evergrande ingatlanóriás csődhelyzete lehetnek a legfontosabbak. Az utóbbi sokak szerint Kína, de az egész világ pénzügyi rendszerére és gazdaságára is veszélyt jelent. A piacok kockázatkerülő (risk-off) üzemmódba kapcsoltak – írja a nemzetközi sajtó.

Itthon a BUX index a nemzetközi trendekhez hasonlóan két százalékkal esik, az OTP 2,1, a Mol 1,7, a Richter 2,2 százalékkal van lejjebb a péntekinél. A 4iG 7,8, a Masterplast 5,1 és a Duna House 6,7 százalékos esése is figyelemre méltó.

Árfolyamok és grafikonok

A jegybankok hete lesz

A forint is folytatja nemrég kezdődött gyengülését, annak ellenére, hogy holnap a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatemeléssel próbálhatja erősíteni az árfolyamot. Az euró most 353,80, 1,2 forinttal van a péntek esti érték felett. Holnap az MNB kamatdöntő ülést tart és fontos inflációs jelentést tesz közzé.

Senki sem mer kockáztatni (rulettasztal, Pixabay.com)Senki sem mer kockáztatni (rulettasztal, Pixabay.com)

A Fed mellett a héten ráadásul a Bank of England, a Bank of Japan és a svájci SNB is ülést tart. Kína, Japán és Dél-Korea piacai ráadásul ma zárva vannak, ami csökkenti a likviditást a tőzsdéken.

Jön-e a kínai Lehman Brothers?

Az Evergrande Group agóniája “bezúzhatja Kína pénzügyi rendszerét”, ami nyilván a világgazdaságra is kihatással lenne – írja az Erste Befektetési Zrt.

Hogy miért nincs egyelőre nagyobb hatása? Azért, mert a befektetők (és mi is) azt gondolják, hogy a kínai kormány a megfelelő időpontban be fog avatkozni, és megmenti a céget a nagyobb bajok elkerülése végett. Nagy valószínűséggel nem akar egy kínai Lehman Brothers sztorit teszik hozzá.

Kína interveniál az árupiacon?

Szinte minden nyersanyag mínuszban van, csak az aranynak, az ezüstnek és az alumíniumnak sikerült minimális pluszt elérnie. A nyersanyagok áresése a bányacégeket is lehúzza, kiugró az ArcelorMittal öt százalékos zuhanása.

Az olaj két százalék körüli mértékben esik. A nyersanyagokat még Kína is sújtja az Investing.com szerint.

Az olajárakra további nyomás nehezedik, miután Li miniszterelnök hétvégén kijelentette, hogy Kína „piaci eszközökkel” fogja stabilizálni a nyersanyagárakat. Ez kódolt üzenetnek tűnik arról, hogy olaj- és fémkészleteket szabadíthatnak fel az importárak lenyomása érdekében.

Felpumpálják a Lufthansa tőkéjét

A Lufthansa 2,14 milliárd euró értékben tőkét emel, hogy az állami segítséget vissza tudja fizetni. A hasonló hírek a részvénytőke hígulásáról inkább részvényár-esést szoktak okozni, ám a részvény ma mégis 2,7 százalékkal emelkedik.

A Lufthansa árfolyama öt év alatt (Tradingview.com)A Lufthansa árfolyama öt év alatt (Tradingview.com)

A KBC Equitas szerint a légiiparban a jó hangulatot még egy korábbi Ryanair előrejelzés-emelés, valamint a piaci konszolidáció szükségességéről szóló kommentek is erősítették. A Lufthansánál viszont a tőkebevonás

piaci fogadtatása is kedvezőtlennek tűnik, nyitás előtt négy százalékos mínuszba került az árfolyam. A bevont forrást a német kormányzati kölcsön részleges visszafizetésére fordítaná a cég. A kibocsátási árfolyam azonban nagyon alacsony, 3,58 euró, az kevesebb mint a fele a pénteki záróárnak.

Pénteken a légitársaságok részvényei amiatt is szépen emelkedtek, mert a britek utazási könnyítésekről tárgyaltak az oltottak számára. Lásd:

A kormányköltés visszavágása jobban fájhat, mint a jegybankoké

A fiskális ösztönzők csökkenése jobban fájhat, mint a monetáris – tartja az Equilor Befektetési Zrt. Mindenki a Fed kötvényvásárlásai visszafogásának időpontját találgatja, pedig a gazdasági növekedésre a kormányzati stimulusok nagyobb hatással lehetnek.

Jelentősen lassulhat az amerikai gazdaság 2022-ben, annak ellenére is, ha a kongresszus elfogadja Biden 3500 milliárd dolláros infrastruktúra-csomagját. Mivel részben adóemelésekből finanszíroznák, kétséges, mennyire fogja stimulálni a gazdaságot.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18750 18750 19095 -1,55% 0 0 2 386 703 500 Ft 2021-10-19 17:06:58
MOL 2728 2704 2740 +0,29% 0 0 1 598 141 410 Ft 2021-10-19 17:10:28
MTELEKOM 426 424 427 +0,24% 0 0 82 162 766 Ft 2021-10-19 17:05:23
RICHTER 8540 8490 8600 +0,18% 0 0 1 060 454 340 Ft 2021-10-19 17:06:49
OPUS 244 241 245 +0,21% 0 0 20 946 588 Ft 2021-10-19 16:58:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nagy napja lehet ma a forintnak, virtuális világot épít a Facebook
Eidenpenz József | 2021. október 19. 11:56
Enyhe optimizmus jelei láthatók a tőzsdéken, a dollár gyengülése és a növekedési várakozások az egekbe repítik az ipari fémek árát. A BUX-ot az OTP húzza vissza, a forint viszont erősödik a kamatdöntés előtt. Európában fejleszt a Facebook, szárnyal az uránszektor, forintban már rekordot döntött a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csak az OTP tudott emelkedni
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 18. 18:19
Kisebb veszteséggel zárt a magyar tőzsde, az OTP kivételt jelentett, amely erősödött hétfőn. A forint ellenben lejtőre került a keddi kamatdöntő ülés előtt.
Részvény / Deviza / Áru Kamatdöntés előtt gyengül a forint, történelmi nap jön a bitcoin-piacon
Eidenpenz József | 2021. október 18. 12:15
Rossz hangulatban kezdődött a hét tőzsdéken, de annyi gyorsjelentés és makrogazdasági adat érkezik a napokban, hogy ez még többször is változhat. Kínában a várakozásoknál jobban lassult a növekedés és sorban dőlnek be az ingatlancégek. Az Apple nagy bemutatót tart ma. Több mint fél évtized várakozás után holnap végre elindulhat az első amerikai bitcoin-ETF.
Részvény / Deviza / Áru Bűn az élet – és a listánkon szereplő kilenc erkölcstelen részvénybefektetés?
Eidenpenz József | 2021. október 16. 05:46
Miközben egyre nagyobb az igény a környezetbarát, fenntartható és etikus befektetések iránt, az erkölcstelennek tartott iparágakban, mint az olaj, a szénbányászat, az alkohol, a dohány, egyes legális gyógyszerek és drogok vagy a szerencsejáték, óriási profitokat lehetett elérni. Az USA-ban már az ETF-iparág is rárepült ezekre a témákra.
Részvény / Deviza / Áru Csúcsközelben a bitcoin, de merre tart a kriptodeviza-piac? - A hét videója
Eindenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2021. október 15. 18:47
Csúcsközelbe emelkedett a bitcoin a héten, de valójában a kriptodevizaszektoprban nem ezek az árfolyam-változások jelentik az igazán lényeges híreket, hanem a háttérben zajló fejlesztések. Sikeres elemzéssel, szelekcióval pedig a bitcoinnál jóval nagyobb nyereségeket lehet elérni.
Részvény / Deviza / Áru Korrekció lett a hosszú ideig tartó emelkedés vége Budapesten
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 371,66 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 54 764,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Kaszálnak a bankok, indulhat az első bitcoin-ETF
Eidenpenz József | 2021. október 15. 12:23
Sorban teszik közzé remek gyorsjelentéseiket az amerikai bankok, a tegnapi tőzsdei száguldás után azonban csak szerény emelkedés néz ki mára. A magyar tőzsdén pedig általános korrekció indult, és az euró/forint is megint a 360-as szintet ostromolja. A bitcoin majdnem megütötte a 60 ezer dollárt, végre elindulhat rá az első ETF.
Részvény / Deviza / Áru Ismét rekordot döntött a BUX
MTI | 2021. október 14. 18:00
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 402,27 pontos, 0,73 százalékos emelkedéssel, 55 136,00 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Új csúcson az OTP, megtáltosodott az Ethereum-rivális
Eidenpenz József | 2021. október 14. 11:55
Az inflációs félelmek ellenére, jó gyorsjelentések hátán szépen emelkednek a tőzsdék. Budapesten a Mol viszi a prímet, de az OTP is rekordszint közelében áll. A török elnök megint belepiszkált az elvileg független jegybankba, amitől történelmi mélypontra süllyedt a líra. Nincs messze csúcsától a bitcoin, de nem azon lehet a legnagyobbat nyerni.
Részvény / Deviza / Áru Jön az AutoWallis részvénykibocsátása
Privátbankár.hu | 2021. október 14. 10:50
Hónapok óta téma volt, hogy részvénykibocsátásra készül az AutoWallis, a társaság csütörtökön hivatalosan is bejelentette ezt. Az elmúlt évek legnagyobb nyilvános forrásbevonásához kapcsolódó befektetési tájékoztatót hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, mely alapján az AutoWallis október 25-én elindíthatja nyilvános részvénykibocsátását.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos